НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 106

• 105 450
  • 728
  •   1
Отговори
# 75
  • SA
Нещо любопитно. Наскоро починала най-възрастната жена на планетата на 116 г.
http://www.capitalberg.com/116-year-old-susannah-mushatt-jones-i … n-consumer/25922/

Какви били хранителните й навици? - Закусвала всяка сутрин с бекон и яйца и имала ежедневно повече от 1 ядене с месо. До края на живота си нямала нужда от специално лечение и лекарите се удивлявали на добро й здраве. Последните години  приемала само по 2 таблетки на ден - за нарушения в зрението й.
 Simple Smile

# 76
  • София
Споменавала съм неведнъж, че 95-годишната ми баба цял живот е обичала мазничкото.
Днес си счупи крака и ще се наложи операция. Лекарите са смаяни от перфектните й изследвания. Не били виждали такива резултати при пациент на тази възраст.

# 77
Kам,по-голямо доказателство за ползите от този начин на хранене, здраве му кажи.  Mr. Green

Мики, благодаря за линковете за йогата за начинаещи.Допаднаха ми. Макар да тренирам, съм голямо дърво.  Mr. Green

Ники, Сън Сии,  Hug

Да споделя още нещо за калорийната рестрикция от книгата " The Calorie Myth", макар, че информацията е известна на всички.

Калорийната рестрикция не може да "принуди" тялото ни да гори телесни мазнини. Ефектът е противоположен- забавяне на метаболизма.

Когато тялото ни се нуждае от калории, а такива няма, то трябва да вземе решение: "Да се главоболи" с набавяне на необходимите калории за енергия от разграждане на мазнини или просто да забави темпото, с което изгаря калории.Разбира се, че "избира" втория вариант. Дори по-лошо, ако все още има недостиг на енергия, тялото ни започва да гори мускулите, а не мазнини.70 % от загубеното тегло при калорийна рестрикция( като изключим изхвърлената вода в началото) идва от загуба на мускулна маса, а не мазнини. Едва след като тялото самоизяде своята мускулна маса, то ще се пренасочи към използването на мазнините за енергия.

Всеки ,подложен на калорийна рестрикция рано или късно се връща към приемането на нормални количества храна. Благодарение на забавения метаболизъм и загубената мускулна маса тези нормални иначе количества храна  вече за тялото изглеждат като преяждане и излишната енергия то превръща в телесни мазнини.

Защо тялото ни се държи по този начин? Koгато ние не му осигуряваме необходимите нутриенти ( витамини, минерали, есенциални мастни и амино киселини), то минава на "икономичен режим". От какво има нужда тялото ни когато си мисли, че е подложено на глад? От акумулирана( складирана) енергия, от допълнителни запаси. Кой е най-добрия източник- телесните мазнини, разбира се. Така че когато тялото ни мисли, че е подложено на глад, логично ли е да си мислим, че то толкова лесно ще се откаже от своите запаси на мазнини? Не, естествено. От какво обаче с удоволствие би се отказало ? Oт метаболитно активните тъкани. Кои са тъканите, които имат нужда от големи количества енергия- мускулите, разбира се. Така че когато тялото ни е подложено на калорийна рестрикция и глад, то гледа да се "отърве" най-напред от мускулите, които са постоянно "гладни" за енергия.

Така че ако искате да горите мазнини следващите 60 години, а не само следващите 60 дена, не подлагайте тялото си на глад.

# 78
svetty1980, това е общо взето така, но при "идеална ситуация"  Peace

Например, можеш да си в калорийна рестрикция /да речем до 500 ккал от дневно необходимия ти прием/ и да използваш мускулите си /тренировка с тежести 3 пъти седмично или физическа работа, която изисква усилено използване на мускулната ти маса/. При такива случаи енергията идва от мазнини, а не от разграждането на мускули. Освен това трябва да се има предвид за кой става дума - 1/ за някоя застояла и неподвижна жена, която се опитва да гладува или 2/ за активен човек.

От друга страна, мускулите биват два вида - фибрилни и саркоплазмени. Вторите се топят сравнително бързо, докато първите са функционални мускулни влакна, които последни ще си отидат при гладуване.

# 79
  • SA
Интересно, че д-р Фънг твърди, че за да започне тялото да използва мускули/ протеини за енергия, телесните мазнини трябва да са намалели до под 5% от телесното тегло.
Протеините не са предпочитан източник на енергия и към тях се прибягва в крайна нужда.
Свободното използване на мазнините за гориво обаче е възможно основно в условията на нисък инсулин. Ако последния е висок, то достъпът до тях е блокиран и е възможно да се прибягва и до други източници.
Змия, помня баба ти. Ти ни я беше показала и на снимка. Дано операцията мине успешно и бързо се възстанови!

# 80
Грииндрийм, напълно съгласна.  Peace

Всичко е индивидуално. Едно е да си се хранил с 2500-3000 калории, да си тренираш и да си намалиш калориите до 2000 . Друго е цял живот да си бил на диети, да си се хранил с 1300 калории и да ги намалиш на 1000.

# 81
  • In transit
Новите филмчета, които качих преди малко:
Хранене и диабет: http://www.dailymotion.com/video/x4elkz7_diet-diabetes-%D1%85%D1 … 5%D1%82_lifestyle
и последна 8-ма част от поредицата на д-р Фънг за фастинга: http://www.dailymotion.com/video/x4elki5_fasting-part-8-bg-subs_lifestyle

# 82
Mikkey, благодаря за клипчетата.
Само въпрос - пише, че имат бг субтитри, но само при мен ли не излизат?   newsm78 Че малко се напрягам с превода...

# 83
Mikkey, благодаря за клипчетата.
Само въпрос - пише, че имат бг субтитри, но само при мен ли не излизат?   newsm78 Че малко се напрягам с превода...

И аз благодаря и да питам за същото. Peace

# 84
Аз още на предишните клипове не успях да пусна субтитрите, но реших, че проблемът е "в моя телевизор"  Rolling Eyes

# 85
  • SA
Субтитрите се пускат от едно квадратче в долния десен ъгъл, там където пише сс.

# 86
  • In transit
 ooooh! Ама вие защо чак сега попитахте за тия субтитри?  Blush

# 87
 Laughing
ааа, да илядите!
Определено проверих другите квадратчета  Laughing ама до това не стигнах.

# 88
Ох, аз не го намирам? Embarassed

# 89

Общи условия

Активация на акаунт