Цветята в нашия дом-Тема 72

• 75 630
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Буб, последното е плевел-тученица, махай го.
Някои го хапват на салата.
За бегониите-пълна сянка, да не ги пече, умерено поливане.
Здравеца е растение за сянка, не обича много влага в корените. От слънцето са му пожълтели листенцата.
За Лактофол -ами измислена марка, затова е и евтина. Торовете ги правиха до преди няколко години в едно мазе. Купи си едно кило Кристалон или Хортигроу, това са утвърдени продукти. Една опаковка е около 12 лв и за толкова саксийки ще ти стигне за цяло лято.
Теменужката(сентполията) прибери вътре. Съвсем умерено я поливай и да е в малка саксийка, така цъфти повече.

# 166
предпоследен пост със снимки

индийски мечове
имам две саксии, също от времето преди почти 20 години, когато гледах активно растения, обожавам ги - харесват ми и не изискват грижи освен да ги поливам от време на време
едната е в хола и е огромна, другата е саксията от снимката /по-младо растение/
никога не са цъфтяли

Скрит текст:

цветята, за които ви питах преди 2 седмици:
лобелия и платикодон /второто звучи като динозавър, не като цвете  Mr. Green/
чудех се какво да ги правя и ги боднах заедно, защото имах празно сандъче:
за мой кеф и двете цъфтят
но второто не пожела да завъди отново розови цветове, останаха си белезникакви

Скрит текст:

# 167
  • SHOOT ME 10 $
Бубанка
Второто цвете ,което си показала дето е на изсъхване  ми прилича повече на циклама ,отколкото на бегония.А за изсъхването , не ми идва нищо на ум,но сигурно някой ще те насочи.
Това при здравеца дето ти е покарало,по-внимателно го помирисвай ,щото го оприличавам повече на коприва... Sick
И това при здравеца дето е излязло е тученица. Много е полезна, слагай я в зелената салата.Прочети в нета за качествата и.(прасетата много я обичат) Едно време , току-що навлязъл в BG MAMMA за същото сравнение (ставаше въпрос за тиквата)Изядоха ме!Ама си го заслужих.
Дано да съм ти бил от поза,ама не вярвам... newsm78

# 168
момичета, благодаря ви за съветите!  bouquet

оскубах тученицата веднага  bowuu

тези торове и препаратите за пръскане от къде да ги купя? Лактофлора купувам от близкия супермаркет
цветарски магазин може би? или да търся агро аптека

възможно е да е циклама, не бегония /ориентирам се снимки от нета за имената и е възможно да греша/

здравец гледам от години на балкона, южен е няма спасение от слънцето /въртя разни сенници от 2 седмици, но с малък успех/ - спасявам го с много поливане в жегите, иначе го оставям на дъжда и снега; тази година ми е рехав, защото миналата есен го оскубах и посадих отново; догодина ще бъде точно какъвто го искам

теменужката не знаех, че трябва да е в малка саксия - по съвпадение е, нямах по-голяма; прибирам я вътре и ще мисля къде да я сложа  Thinking

Мидко, не е коприва - мирише на мента и не пари на пипане, но ще я махна
тученицата била безкрайно полезна: http://www.bgbilka.com/3051/%D1%82%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/
прасетета по принцип хапват храна, сходна с човешката, но приготвена по по-друг начин, с такова сравнение не ме плашиш  Mr. Green

всичко ми е от полза - информацията в нета е толкова много, че не успявам да я отсея адекватно, защото не знам точно за какво да гледам  Blush

# 169
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
бубе, вече са ти казали - първата ти "бегония" е циклама. тя спира да расте, клюмва, почти умира, после пак избуява, защото спи  Blush

цъфналото в саксията с джоджен не е джоджен, помириши му листата, но съм сигурна  Peace ако снимаш цветчетата може и да се разпознае - прилича ми на калибрахое  Peace

# 170
цъфналото в саксията с джоджен не е джоджен, помириши му листата, но съм сигурна  Peace ако снимаш цветчетата може и да се разпознае - прилича ми на калибрахое  Peace

идея нямам какаво е, оскубах и него  Blush
заблудила съм се, че е джоджен, защото там бяха в една туфичка 2 корена от него и стрък джоджен - подложих ги на старателно разглеждане и обдушване с цел разпознаване, защото листенцата им са сходни  Wink

притежавам го от 2 /или дори 3 години/, знаех как се казва, уж четох как се гледа, но съм забравила
за сега се отглежда чудесно и без особена моя помощ, цъфти като обезумяло с бели цветчета, които излизат от едни кутийки; подозирам, че изисква много по-голяма саксия

Скрит текст:

а това растение какво е?  Hug

# 171
Ле,ле бубанка и ти си цветарка, колкото и аз! Joy
Аз не помня латинските имена на цветята въобще. Реших един ден да обясня някакво цвете,което не му вървеше  на колежката, което продаваха по същото време в Кауфланд.
Та почвам аз, едно с едни дълги зелени листа и по средата едно червено, плоско като .......Не можах да довърша. Като ме почна тази жена, цветята си имали имена. Имало забучено в саксията името.
Е, да, ама не. Цветето ми беше подарък и табелка нямаше/само опаковка/. И ко пр'аим сега?
Ето за това ставаше въпрос: тиландсия
https://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.az-jenata.bg/medi … 2BZ8WncqG60c76Jw=

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 16:17 от vasq_5

# 172
  • SHOOT ME 10 $
Бубанка
Цитат
подложих ги на старателно разглеждане и обдушване
предупредих те ,внимавай с обдушването  Joy

# 173
  • Русе
bubanka, последното ти неизвестно цвете е рео.  Hug

# 174
  • Карлово
Някакъв плесен е налазил Каменното ми цвете.

Идеи как да се боря с него?

А това цвете как се казва:
Скрит текст:

# 175
  • Варна
Алстромерия.

# 176
  • Карлово
Благодаря. Гледам я пред един съседен блок. Много дълго цъфти и не иска големи грижи. Не заема и много място, та догодина ще гледам да си посадя в моята градина

# 177
  • на североизток от Рая

А това цвете как се казва:
Скрит текст:

Това е Алстромерия. Голяма красота!  Heart Eyes

Третирай с препарат и най-добре питай в агроаптека с какъв. Може да занесеш едно листо да покажеш какъв е проблемът.

ПП: не видях,че има отговор на въпроса.  Peace

# 178
  • Карлово
Веднъж, преди два дни ги напръсках, а бе направо ги окъпах с фунгицид, но не виждам промяна.

# 179
най-злият, проклет и бодлив кактус - мой абсолютен любимец, с който сме от четвърт век заедно, и който изключително нехаресван от всички други у дома заради подлостта, с която те причаква в засада и скача рязко върху теб с цел да те набоде /ако може - до смърт!!!/
ако ви се чете - историята му в скрития текст под снимката

Скрит текст:

тийнеджърски тръпки - и двамата сме на по петнадесет години, и двамата с първо гадже, съвсем сме си пресни и той ще ми подарява цвете  Flutter
какво мислене е хвърлил, за да избере най-подходящото, за да е претъпкано със символика и да ми е незабравимо, разбрах след години  Flutter
момчето гледаше кактуси и един ден се появи на вратата с черна саксийка с едно мъничко, перфектно кръгло кактусче, всяка бодличка недокосната, непречупена и щръкнала гордо  Heart Eyes
аз веднага схванах, че това не е обикновен подарък, особено след като чух посвещението: "красиво и бодливо като теб  Heart Eyes !"
естествено, реших, че това ще бъде най-гледаният и обгрижван кактус на света - сложих го на бюрото ми и отидох при майка ми с цел да проуча как да го гледам; не попитах момъка /което е най-лесното и логично нещо на света и което бих направила сега  Laughing /, за да не се излагам с невежеството си  Blush ; разпитах я подробно и ужасно уклончиво без да използвам думата "кактус" в нито едно изречение - не, че тя не разбра за какво точно я питам  Whistling - и ми изнесе една пространна лекция за цветята по принцип; от което аз съм запомнила едно нещо - цветята могат да бъдат нападнати от вредители, които да ги убият! ужас! въшки, мушички и най-важното - гъбички!!!  Twisted Evil реших, че мухи и въшки няма да го нападнат, но гъбички - вероятно! ooooh! по какви неведоми и криви пътеки се е движила мисълта ми, за да стигне до този извод, идея нямам, но баба ми беше лекар /човешки лекар/, разпитах я подробно за гъбичките и успях да запомня, че се лекуват с разни лекарства, някои от които са лесно достъпни и нескъпи; в крайна сметка прецених, че е редно да взема превантивни мерки срещу злите гъби, които биха могли да убият кактуса от гаджето  bowuu ; купих си старателно антимикобета , прочетох упътването - да се нанася с памуче по засегнатите места, което нямаше как да бъде приложено върху кактус, за това реших директно да го полея с течността; речено-сторено! за по-сигурно  ooooh! излях цялото шишенце върху горкото растение и то ... умря!  Crazy за два дни изсъхна и се спаружи  ooooh! ; ред сълзи, ред сополи, и пак, и пак ...  Cry ; накрая отидох и си признах ужасния грях на момъка  Blush ; той естествено добре се посмя и ми подари кактус №2 - този от снимката горе  Heart Eyes
занасям го у дома, щастлива и решена този път да го опазя цял и невредим! този не беше саден специално за мен и беше по-стар, т. е. беше видимо добре вкоренен до колкото може един малък кактус да бъде добре закрепен в пръстта; занасям го на сестра ми /5 години по-малка от мен/, показвам й го, обяснявам й невероятната нужда зелената топка бодли да оцелее, а малката гадина започва да побутва растенийцето ми с една химикалка и да обяснява колко здраво е закрепено и как едва ли ще се "откачи"; отнемам й аз набързо химикалката и започвам да фуча възмутено, а тя - с цел да ми окаже колко е права -  протяга ръка през прозореца на кухнята, държейки саксийката; аз се опитвам да се добера до кактуса ми, но не е много лесно предвид, че той целият е само бодли, ние живеем на 7 етаж и не е редно да се бия със сестра ми при тези условия, защото съм по-голяма и може без да искам да я бутна долу  Crazy ; докато се старая да се докопам до него, тя все пак се опитва да ми обясни, че той е добре вкоренен; като доказателство, обръща саксията на обратно; горкото сукулентче, вече добре раздрусано и под силното влияние на гравитацията, просто се откачи и ... падна от седмия етаж на асфалта долу!  Twisted Evil
настолните ми четива тогава бяха "То" и "Сейлъм'с Лот", за това систъра лесно разчете убийствените намерения в очите ми, излетя като комета по стълбите надолу, аз треснах вратата и полетях след нея ...
мъничката ми зелена топчица се оказа добре натъртена /слава Богу, не се беше пръснала!/, а ние боси пред входа и без ключ, а аз и с кактус без саксия в ръка  Joy
майка си дойде след няколко часа, изслуша крясъците и взаимните обвинения и с много сериозен и авторитетен вид ни подбра нагоре  Laughing
признавам си, аз не съм такава добра майка като нея - в тази ситуация щях просто да седна на асфалта и да се смея под възмутените погледи на дъщерите ми докато ме заболи корема и се покажат всички съседки на прозорците, за да видят какво се случва  Mr. Green
вижда се на снимката, че основната топка е изсъхнала /тя никога не стана отново кръгла/ - изсъхналото е точно мястото, с което кактусът се удари в земята; от тогава той е с мен навсякъде, изсъхвал е, падал е нереднократно /но от не повече от метър/, окършван е, набождал е кого ли не, пресаждан е ... последният път, когато го събори малката ми дъщеря, като извинение го натори с акита от хамстерите ни  Joy - още са в сандъчето му  Laughing - и така вече четвърт век  Heart Eyes
извинете, сигурно ви досадих  Flutter

и най-чудесното растение, неизискващо грам грижи  Mr. Green

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт