Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Самостоятелна форма на обучение по желание на родителите

 • 20 505
 • 44
 •   1
Отговори
 • Мнения: 365
Бих искала да се обърна, особено към тези от вас, които са учители по професия, с молба за всякакви новини и информация по тази тема. Имам много жив интерес към тази опция, предполагам и други от вас имат, но за момента тъна в някаква абсолютна неяснота по въпроса и това ми пречи да правя плановете за следващата учебна година на детето си. Има ли вече наредби или инструкции как ще се прилага новия закон от следващата година?

# 1
 • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
 • Мнения: 13 650
И аз се интересувам от темата наистина много

# 2
 • При любимите ми хора
 • Мнения: 112
И мен ме интересува! Дано да има развитие!

# 3
 • Мнения: 365
Звънях аз в регионалния инспекторат, където един любезен човечец ми обясни, че трябва да почакам да излезе наредбата, понеже и те все още не знаят как ще става точно работата. До началото на август трябва да е приета и публикувана на сайта на МОН - ето на тази страничка: http://www.mon.bg/?go=page&pageId=7&subpageId=59 , редом с вече съществуващата и публикувана наредба от 2016г за предучилищното образование.
Аз съм почти 100% сигурна, че редът, по който ще се разрешава самостоятелната форма на училищно образование е същия, който е описан вече в наредбата за предучилищно - може някои неща да са по-различни. Глупавото е, че не могат да бъдат предприети никакви стъпки преди 1ви август явно, защото наредба още няма. Та тогава ще се изпълни с яснота идната учебна година. Simple Smile

# 4
 • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
 • Мнения: 13 650
Много благодаря за информацията ...
Лошото е, че винаги всичко в последния момент става...трябваше отдавнан да е прието и решено

Благодаря Hug

# 5
 • Мнения: 235
Здравейте,и аз много се интересувам от тази форма на обучение.Ако някой има новини   моля да ги сподели. Знам,че закона вече е в сила но какво се случва след това.Трабва сигурно да се пускат някакви заявления в училище или как?

# 6
 • Мнения: 365
Инструктажа е още в раздел "проекти на документи" в сайта на МОН. "ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ" - ето линк: http://www.mon.bg/?h=downloadFile&fileId=9856

Вътре най-общо пише, че трябва да се пусне молба или заявление до директора на училището и да се чака разрешение от комисия към инспектората+социалните.  Какви изисквания имат те, за да дадат разрешение, все още никой не може да ми каже (звънях пак). Поради тази причина другата седмица направо отивам да си пусна молбата до директора и се надявам, след като постъпи такава молба, да се тръснат малко и да се поинтересуват. Българска администрация - нямам думи просто..

# 7
 • Мнения: 235
Машина пусна ли молбата .в училище.Аз ходих в нашето училище да разпитам ,но не бяха наясно с нещата и обещаха да ми се обадят.Така и си остана с обещанията.Сега стоя и чакам а детето все пита

# 8
 • Мнения: 18
Много интересна тема. Бихте ли казали накратко за какво точно става дума? Предварително благодаря! Или да ме насочите къде да прочета?

# 9
 • Мнения: 235
Много интересна тема. Бихте ли казали накратко за какво точно става дума? Предварително благодаря! Или да ме насочите къде да прочета?

По новият закон за образованието който е влязъл в сила от 1/08  деца до 16 години ще могат да минат на самостоятелна форма на обучение и по желание на родителите.Досега на самостоятелна форма могат да  са деца със СОП или надарени деца.Иначе след навършване на 16 години децата могат и сами да се прехвърлят самостоятелна форма.Машина е качила линк инструктажа но в училищата май все още не са много наясно как ще се случи всичко.

# 10
 • Мнения: 365
Свързах се с директор на училище, който изплю камъчето в крайна сметка. Ето сега защо, ситуацията е "царят дава - падарят не дава": Училището, в което учи детето, няма да получава пълна субсидия за него, а само колкото за изпитната сесия. Ако не се заяви до началото на УГ такова дете пред комисията(която сама по себе си не е ясно кога ще се сформира), няма да получава никаква субсидия. Затова всички се правят на дръжмишапката..както обикновено, става дума за пари. За щастие, аз вече имам думата на този директор, че ще приеме детето ми и ще окаже съдействие, защото без съдействието на директор, в тази безкрайно мудна нормативна подготовка, няма как да стане. Съветвам всички да подходят по същия начин, понеже правата ни по новия закон просто няма да са нормирани и в приложение навреме за новата учебна година. От догодина предполагам, когато всичко е ясно и си знаем процедурите и правата, спокойно ще може и с рогите напред да действаме. За сега все още, благодарение на законодателите, могат да ни мотат, да ни отказват и да повдигат рамена.

# 11
 • Мнения: 365
http://www.mon.bg/?go=page&pageId=7&subpageId=59

Скрит текст:
Поздравявам всички ангажирани в дейностите на министерството със следния откъс - перфектно описва работата ви! http://www.vbox7.com/play:6e43ad8c

# 12
 • Мнения: 3 780
Здравейте, когато се интересувах от тази опция, четох наредби, в които в самостоятелна форма на обучение можеха да преминават деца със специални потребности, здравословни причини, или олимпийски надежди. За "нормално" дете това беше невъзможно. Все още ли е така, или ина някакъв напредък?

# 13
 • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
 • Мнения: 13 650
Вече не е така

# 14
 • Мнения: 3 780
Има ли ограничение за клас или срок, до който да бъдат подавани молби?
Коя е Наредбата, където е описано да чета-5 ли?
Не, 5-та е за предучилищната.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт