Скандали заради името на бебето

• 175 931
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 1 410
... виж Аспарух е друго, ама не звучи модерно някак, друго е Майкъл Grinning

Само не и Аспарух! Героят на Тодор Колев от ултра-мега любимият ми филм "Господин за един ден" се казваше Аспарух и галено му казваха Пурко. hahaha

# 1 411
  • Бургас
Между другото малко прекалено й скочихте на Zoι. Доколкото разбрах, тя визираше и не одобряваше българи, живеещи в България, да си кръщават децата с чужди имена. Тя обаче не живее в България, а и предполагам /и тя самата каза/, че името на свекъра и сина й не е някое странно. Предполагам много от нас, ако са женени за чужденец и живеещи в негова държава , ще се съобразят с това.
Много е деликатна тази тема. Хубаво е да се съобразим с традициите на бащата и неговата страна, но точно толкова е хубаво и съобразяването с традициите на майката и нейната страна. Освен това, сега живееш в България, после в чужденеция, после пак в БЪлгария. Хората станаха твърде мобилни, за да гарантират, че цял живот ще прекарат на едно и също място.
Сложна е темата и всеки изхожда от себе си и от моментната нагласа. В днешно време няма граници и не знаеш в кой край на света ще е детето ти утре, но пък от друга страна си мисля, че в този видял всякакви изгъзици свят, името на детето е най-малкия проблем  Peace

# 1 412
  • Най-красивата страна
Аз като прочетох името Франческа-Пенка и се замислих що за хора биха си кръстили така детето.
Лъха ми на простотия Sick
Обаче някой чужденец ако го чуе, може точно Пенка да му се стори интересно и екзотично име. Hug

# 1 413
  • Sofia
Как? Има и съвсем наскоро родени Аспаруховци!

Хаха, Франческа-Пенка е забавно.

# 1 414
Върнах се да чета отначало темата и на 11 страница се спуках от смях Салвадор Си Джей!  Joy Това е някаква подигравка просто!

# 1 415
  • София
Да ви кажа в наше село в групите и класа на децата май почти няма име, което да е традиционно българско. На никого не съм чула да се подиграват.
И наистина децата без да искат възприемат маниерите и отношението към света на човека, който ги отглежда.

Нали никой не твърди, че щом е кръстено с не българско име детето, ще търпи подигравки?
Защо натам бием?
Знаем, че децата се подиграват с всичко, та покрай смешните и парадоксални комбинации, го отнасят и съвсем на място имена, заради характера на носителя.
Но, когато родителите се изцепят с "оригинално виждане", което буди присмех, не виждам защо трябва да се укорява този, който просто съобщава, че царят е гол.
Ами, живеем в демокрация и както някой решава че иска и може да даде нелепо име на детето си, така и друг може да си каже и покаже отношението.

# 1 416
  • Пловдив
А какво ще кажете за името Райчо? На мен ми харесва, означава слънце... но като че ли звучи вече архаично, а и малко като умалително име  Thinking

# 1 417
Не се вживявайте толкова в това дали и как ще се подиграват на името на детето ви. Подигравките на лично име текат главно в детската градина и началното училище най-много и то не затова, че звучат странно, а защото се римуват интересно.
На гореспоменатата Саманта няма да се присмиват заради произхода на името, а защото се римува с "манта" например. Направо си ги представям дребосите как крещят след нея: "А пък Саманта ходи само с манта!". На Пенка най-вероятно изобщо няма да обърнат внимание. Но пък Денка си върви страхотно с Дренка, та може и да я забележат.  Laughing
От прогимназията нататък подигравките и прякорите се базират главно на външни и личностни качества. Дъщеря ви може да я наричат "Очиларка", ако носи очила, но едва ли ще я подиграват заради името Саманта. Ако има заигравки с име, то обикновено е заради някоя по-интересна фамилия. Например, ако сте семейство Каракочеви, към сина ви ще се обръщат на "Каракочев" или (по-вероятното) с "Ей, коч!".
Оставете детските обръщения и евентуални подигравки настрана – и най-прекрасното име да изберете, решат ли да се подиграват, все ще намерят как. Ако Памела/Ванеса/Никол има навика да доносничи, ще я наричат "Портата", а не с умалителните, за които майка ѝ си е мечтала.
Мислете за след това – когато детето порасне, как ще се отнасят към него околните, гаджетата, колегите, шефовете... За децата една Дръндолета Жозеф Потресова може да звучи напълно нормално, но на възрастните, ах, на възрастните...

# 1 418
Не е задължително за мантата, защото тази дума, поне с това значение, в някои райони на България не съществува  Wink. Аз я чух на дърти години от една пловдивчанка...

# 1 419
Не е задължително за мантата, защото тази дума, поне с това значение, в някои райони на България не съществува  Wink. Аз я чух на дърти години от една пловдивчанка...
За какво иде реч? Какво значение? Манта=ученическа престилка преди 1980г, престилка, предпазна като униформа на работниците, бяла престилка на болничен персонал. Може и други да има. Североизток, поломието.
Да не обърка темата?

# 1 420
Ами в Благоевград например не я наричаме манта престилката (и едва ли само там) и няма да я римуваме Самантата.
И за възрастните е така. Достатъчно разнообразни са имената напоследък, че да правят впечатление някому.

# 1 421
В Сандански не казваха, че бутат количката, а че я блъскат. В Благоевград и вие ли правите така? Simple Smile Много ми беше странно като чуех Блъскам си бебешката количка Simple Smile

# 1 422
  • Countryside
Ауу, вЕрно бе Пурко   Laughing ние си имахме един Аспарух, и му казвахме Пухи. Не е лошо името.

# 1 423
Много си е хубаво даже името, обаче заради филма и знаменитата роля на Тодор Колев, като чуя Аспарух, веднага се сещам за Пурко.

# 1 424
  • Варна
Точно заради подигравки с моето име от 25 години се представям със съкратен вариант. И точно за това на децата си дадох обикновени, но красиви за мен имена. При дъщеря ми избрах сама, докато със дребчо решихме семейно със лотария Simple Smile Три листчета и бъдещата кака тегли Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт