За или против обрязването

• 34 291
  • 267
  •   1
Отговори
# 150

Не е вярно това. Дори чисто анатомично прилика няма никаква. Сравнението е крайно неуместно.
Скрит текст:
При мъжете се получават сраствания, възпаления и всякакви други инфекции благодарение на тази кожа. При жените така ли е? Жените трябва ли да си забелват срамните устни, както мъжете? Клиторът на жените в срамните устни ли се крие и налага ли се да си ги дърпат за да си изкарат клитора и да го измият? Я прочети дори и тук темите "за и против забелването" и виж какви проблеми имат мъжките майки точно с тази кожа. И прочети майките, които не са забелвали до какви проблеми са стигали, пак благодарение на тази кожа. Да не говорим, че женското обрязване не е изрязване на срамните устни, а изрязване на клитора, за да не изпитват удоволствие.
Нищо, ама нищо общо няма едното обрязване с другото, най - малкото защото чисто анатомично прилика между женски и мъжки полов орган няма.

ooooh! Ама ти наистина ли вярваш в нещата, които пишеш? Я вземи и отвори една книга за развитието на човека от яйцеклетката и сперматозоида до самото му узряване и после да говорим! Не говори глупости!!!

Не знам колко трае отлепването на кожата, но аз знам за момчета през пубертета, които чак тогава са си забелили пишките напълно. И знам за купища, купища проблеми на деца, благодарение на смегмата натрупана от долу и невъзможността да се изчисти, защото не е забелено докрай. Няма да казвам моят син колко тежка фимоза имаше и как даже беше получил леко срастване с главичката. И това само за една годинка. Не ми се мисли за две години и повече. Досега май не се е наблюдавало дефект при порастнали момчета, които са обрязани като бебета.
ooooh! ooooh! ooooh! Моят син нито съм го рязала, нито съм го забелвала, нито нищо и въпреки това пенисът му е напълно здрав, прав и корав! Така е от бебе! Никога не сме имали проблеми с него, нито възпаления, нито нищо! Отново казвам- като незнаеш недей да говориш!

# 151
  • постоянно
А аз все си мислех , че Българите сме с висока обща култура. Някои от постовете тук ме карат сериозно да се замисля върху това.

По темата  " За или против обрязването "
Категорично - Не !   #2gunfire
Трябва да се забрани със Закон . За  мен това  е нарушаване на човешките права , даже повече -за  мен това е равносилно на насилие и гавра  спрямо дете . Как може  във 21 век да се позволяват подобни манипулации? Като станепълнолетен и иска да се " обреже" защото религията  " изисква " - да го направи. Сам ще вземе това решение ...
Но да обрязвате дете против волята му или тази на родител за мен е варварство и е недопустимо.  #Cussing out

# 152
А най-тъпо е да се вземе решение за обрязване, защото майката я е страх, че няма да се справи с бебешката хигиена и за по-лесно. Имам чувството, че на авторката опасенията са точно такива, защото  миризмата не може да е сериозен аргумент, има хора, които си миришат, колкото и да се къпят, и обрязани да са, пак ще намирисват, а други нямат такава натрапчива миризма.

# 153
  • София
А най-тъпо е да се вземе решение за обрязване, защото майката я е страх, че няма да се справи с бебешката хигиена и за по-лесно. Имам чувството, че на авторката опасенията са точно такива, защото  миризмата не може да е сериозен аргумент, има хора, които си миришат, колкото и да се къпят, и обрязани да са, пак ще намирисват, а други нямат такава натрапчива миризма.

А баш! Мисля че на повечето американки им внушават също, че няма да могат да се справят. Демек че са тъпи. Mr. Green

# 154
И верно са тъпи, щом се съгласяват на такива неща. Колкото до забелването в бебешка възраст - в България повечето педиатри го правят или поне на консултациите преглеждат докъде е стигнал процесът и решават дали да се намесят или не. Ако в западва Европа не се прави, то е, защото случаите, в които не става по естествен път, си ги обрязват и не считат това за драма, просто не им се занимава, не че ги е грижа за бебетата.

# 155

Казах, че болката е еднаква и при бебетата и при порасналите, но бебетата не разбират какво се случва. Но явно ти трябва някой добър дух от някъде да ти го обясни.

Някой спомена за женското обрязване - не се обрязват само срамните устни, а и клитора, което е доста различно.

Смъртните случаи са при религиозно обрязване, случващо се в нестерилни условия. Все пак говорим за медицинско такова, а не за касапница.

# 156
Оставете момчетата като пораснат и станат мъже, сами да си вземат това решение. Ако човек си има хигиенни навици, то знае как да се поддържа. Авторката с нейния опит с рязани, май си е взела решението вече. 

# 157
Скрит текст:
Препуциума при мъжа изпълнява същата роля като вътрешните и външните срамни устни при жената. Защо жените имат срамни устни? Далеч по-хигиенично е да нямат. Тук с лека ръка обсъждате как да изрежете препуциума на мъжете, че да ви е по-хигиенично, а защо не се обрежете вие? Ако става въпрос в Африка, а и  в арабския свят се практикува обрязвания на момичета - за по-хигиенично  Joy  , но една от вас не за обрязването при жените. Срамните устни също задържат влагата и са разкошна среда за образуването на болестотворни микроби.

Не е вярно това. Дори чисто анатомично прилика няма никаква. Сравнението е крайно неуместно. При мъжете се получават сраствания, възпаления и всякакви други инфекции благодарение на тази кожа. При жените така ли е? Жените трябва ли да си забелват срамните устни, както мъжете? Клиторът на жените в срамните устни ли се крие и налага ли се да си ги дърпат за да си изкарат клитора и да го измият? Я прочети дори и тук темите "за и против забелването" и виж какви проблеми имат мъжките майки точно с тази кожа. И прочети майките, които не са забелвали до какви проблеми са стигали, пак благодарение на тази кожа. Да не говорим, че женското обрязване не е изрязване на срамните устни, а изрязване на клитора, за да не изпитват удоволствие. Нищо, ама нищо общо няма едното обрязване с другото, най - малкото защото чисто анатомично прилика между женски и мъжки полов орган няма.

Цитат
Освен всичко друго, говорим за обрязване на бебе.
Естественият процес на отлепване на кожата трае към две години. Според мен, има причина за това и не може ей-така да се прекъсне.
Освен това членът расте и се променя много. Каква е гаранцията, че като се обреже на 10 дни, до 20 години това обрязване няма да даде някой дефект? Доколкото видях, има определен процент на неприятни дефекти.

Не знам колко трае отлепването на кожата, но аз знам за момчета през пубертета, които чак тогава са си забелили пишките напълно. И знам за купища, купища проблеми на деца, благодарение на смегмата натрупана от долу и невъзможността да се изчисти, защото не е забелено докрай. Няма да казвам моят син колко тежка фимоза имаше и как даже беше получил леко срастване с главичката. И това само за една годинка. Не ми се мисли за две години и повече. Досега май не се е наблюдавало дефект при порастнали момчета, които са обрязани като бебета.
Потресена съм  #Crazy как така мъжките и женски полови органи нямат никаква анатомична прилика? Ти съвсем, ама съвсем случайно да си наясно как се формират половите органи и от какво в ембрионалното развитие на човека? Съществуват случаи когато обрязването е наложително, но да се роди едно момченце и родителите му да решат да го резнат ей така за всеки случай си е направо зверско. Та аз на дъщеря си в родилното не дадох да и пробият ушите, защото не сметнах за нужно това малко и крехко създание да го тормозя на принципа " защото е момиченце трябва да му пробием ушите" като стана по-голяма тя сама искаше да й пробием ушите.
[/quote]

От какво си потресена? Искаш да кажеш, че имаме еднакви полови органи ли? Ми не, нямаме. Видимо са различни.

Цитат
Моят син нито съм го рязала, нито съм го забелвала, нито нищо и въпреки това пенисът му е напълно здрав, прав и корав! Така е от бебе! Никога не сме имали проблеми с него, нито възпаления, нито нищо! Отново казвам- като незнаеш недей да говориш!

Ами супер, моят пък имаше и прекрасно знам за какво говоря.

Цитат
КАК в Европа никой не забелва и никой няма проблеми??? Точно много си е общото в сравнението, значи мъжките кожи да ги режем, да не задържат мръсотии, а в женските гънки не се задържат, така ли? И даже и да не се мият, пак миришат на рози? А при момиченцата също често се получават сраствания, тях как да ги предотвратим? Като резнем туй-онуй ли? Айде няма нужда да си говорим глупости! Природата я е създала тая кожа, ние да я режем, жива инквизиция на горките бебета, не брутално, ами не знам какво е!

Янечек ти е обяснила, защо в "Европа нямат проблем". Нищо, ама нищо общо нямат женските кожи с мъжките. Затова и при мъжете има понятие фимоза, при жените - не. Много рядко някое момиче да се роди с аномалия т.е. срастване на срамните устни. Не знам обаче, дали майките на такива момиченца оставят на "природата" да си свърши работата или ходят на доктор. Защото тя пак казвам природата много неща е създала, ама гледам, че никой не живее според природата. Пак ще дам примера с новородено недоносено. Никой не го оставя на природата, нали? Щом се е родило в шестият месец значи природата си е имала едно наум. Та аргумента с "природата" е невалиден, защото ние отдавна не живеем според природата. Единственото, с което съм съгласна е, че когато нещо е ок, няма нужда зорлем да се мъчим да го подобряваме, както вероятно със случая на авторката.

# 158
  • Варна
Пак ще дам примера с новородено недоносено. Никой не го оставя на природата, нали? Щом се е родило в шестият месец значи природата си е имала едно наум.
Извинявай, но примерът е неадекватен. Недоносените не са стандарт. Като се разболееш се лекуваш. Никъде не съм твърдяла, че е природно да си болен например или да се родиш недоносен. Говоря за природно дадена кожа на ВСЯКО ЕДНО момче, а не на няколко изключения. По-логичен ми се струва примерът и аналогът с апендикса. Не си го режеш превантивно, нали? По същата логика не обрязваш превантивно бебето. Ако има проблем (вроден), той се коригира. Ако няма - толкова по-добре. Това е нормалното и по-често срещано положение, а не проблемното!

# 159
Пак ще дам примера с новородено недоносено. Никой не го оставя на природата, нали? Щом се е родило в шестият месец значи природата си е имала едно наум.
Извинявай, но примерът е неадекватен. Недоносените не са стандарт. Като се разболееш се лекуваш. Никъде не съм твърдяла, че е природно да си болен например или да се родиш недоносен. Говоря за природно дадена кожа на ВСЯКО ЕДНО момче, а не на няколко изключения. По-логичен ми се струва примерът и аналогът с апендикса. Не си го режеш превантивно, нали? По същата логика не обрязваш превантивно бебето. Ако има проблем (вроден), той се коригира. Ако няма - толкова по-добре. Това е нормалното и по-често срещано положение, а не проблемното!

Аз примерът с недоносените и лекарствата го давам като контрааргумент на "природата си знае работата, щом е създала нещо, значи така трябва." Не толкова за обрязването, колкото за цялостният възглед как не трябва да се месим в природата, че тя всичко била знаела.
Абе и с апендикса не е много релевантно, защото едно е да ти отворят корема, друго е да ти кръцнат кожа, която зараства за дни. Съвсем естествено е, че никой няма да препоръча коремна операция превантивно. Абсурдно е. Аз бих го сравнила с мъдреците. Зъби, за които казват, че са ужасно коварни и само бели правят и някои зъболекари препоръчват превантивно вадене. С това бих сравнила обрязването.

# 160
  • Варна

Аз примерът с недоносените и лекарствата го давам като контрааргумент на "природата си знае работата, щом е създала нещо, значи така трябва."
Уф, айде стига! Още малко ще намесиш онези сектанти, които не се лекуват, не си преливат кръв и т.н. Нищо общо няма между преждевременното раждане и устройството на някой човешки орган! Първото е аномалия и изключение, а второто е правило. Също така при патологична фимоза трябва да се действа, това никога не съм го отричала! Но това НЕ Е естественото състояние на пениса, а патология! ПРи естествено развитие на нещата няма слепвания, които не могат да се отстранят самички в даден момент, няма болка, няма възпаление! Изобщо! Така че не ми приписвай думи, които не съм казала и изводи, които не съм правила!

# 161
Аз примерът с недоносените и лекарствата го давам като контрааргумент на "природата си знае работата, щом е създала нещо, значи така трябва." Не толкова за обрязването, колкото за цялостният възглед как не трябва да се месим в природата, че тя всичко била знаела.
Не виждам какъв аргумент е това.
Природата си знае работата, но също така в природата има естествен подбор. Хората са намерили начин да го заобиколят. Но сравнение м/у това и обрязването не виждам как може да се направи. Никой тук не е против него, когато става дума за здравословен проблем.

# 162
Разбира се, че зъболекарите така ще казват, за да ти вземат пари за операция по изваждането на мъдреците, която е доста голям разход. Не се вадят превантивно, а само когато има проблем, най-голяма глупост е да се подложиш на медицинска манипулация превантивно.

# 163
За мен това е градска легенда или начин на работа на печалбари.
Имам мъдреци от 18 годишна. Нито един стоматолог не ми е предлагал да ги вади превантивно. Един от тях е с пломба, тогава също не ми предложиха вадене.
На мъжът ми му извадиха един, но защото растеше на 90 градуса. Т.е. същото като с темата - ако има проблем, намеса, ако няма - не се пипа.
И мъдреците не са аргумент  Naughty Laughing

# 164
  • Пловдив
Bella Anna  нещата не винаги са такива каквито изглеждат. Това че ти не знаеш кое какво е, но пък явно знаеш какво трябва да му се премахне си е лично твой проблем.
Ако някой иска да осакатява детето си без никаква медицинска причина, мога да кажа само - жалко за детето. Аз лично не бих го причинила не само на моето дете, но и на ничие друго.
Много е лесно една жена да седне да говори за най-чувствителната част от тялото на мъжа и да "реже смело" това и онова. Ако обаче сега на теб един мъж ти каже как, кога и какво да правиш с тялото си, да режеш или да добавяш едва ли ще бъдеш толкова "широко скроена", но на чужд гръб и сто тояги са малко ..... нали така.
Защо не започнеш да гледаш на нещата и от друг ъгъл, не само от собствената си камбанария.
Все пак ако се налага може да си клъцне кожичката и на 70г., докато ако след време реши, че иска да си има кожичка не може да му сложат.

Общи условия

Активация на акаунт