Частни училища - информативна тема 13

• 103 383
  • 769
  •   1
Отговори
# 660
  Като не ти харесва, даваш сигнал на модераторите.
Подала съм сигнал. И не само аз. Отговор няма.
Скрит текст:
За много теми в образователния се подават сигнали и няма реакция. Но пък темите за 123434 серия на нам-кой-си-сериал са активно модерирани. Както и такива от рода на  " Какъв цвят е ластикът на долните ви гащи". Ето това е жалко.

# 661
  • в страната на чудесата
Пропуснала си, че именно емпиризмът ни прави антикрехки Wink това всъщност е добре да се учи и в училище. Според мен. Иначе да, доказателствата могат да бъдат експериментални. Затова сигурно се налагат анализи за тяхната тежест.
Но ако опитът показва, че някой може да изпие една чаша с вода, какви експериментални доказателства за това са нужни?

Нямам идея как е в СС например, но в ПБ английският е смешен. Не се оплаквам, казвам го тъй като едва ли това е най-голямата гордост на ЧУ в началния курс. Пък и виждам, че немските училища се гордеят, не-немските като че ли не толкова. Може да е специфика или да бхъркам, разбира се ...

# 662

Като де заговорихме за това обаче - в някое от училищата децата учат ли философия?

Философията е задължителен предмет в 11. клас.

# 663
Дидева,сега е лято,приема в ЧУ приключи,децата са във ваканция   и в момента се разискват теми,които са общовалидни за образованието като цяло-без значение държавно или частно.И тъй като темата ,,частни училища‘‘ засяга образованието като цяло в тези училища и няма обща  тема ,,държавни училища‘‘ е логично в тези лежерни месеци на лятото да има леки отклоненния от главната тема.Нещата,които се разискват тук смятам ,че  са интересни за родители ориентирани  и към частните ,и към държавните училища.

Ще научи на година-две английски от телевизора, ама друг път!

Може,може и още как. Децата наистина са способни да научат английски език от ,,телевизора‘‘.Познавам не едно ,а няколко деца,научили по този начин езика,родителите на някои от тях дори са с много малко познания по езика  .И не,не са гении,а най-обикновени деца.Само ,че такова нещо е възможно в ранна детска възраст.  Колкото по-малко е детето , толкова по-лесно попива всякакви нови за него знания. Малките деца могат да учат освен това три езика едновременно(например,когато бащата и майката са от различни нации и живеят в трета страна).
За съжаление,когато дъщеря ми беше малка,не знаех това и винаги,когато гледаше картун нетуърк превключвах телевизора,за да се ,,образова‘‘ с български филмчета.Така,че се наложи да го учи с уроци до 8-ми клас.След това (и до сега ) само с филми.От години не си ляга ,докато не изгледа 1-2 серии от безкрайните американски сериали.
Наскоро говорих с едно младо момиче-българка,което живее в Германия и преподава в детски лагери,където идват от цял свят деца.То ми каза,че русначетата знаели най-много езици.Говорели освен на немски,на поне още два езика.Всички владеели  английски ,много често и японски или друг екзотичен език.
Моите наблюдения са ,че английския език е по лесен за малките деца,отколкото за големите деца.Искам да кажа,че деца които са започнали с език различен от английския(немски,френски например),учат по-трудно английски език на по-късна възраст,отколкото обратния вариант.По-добре да се започне с английски език и след това с други езици.

# 664
  • София
Пропуснала си, че именно емпиризмът ни прави антикрехки Wink това всъщност е добре да се учи и в училище. Според мен. Иначе да, доказателствата могат да бъдат експериментални. Затова сигурно се налагат анализи за тяхната тежест.
Но ако опитът показва, че някой може да изпие една чаша с вода, какви експериментални доказателства за това са нужни?

Нямам идея как е в СС например, но в ПБ английският е смешен. Не се оплаквам, казвам го тъй като едва ли това е най-голямата гордост на ЧУ в началния курс. Пък и виждам, че немските училища се гордеят, не-немските като че ли не толкова. Може да е специфика или да бхъркам, разбира се ...

Моля, те, Лейка, не ме карай да обяснявам елементарни неща! Още повече, че би трябвало да си ги учила. Все едно чета разсъждения на дете на 7, а не на образован възрастен човек! Децата преди 7-годишна възраст така разчитат само на емпиричните наблюдения и това е най-важният и неподлежащ на  съмнение източник на опит в опознаването на света.

С тези езици от телевизора се отказвам повече да обяснявам. Именно първите и най-често правените експерименти са с деца в малките възрасти, разделени на контролна и експериментална групи. Това е класика, дори в ютубето нима филмчета колкото си искате на римейки на този експеримент. Първият е с английски и китайски. Е, децата не са научили китайски от телевизора, колкото и да са ги мъчили. Сигурно заради това, че са били Хамериканчета, пък нашенчетата чупят рекордите и вероятно мозъците им са устроени  по различен начин.

Това, което казва момичето от лагера е вярно. Хората от бившия соц лагер знаят с поне един чужд език повече от западните си връстници.  И това не е точно заслуга на образователната система, а лично желание и борба за оцеляване в западна икономическа обстановка и нагласи. Просто няма начин да не научат поне един чужд език. При нашето поколение, ако човек не го е мързяло навремето, от гимназия е излязъл с много добър руски, ако е с езикова има и още един чужд език, а по желание често е научил и трети.

# 665
 Като не ти харесва, даваш сигнал на модераторите.
Подала съм сигнал. И не само аз. Отговор няма.
Скрит текст:
За много теми в образователния се подават сигнали и няма реакция. Но пък темите за 123434 серия на нам-кой-си-сериал са активно модерирани. Както и такива от рода на  " Какъв цвят е ластикът на долните ви гащи". Ето това е жалко.

То затова Бг-мамма вече е на 9-то място по посещаемост, а имаше времена когато е била на 2-ро. Данни от вчера. Между другото същата е ситуацията и в туристическия. Там пък са налазили яко всякакви финансово заинтересовани. А имаше времена когато трябваше да имаш определен брой постове за да можеш да пишеш там. А никой не модерира активно.

Ето вчера гледах какво и как са изтрили от миналата вечер. Някои скандални реплики си стоят.  ooooh!

Аз кротко си ви четях и останах с впечатление, че изобщо не се четете. Кафето изобщо не каза, че може да се научи език САМО от телевизора. Друго каза. И съм напълно съгласна с нея и Русалка. И ставаше въпрос точно за малки деца.

За руския - аз си го поддържам с гледане на руска телевизия и четене от време на време. Учила съм го само в училище при един ужасен цербер.  Преди години дойдоха служители на  Европейската банка в офиса. Единият беше руснак. Та ми трябваха точно 3 дни комуникация за да си върна гладкото и правилно говорене.

# 666
  • София

Като де заговорихме за това обаче - в някое от училищата децата учат ли философия?
В "Свети Георги". Не мога да дам подробности, обаче, защото нямам представа какво точно и как учат, но имат такъв предмет от 3-ти клас

# 667
  • Sofiq
Досега не бях попадала на толкова интересна тема. Изчетох всичко дотук. Всяко от мненията ми даде полезна информация за средното и висшето образование въобще.
Малко инфо и от мен по темата: Тази есен отваря врати ново частно начално училище в София-Томас Едисън,от собствениците на ЧДГ 101 Защо, която вече е добре позната. От училището може да се очаква това, което предлага и градината-поддържане на естествената любознателност у децата, без натиск; постигане на високи постижения, без стремеж към състезания на всяка цена; приятна атмосфера и усмихната директорка, която е винаги насреща и се държи като твой приятел. Поне на това аз бях свидетел последните 7 години в детската градина. Интересен факт е, че в една от паралелките на бъдещ клас в новото училище, се записаха и бивши възпитаници на градината, които са напуснали други престижни столични частни училища, само за да се потопят отново в атмосферата,позната им от ДГ. Пожелавам успех на Томас Едисън и се надявам да виждам добри отзиви за тях тук.

# 668
Ще научи на година-две английски от телевизора, ама друг път!
Ще го научи на 4-5, ако започне на година-две, по няколко часа на ден да гледа... Така се случва, очевидно. И аз не знаех за този начин, докато не видях наживо.

Децата наистина са способни да научат английски език от ,,телевизора‘‘.Познавам не едно ,а няколко деца,научили по този начин езика,родителите на някои от тях дори са с много малко познания по езика  .И не,не са гении,а най-обикновени деца.Само ,че такова нещо е възможно в ранна детска възраст.  Колкото по-малко е детето , толкова по-лесно попива всякакви нови за него знания. Малките деца могат да учат освен това три езика едновременно(например,когато бащата и майката са от различни нации и живеят в трета страна).
Peace

Колкото до контролните групи, които са учили китайски - явно не е било направено както трябва, или китайските филмчета не са били интересни, и не са били пускани всеки ден по няколко часа. Никое дете с нормални, заинтересовани родители не стои пред телевизора по няколко часа.

# 669
  • София - Рим и обратно

Аз кротко си ви четях и останах с впечатление, че изобщо не се четете. Кафето изобщо не каза, че може да се научи език САМО от телевизора. Друго каза. И съм напълно съгласна с нея и Русалка. И ставаше въпрос точно за малки деца.

Абе, моля ти се, нека си лаят. Аз написвам нещо, ако видя, че не е разбрано правилно, опитвам се да поясня. Оттам нататък хич не се старая да ги надвиквам, щото просто е губене на време, латерната не спира. После се появява Таткото да погледа сеир, да преразкаже кой к'во рекъл, да ме нарече комунистка и да се посмее сам Mr. Green. Няма лошо, щом това им е забавлението. С две думи - естествено, че исках да кажа нещо съвсем различно от учене на език от телевизор. Който разбрал - разбрал.

# 670
Човек с 2-3 отгледани деца в ДУ трудно ще разбере гледната точка на хората с малки деца в ЧУ. Аз самата трябваше да се приспособявам, двете ми деца са били в държ.детски градини, а голямото - и 5 години в държ.училище.
Но това не пречи и в техните думи да се открият ценни неща. Дори и само като сравнение. И аз се питам какво щеше да е в държавна гимназия. Но дъщеря ми е твърдо убедена, че ако може пак да избира между всичко, отново щеше да отиде в Амер.колеж.
За езиците съм на принципа "колкото повече, толкова по-добре". Децата ми ще знаят минимум по два чужди езика, като завършат. Малкият вече учи английски и немски.

Последна редакция: пт, 22 юли 2016, 21:45 от Анонимен

# 671
Човек с 2-3 отгледани деца в ДУ трудно ще разбере гледната точка на хората с малки деца в ЧУ.

Peace

Би ли споделила за немския? Аз много се колебаех миналата година за Алианса, но нещо не ми харесаха условията и отзивите.

# 672
Досега не бях попадала на толкова интересна тема. Изчетох всичко дотук. Всяко от мненията ми даде полезна информация за средното и висшето образование въобще.
Малко инфо и от мен по темата: Тази есен отваря врати ново частно начално училище в София-Томас Едисън,от собствениците на ЧДГ 101 Защо, която вече е добре позната. От училището може да се очаква това, което предлага и градината-поддържане на естествената любознателност у децата, без натиск; постигане на високи постижения, без стремеж към състезания на всяка цена; приятна атмосфера и усмихната директорка, която е винаги насреща и се държи като твой приятел. Поне на това аз бях свидетел последните 7 години в детската градина. Интересен факт е, че в една от паралелките на бъдещ клас в новото училище, се записаха и бивши възпитаници на градината, които са напуснали други престижни столични частни училища, само за да се потопят отново в атмосферата,позната им от ДГ. Пожелавам успех на Томас Едисън и се надявам да виждам добри отзиви за тях тук.
  newsm78 Каква е гаранцията, че щом детската градина е успешна, то и училището им ще е успешно?! Доколкото знам, има голяма разлика между организацията на обучението и куп други неща в една детска градина и в училище. От съседи, чието дете е посещавало детската градина "1001 защо", но е завършило първи клас в едно от престижните ЧУ, зная, че са им се обадили от новооснованото училище "Томас Едисън", като са ги увещавали и са им сваляли звезди, за да си запишат детето при тях. Съседите са преместили детето си в "Томас Едисън", но май вече им е преминало опиянението от ухажванията и сега са доста разколебани, понеже вече са се сблъскали с някои административни недоумения и недоразумения от страна на ръководството на новото училище.
Изглежда по подобен начин стоят нещата и с "Откривател", а и с Прогресивното училище.

# 673
Немски - уроци с още едно дете, в Детска академия. Урокът беше 1 час, 10 лв. на дете. Преподавателката беше млада, правеше докторантура в Германия. За съжаление, поради голямото натоварване втория срок (състезания) се отказахме, защото в събота, освен състезания, е и курсът в СМГ, пианото и немския и малкият започна да дава заето. Simple Smile

# 674
Проблеми по организацията със сигурност ще има първата година при откриване на ново училище. Въпросът е ръководството да ги изчиства бързо. Бях ви писала, че имам позната с дете в ЧОУ Изгрев. Доста се оплаква от разни административни и др.неуредици.

Аз се чудя има ли смисъл да се учи втори език писмено на тази възраст , при положение че първия се учи усилено. Дали само песнички и кратки разговори, филмчета не са по-добрият вариант, колкото детето да свикне със звученето на езика.
Скрит текст:
Навремето страшно мразех немския и хич не разбирах граматиката, докато бях в английската, въпреки че даже приравнявах до някой клас. Чак след като учих френски усилено започнах да задобрявам с немската граматика и буквално ми се струваше песен. Не че съм някакъв критерий, но при по-малки деца няма ли да е още по-сложно да учат три  граматики наведнъж (включвам и българската)?

Общи условия

Активация на акаунт