Частни училища - информативна тема 13

• 103 388
  • 769
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Мецане, като ще говориш с разни цитати, то да  споменем тогава  и едно друго познато твърдение в рими ( и валидно според мен с пълна сила): Englisch ist ein Muss, Deutsch ist aber ein Plus.

На кого, защо и  какво ниво му  е необходимо няма как  друг човек да знае..На един може да му стига да се разбира на посредствен английски, съчетан с десетопръстна система, на друг да му е нужно  едно прилично ниво, на трети да му трябва доооооста повече. Зависи къде живее, с какво се занимава, налага ли му се  да чете на езика (далеч не само художествена литература) и т.н...

Не разбирам, честно... Нали не говорим по принцип, а за конкретно училище, в което всичко се преподава на немски?  И в което се влиза с изпит по немски в 1 клас? Какво ще му се помага на детето по езика? Ако с него не се справя, нещата ще са трагични и по другите предмети. По всичко ли ще му се помага? Ако да, за какво ще ходи на училище по чужда система, къде е бонусът  на такъв избор? Ами започващите 1 клас в училища в чужбина българчета как се справят с езика, ако семейството от скоро е там и родителите не го владеят езика на ниво? Съвсем скоро, дори и  да поназнайват нещо, детето ги изпреварва с бясни темпове заради потапянето си изцяло в тази среда. Изборът на такова училище тук би следвало да има подобна цел. Иначе смисълът се губи. Записвам го в кварталното с немски, виждам, че не стават нещата  и почвам да помагам аз. И в двата случая все  ще помагам, ама в единия ще се разделям и годишно с 6000 евро близо..

Последна редакция: чт, 21 юли 2016, 17:45 от пенсионирана русалка

# 616
Съгласна съм с Русалката. В такова училище не би трябвало да има нужда от външна помощ по езика.

# 617
  • София
Ох, като се започне с тези деца, дето направо от въздуха научават чужди езици, и ми призлява! и то само от телевизора, видиш ли! Явно аз все на некадърни деца попадам, че и сума изследователи все каръците тестват! Каквото щете приказвайте, но няма език, който да се учи между другото, освен ако не си потопен в тази езикова среда.

# 618
  • София
Ох, като се започне с тези деца, дето направо от въздуха научават чужди езици, и ми призлява! и то само от телевизора, видиш ли! Явно аз все на некадърни деца попадам, че и сума изследователи все каръците тестват! Каквото щете приказвайте, но няма език, който да се учи между другото, освен ако не си потопен в тази езикова среда.

Андариел, хайде да се изчитаме,а ? Никъде не съм написала, че го учат от въздуха. Много ясно съм написала, че масово се изучава английски  интензивно в училища, че децата ходят от малки на курсове, в които предават и natives, но всичко друго упоменато е бонус за тренинг. И е налично най-вече за английския. Колко социални мрежи знаеш да са на немски, колко игри, които пуберите играят  до откат онлайн с деца по света изискват комуникация на френски, колко от интересните  за децата филми излизат веднага дублирани на немски/френски или поне  със субтитри? На английски, макар и с кофти качество, можеш веднага да гледаш... Колко вълнуваща тийновте литература на хартиен носител има на английски и колко на другите езици?  За електронен четец на какъв език по-лесно се намира в нета  литература?

И това  понятие потапяне в езикова среда е малко неуместно за повечето учещи английски у нас. Къде се потапят, на курс 3 пъти седмично в школата или дори в десетте  учебни часа в ЧУ? Потапят се в такава среда в АК например, в ААУ или в други училища, в които всичко е на английски и има преподаватели, носители на езика...  Или се потапят, макар и за ограничено време, децата, ходещи на езикови лагери в англоговорящи държави. Друг не виждам да се потапя чак толкова..

Последна редакция: чт, 21 юли 2016, 18:57 от пенсионирана русалка

# 619
  • София
нямах предвид твоя пост, а някой по-преден, примера с руския.

Много деца и възрастни са понаучили английски толкова, колкото нашенските цигани са понаучили български, т.е. на повърхностно ниво, с много грешки в граматиката и много ограничен речник, свързан предимно с малък кръг ситуации, тесен контекст.
То, аз украинския го поразбирам на разговорно ниво, и то когато е примесен с руски, ама гледай какво става, когато се опитам да прочета нещо на този език - пълна скръб.

# 620
В АК виждам голям напредък, точно заради учителите американци, канадци и австралийци, които преподаваха тази година на дъщеря ми. Преди месец-два я чух да си чете на глас някаква презентация и да си засича времето, половината думи не ги разбрах - явно лексика за Сатовете.

# 621
Аз мисля като Андафиел. Не знам колко часа на ден трябва да се гледа тв на руски, за да може да се натрупа достатъчно речников запас за свободна комуникация.

Русалка, дадох пример с ФЛ, тъй като имам преки наблюдения над тези деца. Ако не помагаха дядото и бабата, щяха да ходят на частни уроци.
Със сигурност не всички българчета там са така, но не разбирам как знаенето на езика от родителя ще е минус и ако детето не е разбрало нещо какъв е проблемът родителят да обясни, ако е в състояние.

# 622
  • София - Рим и обратно
Оф, бе хора, айде четете с малко мисъл. Анди каза, че сега никой не знаел руски, пък едно време ни лъжели, че е близък до нашия и се учи в движение. Моят пример идеше да покаже, че и в сегашно време, ако детето е изложено по един-два часа обилно в рускоговоряща среда, няма да му е трудно да го усвои на ниво детска комуникация. А английския, освен че е доста по-елементарен от всеки друг език, е буквално навсякъде. Няма как, освен ако не си тотален езиков инвалид, да не го научиш лесно. Това учене от детската градина на английски ми е супер странно и смешно. Както и да е. С другите езици нещата стоят по-различно.
А примерът ми с децата от квартала е съвсем реален, не виждам защо бих седнала да си фантазирам. Все тая.

# 623
  • София
Аз мисля като Андафиел. Не знам колко часа на ден трябва да се гледа тв на руски, за да може да се натрупа достатъчно речников запас за свободна комуникация.

Русалка, дадох пример с ФЛ, тъй като имам преки наблюдения над тези деца. Ако не помагаха дядото и бабата, щяха да ходят на частни уроци.
Със сигурност не всички българчета там са така, но не разбирам как знаенето на езика от родителя ще е минус и ако детето не е разбрало нещо какъв е проблемът родителят да обясни, ако е в състояние.

Не е  минус, но не е и плюс непременно, не всеки родител  има наистина трезва преценка за знанията си, някои си вярват наистина, че владеят даден език, и няма  толкова да помогнат на детето, колкото ще навредят. Peace Виждала съм го с очите си. Сама си го казала, ако е в състояние... Малко е субективно това да  кажеш дали си или не си  в състояние да помагаш  наистина КОМПЕТЕНТНО по език.  А и какво, щом родителят знае английски, хайде детето непременно трябва това да учи с идеята, че ще му се помага...Ми дайте да не ходи и  в математически училища, защото родителите му са мат инвалиди. Освен това необходимостта да доучваш самия френски всяка седмица (не конкретен предмет на него) допълнително, било с баба и дядо или с  някого другиго, в изцяло френско училище по френска система с преподаватели французи, понеже в противен случай ще затънеш, не е  много добър показател...И ако такава е ситуацията и в ДШ, не би ме поблазнила никак идеята детето ми да учи там. Нали все уж бягаме от порочната практика с уроците?  Такава схема каква е? Разликата е само в това, че учителят е баба и не му се плаща.....

Последна редакция: чт, 21 юли 2016, 20:29 от пенсионирана русалка

# 624
  • София
от телевизор език не се учи. Трябва да има жива комуникация. Нещо не е съвсем наред в историята с децата и руския. Или е имало дълго време период на жива комуникация, или са били доста време в рускоговоряща среда, или родителите са се поизхвърлили в представянето на историята. Един език може да е навсякъде, и пак да се знаят фрагменти на фрагменти. Също като геймърите, които знаят един ограничен набор от думи и изрази, но дотам. Дори филми да гледа, пак фрагментарно ще схване нещичко, и то думи и изрази, които се срещат често. Останалото са митове и легенди.
И не съм казала, че сега никой не знае руски, а да видим колко хора знаят руски, още повече, че езикът се учеше още от трети клас, та чак до единайсти, имаше изобилие от руска литература, вестници, списания и пр.

# 625
  • София
Ох, сериозно ли... Кой е казал, че от телевиозр се учи? Той, телевизорът  (или онлайн гладането на филми в нета) обаче помага и то много... Wink Хайде, колко от вас, след много интензивно учене на английски тук или там и липса на практика, изправени за 1 път  в реална ситуация на комуникиране с англоговорящ (не чужденец като вас) веднага са заговорили свободно и са разбрали всичко казано от събеседника? Първия филм, който сте изгледали някога на английски, от раз целия сте го разбрали, така ли? Не вярвам... След известно време и всякаква форма на тренинг и обогатяване  на речниковия запас посредством четене, гледане на  филми, писане с англичани/американци, човек дръпва неусетно като ниво..

# 626
  • София - Рим и обратно
Абе кой е казал, че са го научили на академично ниво от телевизора, бе Анди?! Говоря за деца. И не е само от тв, бай дъ уей, допълних че си приказват с децата от посолството и си играят, говорейки на техния език. Оф, даже вече забравих защо го казах, хайде стига ooooh!

# 627
Аз продължавам да не разбирам как правите разлика между езиците като сложност Laughing Всички езици са лесни, ако си попаднал в езикова среда, и всички са трудни, ако се започне с писането и граматиката. В началото всяка граматика е лесна, както и първите 2-3000 думи. От там нагоре нещата се усложняват и става трудно (изключвам случаите, когато живееш в езикова среда). Но това се отнася за абсолютно всички езици.

# 628
  • София
Химикал, на ученето по цял ден в Дойче Шуле и Френския лицей не му ли викаш престой в езикова среда за седмгодишното дете? То изкарва после много по-малко време с родителите си у дома, комуникирайки на бг... Почти същото би трябвало да е като да живее в държавата, а само вечер с мама и татко да си говори на бг. Би трябвало, ама доколкото разбирам от дадените примери не е съвсем така, което опорочава идеята..

# 629
  • София - Рим и обратно
Абе не е точно така, че в началото всяка граматика е лесна. До А и В, и "как се казваш" е лесна. После се усложняват всички неимоверно, освен английската, където се иска научаване на няколко времена и неправилни глаголи. Няма сложни спрежения, няма нищо. Та даже и родове няма Laughing. Неслучайно се е утвърдил като международен.

Общи условия

Активация на акаунт