БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - хранене и захранване - 41

• 69 900
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря ви страхотни мнения но ми се вижда за някои от тях раничко за 9-месечно бебе. Всъщност от кога на бебетата могат да се дават малки парченца храна? Ние все още сме на изцяло гладко пюре.

# 541
Зависи от бебето, аз на 8 месеца мисля дадох половин банан в ръката под надзор винаги, и после започнах малко по малко да правя пюретата по-малко гладки. При нас това се оказа проблем, искаше си ги гладки и се отказах. Но не по време на основните хранения пробвах с големи парчета хляб, мека праскова, диня в ръката, къде беше ядене, къде смукане, но си посвикна. В един момент към 10 месеца и нещо или 11 не помня дадох парченца нарязана филия хляб, намазана с не помня какво и си изяде всичко. Можело е сигурно и по-рано да пробвам. Та при нас беше пюрето да е съвсем гладко, а ако ще е на парчета то наистина да е на парчета. То бебето ще си покаже кога и как. А и на възрастта на твоето по никакъв начин не губи ако не яде попара, няма за какво да се притесняваш.

# 542
За парченцата,възраста ви е подходяща ,но зависи как детето ще реагира.Някои дечица рано се научават и си искат такава храна,при други (като моето)и дума не можеше да става за непасирано до гладкост пюре/манджа/супа.
Може да свариш зеленчуци-морков,картоф,тиквичка т.н.,От плодовете -бананче да нарежеш на парченца и да пробваш дали има интерес Peace

# 543
Аз към 8-ми месец предложих оризовки, парчета краставица и банан-ненарязан. Със всичко имаше успех. Към края на въпросния месец вече давах някои непасирани, а намачкани с вилица храни. Понякога, дори и сега, когато е на година пак ми отказва някои храни с по-едра текстура -картоф, морков си ги иска намачкани, не ги иска нарязани на кубчета.

# 544
Здравейте. Имам момченце на 2 години,  което от скоро отказва да яде месо. Преди хапваше поне кюфтета, но сега дори и тях отказва. Мисля, че се храни разнообразно като редувам: спанак, тиквички, броколи и карфиол(приготвени с ориз на фурна или на супа). Не яде по повече от два пъти от една и съща манджа. Яде доста кисело мляко, масло и кашкавал, но това, че не яде месо все пак малко ме тревожи. Мислех си да включа в менюто му и елда като източник на желязо, но не знам дали е достатъчно. Приемам всякакви съвети.

# 545
Ако "скриеш" месото дали ще го яде? Например в зеленчукови кюфтета? Или домашен пастет?

# 546
Ще опитам с пастет, защото само като види кюфте и започва да се мръщи и да вика не. Последно дядо му опита да му даде картофено кюфте, а той така му блъсна ръката, че парчето изхвърча на 3 метра в мивката. ooooh!

# 547
Дъщеря ми е на година и половина и имам същия проблем, само че тя никога не е ядяла особено много месо. Всички ми казаха да не се притеснявам. Иначе не смесвай продукти с калций  (кисело мляко, сирене, масло) като даваш продукти с желязо (спанак, елда), защото калцият пречи на желязото да се усвои от организма.

Овесените и спелтовите ядки имат доста желязо, особено вторите, но пак не трябва да се готвят с мляко заради калция. Също аз правя сок или смути от червено цвекло и портокали, ябълки, в цвеклото има желязо.

И гледам да пробутам яйце и по-точно жълтък където мога.

# 548
Моят дребосък обожава варени яйца, но без жълтъка. Яде белтъка, а жълтъка вади и дава на баща му. Laughing

Ще потърся спелта, но дайте идеи за приготвяне, които не включват млечни.  Малкият напоследък иска мляко към всичко и не знам дали ще хареса приготвеното. ooooh!

# 549
Аз ги готвя с кокосово мляко, овесено мляко или друго ядково мляко. Макар че най-често ги готвя с вода и добавям плодово пюре и примерно ванилия (чиста), канела. С кокосово мляко става много вкусно ако детенцето харесва аромата. Обикновено като готвя овесена каша с кокосово мляко си правя и порция на мен.

Иначе жълтък аз разбърквам в домашни пастетчета или примерно в половин авокадо. Намазани на филия не ги усеща толкова жълтъците иначе и моята дъщеря не е фенка.

# 550
Спелтовите ядки аз предлагам варени с плод. Може и към някоя супа да ги добавиш, вместо ориз/ фиде.

# 551
Да, супа забравих, също е добра идея. Така слагам понякога елда в супа, защото дъщеря ми не харесва много елда по принцип.

Също се сетих, че от брашно от елда и брашно от спелта пека разни неща, само че там да си призная понякога слагам сирене и сигурно не се усвоява идеално желязото. 

# 552
За червеното цвекло като бях бременна и то с близнаци всеки ден пиех по една чаша прясно изцеден сок от червено цвекло, ябълки и моркови на гладно. Така и не се наложи  да пия таблетки желязо, а по принцип съм си малко склонна към анемии.

Друго нещо, за което се сещам е лещата. Освен желязо  тя  съдържа много протеини. По принцип лещата е един от най-добрите заместители на месото. Яхния или супичка от червена леща е чудесен вариант.

# 553
За по едрите парченца в храната след 6 месеца вече трябва да се пробвате да давате. Трябва да се стимулира дъвченето, защото дъвченето и говоренето са свързани. Не трябва да се чака да поникнат зъби. Всичко това ми го е казал логопед.
Дори и пюрето да е идеално гладко храната може да се поставя леко настрани към бузата така че бебето да трябва да я бута с език, а не просто да гълта без усилие.

Попара аз все още не давам, а моите са почти на годинка (коригирана). Те я харесват, веднъж съм им давала, но попарата си е една калорична бомба, а ние сме все още на 5 хранения. Скоро едното хранене, това в 10 сутринта, ще изчезне и ще бъде заменено с малко плод и тогава ще включа попара на закуска.

# 554
Разбрах, че глутенът трябва да се въвежда поне 30 дни всеки ден, че да се счита за въведен. Мисля да започна с оризова каша и да продължа със спелтови сухари като слагам по един в попарата известно време. Въпросът е сухарът счита ли се за съдържащ достатъчно количество глутен , който е необходим на ден, за да се счита спазено 30-дневното всекидневно въвеждане или трябва примерно да давам всеки ден каша ?

Общи условия

Активация на акаунт