БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - хранене и захранване - 41

• 69 889
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Трябва да се дава глутенова храна, като е хубаво да се започне от тези с по-ниско съдържание. Овес-просо-ръж-спелта-пшеница. Ориза не съдържа глутен.

# 556
Виж този линк
https://www.google.bg/amp/s/zahranvane.wordpress.com/2010/03/29/gluten/amp/
Спелтата е мното полезна,слаб алерген,и се понася добре дори от хора ,имащи алергия от пшеница.Но за захранване с глутен,по-добре следвай стандартната схема. Peace

# 557
Благодаря на всички за идеите.  bouquetОще днес ще му направя леща, защото имам вкъщи.

# 558
Надя-в просото също няма глутен!

Саб- схемата на глутена е овес-ръж-ечемик-спелта-пшеница. Дават се поне по 4-5 дни всяко, защото са подредени по съдържание на глутен - от ниско към високо. Идеята да се въвежда така е, че глутеновата непоносимост се изразява с натрупване и има различна симптоматика от другите хранителни нетолерантности.

Всъщност сигурна ли си, че трябва да въвеждаш глутен? От написаното от теб за оризовата каша да разбирам ли, че не си въвеждала ориз? Я кажи какво си въвела, че имам съмнения, че не сте се разбрали с педиатъра...

# 559
  • град-държава
Пълнозърнест кафяв ориз на каква възраст може да се въведе?

# 560
След 6 месеца може да се дава Peace
Може да видиш в тази тема,поста на Косе Босе
http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=245775
Аз съм давала на кашичка-смлян първо,че моята девойка много се даваше,а с пасатора трудно ставаше гладко пюре.

# 561
  • град-държава
Детето ми навърши 12м миналата седмица, а бял ориз давам, както си е, а твърдите храни намачкани. Виждам, че 'и харесва, но и напоследък сме с проблем с акането и гледам да давам разхлабващи храни предимно, но с въглехидратиге е малко сложно. Благодаря.

# 562
Честита първа годинка ,да ви е жива и здрава  bouquet
Значи пробвай,богат е но фибри,дано се хареса,има си люспички,но щом дъвче детето,едва ли ще е проблем.

# 563
  • град-държава
Благодаря. Hug
Ще пробвам и дано стане, че избщо е сложна на всичко, особено с храненето. Crazy

# 564
  • град-държава
А кремчета давате ли и как приготвяте? Може ли да правя с АМ? Не съм въвела прясно и кисело мляко, плодове не иска категорично никакви.

# 565
Кремчета,имаш в предвид нишестяни ли?
Може да вземеш натурално нишесте -царевично или пшенично,да си го свариш с вода,плод и като поизстине за забавиш АМ.И грис съм правила по подобен начин.Моето дете не ги харесваше много,чак като въведох прясно мляко,правех плодови и яйчни,тях хапваше.
Не са нещо незаменимо в детското меню,може би за разнообразие.

# 566
Фокси, имах предвид овесена каша, обърках се. Първо мисля да започна с нея 5-6 дни и после с ръжени сухари или спелтови. Въпросът е дали тези спелтови сухари са достатъчни като количество глутен за деня или трябва и следобед да давам някаква глутенова каша?

# 567
Саб - можеш така да въвеждаш. Докато не изредиш всичките ( мин. 30 дни) давай по веднъж и следи за прояви на непоносимост. След това можеш да даваш и по два пъти в деня.

# 568
Сухар, че и дори коричка хляб напълно стигат за въвеждането.

# 569
Аз в този контекст да попитам за овесената каша. Мисля утре да я предложа сутринта. Накиснах фини овесени ядки. Утре сигурно ще ги "посваря" малко и ще добавя плодово пюре, защото не съм въвела още масло, сирене и т.н. След овесените ядки мисля да захраня с масло, сирене. Правилно ли разсъждавам? То детенце не е никак ящно, но все пак ми се иска да не допускам грешки.

Общи условия

Активация на акаунт