Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 934
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
  • София, Bulgaria
Аз като юрист и адвокат опитвал се да доказва трансформация на средства от едно жилище за друго /не веднъж/ да ви кажа, че в съда нещата не стоят по начина по който следва от логиката. Чела съм и дела на колеги за трансформация на средства и като цяло  съда не уважава подобни искания. Приема се, че придобитото по време на брака е съпружеска /не семейна/ имуществена общност. Брачния договор е единствения сигурен начин за "заобикаляне" на закона. Разбира се фирма /дружество/ също е опция, но там има други особености.  В моите случаи /при развод -мирен, тих и кротък, взаимно съгласие съпрузите не участвали в покупката нямаха искания и претенции, но чисто формално съда им присъди по 1/2.  Добре е да не се стига до доказване, че става сложно. Собствеността има значение не само при евентуалната и подялба, но и за наследяването.

Ейй... друго си е адвокат да го обясни, нали татко Мецане... Wink

# 646
  • София, Bulgaria
моля, да ми кажете, когато двама съсобственици в брак продават СИО и за двата ли трябва да се вади документ за семейно положение или е достатъчно само единия да го направи?
Благодаря!

Може и само единия, ако нямат предходни бракове и ако в удостоверението е отбелязана датата на сключване на брака и че е първи по ред.

# 647
Благодаря ви за поздравите! Hug bouquet
И аз ви пожелавам успешни сделки! Heart Eyes
Всеки да намери своя имот! Peace
Аз вече съм спокойна! Grinning

НА ще го взема на 01.08, просто защото нотариуса е в отпуск от 15.07. до края на месеца.
Иначе в Пловдив излизат за около седмица.

Томева, благодаря, знам за срока! Hug

Лъкинце, вече събирам оферти за ремонта Simple Smile)
Ще пиша в другата тема! Hug

Тонка, ти си собственик, но съпругът ти, дори да не е вписан в НА, ще има 1/2 от имота. Или във вашия случай - 1/3. В нашия НА изрично е вписано, че съпругата е съгласна цялата сума по сделката да се преведе по сметка на съпруга ѝ. Той само фигурира в стария НА, но въпреки това тя има право на половината пари. Mr. Green

# 648
Момичета какво става с имот придобит преди брака, в който е имало стара къща, но вече къщата не съществува? Може ли примерно съпругата, която е наследника на имота да продаде местото без съгласието на мъжът си?

# 649
Абе аз не знам кой какъв адвокат е, обаче това просто не е вярно

Тонка, ти си собственик, но съпругът ти, дори да не е вписан в НА, ще има 1/2 от имота.

Пък всеки е свободен да вярва на каквото иска.

ЛИЧНО ИМУЩЕСТВО
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.
(2) Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за обикновено лично ползуване или за упражняване на професия.
ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ЛИЧНО ИМУЩЕСТВО
Чл. 21. (1) Лични са вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака изцяло с лично имущество по чл. 20, ал. 1 или с друго лично имущество, придобито преди брака.
(2) Когато вещите, правата върху вещи и паричните влогове са придобити отчасти с лично имущество по предходната алинея, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.

Последна редакция: ср, 13 юли 2016, 10:57 от Татко Мецан

# 650
  • София, Bulgaria
Мецане, хубаво цитираш закона, но това се доказва по съдебен ред. Никой не спори, че не е така. Спорът е за това, че  правото не следва автоматично. Ако днес решиш да продадеш апартамент купен по време на брака с лични твои средства, било то от продажбата на друг лично твой имот придобит преди брака, продавачи ще са ти и съпругата ти. Аз вземам нотариалния акт и там пише собственик Мецан , семейно положение женен, имотът е придобит по време на брака, и двамата сте продавачи. Не ме интересува кой бил дал парите... Ако искаш да докажеш други права относно имота трябва да го направиш по съдебен ред и то преди да тръгнеш да продаваш.

# 651
  • България-Швейцария
Окончателно се убедих, че съм взела изключително разумното решение да не подписвам и да си създавам зорлем проблеми там, където в момента нямам Simple Smile

# 652
Мецане, не става само с четене. То е важно, но ако беше толкова просто, нямаше да го учим 5 години и после цял живот. Аз дадох пример с практика от съда, нарича се трансформация на лично имущество. Съда знае законите.  Между другото цитираш стария СК, имаме нов от 2009г. ... не, че е голяма разликата специално в трансформациите.
Има тълкувателни решения, достъпни за всички. Тяхната цел е предимно уеднаквяване на практиката. Хубаво е, че са задължителни за съдилищата. Не е задължително да се стига дотам, но ако стане загубите могат да са наистина големи.

# 653
  • Varna
Здравейте,как да разбера реалната цена на парцел,който желая да продам?Трудно ми е да определя пазарната цена,а не бих искала да го продам на безценица.

# 654
  • София, Bulgaria
Ейййй... не мога да им хвана спатиите на тези оценители... За Сухата река, апартамент  стара тухла, оценка 866Е/кв.м, за Павлово на границата с Бъкстон НС на бул. Цар Борис III, но не гледа към булеварда, оценка 875Евро, а за Младост 2 НС прекрасно място и сграда 779Е/кв.... Някой може ли да ми каже, дали вижда логика или аз съм глупава и не се сещам???

# 655
  • София
Здравейте,
Попрегледах последните две теми, но нямам възможност за изчета всички. Какво мислите за продажбите на зелено от строител или агенция? Разбира се, че се сключват договори, но какви са "подводните камъни"?

# 656
  • София, Bulgaria
Здравейте,
Попрегледах последните две теми, но нямам възможност за изчета всички. Какво мислите за продажбите на зелено от строител или агенция? Разбира се, че се сключват договори, но какви са "подводните камъни"?

На зелено рискът е да не бъде завършен проекта, строителната фирма да е натрупала задължения към държавата, което да създаде проблеми. Подписва се предварителен договор, който не се регистрира никъде и на практика не знаеш дали имотът не е продаден вече...много са нещата...Дали да се купува на зелено всеки сам си преценява и поема риска, но задължително след обстойно проучване. Ако е осигурено финансирането с кредит от банка, като че ли поне рискът да няма пари, за да се завърши обекта е по-малък...Също така, ако на предварителен договор се плащат малка сума, да речем макс 10%, остатъка след акт 16 и тогава се изповядва сделката, като че ли пак малко се минимизира риска на фона да плащаш по скала 30%-30%-30%-10%, като 10% остават за след акт 16.

# 657
Томева, банките финансират ли покупка на имот на "зелено?

# 658
  • София, Bulgaria
Томева, банките финансират ли покупка на имот на "зелено?

Повечето след акт 15, само за една знам, която финансира на акт 14, но парите ги изплаща на 2 транша.

# 659
  • София
Благодаря ви!
Ще проучвам и търся 1-ст.апартамент в София с цел инвестиция, без западните квартали. Цените на панелките са леко безумни!!!
Ние живеем в ЕПК и като изключа това, че сме цЕло село, след нова и стара тухла ще го включа в търсенето.
А как стои въпросът с жилуща със задължения към Топлофикация и ВиК? В нашият блок (Сф, Младост 1) се продадоха два апарт.с площ 67 кв.м за 35 и 38000 Е със задължения по около 6-7000.

Общи условия

Активация на акаунт