Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 985
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
Да множко е 3% ,но пък не пречи те да се тестват Joy

# 541
Поне за тия пари да бяха по-любезни

# 542
Поне за тия пари да бяха по-любезни

Не само по любезни ,но и обслужване от до-търсете,водене,преговори,проучване на имот,вадене на документи ,адвокат,нотариус ,въвод във владение е с кеф 3% от която и да е сума Mr. Green
Така,че процента си е процент ,но срущу него какво се получава?

# 543
Не е ясно  Crazy

# 544
За мен проблемът е, че с изповядването на сделката се приключват нещата с фирмата.
Би трябвало да имат ангажимент до предаването на ключовете и влизането във владение фактическо на купувачите (дори да присъства брокера). Да се види имота отговаря ли на договорката , има ли щети, оставено ли е каквото са се разбрали, във нормален вид ли е, защото има всякакви изненади и то драстични. Едно купуваш, после друго виждаш -направо погром.
Също много важно е и за мен неясно защо не се носи отговорност, ако не е проследен имота-има тежести, има други собственици , други проблеми. Ощетеното лице би трябвало да търси и съди фирмата  за продадения или купения имот, а не купувача да остава без жилище и гори с парите или продавача да не знае , че му е продадено жилището. Нали затова плащаме на фирмата и тя гарантира ,че сделката е чиста.
Всъщност цялата работа е да срещнат двете страни, да съдействат за уточнение и сключване на договора и после да изповядат сделката с час при нотариус (преди адвокат на фирмата пишеше нотариалния акт , който се подписва от нотариуса, сега не знам как е) Но това всичкото , ако фирмата продава апартамент за 100х евро и взима от двете страни по 3 процента е 6000 евро взети . Лошо няма , но да знам , че ще влезна във владение нормално, че няма да имам проблеми после и всичко ще е ок. Да съдействат за кредити, да съдействат дори с фирми за преместване или ремонти (срещу заплащане естествено) , толкова много неща могат да направят, но е важна само комисионната и да има сделка. Дотам.

# 545
  • Sofia
Е, добре де, аз, ако не съм наела лично брокера и му нямам пълно доверие, как мога да му вярвам  newsm78 От къде да знам дали ще е читав адвокатът му, при какъв нотариус ще ме заведе, дали е извадил всички документи наистина? И да ми каже, че е проучил имота за тежести, аз как да му вярвам. От къде мога да бъда сигурна, че не е пропуснал нещо? По природа съм доста недоверчива и винаги се съмнявам в хората. Винаги бих предпочела да си наема доверен и препоръчан адвокат или да купя с ипотека / защото банката ще проучи всичко/ и после да погасявам, ако имам парите, отколкото да разчитам на брокер да свърши тази работа. Още повече такъв, който не съм наела аз, а продавачът.

# 546
При покупко-продажба на недвижим имот правото да избере нотариус е на купувача.

# 547
Така е , но нямаш избор. Почти всичко минава по този начин и си плащаш или няма сделка.
Аз също съм недоверчива и все се притеснявам за всичко, преди години дори сама си извадих бележка в нотариата за тежести в деня на изповядването (тогава май само това се правеше, сега има много нови неща)  Взех имот , който като влезнах беше след бойно поле(( Дори онези куки за осветителните тела бяха извадени, да не говорим за др. неща (собствениците уж възпитани , приятни) не го очаквахме. Оправи се всичко, но направо се разплаках , като влезнах, а отидох радостна, дори да се почерпим носех неща(( Ключ от таванско и мазе дори не предадоха, викахме хора да чистят и изхвърлят(( Така че внимавайте, ако изобщо е възможно да се застраховате и затова пиша, че фирмата трябва да следи до край какво се предава и получава.(нали си плащаме). Доверяваме се, плащаме си каквото искат, но накрая ако нещо не е проверено се съдят хората , които са си платили за услугата, а не който трябва да е проверил и взел парите.
Нямаш обаче друг избор, освен да разчиташ на проверени брокери или да са познати или на познатите, познати и пак... За мен това е рисково начинание, просто не смея пак да мина по този път((

# 548
Останах с впечатлението, че брокерите хич и не ги вълнува какво ще стане. Посмъртно не бих разчитала само и единствено на него, ако ще и аз да съм го наела. Такова безхаберие с такива претенции рядко се среща. Защото аз още очаквам обаждане от моята брокерка  Mr. Green

# 549
  • София, Bulgaria
Не можеш да се предпазиш от възможността да получиш владението в безобразен вид. Това е до култура и до човек. Дори в денят преди нотариалното изповядване да направиш оглед/което е препоръчително/ за часове може всичко да се промени.
Добрата новина е, че това са много редки случаи, поне аз не съм чула от първо лице за такива. А относно гафове в оследването...много повече са тези дошли от грешна информация в издаваните от съответните инстанции документи. Някои от тях могат да се хванат при проверката, но някои не. Просто се доверяваш на истиноста на документа. Добрият и опитен юрист има много по-голям шанс да хване пропуск. Те знаят, как дадено обстоятелство да го проверят по различни канали за потвърждение.

# 550
Томева , абсолютно си права , но има и нещо което избягват брокерите и фирмите(не им изнася повече щом са взели парите дотам)
Купувача и да види пак апартамента в деня на изповядването , то хората още там си живеят, ако не е нов , а от собственици (както аз купих и в двата случая) Та нищо няма да видят и да отидат, освен заедно да тръгнат за изповядването. Собственика обикновено има 1 месец след изповядването да се изнесе и предаде имота. За този месец може и дограмата да махне и металните врати (при нас във втория си бяха взели вратата и оставили талашитената ) На кой да се оплакват? Аз писах оплакване до сдружението  на агенциите за недвижими имоти и само нерви хабих. Нищо не стана , не издириха собственика, не ми се възстановиха щетите . Просто трябва да описвате и как ще се предаде апартамента -без задължения режийни, с каквото остава (ако има договорка) всичко да е изпипано и подробно , дори фаянсовите плочки в банята дето се казва.  Да има точка, че ще присъства и брокера на фирмата за потвърждаване, може и сумата от апартамента да не се дава цялата , а когато се приеме апартамента , нещо като депозин за наемател но тук да е в купувача. Ако някой се оплаче , че едно купува, а друго получава  накрая, какво ще направи фирмата да попитам? Нали си е взела комисионната? Може ли да задължи продавача да върне изкъртеното и унищоженото? Изобщо знаят ли фирмата и брокера на купувача и интересува ли ги нещо след изповядването при нотариуса какво става ? Защото купувача има един лист и това е. Той още не е влезнал в имота във владение. Би следвало и това да имат като ангажимент, така и хората ще знаят за какво им дават комисион такъв, а и ще са по-спокойни и защитени. На продавача също да се съдейства , достатъчно е да имате фирми за превоз , за ремонт . Не е тайна , че който продава в рамките на 1 месец и купува , за да се изнесе и пак дава комисион обикновено на същата фирма за новото жилище , Ми направо сме златни кокошки и какво?

# 551
Утре ще ходя на оглед на панел от 70те, та се чудя рискувам ли много, иначе има панели от 80те, което не е кой знае колко по-различно май  newsm78

# 552
  • София, Bulgaria
Sun ray, съжалявам за това, което се е случило с Вас, но в предварителния договор или в приложение към него се описва много подробно, как се предава имота. А при самото предаване се подписва протокол. Това ще ви помогне при неизпълнение от страна на продавача да си потърсите парите по съдебен ред. Брокерът не е нито полицай, нито прокурор или съдия. Никой не може да носи отговорност за действията на 3-ти лица. Но може да подготви изрядни договори, които да Ви помогнат да докажете правото си по безспорен начин в съда.

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 07:26 от tomeva

# 553
Добрият и опитен юрист има много по-голям шанс да хване пропуск. Те знаят, как дадено обстоятелство да го проверят по различни канали за потвърждение.
брокер = юрист ??? Останах с впечатление, че Sun Ray пише за брокер, но Tomeva като умел манипулатор сменя думичките ЮРИСТ и БРОКЕР и си знае своето. Брокер та брокер!
Не можеш да се предпазиш от възможността да получиш владението в безобразен вид. Това е до култура и до човек. Дори в денят преди нотариалното изповядване да направиш оглед/което е препоръчително/ за часове може всичко да се промени.
Няма ли начин? Наистина???  Joy Joy Joy
Добрата новина е, че има начин. Вариант 1. Една определена сума се оставя например при нотариуса, но може и при брокера (да понесе малко отговорност все пак за тия 3%  или дори 6% дето взима). И тази сума се дава на продавача след влизането във владение.
Вариант 2. Ако имуществото, което се цели да се запази е твърде ценно, с подробен приемно-предавателен протокол и ако има проблеми съответно има и съдилища после ... Например ако има кристални полилеи от 5 000 лева си струва подобно упражнение.
Вариант 3 - комбинация от двата.
Продавачът може доста неща да свърши, ако е некоректен. Например може да си вземе радиаторите, ако не са описани в протокола ... Е, аз купувам жилища, които по принцип в момента на покупката са катакомби и изобщо не им връзвам кусур, но си представям какво им е на едни хора, които си купуват мечтаното жилище, а заварват обект за ремонт. И брокерът може само да ги успокоява, че това рядко се случва...
Вече се отказвам да коментирам кушиите на брокерите, всеки има глава на раменете си да си прецени как да действа, изписа се достатъчно. Айде, живи и здрави!

# 554
  • София, Bulgaria
bachkator, пак се изказвате неподготвен, но толкова сте обсебен от идеята да ме злепоставяте, което не ми пречи, но все пак мисля, че във форума е редно да се спори и изказва мнение на база възникнали казуси или въпроси, без да се прави качествена характеристика на пишещите, защото не се познават, още повече да се предполага какво всъщност, някои е искал да каже, но не го е казал...много махленско е това.
А относно вариантите, които сте дали, 1-я е неприложим според мен. Как така се остават пари при нотариуса.... newsm78... и да се навие нотариусът да влезе във бъдещ филм на "дай ми куклите, на ти парцалките"...  bouquet   На някои нотариуси не им се занимава, плащането на договорената цена да стане по тяхна сметка, процедура, която е регламентирана от закона, та що останало за такива случай...
В сделката не трябва да има нищо субективно, а получаване на пари по субективна преценка е риск и възможност за злоупотреба от страна на купувача. Винаги може да каже:" НЕ,... имотът не  е във вида, в който сме се договорили" и да откаже да плати.  Иди доказвай, че не е така...пак всичко по съдебен ред.

А за подробно описано имущество в приложение към договора, често подкрепено и със снимки...вече писах.

Общи условия

Активация на акаунт