Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 987
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
Kaто никога Мецан е прав в тези си съждения  Laughing

Знам, че искаше да напишеш "както винаги", но няма страшно, на всеки се случва да се обърка. Те хората знаят какво си имала предвид. Laughing

# 526
Май, както винаги нещо неясно съм се изразила((
За курсовете ми е ясно, за борда също, за смяната горе-долу.
Не ми е ясно , ако изобщо това стане (май ще е скоро за съжаление), тези със спестявания в евро дали да не ги обърнат в левове , за да не загубят. Възможно ли е 1 към 1 пак питам, защото ще е страшно тогава за тези спестители и продалите жилища с готови пари стоящи. Щом лева е надценен , щом при едно приравняване ще трябва да има примерно 100 евро пенсия и 200 евро заплата (това ще е нечувано като членка в ес и неизгодно направо за политиците ни) дали не е възможен и такъв вариант докато се наместят нещата в бъдеще. Хипотетично на мен ми се връзват нещата и затова си позволих да питам. Не съм експерт, но пък повече хора-повече мнения и консултация. Не е чудно ,като наближи момента едните (ясно кои) врътват си парите в лева, приравняват курса 1 към 1 и стават....Другите сме пак на дъното и с чашата студена вода, защото може и да се затворят временно банките (никой не знае какво ще стане уж за приравняване, преминаване към новите условия, все ще измислят нещо и няма да имаме достъп за действие). Това е сериозен удар, не искам да го преживявам пак, но ..асо обърна в лева ще загубя от смяната, а и всички цени са в евро за жилища, после да преобръщам пак и пак губя, направо..не знам ...

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 14:39 от Sun Ray

# 527
  • София
B.U 2,  предполагам се развеждате по взаимно съгласие? В споразумението, което сте представили за одобрение от съда какво сте писали по отношение на този имот? В момента сте съсобственици, т.е продавате двамата заедно, а ако не го продадете сега (най-общо казано и без да съм запозната със спецификата на казуса Ви), след като се разведете ще остане в обикновена съсобственост на двамата, т.е. пак ще продавате двамата заедно, не виждам особена разлика.
Иначе, да, можете да го продадете сега, няма как съдът да обяви сделката за невалидна.
Благодаря Ви за мнението!

# 528
  • София
благодаря много за отговорите!:)

# 529
  • България-Швейцария
Сирене, което тук е над 10лв, там е 5 евро. Кой ще го купи тук ако стане 10 евро?
Хм, то на доста хора дори в момента зимните им сметки за ток или парно са повече от месечните им заплати (ако изобщо имат такива), така че икономическата логика може и да е вярна, но след повече от 25 години преход изобщо не я и търся при нашите политици. Всякакви идиотщини е възможно да измислят, за да няма стабилна средна класа.
И с КТБ нещата изобщо не са цветя и рози, маса фирми с обслужващи сметки в банката си загубиха оборотните средства, фалираха и няма да заработят пак, за по-големите вложители, чиито спестявания над 196 к. се изпариха да не говорим (тези без връзки де, другите си ги прибраха).
Аз лично през 97-ма уж не загубих нищо, защото живеех от хонорар до заплата, но дефакто съм, защото ако не бяха фалирали Първа частна банка жилищата ни, които сега узаконяваме (сами) още тогава щяха да са построени и да сме много напред с материала, вместо тепърва да изваждаме по тях. И наемите тогава не бяха по 500-600 лв., а минимум по толкова долара на месец, имаше повече платежоспособни фирми, нямаше толкова офис сгради и т.н.

# 530
Така е за съжаление(( Но сирене 10 лв -10 евро става (моя логика от най-лош вариант)
600лв заплата-600 евро
200 лв пенсия- 200 евро
20х лв спестени-20 х евро
20х евро спестени-20х евро ((
тогава жилищата обаче няма да са 100х евро май , а 200, но който е продал и чака да хареса нещо ...
а който е спестил няма да види нищо
не че ще стане , но пък четох такива неща като вариант и цоп тук да питам, нали всеки се надява да направи нещо и парите не са за едно кило  сирене все пак да изгориш ((

# 531
Боже мили, гледам и не вярвам на ушите си... Хора осъзнайте се, какви жилища по 200К евро ще продавате и купувате, да не сме Виена, какви проценти като 1997 - да не са държавни банките, че да ги смукнем, какви кредити в евро, дето ако били така, щяло да е по-добре, ако има промяна на борда - ами нали каквото и да ти е задължението към банката, ще трябва да го гасиш през дохода си, ако получаваш заплата  в лева, ще търчиш до бюрото да сменяш (ще кажете ако има, по аналогия с 97 - ами ще има, гаранция, то и тогава имаше, но заради умели манипулации овците си купуваха на по 3000 лв за долар а други продавахме на тази цена... нейсе,,,) ако пък взимаш заплата си в евро, ще внасяш каквото ти каже банката и при хипотезата лева да се обезцени, която за мен абсолютно пожелателна, но да допуснем, та при нея ти ще се лишиш от също такъв доход за семейството в левове , от какъвто и ако получаваш левова заплата и с парите би могъл да си купиш манджа ако нямаше кредит.
Просто левовите кредити са по-евтини в някои банки от евровите, в други обратното, въпросът е към кои е на процент въпросният цитиран "кредитен експерт" изказал такова мнение.
То какво ли се чудя, най-отговорни лица те лъжат в очите пред всички или ти говорят небивалици и ги слушат някои в захлас....
Но всеки народ си заслужава управниците и консултантите.
Вижте, ако си говорим сериозно - има куп сайтове, има централна банка, има доста места за ограмотяване.
Ама у нас не ставало както пише по книгите...
Ми не става, щото никой не ги чете, или чете предимно Карл май.
Хеле пък КТБ, там историята е толкова икономическа и финансова, колкото кучето е касапин... Казаха го не един и двама. Повтарят го като папагали само онези, които не четат или четат един вид книги... За какво говорим изобщо...

Вучева е рядко умен човек. Но я срещнах онзи ден по улицата, жал ми стана, а е бивше лице на България. Минаваше дребничка, свитичка едва ходеща, покрай беемвето на бившия адвокатин-президент до дома му на К. Шапкарев. Проблемът е, е че малко хора я слушат какво говори, когатоо има кой да я покани и само на онова място, където беше преди два дни я канят.
Вижте, никой не е пророк, но тези сценарии просто са малко вероятни. И за това има писано маса страници и на сайта на БНБ и научни разработки, но кой да чете... И кой да вярва, като у нас всичко е възможно...
В едно съм сигурен - каквото и да стане ще има малко доволни и много недоволни. Българинът освен да мрънка друго не може. Все някой му е виновен. И рядко правилния.
А че някои с големите пари губят яко от акъла си, ами откъдето дошло, там отишло. Значи не са ги направили с акъл и не могат да преценят кой консултант си струва да слушат и кой е измекяр....

# 532
  • България-Швейцария
Ами виж сега, някъде в началото до към средата на 1990-та за 14-20 хиляди ЛЕВА можеше да се купи тухлен апартамент с прилична квадратура и в добра локация.
Цената на същия в момента е 6-цифрена сума в евро.
Никой не говори наиузст.

# 533
Както сте се разбрали с брокера. Аз винаги плащам след като всичко приключи.
Но приятелката - брокерка е информирана предварително и съгласна.
Сигурно в предв. д-р сте отбелязали  кога ще изповядвате и двете страни са съгласни?

Благодаря за отговора! Днес наистина уточнихме всичко с брокера.

# 534
Вчера бях на оглед, да уточня - звъннах на обявата няколко пъти за да уточним оглед( при интерес не би ли трябвало те да ме потърсят ?! ), както и да е - отидох. Апартамента ми допадна, но не ми хареса как ми връчиха някакъв протокол,който трябваше да подпиша за да видя апартамента. Или иначе казано трябва да им платя 3 %,ако реша да го купя  newsm78 Това защото съм им се обадила или какво...супер нагло ми се вижда, предвид че агенцията не работи за мен, не съм ги наела и т.н. Има ли изход от такава ситуация по принцип ? Това определено ме отблъсква и по-скоро дори да ми хареса имота,оставам с кофти впечатление от ситуацията... 
П.С. Обявата е публикувана само от тази агенция и не работят с колеги...  Crossing Arms

# 535
Както  излиза от написаното сте ги потърсили Вие и то някокократно на място само сте оформили писменно взаимоотношенията си-потърсили сте ги -ще ви свършат услугата срещу заплащане. Hug
При такава публикация -не работят с колеги,значи са преценили ,че имота е достатъчно атрактиван и биха взели комисион и от двете страни. Peace

# 536
Това си е нормално и е практика, застраховат се да не се договорите със собствениците или вземете адвокат и сами да си извършите сделката. Те са поели жилището и предлагането му, както и продажбата-покупката. Просто се застраховат при евентуално закупуване да не откажете комисионната им с мотив, че сама сте ги търсили и не ви представляват.
 При наеми се прави същото нещо, дори карат да се разписват хората за посещението (май някакъв отчет водят) , но всички се застраховат , че при продажба -покупка им дължите съответния комисион за сделката още при първия оглед. Тук е мястото, ако наистина ви харесва да си поставите условията за процента , ако една агенция обслужва и продавача, и купувача.(може да намалят)
Не би трябвало да ви обижда, защото си е стандартно, но явно не са обяснили или подходили "разяснително".  

# 537
  • София
За мен не е нормално една агенция да иска по 3 % и от двете страни. Особено от купувача, на когото само са отворили вратата на жилището и са му го показали. Ако имотът е 100 000 евра, смятайте какъв комисион прибират за нищо работа. Съвсем за балъци взимат хората.

# 538
За мен не е нормално една агенция да иска по 3 % и от двете страни. Особено от купувача, на когото само са отворили вратата на жилището и са му го показали. Ако имотът е 100 000 евра, смятайте какъв комисион прибират за нищо работа. Съвсем за балъци взимат хората.
Абсолютно си права! При това не носят никаква отговорност за нищо! Парите са безумно много и за мен за тази услуга, да не говорим ,че и някой хич не се хабят да ти търсят по критерии и договарят цена. Вярно има си някой тънкости, но 6 процента за имот каквато и цена да е , си е много.
 Поне да имат някаква отговорност за състояние на приемане (може едно да гледаш , да платиш и после да го видиш отчайващо разбито), ако не е проследен добре имота и има тежести, съсобственици и не знам какво си има случай на съдебни дела с години (малко са ,но има знам) , това кой носи отговорност , като си платил и разчиташ на тях.

Последна редакция: чт, 07 юли 2016, 13:26 от Sun Ray

# 539
Е на мен ми е ясно,че ще трябва да платя някакъв % и на тях,но 3 процента е прекалено, попаднах тази седмица и на други брокери едни взимаха по 2.5,други по 1 % , трети по 1.5 %. Тук останах с впечатление ,че няма договоряне , казаха си съвсем ясно ,че взимат по 3 процента и от 2те страни.Както и да е, ние така или иначе за момента се отказахме. Но все пак..нагличко си е ( 3 %) и това си ми е мнението  Stop

Общи условия

Активация на акаунт