Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 996
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Скрит текст:
Чета на няколко места, че ще се въведе еврото и има предположения ( Мецан да не ми се смее), че може да е 1 към 1 с лева. Спестяванията са ни в евро.

Много се говореше по този въпрос, но опасенията са по-скоро, че сегашният курс от 1,95583 лв/€ е нереален и, че може да ни врътнат с курс от, да кажем 4лв/€, при приемане на еврото. По време на фалита на КТБ се изписаха сума статии, че някой се опитва да клати валутния борд, но всъщност този курс от 1,95583 е приет с акт на Парламента и може да бъде променен само и единствено от Народното събрание.

Курсът е приет с приемането на Закона за БНБ през 1997 год, с който се въвежда валутният борд. Конкретно:

Чл. 29. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 1999 г., в сила от 5 юли 1999 г.) Официал-
ният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка.
(2) Когато законно платежно средство във Федерална република Германия
стане общата валута на Европейския съюз – еврото, официалният валутен курс
на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса по ал. 1 по офици-
алния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Така
определеният курс се обнародва в „Държавен вестник“ от Българската народна
банка.
Чл. 30. (Изм. – ДВ, бр. 10 от 2005 г.) При поискване Българската народна
банка е длъжна да продава и да купува без ограничения на територията на стра-
ната евро срещу левове на основата на спот валутни курсове, които не могат да
се отклоняват от официалния валутен курс с повече от 0.5 на сто, включително
начисляваните такси, комисиони и други разходи за клиента.

Ако има полемика, тя е дали сегашният курс не подценява еврото спрямо лева. ерго, дали реалният курс не е 3-5 до 7 лева дори за едно евро и видите ли, как щели сме изведнъж да се видим с някакъв друг, оздравително подценяващ лева курс.
За 1:1 с еврото - трябва да си пълен иконовически инвалид за да си го помислиш, хеле пък напишеш... Но хора всякакви, издания всакакви... Търсят сензация.

С две думи - въвеждането на еврото не е проста работа. ЕЦБ преди 2 несеца официално обяви, че нямаме ние и още няколко държави най-малкото необходимата степен на синхронизация на националната с европейската нормативна база, за да може да се мисли за  сливане и на другите компоненти на платежните системи, въпреки че се работо от години по тези въпроси.
Курс няма как да се промени за ден. Трябва да стане със закон, а закона трябва да се гласува, през комисии, две четения....  Опити за коментари и анализи за необходимостта от промяна на сегашното съотношение винаги е имало и сигурно пак ще има, но не зная някой да го е взел насериозно.
Ако, политически ни наложат приемането на еврото, според мен ефекта няма да е от променен курс.
Ефетка ще е като в Италия и Гърция - заради високите цени.
В Германия общо взето цената в марки се запази като цифра, но в евро... И плащаш по-скъпо за същото.
Но заплатата се изчислява по курса. Е, там е проблемът...

В този ред на мисли как е по-изгодно да се тегли ипотечен кредит, в лева или евро?

# 511
Благодаря за мненията. Лека-полека започвам да разбирам защо 1 обява в сайтовете я има с поне 5 различни цени и описания. Както и куп други неща...Както се казва, добре дошла съм в клуба Simple Smile

# 512
  • София, Bulgaria
Благодаря за мненията. Лека-полека започвам да разбирам защо 1 обява в сайтовете я има с поне 5 различни цени и описания. Както и куп други неща...Както се казва, добре дошла съм в клуба Simple Smile

Не е клуб, а джунгла...

# 513
  • при късмета
Добър ден, не знам да ли въпросът ми е за тази тема, но ако не е, моля някой модератор да ме пренасочи където трябва.
Та пуснах  молба за развод, но имаме общо жилище,което след това трябва да делим. Клоним към идеята преди първото дело за равода да продадем жилището, че нещата да се улеснят.
Можем ли да го направим или вече сме закъснели?
Щом разводът не е влезнал в сила , според мен можете . Не знам обаче дали това е по-добрият вариант, защото и двамата сте собственици , но ако има деца то жилището остава за майката. Бащата-съпругът е съсобственик , но не живее там . Не съм наясно, но не бързайте да продавате , ако има деца от брака. По-добре се консултирайте с адвокат какви са ви правата, дори и без деца , ако нямате друго жилище пак май на съпругата се присъжда. Има си някакви тънкости по-добре попитайте адвокат по бракоразводните дела или наследствени. Иначе не виждам проблем да си продадете жилището и разделите парите, но ...

Благодаря за включването.
Жилището може да остане за майката при определени условия, а именно, ако тя е отглеждащия родител на децата. Но собствеността си остава на двамата. Т.е. ако жилището остане за майката, ще е за ползване. Няма да стане едноличен собственик, съпруга ще си остане с неговия дял. А и майката обикновенно му плаща наем, за това, че ползва цялото жилище. Ключовото е, че майката не става едноличен собственик, собствеността си остава и на двамата

# 514

Не е клуб, а джунгла...
Много точно казано, Томева, но съгласете се, че лесно може да се сложи ред. Регулации, надзорен орган, сертифициране - истинско, не като сега, отсяване на професионалистите от клянкачите и мърльовците, персонална отговорност за шефовате на агенции пр нередности, отговорност за материални инематериални щети...
Само дето никой не го прави.
Дали е случайно?? Не мисля.

Екатерина,
за съжаление, на неточно поставен въпрос не може да има правилен отговор.
Принципно най-общият отговор е : най-изгодно е да теглите кредит във валутата в която печелите дохода си.
Това принципно.
Макар че, аналогично, ако питате какво куче да си взема - жълто или кафяво, пак каквото и да Ви отговорят ще зависи от вас, каквото си харесате, но най-общият верен отговор ще е - такова, което не хапе....
НО и про общия отговор има куп условности.
Последната от тях е - дали изобщо може да се говори за "изгода" в ипотечния кредит... Въпрос на гледна точка и ценности, но това е много, много дълга тема.

# 515
  • София, Bulgaria

Не е клуб, а джунгла...
Много точно казано, Томева, но съгласете се, че лесно може да се сложи ред. Регулации, надзорен орган, сертифициране - истинско, не като сега, отсяване на професионалистите от клянкачите и мърльовците, персонална отговорност за шефовате на агенции пр нередности, отговорност за материални инематериални щети...
Само дето никой не го прави.
Дали е случайно?? Не мисля.

Отсяване на професионалисти винаги ще има и при наличието на регулация и закони, но всеки ще знае правилата и ще са ясни за всички участници на пазара. Всеки ще си носи отговорност.
А иначе шмекери има навсякъде дори и в развитите пазари с традиции от десетилетия.

# 516
  • София, Bulgaria
За купувачите с кредит, преди да стъпите в сделка извикайте оцените да ви направи оценка на имота, който ще купувате. Аномалиите са големи, за един и същи апартамент 15000Евро... Shocked

# 517
В какъв срок след изповядване на сделката (и нейното вписване) трябва да се ходи до общината, за да се платят данъците?
Намерих някаква информация в нета, ама не съм много сигурна колко е вярна...  newsm78
До два месеца от датата на нотариалния акт се декларира имота в общината

# 518
Има ли риск за купувача, ако изповядването на сделката е 4 месеца след предварителния договор? Може ли в този случай процентът на брокера да бъде изплатен тогава?

# 519
  • София
Както сте се разбрали с брокера. Аз винаги плащам след като всичко приключи.
Но приятелката - брокерка е информирана предварително и съгласна.
Сигурно в предв. д-р сте отбелязали  кога ще изповядвате и двете страни са съгласни?

# 520
  • София
Добър ден, не знам да ли въпросът ми е за тази тема, но ако не е, моля някой модератор да ме пренасочи където трябва.
Та пуснах  молба за развод, но имаме общо жилище,което след това трябва да делим. Клоним към идеята преди първото дело за равода да продадем жилището, че нещата да се улеснят.
Можем ли да го направим или вече сме закъснели?
Щом разводът не е влезнал в сила , според мен можете . Не знам обаче дали това е по-добрият вариант, защото и двамата сте собственици , но ако има деца то жилището остава за майката. Бащата-съпругът е съсобственик , но не живее там . Не съм наясно, но не бързайте да продавате , ако има деца от брака. По-добре се консултирайте с адвокат какви са ви правата, дори и без деца , ако нямате друго жилище пак май на съпругата се присъжда. Има си някакви тънкости по-добре попитайте адвокат по бракоразводните дела или наследствени. Иначе не виждам проблем да си продадете жилището и разделите парите, но ...

Благодаря за включването.
Жилището може да остане за майката при определени условия, а именно, ако тя е отглеждащия родител на децата. Но собствеността си остава на двамата. Т.е. ако жилището остане за майката, ще е за ползване. Няма да стане едноличен собственик, съпруга ще си остане с неговия дял. А и майката обикновенно му плаща наем, за това, че ползва цялото жилище. Ключовото е, че майката не става едноличен собственик, собствеността си остава и на двамата
Благодаря и на вас, Ма Ко, беше ми важно да знам тази подробност.Усилено чета ГПК и Закона за собствеността, но когато има възможност да се коментира, стават по-ясни нещата.
Точно затова искаме да продадем жилището преди първото дело за развода, за да нямаме да делим обща собственост и да не попадаме в ситуацията,която описвате в изказването си.
Но вероятно трябва да кажем това в съда по някакъв начин, да спрем/изтеглим исковата молба за развод, за да не би след това съдът да обяви сделката за невалидна?

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 09:58 от B.U 2

# 521
B.U 2,  предполагам се развеждате по взаимно съгласие? В споразумението, което сте представили за одобрение от съда какво сте писали по отношение на този имот? В момента сте съсобственици, т.е продавате двамата заедно, а ако не го продадете сега (най-общо казано и без да съм запозната със спецификата на казуса Ви), след като се разведете ще остане в обикновена съсобственост на двамата, т.е. пак ще продавате двамата заедно, не виждам особена разлика.
Иначе, да, можете да го продадете сега, няма как съдът да обяви сделката за невалидна.

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 12:16 от atallaya

# 522
  • София
Привет... Понеже по-горе зачекна някой темата в каква валута да бъде изтеглен кредита...Консултирах се скоро с кредитен експерт, тъй като обмисляме покупка..заплатата ми по трудов договор е в евро, банковият служигтел горещо препоръча да тегля кредита в BGN.. Има ли рискове в подобна ситуация? Обясни ми, че се губи известна сума при  обръщането на едната валута в друга...но пък при разбутване в бъдеще на валутен борд, било по-сигурно от гледна точка на това, че няма да стане непосилно плащането ,а напротив.. от друга страна не вярвам да се повтори ситуацията при инфлацията,преди години... банките 100% ще си задействат защитен механизъм, за да няма върнати за един ден кредити, образно казано... та така..чудя си се..
Втората ми питанка.. харесали сме вече имот, довечера ще правим оглед.. притеснява ме, че съм на ново работно място и договорът ми става безсрочен едва през септември. Дали документ от работодателят, деклариращ, че договорът ще бъде продължен, би имал тежест пред банката или дда помолим за по-дълъг срок до изповядването в предварителния договор, срещу по-голямо капаро, примерно? Предварително благодаря за отговорите:)

# 523
Курсът на лева в момента си е съвсем реален, защото е обезпечен с достатъчно евра и друга конвертируема валута, пак поради същия закон. Нелепо е да се говори за курсове от 4лв за евро и други подобни дивотии. И не е задължително да има какъвто и да било катаклизъм при преминаване към еврото - ето снощи и проф. Вучева го каза. Даде за пример балтийските страни. Там без всякакъв катаклизъм си се въведе. Е, тук сме България и може да се очаква търговците да се направят на интересни, но няма да има кой да им купува продуктите, ако примерно нещо, което сега струва 10лв, го направят 10 евро. Ами че то и без това цените на масовите продукти са ни същите, а на някои дори по-високи, отколкото в други страни на ЕС, примерно в Германия в Лидл и тям подобни вериги храната е по-евтина от тук. Сирене, което тук е над 10лв, там е 5 евро. Кой ще го купи тук ако стане 10 евро?

А това, че левът бил надценен, са абсолютни дивотии. Левът е даже подценен. Реално той е по-скъп от сегашния курс.

Относно тегленето на кредити, неразумно е да се тегли кредит в чужда валута, която не е тази, към която сме вързани. Примерно в CHF, много хора изгоряха така, когато курсът на франка рязко се вдигна. Или в паунди, защото ето сега примерно паундът падна, но не се знае в бъдеще какво ще стане. Основното правило е както Стефан е казал - във валутата, в която ти е дохода.
Но поради борда еврото на практика е същото като лева, тъй като има фиксиран курс. Така че, поради по-ниските лихви по евровите заеми, може да бъде по-изгодно да се тегли в евра. Загуба би имало при евентуален катаклизъм от наистина отмяна на борда и курс примерно 7 лв или нещо такова за евро. Само че според мен по-вероятно е да дойдат марсианци, отколкото да се случи това.

Малко ли имаше тъпи приказки много преди фалита на КТБ как гарантирането на влоговете било глупости, как нямало пари, как в България всичко било лъжа и прочее дрънканици на лаици.

Е, на практика какво стана? Всички влогове в КТБ се изплатиха, никой не загуби и 1 стотинка. Който е имал до 100000 евро де, защото така е по закон. Оказа се, че на практика законът работи, и то работи перфектно, гаранцията на влоговете работи перфектно. Хем при такъв наистина много голям удар - да фалира четвъртата по големина банка. Това е наистина голям катаклизъм и въпреки това, за обикновените вложители нямаше загуби. Сега същите лаишки приказки са и за еврото. Първо, скоро към евро едва ли ще преминем. Второ, като преминем, имаме си фиксиран курс. Невероятно е да преминем към евро по друг курс- Няма никакви причини и предпоставки за това. А всеки финансист знае, или може да разбере, като хвърли един поглед върху сайта на БНБ - че курсът на лева дори е подценен, а не е в никакъв случай надценен. Има достатъчно евра и твърда валута, които покриват абсолютно всички напечатани левове и пак остава налична валута.

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 14:04 от Татко Мецан

# 524
  • In the shadows of my mind
Kaто никога Мецан е прав в тези си съждения  Laughing
Когато ние се подготвяхме за ипотечен, изрично бяхме решили да е в лева, тъй като в тази валута ни е и заплатата.
Относно трудовия договор - когато теглехме тъкмо ММ беше сменил работата, работодателя издаде такава бележка, и банката беше ок с нея. Не знам обаче при вашата банка как би могло да бъде, трябва да попитате.

Общи условия

Активация на акаунт