ПрЪвУписТни идеЙ за всякЪкви случаЙ по-български- 105

• 50 054
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • Испания

Какво? Сложила съм и този линк.

# 91
  • ту тук, ту там
Когато видях поста ти, беше само първият линк!

Сега първият и вторият ти линк си противоречат. Третия не мога да го отворя, не ми се зарежда. Какъв е изводът?

# 92
Цитат
хич не мерише

# 93
  • Испания
Когато видях поста ти, беше само първият линк!

Сега първият и вторият ти линк си противоречат. Третия не мога да го отворя, не ми се зарежда. Какъв е изводът?

Павлина Върбанова цитира като източник Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 268.

Нямам го, не мога да проверя.

Онлайн излиза това, което постнах. При търсене на думата "заимствам" не излиза нищо.

А съдържанието на третия линк е:

Според личните ми наблюдения, точно на тази дума грешат хората, които по принцип не допускат правописни грешки. Сигурно защото смятат, че тя идва от "вземам", а всъщност е произлязла от "заемам".

Така че правилно е да се напише и каже "заимствам", а не "взаимствам".

Според скромното ми мнение е заимствам.  Peace

# 94
Противоречат си, защото електронният речник на Института по български език към БАН използва стара база данни, тоест не е съобразен с последния официален речник. Например в речника е "айрян", според онлайн сайта на ИБЕ - "айран". "Отвертка" и "отверка" - и двете форми излизат като верни в сайта, а според речника вярна е само "отвертка". И много други разминавания има, сега не ми се търсят.

# 95
  • ту тук, ту там
Ясно, значи съм права. Благодаря на взелите отношение.  Simple Smile

# 96
  • София
НОЙ е жив! Не умира!
Цитат
трябва ли да ходя да се отписвам от бюрото по труда и да отида в НОЙ или направо в НОЙ да ми нанесат в книжката?

# 97
Цитат
Къпим се и отиваме на турнир по футбол

# 98
  • Телиш/Плевен
Цитат
приличащо на супол

# 99
Цитат
кухненския плод

# 100
Цитат
щтранга е за смяна
новият майстор,каза,че щтранга

# 101
Софи, гъзария.  Peace

Моят син също го нарича "плода".  Laughing

Ами аз донесох "гАзарията", но не можах да я цитирам.  Laughing Понякога не мога да "селектирам" от айпада, за да сложа в цитат ако са ми много сухи пръстите и се отказвам.  Laughing Става дума за обрив след посещение при козметик. Това е гАЗарията.

# 102
  • ту тук, ту там
Уф, извинявай.

И аз я мернах "газарията" някъде, ама не съм запомнила цялото изречение и затова не я разпознах. Хем се зачудих какво изобщо искаш да кажеш с това изречение.  Embarassed

# 103
  • Испания

Някои жени от газария си лепват по нещо за цял живот.

Уф, извинявай.

И аз я мернах "газарията" някъде, ама не съм запомнила цялото изречение и затова не я разпознах. Хем се зачудих какво изобщо искаш да кажеш с това изречение.  Embarassed

Пише се гъзария.  Wink

# 104
  • ту тук, ту там
А коя от нас двете твърди обратното? Мисля, че стана ясно, че и двете сме на същото мнение.

Общи условия

Активация на акаунт