Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 288
  • 768
  •   1
Отговори
# 300
В орхидеята ми растат гъби от 4 дни. Чудя се, пречат ли на растението, опасни ли са?

# 301
 Shocked Уха! Аз бих ги махнала.

# 302
Ще потърся линк към материала който превеждах. Наличието на гъби е много лошо.

https://drive.google.com/file/d/0B55Kb-0ngNjQelJtQXBXZXRmRUU/view

# 303
Ще потърся линк към материала който превеждах. Наличието на гъби е много лошо.

https://drive.google.com/file/d/0B55Kb-0ngNjQelJtQXBXZXRmRUU/view

Страшно полезен материал, но "моите" гъби не са такива като паяжината на снимките, а 4 броя от тези, които често виждаме от отсечени дървета по улиците. Явно все пак трябва да ги махна, за да не конкурират с растението..

п.п.  Оказа, се че не са само толкова. Изсипах саксията и почти на всяко по-едро парче растеше микроскопична гъбка с пънче и шапка  Confused   Махнах колкото можах кори, че се срастват с корените, изтръсках растението и го сложих в нова саксия с нови кори. Надявам се да няма растеж скоро.

Токущо една съседка ми даде две орхидеи, които мъжът й казал да изхвърли  - едната цялата  бялата паяжина на онзи паразит по орхидеите, а другата живяла в сфагнум, като прозрачната й кофичка беше сложена в непрозрачна кофа от 1 кг кисело мляко, съответно половината й корени бяха заминали.
Напръсках и двете с отрова, тази от сфагнума й махнах корите и я оставих в празна саксия да изсъхне малко.

Надявам се това да е достатъчно.  newsm78

Последна редакция: чт, 22 сеп 2016, 10:33 от sinergon2

# 304
  • София
В орхидеята ми растат гъби от 4 дни. Чудя се, пречат ли на растението, опасни ли са?

В моята едната от време на време след поливане и изкачат по 1-2 такива гъби, но не съм ги пипала. Не знам дали не са отровни. След като се засуши "почвата" изчезват.

# 305
Като разгледах статията на РеГЕ ми заприлича на онзи цитруфилус, който го няма на снимка, но като потърсиш в нета, излиза че е отровен. Гъбите се появиха след последното киснене, обаче както вече писах, реших да извадя растението и на всяка по-едра кора се оказа, че расте минигъбка. Надявам се да изчезнат, дори да са безобидни, това растение го имам от няколко години, никога не са му раснали подобни неща.

# 306
  • София
Не мисля, че могат да навредят на орхидеята. За да се махнат трябва да се сменят корите, да се напръскат корените и основата на орхидеята и да се посади в новите кори. Саксията също трябва да се напръска или да се смени с нова.

# 307
Дами, нахлувам с въпрос, че ме мъчи от известно време.
Имам две орхидеи - Феланополис са и двете. След като прецъфтяха, цветоносите изсъхнаха. По точно на едната изсъхна единият (другият е зелен, но го подрязах и вътре си е сух), а на другата и двата цветоноса изсъхнаха. Чудя се дали да ги режа до основи или не. И кога започват да растат нови цветоноси? Торя с пръчици за орхидеи за момента. Дозировката е съобразена с упътванията на опаковката.
Също така, има ли време, в което НЕ мога да ги пресаждам? Защото си мисля тия дни да го направя, носе притеснявам да не им направя нещо. :/

# 308
Имам две орхидеи - Феланополис са и двете. След като прецъфтяха, цветоносите изсъхнаха. По точно на едната изсъхна единият (другият е зелен, но го подрязах и вътре си е сух), а на другата и двата цветоноса изсъхнаха. Чудя се дали да ги режа до основи или не. И кога започват да растат нови цветоноси? Торя с пръчици за орхидеи за момента. Дозировката е съобразена с упътванията на опаковката.
Също така, има ли време, в което НЕ мога да ги пресаждам? Защото си мисля тия дни да го направя, носе притеснявам да не им направя нещо. :/

Напълно изсъхналите махаш без да се чудиш. Зеленият все някога ще направи 2-3 цветчета.
Само не разбирам, защо ще ги пресаждаш. За мен е абсолютно излишно, освен ако няма болест / некачествени стари кори или не е напънало саксията си до последно.
Аз не ги пипам изобщо.

# 309

Напълно изсъхналите махаш без да се чудиш. Зеленият все някога ще направи 2-3 цветчета.
Само не разбирам, защо ще ги пресаждаш. За мен е абсолютно излишно, освен ако няма болест / некачествени стари кори или не е напънало саксията си до последно.
Аз не ги пипам изобщо.
Благодаря за съвета.
Покрай местене на дома едната е с изгубена чинийка, другата с пукната саксия. Затова. Simple Smile

# 310
Случайно открих темата.Нямам време да чета всичко и се извинявам ако вупросите ми са задавани.
Първо за поливането.Прочетох от началната страница,общо взето това правя.Накисвам я във вода да се напои хубаво,отцеждам и си я оставям на мястото,докато изсъхне напълно-20-25 дена.Но напоследък забелязвам че коренчетата които се показват над корите са поизсъхнали.Някои са съвсем кафяви,други са с кафяви петна.А тези навътре в саксиятя са си сребристи,няколко дни след поливане(при поливане са зелени)
Едното фалче(имам три) почти няма коренчета,има няколко изсъхнали,подозирам още в магазина,и дев здрави.Какво може да направя,за да пусне нови коренчета и да не изсъхват тези над корите?
За протокола,това са ми първите три оживели фалчета.Предните все умираха.Поливах малко по-често,например около седмица,след като изсъхнат корите-умират.Пресаждам-умират.Торя-умират.Сега не ги правя нищо,поливам по-рядко и са живи повече от година.Страх ме е от промени.

Другият ми въпрос е за цъфтежа.До сега не са цъфтяли.Страх ме е да наторя,преди винаги като наторя,след седмица най-много започва едно гниене в розетката на листата.С различни видове течна тор съм пробвала,разтворена според поисанието във водата в която ги топя.Вода не е попадала в розетката на листата,но винаги там започваше гниенето Tired
Ще съм благодарна за съвети.
А,да и да питам за този мъх за орхидеи,чела съм за него,но все пак за какво се използва и от къде се намира?Че в цветарските магазини ме гледат странно като попитам Blush

# 311
Не мисля, че могат да навредят на орхидеята. За да се махнат трябва да се сменят корите, да се напръскат корените и основата на орхидеята и да се посади в новите кори. Саксията също трябва да се напръска или да се смени с нова.

Те не вредят пряко на орхидеята,вредят косвено, защото й отнемат от хранител ите вещества А с времето и от пространството. Иначе от каквото обработвах при превода защото статиите са много по подобни гъби пишеше че може първо гъби да се появят А едва в последствие мицел. Така че в крайна сметка гъбите простоняма да оставят шанс на цветето.

При мен  под формата на гъби( защото се появяват гъби и под формата ата на бели пухени топчета )  се появиха като резултат от два фактора - кори които явно не съм обработила достатъчно качествени макар че ги варих и суших и две -  самополивната система която изпозлвах за да докара постоянна разпределена влага. Еми докара и гъби с постоянната влажност.

И аз опитах с засушаване както бяха споделили в статията но вероятно и всичко зависи от момента в който ги хващаш- появяваха ми се отново след всяко поливане. На третив път реших че трябва да предприема радикални мрки. Знам че мож да се трепят с накисване в топсин или слаб разтвор на калиев пермагнаната но с това пък не сполучихпри другите бели гъбесто топчета и само си повреди корените на орхидеите...

Последна редакция: пт, 23 сеп 2016, 14:27 от _re_ge

# 312
Ох,да си изкажа мъката Sad.Над 100 броя орхидеи имах и умряха изведнъж.Някоя болня  съм взела и всички се заразили Sad

# 313
Лошо, много лошо!
Аз искам да попитам кога например мога да очаквам от орхидеята да се отдели "бебе"? Най-старата ми е на някъде 6 години, тази вечер пак ги огледах всичките, нищо.
Миналата година подарих на майка орхидея, купена от Бриколаж, с два цветоноса, тази година цъфна с три и с общо 20 цветчета, големи и красиви. На моите нещо не им достига светлина, та цъфтят едва с по няколко дребни цветчета и с по един цветонос.
Имам позната, която си купува по три-четири орхидеи наведнъж и след като прецъфтят ги изхвърля /сега ги дава на мен/, защото няма търпение до следващото им цъфтене. Само че купува само бели  Laughing

# 314
Ох,да си изкажа мъката Sad.Над 100 броя орхидеи имах и умряха изведнъж.Някоя болня  съм взела и всички се заразили Sad

И Нади! Много съжалявам за което! При Таня се беше получило подобно с ръждиво гниене...

Общи условия

Активация на акаунт