Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 91 990
  • 768
  •   1
Отговори
# 60
  • ... рееща се.
@pepi_r, никакви бебета не са, това са си мини орхидейки, а по-голямата вероятно е миди. Обикновено минитата ги продават в сфагнум, той по-добре задържа влагата само трябва да си внимателна с него и да не преполиваш. Оранжевата много ми харесва Heart Eyes

# 61
За петната по цветовете на бялата – преди в старите теми сме писали за ботритис, тези петна много ми приличат на такова. Дано да греша. Нека каже някой, който знае повече.

# 62
Све, прекрасни са!
Тази с по-дребните, тъмно лилави / или бордо / цветове мини ли е или обикновено фалче. Питам, защото имам същата и я гледам както другите фалчета, но още не е цъфтяла вкъщи. Иначе пуска корени и листа. Листата й са малко по-тънки и издължени от на останалите ми орхидеи и се чудех дали не е друг вид.

Последна редакция: пн, 20 юни 2016, 14:24 от ellisa.s

# 63
Добре, ако е мини орхидея, удачно ли е като прецъфти да сменя сфагнума с кори. Едната орхидея плаче да я прехвърля в друга кофичка, тъй като от едната дупка на сегашната си саксийка отдолу е прокарал корен и има опасност да се катурне  Laughing.
В Кауфланд ходя често, но не съм се заглеждала - там има ли от тези пластмасови кофички за орхидеи различни размери?

# 64
Точно на предишната страница ре_ге обясни за минитата. Може да се сложат в кори, но те по принцип са по-влаголюбиви и нагаждането на режима на поливане е по-трудно.

# 65
  • Русе
zari65, ellisa.s, благодаря!
ellisa.s, точно такава е каквато си описала твоята с издължени и по-тънки листа. По-различен хибриден фаленопсис е, но и аз не съм открила досега каква точно е.

# 66
zari65, ellisa.s, благодаря!
ellisa.s, точно такава е каквато си описала твоята с издължени и по-тънки листа. По-различен хибриден фаленопсис е, но и аз не съм открила досега каква точно е.

Благодаря!
Аз се притеснявах да не изисква по-различни грижи. Ще чакам търпеливо да цъфне.

# 67
Здравейте!

Колко време мога да държа оридея  само във вода, докато се посъживят корените й?

# 68
  • Вестерос
Водното отглеждане се прави , за да изникнат нови корени, когато другите са изгнили примерно. В съд слагаш на дъното около пръстче вода, ако е чешмяна, трябва да я сменяш всеки ден. Аз си направих смеска 1 към 1 с чешмяна и филтрирана от кана. И пак я сменям всеки ден. Слагаш орхидеята вътре, достатъчно е и едно коренче да е във водата. Гледай между основата на розетката и водата да има 2,3 пръста разстояние.  Даже вече аз не ги вадя при смяната, а накланям леко , за да я изтече като гледам да не мокря розетката. Може и през 2,3 дни да я сменяш водата, зависи къде ги държиш. Ако имаш изгнили е хубаво да махнеш изгнилото, като са мокти то пада с леко дръпване като обелка и остава корена по нишка, едно като конец дълго.

# 69
  • София
Аз имам четири минита, гледам си ги в мъха, не съм ги пресаждала. Чувстват се прекрасно и имат нови коренчета и листенца

# 70
Да се похваля и тук с моите две големи гордости:
Ангрекум дидиери:

И фаленопсис Лиодоро - домашен цъфтеж

# 71
  • Ænima/Albuquerque
Айййй!  Heart Eyes

# 72
и тук и там все са хубави!

# 73
Прекрасни цветя, момичета! Поздравления Hug !
На ванилената на sve сърцето ми пропусна няколко удара. Умирам си за такива топли, слънчеви цветове.

# 74
  • София
Взех витамин Б комплекс и ще го смеся с глюкоза , по руските форуми много хвалят комбинацията при реанимиране - действа много добре за нови корени и укрепва повяхнали листа.
Сега сложих 1 таблетка от Б-комплекса да се разтваря в 1,5л шише с вода и ще добавя 8мл Глюкоза 5%.
Имам три орхи, които успешно се реанимират и сега допълнително ще ги подкрепя. Мисля да опръскам всички орхидеи - листа, видими корени и кори.

Общи условия

Активация на акаунт