Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 243
  • 768
  •   1
Отговори
# 135
Как преценяте кога се пресажда?

# 136
Би ли споделила какви препарати ползваш?
Разбира се.
Фунгицидът е Топсин - често се препоръчва, върши работа и не съм търсила други.
Сред инсектицитите съм се спряла на Би 58, защото покрива широк спектър видове: въшки, акари, трипси и т.н. Има известни условия и особености в ползването му - токсичен, неприятна и трайна миризма, така че употребата му трябва да се прецени.

Има фактори, които налагат пресаждане: лош субстрат, лошо състояние на корените. В такива случаи пресаждам незабавно.
Знам, че хората пресаждат, защото "корените били станали твърде много и да имало място за новите". Досега не ми се е случвало да преценя такава необходимост. Засаждане в по-голям размер съм имала само след успешна реанимация и преход от саксия 9-ка в 12-ка. Отделно имам три фаленопсиса в саксии 13-ки, но единствено защото аз не съумях Confused да сместя корените обратно в стандартните 12-ки.
Друга причина да вадя от саксията е в опит да изправя полегнало растение. Но това не е пресаждане.

# 137
Би ли споделила какви препарати ползваш?
Разбира се.
Фунгицидът е Топсин - често се препоръчва, върши работа и не съм търсила други.
Сред инсектицитите съм се спряла на Би 58, защото покрива широк спектър видове: въшки, акари, трипси и т.н. Има известни условия и особености в ползването му - токсичен, неприятна и трайна миризма, така че употребата му трябва да се прецени.

Благодаря  bouquet
Ще последвам съвета ти при следващи покупки.  Hug

# 138

Аз тази година пресаждах орхидеи от 2009 година които по принцип са едри. Пресаждането както е пи стайните цветя в случая не се прави. корените им трябва да са много и да  им е тясно и така трябва да е. При пресаждането открих че субстрата е почти неразложен и без толагания защото торя 2-3 пъти в годината и можеха спокойно д аизкарат още 4-5 години.

пресаждането без смяна на сакситяа  еналожително ако трябва д асе ревизират корените. ако растението може д аима топка сфагнум под дъното а собственика е любител на поливането.

# 139
Благодаря  bouquet
Ще последвам съвета ти при следващи покупки.  Hug
Моля Hug
С времето се убедих, че предпазливостта не е излишна.

# 140
Момичета, имам нужда от вашата помощ
От доста време няма никакви здрави корени, само 1 имаше, но и него гледам го загубих. Опита се един нов да избие, но стана само като пъпчица и не се разви.
Мисля да изрежа всички кафяви корени +канела и да пробвам над буркан с вода да я спасявам.

http://winniepiglet.snimka.bg/flowers/orhita.913156.37202874 - едното листо почерня
http://winniepiglet.snimka.bg/flowers/orhita.913156.37202875 - розетката не е изгнила, само има люспа отгоре
http://winniepiglet.snimka.bg/flowers/orhita.913156.37202876 - умиращият корен и неразвитият нов
http://winniepiglet.snimka.bg/flowers/orhita.913156.37202877 - корените

Някакви други идеи имате ли?

Благодаря

# 141
Много е увредена, пробвай разтвора, който витаминка е дала по назад в темата за реанимиране, показа страхотен резултат

# 142
Канелата я отричат в момента. По принцип върши работа, но не и сладкарската "канела", в която не е ясно какво има. И това е само и единствено контактно, спокойно може да се ползва кислородна вода за същата цел. Но аз основания за това не виждам. Доста е пресъхнала, така че има два варианта. Или системно е недополивана, или е бактериално заболяване. Няма как да знаем, затова препоръчвам да се третира с топсин, да се остави да изсъхне и после за едно денонощие като се постопли времето да се остави в съд с вода, за да се види има ли живи корени или няма. После може над вода, а ако корените са само пресъхнали може да се върне в корите и да се полива по-често. Ако е бактериално обаче не е ясно дали ще се оправи. Стискам палци да е обикновена дехидратация, на каквото и ми прилича.

А, да, не режи нищо засега.

# 143
Канелата я отричат в момента. По принцип върши работа, но не и сладкарската "канела", в която не е ясно какво има. И това е само и единствено контактно, спокойно може да се ползва кислородна вода за същата цел. Но аз основания за това не виждам. Доста е пресъхнала, така че има два варианта. Или системно е недополивана, или е бактериално заболяване. Няма как да знаем, затова препоръчвам да се третира с топсин, да се остави да изсъхне и после за едно денонощие като се постопли времето да се остави в съд с вода, за да се види има ли живи корени или няма. После може над вода, а ако корените са само пресъхнали може да се върне в корите и да се полива по-често. Ако е бактериално обаче не е ясно дали ще се оправи. Стискам палци да е обикновена дехидратация, на каквото и ми прилича.

А, да, не режи нищо засега.

Значи минавам на варианта с топсина, защото 100% не е от пресъхване, аз мислих дори, че е преполята. Имам още 4 орхидеи и са на 1 и същи режим, а те са си ОК, дори цъфтят сега. Тази почна да съхне след пресаждане. А корените й като ги дръпнах одеве лекичко и.. заминаха. 2 останаха само, но пак не са зелени

@vitaminka- Писах ти ЛС за съвет

Благодаря на всички

# 144
  • Вестерос
1.Измиваш я
2.Правиш разтвор с топсин
3.Пръскаш обилно и оставяш за 12 часа, после пак пръскаш и пак 12 часа да изсъхне
4.Преди топсина като я  измиеш (корените, внимаваш да не попадне в розетката) може да почистиш изсъхналите корени, да останат жилки.
5. Слагаш във вода, която ако е чешмяна сменяш всеки ден, да не е студена. Ако искаш на повече дни направи смеска от половин шише филтрирана с кана и половин чешмянка и тогава на 3,4 дни може да я сменяш. Около 1 пръст в чашата/буркана, корените да са потопени, а самата основа на розетката да е над 2 пръста над водата.

# 145
Само ще коригирам №3 и №4. Прави се разтвор на топсин и се потопява цялото растение, еднократно. После се оставя да изсъхне. Най-добре да се случва на терасата, защото смърди умопомрачително. А разтвора на топсин след известно време, примерно няколко часа, вече не действа.

За номер 4 - не съм сигурна дали има нужда от почистване на корените. Някои ще си заминат, някои не. А попадането на вода в розетката няма никакво значение, ако после ще се третира с топсин.

За чешмяната вода - аз такава ползвам и не я сменям ако няма нужда, тоест почти не я сменям Simple Smile Но това е при здраво цвете, което е изкарало известно време на водно. Ако тепърва слагам на водно, в началото се сменя водата често, защото става мътна, корени умират, има динамика.

# 146
Дани, посмътрно не бих потопила цялото растение. никога не съм и пртавила. Аз пулверизирам с разтвор на  топсин корените и обривам листат и стъблото. Оставям да изсъхнат и след това втори път същата процедура. Правя нов разтвор защото за 12 часа е изфирясал.

бих почистила корените от мъртвите обвивики защото на мен много ми зеленясва водата има едно пожълтяване разкашкане гниене именно на тези части обвивики вече сухи или гнили на корените - та гледам да ги спестя.
Тифани е от моята ериа и при нас чешмяната вода е лоша затова не е з апредпочитане да се позлва или често се смяна - много е варовита ...въобще при нас водата трябва да се доста престояла или филтрирана.

що се касае до динамиката на водното ми е трудно да направя някакви изводи - глобални. Имам такив ана които водата е кристал макар и да са за пръв път на водно. и имам такива на които макар и да го слагам със здрави корени и бе зпроблеми - зелените корени започват  гниене. Колкото и д ами обесняват че това било защото процес на гинене или проблеми вече е имало по тях- не ! не мога да се съглася.

# 147
Добре, със всичко се съгласявам, само за топсина не мога да разбера идеята. Защо не би топила? Наистина е малко трудно заедно със саксията да се натопи и да не се разпилеят корите,  в такъв случай може да се полее отгоре допълнително. А двойното третиране хич не го разбирам, защо си го причинявате? Ако има нужда пак, значи цветето е бая зле и след седмица примерно се повтаря.

# 148
Мойте орхидеи в работата са оживели, доста обезводнени, но няма видими поражения освен един изсъхнал цветонос, който беше стар.

За водата винаги съм поливала с чешмяна.
С топсин един път само съм прилагала, извадих от корите, топнах в разтвора и извадих, после два три дена ли бяха я държах в чашка и после и направих една конструкция в саксииката с корите, че почти нямаше коренчета да се закрепва, за да може да седи в саксийката- конструкцията копнах от някакъв клип в тубата

# 149
Добре, със всичко се съгласявам, само за топсина не мога да разбера идеята. Защо не би топила? Наистина е малко трудно заедно със саксията да се натопи и да не се разпилеят корите,  в такъв случай може да се полее отгоре допълнително. А двойното третиране хич не го разбирам, защо си го причинявате? Ако има нужда пак, значи цветето е бая зле и след седмица примерно се повтаря.

Аз те разбрах изцяло... С горницата под водата... Joy

Третирам  двойно защото като стигна до топсини цветето ми е винаги голо.. не го накисвам а просто опръсквам. От написването на топсин покрай трипсите имам изгорени корени. Така някак ми се вижда по щадящо.

Общи условия

Активация на акаунт