Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 238
  • 768
  •   1
Отговори
# 150
Ами изцяло! Това е системен фунгицид. Рискът е при попадане на вода в розетката да загние - но това е фунгицид, тоест той предотвратява загнивания!

А за изгорените корени - или здраво си предобрила разтвора, или е от нещо друго. Имам три бебета, които бяха извадени от фласк в началото на тази година и миналия месец минаха през третиране с топсин, защото ме усъмниха. Преди това им разреждах допълнително разтвора, но последния път използвах стандартния разтвор за възрастни растения. Потопих ги абсолютно целите и нищо им няма - нито загнило, нито изгорено.

Макар че като се замисля, топсинът все пак е системен фунгицид - и само корените да се натопят, пак трябва да подейства. Но аз предпочитам, когато се съмнявам за гниене в розетката, да има и директен контакт с препарата.

# 151
  • Велико Търново
Здравейте, момичета Simple Smile Имам една питанка. Задължително ли е орхидеите да бъдат в прозрачни саксии?
Единственото ми мини беше в сфангум, единствено от останалите ми орхита, които са си в кори, освен това го купих в прозрачна саксийка, поставена в плътна лилава кашпа. Понеже цялото омекна, го извадих, потопих само във вода и за ден два се стегна, листата се  изпънаха, че и повечето цветове се задържаха. Има си поне 3-4 здрави корена. Върнах го обратно в саксията, но вече с кори. Та мисълта ми е - мога ли пак да я държа в кашпата или е по-добре без нея?

# 152
Като цяло повече привърженици има мнението, че кашпите не пречат, тоест може да го върнеш. Но смяната на сфагнума с кори ми се струва рискова - ако е успяло да се дехидратира в сфагнум, в кори трудно ще смогнеш на поливането. Но все пак пробвай - може и да стане.

# 153
Здравейте на всички.Имам една молба към вас,бихте ли ми казали какво трябва да се направи, когато корените на орхидеята са изсъхнали,и според вас дали има шанс да отцелее?Благодаря предварително bouquet

# 154
Като цяло повече привърженици има мнението, че кашпите не пречат, тоест може да го върнеш. Но смяната на сфагнума с кори ми се струва рискова - ако е успяло да се дехидратира в сфагнум, в кори трудно ще смогнеш на поливането. Но все пак пробвай - може и да стане.

Наде просто си коригирай поливането. Аз поливам минитата в сфаагнум лятото на мнимум 14 ден обик новено на 3 седмици.зимата на месец 45 дена. Сфагнума като се накисне изпива вода три пъти и поврче колкото обема си  и много бавно просъхват. Това го прави лесен за обслужване стига да не се заплесваш по поливането. Той просъхва супербавно особено ако е степан. Иска повече дисциплина. Иначе като е влажрн вътре  ти поливаш пак и поливаш пак всичко вътре ще стане боза....

# 155
Здравейте на всички.Имам една молба към вас,бихте ли ми казали какво трябва да се направи, когато корените на орхидеята са изсъхнали,и според вас дали има шанс да отцелее?Благодаря предварително bouquet

Как изглеждат? От какво са изСъхнали. Може да изглеждат изсъхнали но да са заминали от трахеомикози.

# 156

Как изглеждат? От какво са иСъхнали. Може дасъхнали но да са заминали от трахеомикози.
Изглеждат много зле,снощи ги почистих и всичко е сухо,оставих ги по влакънца и над вода,а някой от тези влакна ги натопих директно във вода.

# 157
Минитата ги гледам в кори, не съм имала проблеми досега. Държа ги в кашпите, че са по устойчиви в тях

# 158

Как изглеждат? От какво са иСъхнали. Може дасъхнали но да са заминали от трахеомикози.
Изглеждат много зле,снощи ги почистих и всичко е сухо,оставих ги по влакънца и над вода,а някой от тези влакна ги натопих директно във вода.

Не виждам отговор на въпроса си.
Примерно - Не поливах, бяха на сухо, на слънце са, до сега всичко беше наред сега изсъхнаха.

Диагностика от - помощ корените са сухи - много трудно с еправи.

както каза едно корени могат да изглеждат сухи по различни причини. Подчертавам  да изглеждат сухи но да не са сухи. и ако е заболяване каквото и д аправите не третирате ли с фунгицид и не вземете  мерки цветето ще загине. Малко инфо за д аможем да сме точни  винаги е от полза

давам пример с  гъбични заболявания

Трахеомикозите – невидимия убиец © Inna Liapin March 18th, 2011
http://orchids-lux.livejournal.com/40361.html
Превод ReniaGe

ТРАХЕОМИКОЗИТЕ – ГЪБИЧНИ ИНФЕКЦИИ ПО РАСТЕНИЯТА . Смятам че темата за тях е повече от актуална. Огромно е количеството загинали орхидеи от подобни съдови проблеми, а информацията в интернет пространството за тях в оскъдна.

За разлика от болести чиито поражения са видими върху различни части на растенията, както и от пораженията нанесени от вредители, този ВРАГ/БОЛЕСТ е съвършено невидим.  Разбира се тук не говорим за случите на съпътстващи проблеми които не са редки. Всички разрушителни процеси причинени от трахиомикозите протичат ВЪВ растението, като отвън нещата изглеждат така все едно орхидеята изпитва липса на влага.
В специализираната литература тези болести са описани като опасни за всички растения – от кактуси до папрати, от палми до орхидеи. Имено затова какво се случва специално с орхидеите няма да намерите описано. За да знаете за този факт и да го разбирате трябва да изучите доста литература за гъбичните или бактериалните инфекции. Но малко от нас го правят. Всички търсим информация основно за болести при орхидеите. И повечето любители в такава ситуация и с такива симптоми се оплакват, че орхидеята им е изсъхнала от неполиване и прекалена сухост или липса на въздушна влажност.
Всички те нямат достатъчно знания, професионализъм и опит за да разберат истинската причина за този тип изсъхване. И за какво изсъхване можем да говорим когато растението е обилно поливано и опръсквано, понеже собствениците му са били притеснени от тези симптоми и са го „оводнили” предостатъчно. Ето там е грешката. Че виждайки как растението съхне и губи добър вид, собствениците му се хвърлят да го поливат и опръскват допълнително , търсят начини да повишат въздушната влажност , а нещастната орхидея продължава да съхне като полека лека се превръща в мумия. Изсъхнала, съсухрена и жълто-кафява…Вероятно ви е познато.
Цялата е работа е там, че тези болестни процеси в очите на неопитен орхидеист приличат на изсъхване на орхидеята поради липса на достатъчно влага. Заблуждават ги сухите сламени  корени защото не знаят, че корените не могат да изсъхват по този начин. В процеса на болестта отначало загива от излишна вода микоризата която се намира под обвивката на корена и той започва да изглежда кух и изсъхнал. Но ако го намокрите той пак се освежава и набъбва , като ви лъже че е жив. Но той си е мъртъв.
В действителност орхидеите изсъхват по съвсем друг начин. Вземете един здрав фалаенопсис, извадете го от субстрата и почнете да го сушите на някакво сенчесто място. Ще видите че ще се случи нещо съвсем различно. Много, много дълго време листата на фалаенпсиса ще губят еластичността и свежестта си, корените също ще се сбръчкват. И чак след повече от половин година фалчето ще се превърне в хербарий. Но този херабрий ще бъде зелен и сбръчканите и съсухрени корени ще останат твърди без никакви празноти и кухини.

Налагало ми се е да реанимирам много орхидеи с проблемни корени , затова имам ясна представа какъв е капацитета възможности на една орхидея да се възстанови дори при режим на засушаване. Примерно беше ми дадена преди време една аскоцента с 5 листа и пълна липса на корени. Проблемът при тези растения е, че активността на корените им зависи от сезона, а през другите сезони корените просто не растат и това е. Вероятно ще предположите, че съм я сложила във вода или в сфагнум. Не сте прави. Закачих я на прозореца. Не съм я поливала защото просто нямаше какво да бъде поливано. Трябваше да я пръскам сутрин, но ме мързи и затова признавам си много често пропусках тази процедура. И тя си висеше там до пролетта, която е естествения момент на пробуждане на кореновата активност. Т.Е орхидеята си висеше така без развитие повече от половин година. През това време тя беше частично загубила тургора на листата си , но те все пак бяха запазили зеления си цвят. С прорастване на първия корен обаче започна бързо да се възстановява. Това е много важен и информативен пример! Т.е. да изсушите едно епифитно по природа растение е необичано сложно и изисква доста труд.
Нормалното/здраво/НЕболно растение, когато е било по някаква причина засушено възстановява тургора на листата и още с първото поливане. Не са му необходими за това 2-3 кофи вода. Ако вашата „пресушена” както ви се струва орхидея е полята и след първото  (а още повече второто или третото поливане ) състоянието на листата и общия й вид  не е възстановен,  то тогава очевадно вашата орхидея не е в това състояние именно от засушаване.  Трябва спешно да я лекувате, иначе може да стане късно .
Написах всичко до сега за да можете да добиете по-добра представа за истината на псевдо-засушаването, което се причинява именно гъбични заболявания. Наричат се Трахеомикози или се използва друго и друго име - съдови поражения/увехвания.
Трахеомикозите са цяла група заболявания причинени от патогенни гъбични инфекции (Verticillium, Fusarium и др.). Не е задължително да знаете точно кое гъбично заболяване причинява проблеми на вашето цвете, тъй като те нанасят еднакви поражения. Освен това лекарствените препарати за борба с тях също са универсални.

Нека разгледаме сега как се развива това гъбично заболяване. И най-важното, което ни интересува е -  защо при тях растението изглежда като увехнало. Гъбите нанасят поражение на съдовата система на растението като по този начин спират движението на водния поток при напояване. По този начин болните растения престават да усвояват водата колкото и да ги поливате и овлажнявате. Болното растение обаче може да няма никакви видими признаци че е болно – вие ще виждате здрави корени, здрави листа, но факт е, че при поливане орхидеята ви някак няма да се овлажнява и ще стои все така повехнала и умърлушена. Т.е. вие не виждате главното картината а някакви съпътстващи проблеми – гниене на корените, или гъбични петна по листата, гниене на стъблото и неговото потъмняване. Ако опитвайки се да го възстановите го държите на прекалено влажно може да получите и плесени и мухъли като на долната снимка.

Това се случва защото причината за състоянието на растението не е видима, но е достатъно сериозна. Причина за това положение са сериозни грешки допускани при отглеждане на орхидеите.  
На снимката виждате имено такова състояние. В началото листата са започнали да губят цвета и еластичността си и да изглеждат отпуснали и вяли. Могат да започнат да жълтеят или стават по-тъмни. Растението престава да расте и изглежда оклюмало. В зависимост от това от къде е започнала гъбичната инфекция растението може да започне да губи листа или отгоре надолу или обратно , или в средата на стъблото. Като правило листата започват да жълтеят или тъмнеят именно в този участък на стъблото където се намира инфекцията, която вече трайно го е повредила. Така болестта слиза или се качва по стъблото и чак след като то е поразено това става видимо по състоянието на листата. Поразените части са мъртви и не могат да бъдат възстановени.
При симпоидалните орхидеи булбите започват да съхнат една след друга. Понеже след време гъбичните инфекции могат да преминат и върху обкръжаващите тъкани примерно листата или корените там могат да се появят гнилостни процеси, които наподобяват инфекции причинени от гниене.
Ако орхидеята ви изглежда така като на снимката горе трябва веднага да предприемете нужните мерки иначе в последствие няма да можете да я спасите, защото инфекцията ще достигне всички все още здрави тъкани и тогава я обричате на много бавна смърт.

Затова още при първите признаци на странно отпускане и оклюмване, което не се регулира с дори еднократно поливане веднага вземете нужните мерки и обработете орхата с нужните препарати.
НАЙ-ВАЖНОТО - нормализирайте условията при които отглеждате болното растение. И спрете горещите душове с които го овлажнявате!
Следваща стъпка е да изкопаете растението от субстрата. При симпоидалните орхидеи издърпайте нагоре цялата ризома и основите на булбите. Така или иначе тези части не трябва в никой случай да са закопани в субстрата както често се случва.След което максимални понижете влажността във всичките й значения- дали поливане дали въздушна влажност. Защото имено сухия въздух и пообсушения – практически сух субстрат - са част от лечението.Всяка допълнителна капка само ще влошава състоянието на растението. Обезпечете максимално добре осветление- не пряко, умерени температури – желателно без температурни разлики. Пазете от течение духане и простудяване.
Именно при такива грижи с подходящо лечение с фунгицид според инструкцията …. и ако не проявявате самодейност растението ви полека лека ще се пребори , ще престане да „изсъхва” и ще се възстанови.  
Кои са причинителите на тези гъбични заболявания? Причините могат да са много като и грешките допускани в отглеждането.
•   Прекалено влагозадържащ и трудно просъхващ субстрат.
•   Загърляне на ризомите при симпоидалните и основата на стъблото при монопоидалните орхидеи.
•   Прекалено често поливане.
•   Прекалена въздушна влажност при липса на проветряване.
•   Инфекцията може да проникне в стъблото от гниене на корените.
•   Инфекцията може да проникне в стъблото от пресни необработени рани по която и да е част от растението.
•   Прекалена влажност при ниски температури на отглеждане.
•   Прекалена влажност при лоша осветеност.
•   Прекалена влажност в период на покой.
•   Разполагане на сфагнум около булбите на растението.
•   Отглеждане на растение в постоянно влажен сфагнум.
•   Попадане на вода в пазвите на листата или розетката особено ако времето е лошо или температурите са ниски.
•   Прочие
Запомнете, че заболяването няма да мине от само себе си. Трябва да лекувате растението! Верно, че в литературата широко се тиражира мнението, че повечето продавани в мрежата фунгициди не могат да се справят с повечето гъбични инфекции и ви съветват просто да унищожите болното растение.
Но опитът ми показва че това не е верно, особено ако започвате да лекувате растението в ранни стадии на заболяването. За съжаление ако нямате опита е възможно да пропуснете този момент и така да не сте в състояние да направите нищо по спасяването на болната орхидея. Затова при най-малко странности и нередности във вида на растението, започвайте лечение без да чакате кога то откровено ще започне да изглежда зле.Така имате повече шансове.
Относно фунгицидите:
 Фитоспорин ( нелекарствен препарат на микробиологична основа – повече информация тук http://www.floralworld.ru/fungicid/fitosporin.html  ) бих посъветвала да се използва само в начални стадии или профилактично.
Във всички други случаи най-подходящ е Фундазол ( предлага се и по българските агро аптеки, като основната му съставка е Беномил), който при мен дава отлични резултати. Но това при навременно взето мерки. Защото ако сте закъснели вече никой препарат не би помогнал на растението ви.
П.С. снимките са взети от интернет.

# 159
  • Пловдив
Привет!

Една сладурана, дето 2 години се правеше на интересна, реши точно в жегите да цъфне.
Много ще съм благодарна, ако някой ми каже как се казва

# 160
  • ... рееща се.
Как действате със много, много (стегнат?) натъпкан сфагнум? Псевдобулбите на максиларията ми много се бръчкосват и реших да я поразровя, открих топка сфагнум, която ми е невъзможно да помръдна без да има много поражения. А корените май не са в цветущо състояние Confused

Скрит текст:

# 161
Blekuta
Показаното не джпг нито джпег и не се виждат снимките.

Nyx
Попитай в групата в фб.там чай имаше няколко с Максиларии...

# 162
За максиларията - моята не съм я вадила, но подозирам, че ще намеря нещо подобно. Корените, които се виждат на повърхността, са такива кафяви, но започват да пускат разклонения, така че не бих рязала нищо тук! Иначе си играх да пообеля малко люспички и изпод булбите излизат още корени.

За сфагнума аз съм вадила с пинсета...понякога друг вариант няма.

# 163
  • Пловдив
Blekuta
Показаното не джпг нито джпег и не се виждат снимките.

да, объркала съм линковете  Simple Smile

сега би трябвало да се виждат:

# 164
  • на острова на мечтите
Интересна тема. Имала съм доста орхидеи, които все ми загинаваха.  Сега имам една и успява да оцелее. Имам да науча доста от вас и ще започна да се ограмотявам . Комплименти за чудесните екземпляри и за чудесната тема.
О, забравих да опитам,  приемате ли новаци Hug bouquet

Общи условия

Активация на акаунт