Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 247
  • 768
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте на всички! От месец и половина съм горда собственичка на 3 красиви орхдеи. Никога не съм гледала тези цветя и много им треперя. Като за начало искам да ви попитам някой гледа ли орхидеи си в самополивни саксии и ако да дали е доволен или не. Доста изчетох за тях и ми изглеждат много примамливи - няма опасност от преполиване нито от пресушаване и осигуряват необходимата влажност на растенията. Моля споделете ако имате

# 166
Здравейте на всички! От месец и половина съм горда собственичка на 3 красиви орхдеи. Никога не съм гледала тези цветя и много им треперя. Като за начало искам да ви попитам някой гледа ли орхидеи си в самополивни саксии и ако да дали е доволен или не. Доста изчетох за тях и ми изглеждат много примамливи - няма опасност от преполиване нито от пресушаване и осигуряват необходимата влажност на растенията. Моля споделете ако имате
Никога не съм ползвала такава, но не съм имала и проблеми с поливането досега. Поливам 1 път в месеца и толкова - по-добре да е засушена, отколкото твърде често поливана.

# 167
Напротив, има много сериозна опасност от преполиване, ако става дума за тези, за които си мисля. Идеята на самополивните саксии е, че се сипва вода, която постоянно се процежда в субстрата на орхидеята, което благоприятства развитието на всякакви гъбни организми, разгражда корите и безотказно трепе корените Simple Smile за начинаещи най-добрият вариант са прозрачните транспортни саксийки, които са подходящ размер, лесно се виждат корените и са с доста дупки на дъното за отцедливост. 90% от продуктите "за орхидеи" по магазините гарантират бърза смърт на цветята.

Няма какво да им се трепери, аз напоследък мисля, че отглеждаме бонсаи Simple Smile правилата са лесни и прости - накисване във вода като посивеят корените и по саксията не се образува конденз; поставя се на светло място, но не на директно слънце; чака се Simple Smile

# 168
Самополивните системи са добри за нормалните стайни растения. Докато при повечето орхидеи концепцията на отглеждане е различна защото в природата те виреят по различен начин. И при тях често има фаза на засушаване която е несъвместима със самополивните системи.
Има и водно отглеждане на орхидеи,  но там просто си киснат във вода нон стоп, та идеята на самополивните и там няма да има приложение.

# 169
Благодаря за отговорите. Засега така или иначе едната ми орхидея е в такава самополивна. Ще видя как ще и се отрази и ще пиша. Другите са си в транспортните и там ще си останати ще видя има ли разлика

# 170
Още домашни цъфки по никое време:

Убийствен цвят, но по формата има какво да се желае:
Скрит текст:

Класика:
Скрит текст:

Бебешор Heart Eyes :
Скрит текст:

Нежност и елегантност:
Скрит текст:

# 171
Благодаря за отговорите. Засега така или иначе едната ми орхидея е в такава самополивна. Ще видя как ще и се отрази и ще пиша. Другите са си в транспортните и там ще си останати ще видя има ли разлика

Това не са транспортни саксии -  именно в такива трябва да се гледат орхидеите. Особено от начинаещи.

# 172
 Impala, прекрасни са. А последната е толкова нежна и изящна!

Променяте ли режима на поливане сега по време на жегите? Моите са в стая без климатик, но температурата в нея е прилична. Не знам, аз ли не ги накисвам достатъчно дълго, но на третия - четвъртия ден корените започват да посивяват и се притеснявам да не ги дехидратирам.

# 173
Благодаря ти Hug !

Да, поне аз променям режима през топлите месеци. Сега поливам по-често - на три седмици (докато зимата на четири).
Сред най-лесните и безобидни начини за удължаване срока между поливанията са накисването за по-дълго и поставянето в кашпа. При мен са така и фалчетата понасят безпроблемно този режим, въпреки че са на остъклен балкон и леко течение. Вегетационният им период върви с пълна сила, някои цъфтят.

Днес отвори първи цвят това:
Скрит текст:

Heart Eyes

# 174
Още домашни цъфки по никое време:

Убийствен цвят, но по формата има какво да се желае:
Скрит текст:

Класика:
Скрит текст:

Бебешор Heart Eyes :
Скрит текст:

Нежност и елегантност:
Скрит текст:

Страхотни са.

# 175
Благодаря и на теб bouquet !
За втора година орхидеите ми имат и пролетно-летен цъфтеж и ме радват много.

# 176
Благодаря и на теб bouquet !
За втора година орхидеите ми имат и пролетно-летен цъфтеж и ме радват много.

Прекрасни са  Heart Eyes Отблагодаряват ти се с два цъфтежа за грижите  Hug

# 177
 Hug
Ех, да имаше начин да ходят сами да се поливат Mr. Green Joy

# 178
  • Ænima/Albuquerque
Чудни, чудни!    Heart Eyes

При мен започнаха масово да пускат нови листа. Единствено лиодорото го чакам да цъфне, и една жълто-зелена, която реши да пуска цветонос веднага след прецъфтяването.

# 179
Здравейте, момичета!
След като успешно затрих две орхидеи, имам огромното желание да успея с отглеждането на останалите ми 3. Едва като започнах да чета по-сериозно си отчетох грешките - пресаждала съм ги веднага след като се сдобия с тях в уж по-красиви саксии, преполивала съм, претопляла съм (на прозорец). Искрено се надявам да ми простят глупостите и да оцелеят въпреки нескопосаните ми грижи.
Днес реших да огледам корените на едната и с ужас установих, че из корите пълзят някакви миниатюрни буби - изхвърлих корите и изрязах изсъхналите корени. Сега във вода ли да я сложа? В други кори? Трябва ли да я третирам с някакъв препарат или махането от корите е достатъчно? Какво бихте ме посъветвали?

Общи условия

Активация на акаунт