Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 285
  • 768
  •   1
Отговори
# 270
Още една експериментална (купена цъфнала от розетката) тръгна да пуска ново растение  Simple Smile

# 271
sinergon2, честито "бебонче"! Стана ми любопитно, новите растения, когато не са от цветонос, от корен ли изникват или от основата на старото растение?  / на снимката ми изглежда доста отдалечено от основата/

# 272
sinergon2, честито "бебонче"! Стана ми любопитно, новите растения, когато не са от цветонос, от корен ли изникват или от основата на старото растение?  / на снимката ми изглежда доста отдалечено от основата/
Второто е от стъблото, а за първото не мога да кажа, защото излиза от дълбоко измежду корите и корените, далеч е от стъблото обаче, освен ако не се е извивало като гъсеница, защото корите и корените са многогодишни и плътно нагъчкани и сраснати, не го пипах с идеята да не го карам да преболедува пресаждане и евентуално да има сила за живот.
Но не съм чувала, че може нещо да порасне от корен   newsm78

# 273
Дъщерните  растения никога не излизат на корен. Вариантите са три
- на цветонос
- на стъбло
- от розетка

# 274
От днес си имам вкъщи един Asian Dragon:
Скрит текст:
Чудих се на една Manhattan-ка. Прибрах се без нея, но още се чудя Crazy .

# 275
От днес си имам вкъщи един Asian Dragon:
Скрит текст:
Чудих се на една Manhattan-ка. Прибрах се без нея, но още се чудя Crazy .

Не се чуди даже... Те са прелестни!!!

# 276
На снимки ми харесва, но на живо нещо се разколебах. Ще помисля още, но доколкото се познавам... Mr. Green

# 277
Здравейте! Grinning Hug
Записвам се при вас с ето тези две орхидейки на които съм горд собственик от днес. Grinning

Надявам се да мога да ги опазя и да им се радвам дълго време!

# 278
  • В страната на мечтите
Здравейте, надявам се приемате нови и неопитни орхидеолюбители  Hug

От месец съм горд собственик на първата си прекрасна орхидейка, но много се притеснявам за вида на корените й и реших да попитам, преди да е станало късно...Качвам снимки, не са много качествени, но...

Корите са много тъмни в момента, защото я поливах съвсем скоро, но въпреки това би трябвало да се виждат свежи зелени корени между тях - ми няма просто...тези, които успявам да видя, са тъмни, кафяви и според мен изглждат като изгнили, само тези отгоре са може би добре на вид. Така я получих и сега се чудя дали да пресаждам веднага или да изчакам да опадат цветовете и тогава... Поливах веднъж седмично с накисване, но благодарение на вас вече знам, че трябва да намаля драстично.

Петънцата по цвета не ме притесняват чак толкова, защото не се увеличават и предполагам, че е била намокрена някъде по време на транспорта, стискам палци да не са някакви гъбички.

Получих я като подарък от ММ и много й се радвам, не искам да я уморя от некомпетентност, тепърва чета и се образовам. Ще се радвам да почерпя от опита на по-вещите в занаята  bouquet

# 279
Здравей!
Аз бих извадила и пресадила веднага. Още повече щом не се виждат хубави, здрави корени, а кафяви, т.е. изгнили.
Купи фунгицид Топсин и вади смело.

# 280
  • на острова на мечтите
 newsm78 а пък моите орхидеи в момента не цъфтят. Прецъфтяха в края на юли и сага ще чакам към Коледа нови цветове  Hug
Много красиви снимки показвате. Аз засега имам три орхидеи,но преди това доста успях да  загубя,но тези ще ги опазя Peace

Последна редакция: чт, 15 сеп 2016, 19:05 от danilu

# 281
Съвсем скоро ще започнат да се подават цветоносите. Нямам търпение Laughing

# 282
Здравейте. Моите орхидеи които ги реанимирам  сега забелязах, че на едната единият от корените е изгнил, а друг наполовина. Едно от листата също, това което сега избива е леко загнило и има неприятна миризма.Накиснах в топсин, но миризмата я има отново.То не бяха акари мушички сега гниене.Бих снимала но не ми излизат хубави снимките. Не се вижда добре. Вече незнам какво да правя

# 283
  • Барселона
Здравейте. Аз съм нова в отглеждането на орхидеи. Приятелка ми подари две бебета от една майка и въпросът ми е мога ли да ги засадя и двете в една саксия, по-голяма? Или трябва да са отделно? Благодаря ви предварително и се извинявам ако вече това е обсъждано, започвам да чета от първата тема и да се запозная с всичко Simple Smile

# 284
4erito,
Не ми харесва описаното Confused . Най-новото листенце ли гние? Значи розетката е заминала. Според мен най-добре хвърляй. Гниене + кофти корени = няма шанс.

Барселона,
С уговорката, че не съм отглеждала бебета орхидеи, ще напиша все пак какво мисля.
Според мен е по-добре да са отделно, във възможно най-малките саксийки, които ги побират. По този начин ще са в малко субстрат (корички или сфагнум) и ще може да се контролира влагата/поливането, докато растенийцата укрепнат и се развият достатъчно. А после вече лесно могат да се преместят в по-голяма, нормална саксия. Но ще мине време.

Общи условия

Активация на акаунт