Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 375
  • 768
  •   1
Отговори
# 555
  • ... рееща се.
Преди няколко дни отскочихме с една приятелка до борсата, аз уж бях само за компания и консултация и накрая пак забърсах 2 фалчета #Cussing out Но не съжалявам де, никога не съм имала с вариегатни листа и пелорик, така че да кажем е оправдана покупката Mr. Green

Продадоха ми я за стюартиана, но мен малко ме съмнява с ниската цена. По-скоро е хибрид с някоя стюартиана в рода, но това няма никакво значение, защото е разкошна. Много ми харесват петнистите листа Heart Eyes
Скрит текст:
Пелорикът е много нежен, но не мога да хвана хубава светлина, да го щракна като хората.

И едно мини, което май е решило да ме сдобие с първото ми кейки Flutter

# 556
  • София
Аз също имам 2 цветоноса на Фаленопсис от лятото, които са около 3-4 см. и не растат.

# 557
  • Пловдив
Здравейте,
имам нужда от помощ. Моля за съдействие, как мога да спася орхидея без корени. Листата й са свежи, даже израства ново. Най-долното листо беше пожълтяло, това мисля че е нормално. Като реших да го махна се катурна цялото растение и видях че е останало без корени.
Какво мога да направя?

Предварително благодаря!  bouquet

# 558
  • на острова на мечтите
Скрит текст:
    Preparazione della Pianta ----
La prima cosa da fare è pulire alla perfezione la pianta.
bisogna eliminare tutto ciò che è marcio e secco.
Particolare attenzione va posto al colletto della pianta, infatti vanno rimosse tutte le eventuali parti della piante ormai morte quali: resti di vecchie foglie rinsecchite, spezzoni di radici.

Preparare ora una soluzione al 0,3% di previcur (è un fungicida sistemico contro il marciume), immergere la pianta in questa soluzione per non meno di un paio di ore, volendo la si può lasciare dentro anche tutta la notte.

Quando si toglie la pianta dal bagno in previcur, la si ripone a testa in giù su di un foglio di giornale e si lascia asciugare a fondo anche per tutta la giornata.

Se mentre abbiamo effettuato i tagli sono rimasti dei tagli vivi, è possibile spolverare questi tagli con del cicatrene o con della cannella in polvere, (meglio il cicatrene)

---- Preparazione dell'ambiente umido ----
Si mette in ammollo in acqua tiepida dello sfagno.
Dopo averlo fatto inzuppare per bene, si strizza a fondo in modo tale che resti umido ma non bagnato.
in altre parole se lo prendiamo in mano dopo la strizzatura non deve bagnarci le mani, ma si deve avvertire appena la sua umidità.
La quantità di sfagno da usare dipende da quanto è grande l'ambiente che andremo a realizzare.
Prendete un vaso possibilmente trasparente e riempitelo di sfagno per metà senza pressarlo, basta lasciarlo cadere e far si che resti soffice.

---- Fase finale ----
Riponete ora la pianta nel vaso facendo in modo che il fusto non affondi completamente nello sfagno, diciamo che deve appena toccare lo sfagno.
A questo punto ponete la pianta con il vaso in una busta trasparente, tanto grande da contenere pianta e vaso.
Prendere una busta enorme non serve a nulla poichè lo sfagno non basterebbe a garantire l'umidità necessaria.
Chiudere la busta ermeticamente, e riporre il tutto in ambiente luminoso (vicino ad una finestra) dove le temperature siano comprese tra 23 e 26 gradi.
Controllare i primi giorni se tutto procede bene, in genere dopo i primi giorni le foglie più vecchie potrebbero ingiallirsi e staccarsi da sole.
Tutto questo è normale, nel caso dovesse succedere apriamo la busta ed eliminiamo le foglie e puliamo il fusto dal peduncolo della foglia, spolveriamo i tagli con cicatrene e richiudiamo.
In genere se la temperatura e la luce è corretta dopo circa un mese cominceremo a vedere i primi movimenti.
In genere i movimenti esordiscono con la comparsa di una nuova foglia, e in seguito delle radi 
виж какво намерих. На италиански е. В момента нямам време да ти преведа всичко,опитай с гугъл. Първо трябва да се почисти добре всичко изгнило .  После  се приготвя един разтвор с превикур,препарат препоръчан против изгнило. Потапя се за няколко часа да се обезпаразити,може и за една нощ. После растението се обръща с листата надолу за цял ден. Поръсва се с канела,за да се затворят разрезите  newsm78 утре ще преведа повече Hug Успех.

# 559
  • Пловдив
Благодаря danilu  bouquet bouquet bouquet

Откъде мога да купя превикур?

# 560
  • на острова на мечтите
Предполагам че има специализирани магазини.
Значи,след първата процедура, накисваш този материал,който се казва сфаньо на италиански,после изстисква добре,така че да остане влажен, и поставяш орхидеята.
Извинявай,ама писах писах и поста ми изчезна Twisted Evil Преводът е съкратен.
Следва прждължение Peace
   lh4.googleusercontent.com/-i0BWtAlS_0Y/UHQKs9QwFBI/ … _in_sfagno_02.JPG

# 561
  • ... рееща се.
А защо е останала без корени? Някакво гниене на розетката ли се е получило? Аз бих третирала с топсин превантивно против гниене и след това имаш няколко варианта: 1. Над вода ; 2. Във вода, т.е. Дънцето на орхидеята леекичко да докосва водата; 3. Застопоряваш над сфагнум/дребни кори и опръскваш само горния слой.

# 562
Здравейте,
Имаме в службата орхидея, дори незнам точно какъв вид е - предполагам от стандартните Фаленопсис. След като прецъфтяха цветовете известно време беше в застой. След време видях, че излизат нови листа, а сега наскоро забелязах, че се е появило и ново стебълце. Четох, че старите стебла, на които цветовете не цъфтят могат да се подрежат. На тях имам пъпки, които са от самото начало там, но не цъфтят и изглеждат леко изсушени. Въпросът ми е - да подрежа ли стъблата под пъпките, за да може да изкарат нови, които да цъфнат? Благодаря предварително!

# 563
  • на острова на мечтите
Да довърша превода
Скрит текст:
след като сте положили внимателно орхидеята върху сфагнума в стъклен съд (в предишният пост превод има снимка) се взима прозрачна найловата торбичка,в която се поставя стъклените съд с орхидеята. Затваря се"херметически" и се поставя на добре осветено място,близо до прозорец. Отначало могат да по жълтият и да паднат старите листа,но е нормално. След около месец трябва да започнат да се виждат първите промени-ново листо и корени. Hug

# 564
  • Пловдив
А защо е останала без корени? Някакво гниене на розетката ли се е получило? Аз бих третирала с топсин превантивно против гниене и след това имаш няколко варианта: 1. Над вода ; 2. Във вода, т.е. Дънцето на орхидеята леекичко да докосва водата; 3. Застопоряваш над сфагнум/дребни кори и опръскваш само горния слой.

Няма гниене на розетката, а на корените. Май съм я удавила. От няколко години гледам орхидеи и съм удавила около 5-6, но не се отказвам. Купила съм едни прозрачни саксии от доста дебела пластмаса, мисля че те задържат влага и затова се получава така. Вече им пробивам допълнителни дупки и се надявам това да е последната удавена от мен орхидея. Сега съм я сложила в чаша вода, като орхидеята леко докосва водата.
А откъде се купува сфагнум???  newsm78

# 565
  • Пловдив
Да довърша превода
Скрит текст:
след като сте положили внимателно орхидеята върху сфагнума в стъклен съд (в предишният пост превод има снимка) се взима прозрачна найловата торбичка,в която се поставя стъклените съд с орхидеята. Затваря се"херметически" и се поставя на добре осветено място,близо до прозорец. Отначало могат да по жълтият и да паднат старите листа,но е нормално. След около месец трябва да започнат да се виждат първите промени-ново листо и корени. Hug

Само да намеря сфагнум и ще го направя.
Благодаря!  bouquet bouquet bouquet

# 566
  • ... рееща се.
От стари орхидеи нямаш ли сфагнум? Иначе в бриколаж имаше преди време. Кофти период си хванала за реанимация... студено е, с малко светлина. Аз бих внимавала както с нивото вода, за да не си докараш някое гниене, така и с "затварянето херметически". Когато липсва свеж въздух се появява мухъл в затворените пространства, поне при мен, и е хубаво няколко часа на ден да държиш отворено, за да има движение на въздуха.

# 567
  • Ænima/Albuquerque
Счупих покълващия цветонос на най-дашната ми орхидея. ... Уж само връхчето... Има ли шанс продължи да излиза?  #Puppy dog

Да ви кажа, че цветоноса продължава да расте с бясна скорост.

Страшно просто говедо съм, направо ми иде да си шибна един шамар! Счупих отново цветоноса!

Гледайте каква вселенска трагедия...

Скрит текст:

Не вярвам да се възстанови повече.   #Puppy dog

# 568
  • ... рееща се.
Лелеее #Cussing out Голямо ровичкане е паднало.

# 569
  • Ænima/Albuquerque
Реве ми се, ей!  smile3514 

Общи условия

Активация на акаунт