Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 176
  • 768
  •   1
Отговори
# 645
  • на острова на мечтите
Аз виждам малко изсъхнали корен чета и едно ново листенце newsm78
Моите са на осветено място но не съвсем близо до стъклото. Внимавам да са във влажна почва и да няма утайка в паничката отдолу. Изрежи изгнилото/жълтите листа и напръскай почвата Hug

# 646

На тези орхидеи коренчетата са бели, не е добра снимката, но долу горе дава някаква представа как трябва да изглеждат.
Рязането на листата нищо не помага, вижда са, че са рязани и пак са изсъхнали

# 647
Извинявам се на фантом ако съм сгрешила рода . Месечинке благодаря че ме поправи.

Отговарям по снимките - фактъта че жълтеят само листата на булбите означава проблеми с температурните разлики , преохлаждане от транспорт или магазин и че все още може би няма гниене. Виждам нова издънка, почистете сухия лист около нея да не създава проблеми. Бих посъветвала превантивно да накиснете за кратко в разтвор на топсин. Що се касае до цветоноса - при булбестите те цъфтят еднократно. Следете я ниматшно може да е нищо но може внезапно да се фазкашкавят булбите.

Това че фалчето ви цъфти без проблем на перваза също не е показател и от фалчета до фалче също има разлика - има много чувствителни а има и доста държеливи хибриди. това пожълтяване масово на листа на камбрийка не е нормално, и даже никак.

# 648

На тези орхидеи коренчетата са бели, не е добра снимката, но долу горе дава някаква представа как трябва да изглеждат.
Рязането на листата нищо не помага, вижда са, че са рязани и пак са изсъхнали

Това е брассия Тоскана и корните й се бели като на всички камбрии

# 649
Здравейте !

Когато започнах да отглеждам орхидеи прочетох не малко статии. До ден днешен ги отглеждам и пресявам в прозрачни саксии, но наскоро ми подариха две с кашпи. Вие слагате ли ги в кашпи? От чисто естетическа гледна точка изглежда по-добре, но аз нямам проблем с прозрачните, свикнала съм си с тях Simple Smile

Смятате ли,че ако до корените не достига слънчева светлина, би дало отражение върху разтежа и развитието им?
Може би малко съм изостанала в тенденциите,но все пак .....

Да ги оставя ли в кашпите ?

П.С
Освен наскоро подарените,които в момента са цъфнали, останалите ми 5 момичета са пуснали цветоноси.
Много им се радвам и чакам с нетърпение да цъфнат!
 bouquet Hug  bouquet

# 650
Големите и тежките ги държа в кашпи, иначе се обръщат, само внимавай да не остава вода на дъното, за да не загният корените

# 651
Благодаря, zari65 !
И двете, които са ми в кашпи, не са големи и в такъв случай ще ги махна.
Още един въпрос Simple Smile
Едната ми орхидея се опита да пусне втори цветонос, но така и не е мърда от много време... едва се е показал.
Има ли вариант да не може да си го изхрани и каква би могла да бъде причината ? Другият й цветонос вече е около 30 см.

# 652
 Simple SmileНай-вероятно просто му трябва време, нямат задължения да се развиват равномерно

# 653
Дали ? Simple Smile
Аз сравнявам с темпото на разтеж да всички останали цветоноси ..... определено няма да мръдне според мен, но и на един съм доволна !  Hug

# 654
Лудизията има ли специфични изисквания при отглеждането? Имам отскоро и я поливам отгоре като засъхне почвата, но листата й започват да изсветляват и увяхват... Не виждам и да пуска нови листа, всъщност аз и незнам как се развива и какво да очаквам? Hug

# 655
  • Варна
Лудизията обича добре осветено място, но без пряко слънце. На слънце листата започват да избледняват, да почервеняват и да отмират. Аз моята я пресадих в ситни кори, в субстрата, в който я купих не се чувстваше никак добре. И сега я поливам когато се сетя, обилно направо на чешмата. После отцеждам и я слагам на мястото и.

# 656
  • Пловдив
Здравейте, имам две орхидеи, които са много зле в момента и ще се радвам да помогнете със съвет за да ги върна към живота.  bouquet 

# 657
Според мен трябва да се пресеят и да се изрежат всички пожълтели листа и загнили корени. Не прекалявайте с поливането и ги поставете на осветен прозорец през зимата.

# 658

Честита нова година момичета!Да сте здрави,румени ,засмени ,а Орхидеите ви прекрасни!!!!! Grinning Hug bouquet

# 659
Здравейте,
Благодаря за мненията. Може ли да ми кажете точно вида на моята орхидея?
Бях прочел някъде (ако съм улучил точно вида на моята) че и трябва влага във въздуха и е хубаво да се пръскат с пулверизатор листата. Така ли е?

Общи условия

Активация на акаунт