Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 182
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
Сезонът не е подходящ за каквито и да било инициативи - пресаждане, разместване, дори и за купуване не е подходящо сега. Почакайте пролетта Simple Smile
Иначе бебетата определено са за отделяне, но не сега.

Ще ги настаня само в една по-стабилна саксия засега.  Hug

Sarcasm, не сте в една категория с фалчетата, колкото и да се "опитваш" да ги "пребориш", побеждават те за твое щастие  Hug Heart Eyes /в кръга на шегата  Peace/

# 631
Сарк,
Харесва ми всич-ко Heart Eyes ! А фалката е истински борец Wink .

Impala,как не си ме забравила HugТочно тази която си спомняш пуска листо Simple Smileа иначе корените продъжават да не ми изглеждат добре,даже мисля че гният.Топих ги няколко пъти в топсин,изваждах да почиствам,и пак не ми изглежда много добре.В смисъл, че не растат нови корени,а продължава да изгниват.Обаче пък расте ново листо.Да и аз знам че нали сега не са много активни...
Чудно защо гният след няколкократно третиране с Топсин. Но при всички положения е добре, че развива ново листо.
Реанимацията в студения сезон е с някои условности. Такива растения държа при възможно най-добрите условия: най-много светлина, най-добра вентилация, на малко по-топло. Целта ми е да им помогна максимално в развитието, възстановяването. Иначе поливането им е рядко, както на останалите, здравите.

# 632
Impala, орхидеите ти от предната страница са истинска феерия. Но как са толкова изправени и симетрични листата? Моите след пресаждането са леко килнати встрани, явно не съм ги нагласила добре. И субстрата ти изглежда различно от купешкия. Доколкото си спомня го приготвяш сама. Какво е? Прилича на дървени стърготини.
Да се похваля - трета орхидея има цветонос след пресаждането.

# 633
Честито цветоносче!

Орхидеите от предната страница са мини фаленопсиси - вид малки, компактни (и много сладурести Laughing) фаленопсиси.
Най-добре се отглеждат не в обичайните кори, а в сфагнум (вид мъх). Интересен субстрат е: поема и задържа доста вода, просъхва бавно...
Колкото до изправеността Laughing , предполагам, че с времето и те ще се понаклонят, гонейки светлината.

# 634
Помогнете с тази орхидея.
Какво не правя както трябва?

Купих я от била преди няколко дни.

# 635
Честито, невероятна е. Първо не би трябвало да е на перваз ,там е най студено и са най-големи температурните разлики. Възможно е обаче да е пострадала предварително. Как я отглеждате?

# 636
Държах я на прозореца защото на една Phalenopsis и се отразява доста добре.
Сега съм я махнал и съм я сложил на шкаф до прозореца. Махнах и розовата саксия, защото се беше събрала малко вода в нея.
Прави ми впечатление, че почвата на тази орхидея е различна от почвата на Phalenopsis а също и корените.
Незнам трябва ли да я поливам сега или не.
Температурата в стаята варира от 16-22 градуса.
В момента цветовете опадаха, както и доста от листата. Листата покафеняват и опадат.

Някакви съвети?

# 637
Мисля че имате гниене но мога да съм по точна само ако вида по добри снимки. това е като диагностиране на болно дете по телефон- няма какда стане без повече информация.

# 638
  • Ænima/Albuquerque
Ами, аз не мога да се съглася с тая работа с перваза. Всичките ми 13 орхидеи се отглеждат на первазите на три прозореца. Избуяват до една.  Peace

# 639
Ами, аз не мога да се съглася с тая работа с перваза. Всичките ми 13 орхидеи се отглеждат на первазите на три прозореца. Избуяват до една.  Peace

Честита Коледа!

+1 и мойте са на первазите, при една добра дограма няма никакъв проблем, развиват си се цъфтят си.

А за орхидеята мисля, че е била измръзнала още в Била или при някакво транспортиране, преди това.
Ако е измръзнала, гледаш си я нормално, опадат листата и после всичко пониква наново, ако са що годе добре корените.

# 640
Може да зависи от различни фактори. Ще ви дам пример. пакинга на който паркираме пред къщи , колите са с ориентация изток запад. Това в моето населено място. През студените месеци на сутринта прозорците и вратите на страната на колата гледаща на север са замръзнали та искат изстъргване. От южната страна на колата  всичко с спокойно и без замръз - толкова е различно за една кола влиянието на варненския северен вятър . Та така за варненския климат и первазите. Опита ми се дължи на това. На северен перваз с радиатор и К стъкло отгоре с пълно саниране  ми виреят само кактуси. На южен такъв заради к стъклото всичко ми гори.
Тъй като за въпросното запитване нито знаем  къде е орхидеята нито с каква ориентация и отопление е - по добре да не са до стъклото особено ако дамата няма и опит. С времето и с експерименти човек си прави подредбата но това идва след по дългосрочни наблюдения над условията според сезона.

# 641
  • Варна
Регенце,
питащият е господин Hug

# 642
  • Ænima/Albuquerque
Ами, не знам, апартамента ми е изцяло север, та...

# 643
Това е другата орхидея, която е на прозореца.

А това са снимки на проблемната:

# 644
Коренчетата отгоре добре изглеждат такива каквито трябва да са, някакво ново листенце виждам, възможно е всички листа да ти окапят ако е измръзнала, после тръгват нови.

Общи условия

Активация на акаунт