Черешката на тортата - сезон 7, тема 2

• 393 889
  • 3 158
  •   1
Отговори
# 1 035
Просто е смешно, забавно. Обичам всички диалекти и истински се забавлявам да ги слушам, особено примесени с чуждици, колорит.
А домат е уникална дума, която съществува в трите рода: един домат, една домата и едно домати, като доматито се използва и като събирателно, т.е. означава мн.ч. Истински лингвистичен феномен.

# 1 036
  • До морето
Баш от телевизора постоянно  се чува ходиМЕ, говориМЕ,правиМЕ,пееМЕ, играеМЕ, ама не ви прави впечатление, щото масово се говори така в Западна България.  Обаче варненското домати и бургаското дънки са голям проблем.

# 1 037
  • somewhere near the sea
Никой не си признава, че употребява диалектни думи и изрази, повечето пъти не ги забелязва, защото около него говорят по същия начин.

Скрит текст:
(Черната Златка съм чувала да ме-ка, въпреки че е от Бургас)

# 1 038
  • София
Никой не си признава, че употребява диалектни думи и изрази, повечето пъти не ги забелязва, защото около него говорят по същия начин.

Скрит текст:

Няма да седна да правя забележка на говора на хората, но забелязвам, забелязвам.  Wink И съответните изводи си правя за човека - откъде е и до колко е грамотен. Peace

Просто е смешно, забавно. Обичам всички диалекти и истински се забавлявам да ги слушам, особено примесени с чуждици, колорит.
А домат е уникална дума, която съществува в трите рода: един домат, една домата и едно домати, като доматито се използва и като събирателно, т.е. означава мн.ч. Истински лингвистичен феномен.

Доматът е в мъжки род само и единствено. Мн.ч. - домати. Всичко останало е граматическо извращение, но...това е положението, ползва се и така.

# 1 039

newsm10

В детските ми години ,когато отидех при  баба и дядо първата седмица ги прекъсвах постоянно,за да ми превеждат,на моменти нищо не им разбирах .Говореха на шопски,бяха преселници от трънско,ама як шопски,софийския нищо не е.На втората седмица вече посвиквах,а като поотраснах си ги разбирах без проблем,но никога не съм говорила на техния диалект,защото не съм отраснала при тях.Майка ми е завършила българска и руска филология,не е като да не е запозната с книжовния език,преподавател е била,но когато беше заедно с родителите си винаги разговаряше с тях на шопски.

# 1 040
  • До морето

Скрит текст:
Именно де. Повечето звезди от провинцията много се срамуват от диалекта си, но като идат в сторицата и яростно започват да МЕ-кат и да казват млЕко, щото си мислят, че така е правилно!

# 1 041
Популе, пошегувах се за домата.
Малко е пресилено диалектите да се определят чак като извращение.
При толкова поводи да се делим, точно този го пропускам.
Чуждиците ме дразнят повече от диалекта.

# 1 042
  • София
Популе, пошегувах се за домата.
Малко е пресилено диалектите да се определят чак като извращение.

Е, "доматито" не е диалект, а циганско наречие. Което, за съжаление, се е усвоило и от българите. Защото съгласи се, не може да членуваш мн.ч. на дума в мъжки род, за която всички българи знаем, че е в мъжки род, в среден. Когато членуваме думата "домати", се казва "доматиТЕ". Това е. Усвояването на цигански неправилен говор от българи (зная, че е цигански, защото навремето по пазарите по този начин говореха само циганите), ми е много неприятно.

# 1 043
Другата седмица са децата на Известните

МайкиТУ на Деси Слава
безДаритУ на Таракотата
Аглая на Мая Бежанска
Михаела на Бонка
Джейсъна на Нана

# 1 044
  • София

МайкиТУ на Деси Слава
безДаритУ на Таракотата
Аглая на Мая Бежанска
Михаела на Бонка
Джейсъна на Нана

ДжейсънЪТ на Нана. Wink

П.С. Бъзикам се, какато знаем, собствени имена не би трябвало да се членуват, НО ако го правим, поне да го правим граматически правилно. Twisted Evil Peace

П.П.С. По някаква причина, циганите винаги членуват думите и то неправилно...обънете внимание и ще видите, че съм права.

# 1 045

Да, точно  Peace
Една домата е характерно за бургаско, а едно домати или доматито, като множествено число - за варненско.
В Бургас казваме и дънкено яке и наричаме "нощница" всичко, което е за спане, независимо дали има крачоли или не.

Тук, в София, за пръв път чух да казват "много хубава прах за пране"  newsm78. Явно е някаква местна особеност.

Но да се върнем на Черешката, чии дечица ще участват другата седмица? Не намирам инфо за това.
А, видях, мерси.

# 1 046

Доматито/у си е типично варненско. Като пазаренето, маминка и пр.

И аз не знам защо постоянно се подскача за това пазарене.Да,във варненско в разговорния език се ползва  пазаря вместо пазарувам.
БАН са събрали в карта над 60 диалекта на българския език:
http://ibl.bas.bg/interaktivna-dialektna-karta-na-balgarskiya-ezik/

И в Бургас се казва често пазаря, вместо пазарувам.

А доматитО го има и в русенско.

И за да не е спам, хич няма да ми е интересно да гледам Черешката с деца.

# 1 047
  • София

Да, точно  Peace
Една домата е характерно за бургаско, а едно домати или доматито, като множествено число - за варненско.
В Бургас казваме и дънкено яке и наричаме "нощница" всичко, което е за спане, независимо дали има крачоли или не.

Тук, в София, за пръв път чух да казват "много хубава прах за пране"  newsm78. Явно е някаква местна особеност.

Но да се върнем на Черешката, чии дечица ще участват другата седмица? Не намирам инфо за това.
А, видях, мерси.

"Хубавата прах за пране" определено не е била родом от София. Wink

Да са живи и здрави участниците в шоуто, направиха се за резил, та да има да ги обсъждаме тук с дни... hahaha

П.С. Преди години, хората от провинцията ги познавахме само по мекия говор (мьекането). Сега ги познаваме И по граматически неправилния говор. Много цигани, многУ ньещУ....

# 1 048
  • somewhere near the sea

МайкиТУ на Деси Слава
безДаритУ на Таракотата
Аглая на Мая Бежанска
Михаела на Бонка
Джейсъна на Нана

В десятката!!!! Особено безДаритУ на Таракотата

Да спрем с граматиката, защото стана много offtopic.

# 1 049
Не беше от София, а от Петрич. Но от десетки години софиянка. Затова и не направих връзката с родното ѝ място.

Спирам, да.

Общи условия

Активация на акаунт