Черешката на тортата - сезон 7, тема 2

• 393 897
  • 3 158
  •   1
Отговори
# 1 020
И двамата мъже от предаването са ми мега супер неприятни, все нещо не им е както трябва, все мрънкат, актьорчето пък е с голямо самочувствие, а каква вечеря поднесе - подигравка  ooooh!

# 1 021
  • София
Ааа, щом има Явор турски корен, защо яде свинско?

# 1 022

В България голяма част от мюсюлманите ядат свинско, особено помаците Peace

# 1 023

И аз т'ва се замислих, но може да е християнин. То вече и в мюсюлманският свят не са толкова стриктни, освен съвсем фанатизираните вярващи.

Апропо тази халва съм я яла на погребение, мусюлманско  и е много, много по- вкусна от чия-та.

# 1 024
  • София
А и аз познавам български турци маащи пържоли.А на един познат баща му даже гледаше прасета.

# 1 025
Мен пък нито снощната вечеря, нито изгледаните оттук-оттам откъси от предишните ме шокираха. След цялото мрънкане и възмута в темата, очаквах много по-големи простотии, а то - нищо особено, просто повечко лигавене Laughing Вечерта на Анита дори ми се стори много спокойна, отношенията приятелски, участниците съвсем добронамерени.
Доматито/у си е типично варненско. Като пазаренето, маминка и пр. За джуса на доматиту също е ясно, подобно смесване на двата езика е често срещано при хора, живеещи в чужбина. Отидете в някоя от темите по държави и ще се убедите сами. На мен ми е по-скоро е забавно...
Постара се жената, нахрани ги добре, напои ги добре, подаръци им изпонаправи.... Виж, това с подаръците беше малко в повече. Прекалено много бяха и доста скъпи. Вероятно го е направила от сърце, но подаръци на такива цени са много ангажиращи и притеснителни, а и съвсем не на място в подобен формат. Предполагам затова и Ваня се издразни и изнерви.
Тениската беше тематична, сигурно затова беше вечерта с нея. Защо обаче и готви с нея, и на мен не ми стана ясно.

Май ще гледам и другите вечери, мисля, че сте коментирали прекалено пристрастно.

Децата другата седмица са ми интересни!

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 14:09 от птица

# 1 026
Турски корен не значи да е религиозен, пък и бащата е българин... Бе с тая фамилия може и да не е, като се замисля, хаха, еврейски корен има тука.
Аз също познавам български турци, които всичко си ядат. Евреи и с еврейски корени също.

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 13:32 от Бона

# 1 027

Доматито/у си е типично варненско. Като пазаренето, маминка и пр.

И аз не знам защо постоянно се подскача за това пазарене.Да,във варненско в разговорния език се ползва  пазаря вместо пазарувам.
БАН са събрали в карта над 60 диалекта на българския език:
http://ibl.bas.bg/interaktivna-dialektna-karta-na-balgarskiya-ezik/

# 1 028
  • София

И аз не знам защо постоянно се подскача за това пазарене.Да,във варненско в разговорния език се ползва  пазаря вместо пазарувам.

Защото думичката "пазаря" има друг контекст и не се употребява без местоимение. "Пазарувам" (пазар, тържище) означава самият акт на купуване на стоката, а "пазаря СЕ" (не би трябвало да се употребява без местоимението "се") означава да се пазариш за цената на дадена стока.

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 14:25 от Popule

# 1 029

И аз не знам защо постоянно се подскача за това пазарене.Да,във варненско в разговорния език се ползва  пазаря вместо пазарувам.

Защото думичката "пазаря" има друг контекст и не се употребява без местоимение. "Пазарувам" означава самият акт на купуване на стоката, а "пазаря СЕ" (не би трябвало да се употребява без местоимението "се") означава да се пазариш за цената на дадена стока.
Да,има друг контекст,но тук се употребява в смисъла на пазарувам не защото не знаем разликата между пазарувам и пазаря,а защото така сме свикнали.
Вие идеално правилно и  книжовно ли разговаряте в ежедневието си?

# 1 030
  • somewhere near the sea
Да,във варненско в разговорния език се ползва  пазаря вместо пазарувам.

Както и "доматито" вм. "доматите"

# 1 031
A дънкито е като доматито, употребява се в Бургас.

# 1 032
Еликсир, права си, не говорим правилно и книжовно. Но когато човек се показва "по телевизора" трябва да се постарае малко поне.
Доматито и дънкито направо ми бъркат в здравето.  Laughing Пазаренето, както и да е.

# 1 033
Много думички има, характерни за определен регион и да, смешни са, ама мислите ли, че хората ще спрат да говорят така, защото на нас ни е смешно?
Примери: дънкено яке, дънкито, горница, долница... Архаично ми звучи, ама...  Grinning
На чушките казват пипер.
Най-неприятно ми е да се използва "е"  вместо "я"  -  примерно: намерих е; върнах е...  Ужасно звучи!

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 16:03 от Бижy

# 1 034
  • София
Скрит текст:

Защото думичката "пазаря" има друг контекст и не се употребява без местоимение. "Пазарувам" означава самият акт на купуване на стоката, а "пазаря СЕ" (не би трябвало да се употребява без местоимението "се") означава да се пазариш за цената на дадена стока.
Да,има друг контекст,но тук се употребява в смисъла на пазарувам не защото не знаем разликата между пазарувам и пазаря,а защото така сме свикнали.
Вие идеално правилно и  книжовно ли разговаряте в ежедневието си?

Аз лично - да. Освен, когато се лигавим с приятелки, но тогава не говорим правилно нарочно.

Общи условия

Активация на акаунт