Черешката на тортата - сезон 7, тема 2

• 393 854
  • 3 158
  •   1
Отговори
# 1 050
  • Sofia
Другата седмица са децата на Известните

МайкиТУ на Деси Слава
безДаритУ на Таракотата
Аглая на Мая Бежанска
Михаела на Бонка
Джейсъна на Нана
малкия не е ли син на Йоана Захариева Thinking

# 1 051
Тук, в София, за пръв път чух да казват "много хубава прах за пране"  newsm78. Явно е някаква местна особеност.
Така е казано от някоя много неграмотна, но не и само, защото е софиянка. Не е местна особеност.
И аз чувам често "течен прах за пране", ама не питам от кой град е умницата, а просто си правя сметката колко и е акъла.
Пък и софиянец вече е силно относително понятие... Стари софийски родове са малко, всички останали са допълзяли от някъде от бабите им(ни) насам и вече са яките софиянци с вечния спор за произхода. Ей на, аз пък се оказах македонка с гръцко-арменски корени ooooh! обаче се водя софиянка, та дрънкам! Mr. Green
И да, пиша, и говоря правилно! Когато се лигавя с приятели, както някой писа по-назад, си имаме наши си изрази и думи, които само ние си разбираме. Или когато нарочно не пиша правилно.

# 1 052
  • ту тук, ту там
Popule, когато се членуват прозвища, то те винаги са с непълен член! Wink

Отдавна май трябваше да има нова тема?!
А и дискусията за диалектите е толкова встрани от темата...  Tired

# 1 053
  • София
Popule, когато се членуват прозвища, то те винаги са с непълен член! Wink

Отдавна май трябваше да има нова тема?!
А и дискусията за диалектите е толкова встрани от темата...  Tired

Аз съм на мнение, че всяка дискусия за правилния български език е добре дошла във всяка тема на форума, защото такава безграмотност, каквато наблюдавам в последно време, никога не е имало. Все някой нещо може да научи в това отношение, дори и в тема за ТВ кулинарно шоу.

По отношение на прозвища, тук става въпрос за собствено име - Джейсън, а не за прозвище, нали така? Wink Как е името на детето на Нана? Не е ли Джейсън?

# 1 054
Много думички има, характерни за определен регион и да, смешни са, ама мислите ли, че хората ще спрат да говорят така, защото на нас ни е смешно?
Примери: дънкено яке, дънкито, горница, долница... Архаично ми звучи, ама...  Grinning
На чушките казват пипер.
Най-неприятно ми е да се използва "е"  вместо "я"  -  примерно: намерих е; върнах е...  Ужасно звучи!
Относно чушките не съм съгласна с теб. Цитирам обяснение:
Цитат
Плодът на пипера се нарича по същия начин – пипер[2] или пиперка.[3][4] Представлява куха ягода (чушка, на лат. legumen). В разговорния език пиперките по-често се наричат чушки (неточно, защото плод от вида чушка образуват също фасулът, грахът, баклата и мн. др.). Въпреки името си пипер, растението няма отношение към черния пипер, който принадлежи към рода Пипер (Piper) на семейство Пиперови.

# 1 055
Може, може, аз пипер не мога да кажа на това, което пълним с ориз и кайма, и печем. Laughing За мен пипер е растението, плода е чушка.
Хората силно са разсъждавали по темата тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=793096 ако те интересува.

# 1 056
В началото Явор нали казваше, че ако Джейми Оливър бил за 10 точки, на тази вечеря давал 7. Значи според него Джейми Оливър и Анита Мейзер са на едно ниво  Laughing

# 1 057
В такава тема да чета толкова сериозни спорове  Crazy
Не мисля, че участниците го заслужават, освен, ако някой не е объркал темата.

Я ми дайте пълна тава с пълнена куртова капия- по възможност да е и с месо
- без никакво значение чушка ли ще му казвате или пипер  Joy

цитат е:
- К'ви са тия билети?
- За делфинарника във Варна
- Делфинариум се казва.
- Баба ти на село свинете в свинариум ли ги гледа?

В началото Явор нали казваше, че ако Джейми Оливър бил за 10 точки, на тази вечеря- на Моника давал 7.
Значи според него Джейми Оливър и Анита Мейзер са на едно ниво  Laughing

Отклоних се от темата  bouquet

# 1 058
  • Има много детски смях.
Изгледах вечерята Бахарова. Нищо чак толкова фрапантно- възмутително не намерих. Освен цигарата- това е просто без коментар.
Според мен той се забавляваше докато приготвяше храната, а за съквартирантите си говореше почти любовно.  Laughing Пържолите му се получиха, дори Анитка ги хареса, нищо че бяха накиснати в мляко. Гостите се бяха подготвили за по- кофти представяне, а той направо си ги изненада приятно. Атмосферата беше съвсем Ок- без превземки и префърцунености.  Peace

# 1 059
Пържолите му се получиха, дори Анитка ги хареса, нищо че бяха накиснати в мляко. Гостите се бяха подготвели за по- кофти представяне, така че той направо си ги изненада приятно. Атмосферата беше съвсем Ок- без превземки и префърцунености.  Peace
Нормално е пържолите да се киснат в млчко (и двете са продукт от едно и също животно), приятели руснаци редовно мариноват така месото ( телешко или свинско).

# 1 060
  • София
Пържолите му се получиха, дори Анитка ги хареса, нищо че бяха накиснати в мляко. Гостите се бяха подготвели за по- кофти представяне, така че той направо си ги изненада приятно. Атмосферата беше съвсем Ок- без превземки и префърцунености.  Peace
Нормално е пържолите да се киснат в млчко (и двете са продукт от едно и също животно), приятели руснаци редовно мариноват така месото ( телешко или свинско).

Въйййй ама той със свинско мляко ли е киснал пържолите? Е тоя утепа рибааата у ряката.

# 1 061
Въйййй ама той със свинско мляко ли е киснал пържолите?
Joy Joy hahaha

# 1 062
  • София
Въйййй ама той със свинско мляко ли е киснал пържолите?
Joy Joy hahaha
Този сезон бисер след бисер.

# 1 063
Ох, големи сте образки  Heart Eyes
Само да видите "героите" и вече сте ги оправили, ама много точно  Mr. Green
Кога порасна толкова сина на Нана   Shocked

Като сте задълбали диалектите, и в Разград се казва  "Доматито"  Laughing

А ужасно мразя израза примерно добавяте картоф, или ще готвя картоф, а не картофи.
Аз поне винаги слагам няколко  Mr. Green, виж готвя пиле, заек и т.н.

# 1 064
  • Има много детски смях.

Да, това с мариноването- ясно. Доста се учудих, че Манчев се направи, че не знае този "трик". Не вярвам сефте да го чува. Laughing
На мен в тавата, а и после като ги разпредели по чиниите ми изглеждаха повече от добре.
Анита нали не консумирала млечни продукти, а само за пържолите се изказа по- различно от снизходително, направо си ги одобри. Как ли се е почувствала после, когато е  разбрала как са я подхлъзнали.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт