Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 281 048
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 055
Казвам това, което зная лично от разкази на хора, при това И такива,  които са си надвили на харча. Главният им аргумент е, че тук за една-две седмици могат да отидат при какъвто и който специалист си поискат, могат даа си изследват каквото поискат, а в чужбина трябва да чакат джипито да прецени дали изобщо имат нужда от изследвания или от специалист, а и доста им се налагало да чакат. И планови операции си правят тук, просто си заплащат за избор на екип, ама то вече с екипа стана почти класика и за живеещите в България. Зъболечението дори няма нужда от кооментар - кабинетите се пръскат от пациенти. Знам ли, може аз все на глупаци да попадам, които пренебрегват безплатното чужбинско, а се натискат тук да идват. (какви аборти, как пък, точно това ти дайде на ума?)

ами същия им е аргумента да ходят до полша, 4ехия и пр. на ли4ен лекар. Полу4ават 4ас и обслужване по-бързо. Но какво от това . Ак лекаря им си ги от4ита с немската здравна карта? Къде е проблема. Цели статии имаше за това , не е незаконно, не ощетява никого. Такава си е системата.

# 2 056
  • София
На британците може да им е непознато, но на мен ми е познато, и си го ползвам. Сори, ама не мога да чакам само на компетентността на джипито да решава, защото то може да си ги спести, а за да нее му искам направление, хич и да не спомене за специалист. Затова, ако преценя, сама си записвам прием при специалист или пускам лабораторни каквито преценя допълнително. Какво мислиш, че в чужбина джипитата не ги гонят за икономии ли? И там става въпрос за пари, и гледат да икономисат от прегледи и изследвания.

Азз те питах, но ти не ми отговори - колко време чакаш, за да те определят за консултация при специалист? Можеш ли да отидеш при такъв дори със заплащане? Ако утре решиш, можеш ли да си пуснеш ПКК и кръвна захар, примерно или една обикновена и стерилна урина? Или да се усъмниш и да искаш консултация УНГ за детето си заради съмнения, че има някаква недолекувана инфекция?

# 2 057
  • София
Факт е, че се увеличава чакането за специалисти и за това Фараж размята милионите, които ще се налеят в здравната каса...
Предполагам сега разбирате желанието на британците, тези пари да влязат в здравеопазването им.

Разбирам ги много добре. Само се надявам недостигащите специалисти да ги намерят някъде другаде, а не в бедната ни, изостанала, ксенофобска, последниядазатворивратата родина.

# 2 058
  • Bristol
За зъболечение - не ми се е налагало, защото на 6 месеца ме привикват за чистене на зъбен камък и преглед/безплатно/, та когато е имало нужда от пломба е била без лечение и на нормална цена.
Да допълня, аз не ползвам NHS зъболекар, само за децата го ползвам. Материалите, които ползват през NHS не ме удовлетворяват, винаги съм си плащала допълнително, за да се ползват други материали. А чакането, дори и за профилактика и супер неудобните им часове, в които приемат, за мен са неприемливи. Частникът работи до по-късно вечер, минавам след работа и от днес за утре може да ме приеме.

# 2 059
Andariel аз нямам жп. Т.е. ако искам имам , ако не сикам нямам. Т.е. обаждам се при този, при който най-4есто ходя наблизо е, ако имам проблем ме вика веднага, но из4аквам редовните 4асове, като му се появи дупка ме взима.
Ако е за изследване и д.р. без спешност някаква, то се оабждам и виждам дали ми пасва 4аса. Ако не ми пасва се обаждам на някой друг, избирам си някой из града, ако и той е за по-нататък и така не ми изнася се обаждам в съседно град4е на един, който ми е резервен. Ако не ми пасне мога да си избера друг. Мога да се обадя на когото си искам и да отида там.  

# 2 060
А че англичаните може да не искат да си променят всички правила заради имигрантите не ви ли хрумна?

ДжейПи, сега виж и дали не се иска бснкова гаранция за аванса.

Хайде пак се почна бой на тема живеещи в и извън България. Не се ли ъморихте, не ви ли омръзна?! А и в България ако не си осигуряван и не е спешно си плащаш за всички изследвания. Тогава вас какво ви бърка ако някой ходи дори в Занзибар да се лекува?  Rolling Eyes  И в Европа можете да се лекувате, да. Но само платеното от БГ касата ви е безплатно. Останалата част си я доплащаш.

Ами явно не искат, ама това е сериозен знак за ирационалност в поведението (меко казано), щото би било много по-лесно и евтино от това да излязат от ЕС Simple Smile  Почети малко коментарите под Гардиън - там бяха повдигнати аспекти на излизнето, които изобщо не са ми хрумвали. Като прибавим и предвидения дефицит на здравната им каса от не-знам-си-колко милиарда до 2020, и десетките хиляди чужденци (според медиците на Ок, не според мен) в здравната им система, не мисля, че изборът им да излязат вместо да си реформират системата е особено разумен. Щото и вън от ЕС пак ще трябва да го направят, тоест  излизането не решава нищо от здравния им въпрос.

Коментарът ми за здравия туризъм беше, че по-скоро е в посока към, а не от БГ.

Последна редакция: пт, 01 юли 2016, 23:59 от Анонимен

# 2 061
Азз те питах, но ти не ми отговори - колко време чакаш, за да те определят за консултация при специалист? Можеш ли да отидеш при такъв дори със заплащане? Ако утре решиш, можеш ли да си пуснеш ПКК и кръвна захар, примерно или една обикновена и стерилна урина? Или да се усъмниш и да искаш консултация УНГ за детето си заради съмнения, че има някаква недолекувана инфекция?
Отговарям ти веднага - най-дългото ми чакане за специалист е било 3 седмици. Никога не ми е и хрумвало ей тъй да си пускам изследвания. За детето ми - чукам на дърво - здраво е, но пък е палаво и все сме по спешност - при обаждане в мед. център винаги са ме питали до колко време мога да заведа детето и са ми давали за тогава часа. Уточнявам - не живея в Лондон, а в слабо населен фермерски район/това все пак има значение/.
Пример - детето пада, силна болка в ръката. Обаждам се в нашия мед. център - дава ми се час за след 15мин. Детето се преглежда, ръката се имобилизира и ме пращат в болницата за рентген и преглед със специалист - всичко приключва в рамките на 1,30мин., като се установява, че ръката е навехната.

Последна редакция: пт, 01 юли 2016, 23:37 от Ladybird_

# 2 062
  • София
Три седмици за специалист? Е, те това не бих го изтърпяла! Че то, за три седмици човек може да даде фира от усложнения, защото свободният час е след три седмици. За какво ми е специалист след три седмици? Човек си стои и да се почесва по главата с мисълта "я, що, да не взема днес да си пусна едни изследвания", а си пуска, защото нещо го усъмнява, че не е съвсем наред, а може и лекарят да е решил да си ги спести. Или да ти се полагат на многго дълъг интервал.
Не разбирам защо все по спешности се говори. Спешното състояние е друго, то обикновено е при травма. Аз говоря за остро или хронифициращо състояние, които не са за спешност, а за джипи или както там се води, бил то участъков или поликлиника. Примерно висока температура или поява на допълнителни симптоми по време на лечение или нещо подобно.  При остра коремна болка никой не седи да чака да му запишат час някъде, а отива в спешното, защото може да е хирургина.
едва ли за всичко ви изпращат в болницата.

# 2 063
Ами не дадох фира - щракаше ми средния пръст на ръката, та 3 седмици щракаше. За другите ми проблеми/по-съществени/ не съм чакала толкова за специалист. Споделих по какви причини ми е била необходима мед. помощ за детето - за мое щастие не боледува. Обаждала съм и да му се правят ваксините по Бг календара - питали са ме кога ми е удобно да го заведа.
С детето в болница за 24часа наблюдение бяхме точно за остра коремна болка. Не сме били в спешното - обадих се на лл, веднага отидох при него, той говори с болницата и направо ни приеха в отделението.

# 2 064
  • София
коремната болка може да се окаже хирургична, и това е пак спешно състояние, а не текущо.
Както и да е,

# 2 065
Andariel аз също не разбирам какво точно питаш, но искренно се надявам и хората в Бг, които живеят в малките населени места и забутаните селца, да имат толкова лесен и бърз достъп до спешна и специализирана мед. помощ както е тук. Все пак София не е България.....

# 2 066
  • ENGLAND
За специалист в Англия се чака 10-13 седмици, може и повече. За толкова години тук никога не съм чакала по-малко от 6-7 седмици. Последния случай, за спешен дерматолог чаках 4 месеца, писмото личния го написа на 19 февруари, прегледа беше на 22 юни. Ако не работех щях да си отида до България, но пък имаше опасност даже и в самолета да се случи най-лошото. Толкова за чакането, аз съм в Бирмингам и така е във всички по-големи градове, по селата може да е друго, но пък и те трябва да ходят в болница в голям град, в малките гградове няма болници.
Прегледите на 6 месеца при зъболекар  също се заплащат, 18.70 паунда последно беше, това по касата. Зъболекар не заплащат хората с ниски доходи, под 16 800 паунда на година на семейство.
Ladybird_ та ти с нисък доход ли си или реши да се правиш на интересна.

# 2 067
За специалист в Англия се чака 10-13 седмици, може и повече. За толкова години тук никога не съм чакала по-малко от 6-7 седмици. Последния случай, за спешен дерматолог чаках 4 месеца, писмото личния го написа на 19 февруари, прегледа беше на 22 юни. Ако не работех щях да си отида до България, но пък имаше опасност даже и в самолета да се случи най-лошото. Толкова за чакането, аз съм в Бирмингам и така е във всички по-големи градове, по селата може да е друго, но пък и те трябва да ходят в болница в голям град, в малките гградове няма болници.
Прегледите на 6 месеца при зъболекар  също се заплащат, 18.70 паунда последно беше, това по касата. Зъболекар не заплащат хората с ниски доходи, под 16 800 паунда на година на семейство.
Ladybird_ та ти с нисък доход ли си или реши да се правиш на интересна.

Ето това имах в предвид под "свободно движение" . Условията са такива, предложенията се слагат на масата. Който ги харесва да заповяда. Както гледам Дорет си е намерила плюсовете ... Ladybird_ нейните .

И въпрос, вие си избирате лекар или ви е някой определен? Вси4ки ли са така заети?
Затова немците ходят до Полша на лекар . Ако живеех по-наблизо и аз щях да се замисля.
Andariel аз ако за всяка болка, която би могла да се окаже нещо си се занасям до спешното с детето , то до сега да са ми пратили някой от службите на проверка какво ги правя тези деца, та все висят по клиниките.
На лекар ходи болен 4овек. това не е разходка .

# 2 068
Аз пък знам за много случаи, в които гастарбайтерите в западна европа си идват в България за скъпоструващи операции и манипулации. По ЗК, естествено, защото имат български паспорт. Кой плаща? После се дуят по форумите колко са хай и че не им плащаме ние здравните и пенсиите на родителите. Мда! Но какво ли разбирам аз, дори нямам право да се чувствам умна, защото съм си българка, а българите сме тъпи същества, недостойни да връзват връзките на западняка!  Sick

Няма такова нещо,да ползва безплатно по ЗК защото имал български паспорт....  Това няма как да се случи, ако не си е плащал здравните вноски до момента( към момента само след 3 неплатени вноски системата автоматично изхвърля тоя ,който не си е плащал вноските и те остават без здравноосигурителни права)И когато отиде на регистратурата такъв човек да си вземе час,първото нещо ,което се вижда след като служителката вкара ЕГН-то му от личната му карта е дали той има такива права.На монитора излиза надпис:"Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права"...И е до тук с безплатното лечение по ЗК....Ясно ли е?

За да си е правил някой преглед или нещо друго това значи:
1.че този човек  си е плащал през цялото това време вноските, докато е живял и работил извън страната и е с НЕПРЕКЪСНАТИ здравноосигурителни права

2. ползва на ЧАСТНО медицински услуги-преглед,изследвания,операции....Което му е по-бързо.

Той няма време да ходи до джипи да чака,който да му дава направление(ако изобщо му даде),че после да си вземе час за специалист.И после ако специалиста му прави манипулация или планува операция кой знае за след колко време ще е и т.н..Хората обикновено си идват за 2-3 седмици и бързат,фактора ВРЕМЕ им е водещ в случая....Идва си за бръз "ремонт" на частно и си заминава....Това е .

3.Транс споразумение между страните членки на ЕС.
Ако страната, в която живее не може да му осигури определено лечение.По служебен път се прави запитване и се изисква човека да бъде лекуван в друга страна,като след това от страната от която е изпратен му се заплаща лечението....

Това е положението...
Знам как е и от личен опит.Аз например съм си подала заявление по чл.40/а в НАП за изключване от здравноосигурителни права,защото живея за постоянно извън страната...Така съм решила за себе си навремето.Това беше начина да не ми се натрупват задължения.Просто няма смисъл.Когато съм искала да се прегледам си плащам на частно и преглед и изследвания и всичко друго.Така е и редно да бъде...
...После след като страната ни влезе в ЕС 2007г решиха,че ако човек работи в друга страна членка на съюза няма нужда да подава заявление за изключване,защото когато един ден си дойде ще покаже с бележка от там за какъв период от време се е осигурявал и няма да плаща в БГ години назад.Но той няма право като си идва  в БГ да ползва безплатно здравни услуги,защото след като не е плащал повече(виж по-горе) 3 месеца в БГ системата вече го е изхвърлила и той е с изключени здравноосигурителни права...

Това е истината....Всичко друго са измислици и хвърчащи розови прасета,че видиш ли ооо,ужас емигрантите идвали тук и ползвали безплатно здравни услуги,които ги плащаме ние..... Това са пълни измислици.
 Хайде,остави я вече тая мантра,не за пръв път я дрънкаш...че ставаш смешна Naughty
Стига с тия лъжи,че идвали и ползвали по ЗК.Няма такова нещо.Няма как просто да стане. Stop

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 12:05 от Zhani

# 2 069
Естествено, че идват в България да се лекуват! Който не вярва, да пита лекарите и зъболекарите, че и в лабораториите какво се случва. Който каквото ще да ми приказва, но аз лично чувам и виждам как дори сами си казват, че тук за седмица.две минават през всички възможни прегледи, защото им е по-лесен  достъпът, иначе в чужбина познай кога ще отидат на прием при професор и изобщо при някакъв специалист, или да си пуснат всички видове изследвания по свое желание! Да не говорим колко по-солено биха им излезли зъбите. Но кой знае защо тутакси забравят, когато си свършат работата. Айде, молим, не на мене тия! Мога да изброявам до утре.

..... Whistling
Ами правят си всичко това на частно....защо да не.....На теб пък какъв ти е проблема.Да не им плащаш ти.Не ти бъркат в джоба. bowuu

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 04:13 от Zhani

Общи условия

Активация на акаунт