Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 998
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 070
Азз те питах, но ти не ми отговори - колко време чакаш, за да те определят за консултация при специалист? Можеш ли да отидеш при такъв дори със заплащане? Ако утре решиш, можеш ли да си пуснеш ПКК и кръвна захар, примерно или една обикновена и стерилна урина?
Това какво общо има? Като си в Рим правиш като римляните. Нито германците са се затрили, нито англичаните, и честно казано по статистики българското здравеопазване не е начело в ЕС. По продължителност на живота също сме на опашката.
Иначе тука можем да си пишем до утре лични истории и разкази за болести, изследвания и пломби, но в крайна сметка отвъд митовете и легендите си има ясни правила кой къде плаща и какво ползва, в немалка степен благодарение на ЕС.

# 2 071

..... Whistling
Ами правят си всичко това на частно....защо да не.....На теб пък какъв ти е проблема.Да не им плащаш ти.Не ти бъркат в джоба. bowuu

Не само не и бъркат в джоба, ами ако наистина са толкова много плащащите на частно хора от чужбина, които идват в Бг специално за здравни услуги ... ами то излиза, че без тях 2/3 от лекарите ще треснат кепениците и 9е хванат друма през границата да си търсят работа. Ина4е ще трябва да съществуват с парите от касата (по каталога на касата  Twisted Evil) за вече няма и 7 милиона българи ? 
Пак ми се струва джафкат не по когото трябва.

# 2 072
Аз още не съм се сблъсквала със здравеопазването на UK, но бившият шеф на мъжа ми е англичанин, който през Февруари летя до БГ, за да си прави зъбите на частно тук, защото му било по-евтино.

# 2 073
Въобще не разбирам тия пространни дискусии на тема нашенското здравеопазване или цените на имотите точно в тази тема. За сметка на това откривам, че самите участващи потребители не са се променили съществено от Гръцката тема насам.

Брекзитът (или поне заявката за него) е шанс за ЕС да си погледне кривиците и да си ги изправи, и в този смисъл не е непременно само лош за ЕС. ЕС обаче не върши нищо такова. Вместо лидерите ясно и почтено да кажат защо, адже ба, толкова милиони в ЕС бяха отблъснати от иначе прекрасната идея, вместо да се стегнат и да излязат с една стройна програма за отстраняването на тези неща, те или не правят нищо, или сипеха глупави празни заплахи, или потеглят в съвсем трета посока - към нарастващ тоталитаризъм. Навремето така действаха нашите соц. лидери и се видя докъде се стигна. Няма начин да се правиш вечно, че гравитацията не съществува. Колкото повече отлагаш разпъването на парашута, толкова повече боли при падането.

Фундаментално ЕС страда от прекалена регулация, бюрократизиране, спъване на свободната инициатива и отнемане на ресурси, които се разпиляват към непродуктивни части от населението, включително едно прехвърляне от пусто в празно в рамките на прекомерно раздутия банков сектор.  Отделно е липсата на реална свобода на медиите и върховенство на закона, двойните стандарти и използването на репресивния апарат не толкова срещу реалните престъпници (или поне не срещу политически важните), колкото срещу противници на местната политика. Макар и не в размерите на бившия соц. лагер, тези неща се виждат с просто око и пренебрегването им води до едно единствено нещо: разпад. Затова ЕС не е първата икономика в света, нито първата иновационна сила в света, а можеше да бъде. Аз лично смятам, че златните години на ЕС са зад гърба му за дълго-дълго време, а може би и завинаги. Шансът му е единствено в промените по посока на по-консервативно управление. Иначе го чака бавно изтощение и съдбата на СССР в крайна сметка. СССР не падна заради лошите Съединени Щати, както много хора вярват, а заради обективната си неспособност да се справи икономически поради гореспоменатите фундаментални недостатъци.

За момента обаче ЮК търпи и ще търпи доста финансови загуби заради излизането си. И това излизане може да се окаже напълно излишно с настоящите палячовци в управлението, които освен да плямпат празни приказки, си нямат хал хабер от реалната работа. С една Тереза Мей начело обаче шансовете силно нарастват. Аз лично имам вяра в англичаните, те са доказали исторически, че са корав залък. Ако семката им не се е размила окончателно, може и да извлекат някаква полза в далечно бъдеще. Оптималният вариант е връщането им в един променен, отърсен от левичарските паразитози ЕС. Но това е too good to be true.

Намирам пъченето на евролидерите в първите дни+клякането им в поза изчакване до септември за проява на безсилие и слабост. Когато нямаш никакъв реален лост да направиш нещо, заплахите с това нещо не издават особена интелигентност и сила.

Засега кредитният рейтинг на ЕС също е свален - от АА+ на АА. И в Лондон е насрочена голяма про-европейска демонстрация за 11.00 часа, на която организаторите очакват поне 40 000 души. Дали ще дойдат, ще се види.

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 08:51 от Анонимен

# 2 074
За сметка на това откривам, че самите участващи потребители не са се променили съществено от Гръцката тема насам.

ами ти с какво се промени оттогава насам?

# 2 075

Скрит текст:
С нищо, защото съм си перфектна точно такава Mr. Green. Ти нещо засягаш ли се?

http://pik.bg/%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D … C-news552770.html

Да видим какво ще измъдрят от В4 за срещата на 27-те. Имам надежди, че ще е нещо в духа на горното ми писание. В тоя ЕС все трябва да се намерят сили, които да върнат кораба в правилния курс. В4 нямат достатъчно сила, но може би с още малко подкрепа от други страни + остена на нарастващия и все по-агресивен евроскептицизъм лостът ще придобие достатъчна дължина на рамото, та да отмести тая инертна маса ЕС.

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 09:02 от Анонимен

# 2 076
Току дойде некой и изсипе една кофа обобщения на едро кое колко е провалено, без нито едно конструктивно предложение, и после се обижда на популист.
 Ако утре се размахат резултатите на българските ученици от ПИЗА, които са плачевни, вие какво, ще затворите всички училища, щото не си вършат работата и ще пратите учениците по къщите им ли?

# 2 077
  • София
Азз те питах, но ти не ми отговори - колко време чакаш, за да те определят за консултация при специалист? Можеш ли да отидеш при такъв дори със заплащане? Ако утре решиш, можеш ли да си пуснеш ПКК и кръвна захар, примерно или една обикновена и стерилна урина?
Това какво общо има? Като си в Рим правиш като римляните. Нито германците са се затрили, нито англичаните, и честно казано по статистики българското здравеопазване не е начело в ЕС. По продължителност на живота също сме на опашката.

Защото здравословното състояние зависи преди всичко от начина на живот, а не от честотата на рандевутата със "специалисти".

# 2 078
Ами Рокси, понякога обобщенията се налагат от само себе си. Аз съм убеден и страстен привърженик на ЕС, но такъв, какъвто беше преди десетина години. Доброто в ЕС е наследено именно от преди последните десетина години, а оттогава много се прави в посока на съсипването му. Още няма големи успехи в тази посока, много нещо е построено, трудно се унищожава. Но опитите продължават, и ако няма смяна на курса, ще успеят. Смятам, че напоследък ЕС силно и опасно се е отклонил от успешната посока. Заравянето на главата в пясъка не оправя никой проблем, а евроскептицизмът в ЕС е проблем с определени причини. Няма никакъв смисъл да се отрича съществуването на тези причини, това няма да накара евроскептиците да намалеят.

Конкретните предложения са ясни, много пъти са споменавани. ЕС, ако иска да оцелее, трябва да престане да пилее пари за безумните си социални програми с раздаване на едни (взети от работещите) пари на калпак в продължение на поколения, а да хвърли повечко средства в наука и образование, да приложи челния опит на САЩ в привличането на мозъци от цял свят, да намали данъците на малките и средните предприемачи, да отмени разрешителните режими за сметка на регистрационните, да си стегне външните граници и да върне правовия си ред. Миграционната политика трябва да напусне сегашното си идиотско русло и, ако толкова са необходими имигранти, хората са го измислили: сини, зелени, пембени и каквито там се сетите карти. Освен това трябва да се създадат държавни регулации на банковия сектор, които да го насочат предимно към кредитиране на бизнеса, а не толкова към междубанкови и борсови спекулации. Една държава не трябва да напуска много сферата си на влияние извън данъчните, полицията, армията, държавното образование и здравеопазване. Социалната функция на държавата не трябва да се отнася до никой, който не е здравно или умствено обременен, или не отглежда дете до 2-годишна възраст. И тази социална функция трябва да е обвързана с ред задължения от страна на бенефициента - примерно, да е изряден гражданин. Абсурдно е да се въвеждат някакви квоти кой колко да произведе и да предлага на пазара, какви да са формите на зеленчуците, фирмите да се облагат с данъци на стойност над 50% от печалбата им. Не знам какво точно очакваш, да разпиша и съответните закони ли?

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 09:32 от Анонимен

# 2 079
Казвам това, което зная лично от разкази на хора, при това И такива,  които са си надвили на харча. Главният им аргумент е, че тук за една-две седмици могат да отидат при какъвто и който специалист си поискат, могат даа си изследват каквото поискат, а в чужбина трябва да чакат джипито да прецени дали изобщо имат нужда от изследвания или от специалист, а и доста им се налагало да чакат. И планови операции си правят тук, просто си заплащат за избор на екип, ама то вече с екипа стана почти класика и за живеещите в България. Зъболечението дори няма нужда от кооментар - кабинетите се пръскат от пациенти. Знам ли, може аз все на глупаци да попадам, които пренебрегват безплатното чужбинско, а се натискат тук да идват. (какви аборти, как пък, точно това ти дайде на ума?)
Та не е ли това работата на ГП-то да преценя, какви изследвания ти трябват а не ти да му казваш какво искаш?
И защо никой не гледа обратният вариант, когато много българи ходят да се лекуват в чужбина? Моя приятелка живее в Англия и майка и я посещава през 2-3 месеца и понеже е с един тон заболявания и си прави всички изследвания в Англия....
На ясно ли си колко серопозитивни заминават да се лекуват в западна Европа, тъй като там това е безплатно?

# 2 080

Защото здравословното състояние зависи преди всичко от начина на живот, а не от честотата на рандевутата със "специалисти".
Според официалните статистики, сме на едно от последните места по продължителност на живота...

# 2 081
елементарно е за разбиране - бързо, евтино и достъпно. Отиваш в лабораторията и даваш списъка с необходимите изследвания. Лесно си заявяваш частен прием при какъвто специалист искаш, включително със сто титли, при това ти излиза доста евтино. За зъбите съвсем евтино излиза, пъти по-евтино при качествена работа. И не ти трябва джипито да ти се пречка като по чужбините.
Ти в чужбина можеш ли да запишеш свободен прием, ако решиш, че детето ти или ти имате нужда от специалист, можете ли да отидете в някоя лаборатория и да си пуснеш изследвания, каквито ти решиш? Дори срещу пари?

Анди, идват, но в повечето случаи не по пътека ползват здравни услуги. Използват частни такива, които в БГ са по-лесно достъпни. Аз последния път пропуснах, защото нямах някакви оплаквания и посетих клиника само за разни глезотии, които си платих. Зъболекарски услуги по здравна каса малко хора ползват, а тези от чужбина - съвсем не.

# 2 082

Скрит текст:
  Ти нещо засягаш ли се?

от комплимент?

# 2 083
Прегледите на 6 месеца при зъболекар  също се заплащат, 18.70 паунда последно беше, това по касата. Зъболекар не заплащат хората с ниски доходи, под 16 800 паунда на година на семейство.
Ladybird_ та ти с нисък доход ли си или реши да се правиш на интересна.
Никога не са ми искали дохода, нито съм го предоставяла в денталната клиника. Знам за какво плащам и доплащам - със застраховка съм.
http://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/dentists/Pages/nhs … ntal-charges.aspx

# 2 084
Сапфир, че ще има промени в ЕС, ще има, но не съм съгласна, че се търси тоталитарен модел - ти като сочиш САЩ за пример, в САЩ има ли щат, който да е с различна валута, щото е суверенен и няма да се подчинява на бюрократите -да кажем. мексиканско песо? Още при гръцката криза се разбра, че има нужда от затягане на валутния съюз, увеличаване ролята на ЕЦБ, създаване на обща данъчна полиция, обща армия на Съюза, и мисля, че и ти беше съгласна с това.

САЩ имат силна федерална система за събиране на данъците и за преследване на големи престъпления, една армия и един военен бюджет, имат и единна валута всички. Няма как ЕС без тези неща да бъде сравняван със САЩ. Другата страна на нещата, социалната,  вече я обсъждахме - САЩне са социална държава и заради това стимулират много повече конкуренцията и предприемачеството - обаче това си има и отрицателни страни. Не може да вземеш само положителното и да си мислиш, че всички отрицателни последици ще те подминат. Нещата си вървят в пакет. Рокси назад добре го каза - дали сме готови да минем на щатския социален модел? Да не приревем още повече.

Права си за златните години, обаче това се отнася за всички страни и е следствие от изчерпването на кредитната икономика като последен етап от консуматорския модел. Там, обаче, където има повече социализъм (ЕС без източна европа), и кризата на модела е по-явна, защото този модел предполага по-голяма маса хора на издръжка на обществото в сравнение с по-малко социалния модел като в САЩ. А в ОК си намериха виновен по класическата схема на Хитлер в Германия в края на Голямата депресия. Всъщност Голямата депресия е преодоляна с войната, по-точно с нейната подготовка. Не искам да се повтаря, ама натам вървят нещата, за съжаление.

Здравната тема е пряко свързана с Брекзита, защото тези прословути 350 м на седмица за ОК здравната система бяха основен коз за лийвърите. Само не виждам как Брекзитът ще им оправи здравната система от това, което изнасят медиците и шефовете на здравната каса в ОК. Тя явно си иска реформа със или без Брекзит.

Лейди, и в България с частна застраховка е различно. Тук се обсъжда само задължителната държавна здравна застраховка.

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 11:34 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт