Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 781
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 280
е сега какво стана, за ЕС е добре че напусна ОК?  Crazy Честно, нищо добро не виждам за съюза от това освен че има някакъв шанс да се стреснат дебелите евробюрократски кратуни и да се направят реформи за добро, но май яма и това да се случи. Излиза един от най-големите нетни внасящи в бюджета, рискува се верижна реакция, а ако се засили германското влияние може да се случи и по-бързо от предвижданото разцепването, вече имаше много напрежение. Какво му е хубавото - по-малко пари и повече нестабилност. Че те САЩ ако решат със сигурност ще си прокарват мнението чрез някоя от по-скоро приетите държави, те със сигурност имат план Бе - това не е Фараж все пак. Ако исках да се разпадне щях да викам ура че излезе ОК и да се надявам на верижна реакция, не обратното.

Нищо не се рискува. ЕС ще се консолидира още повече. Всички, които искат да напуснат съюза за пореден път видяха, че е вън е студено, скъпо и самотно. И какво като напуска един от най - големите нетни вносители? Сега същият този нетен вносител ще плаща по - висока вноска, подобно на Норвегия, но няма да има пък право на глас. Е, важното е, че ще се спасят от българите и румънците.

# 2 281
е сега какво стана, за ЕС е добре че напусна ОК? Crazy Честно, нищо добро не виждам за съюза от това освен че има някакъв шанс да се стреснат дебелите евробюрократски кратуни и да се направят реформи за добро, но май яма и това да се случи. Излиза един от най-големите нетни внасящи в бюджета, рискува се верижна реакция, а ако се засили германското влияние може да се случи и по-бързо от предвижданото разцепването, вече имаше много напрежение. Какво му е хубавото - по-малко пари и повече нестабилност. Че те САЩ ако решат със сигурност ще си прокарват мнението чрез някоя от по-скоро приетите държави, те със сигурност имат план Бе - това не е Фараж все пак. Ако исках да се разпадне щях да викам ура че излезе ОК и да се надявам на верижна реакция, не обратното.

Абсолютно! Ползите, според мен, са повече от загубите. Разбира се, загуби има, но говорим за баланс. Както във всяка политическа/икономическа ситуация медалът отново има 2 страни.

Ти сериозно ли сравняваш влиянието на Полша (нетен бенефициент със все още развиваща се икономика, завиисеща от фондовете на ЕС) или на Прибалтика с това на ОК вътре в ЕС? И сериозно ли мислиш, че  Обама щеше да лобира толкова силно за оставане, ако наистина разчиташе на това? Wink

Точно обратното е Wink Риск има, разбира се, но по-добре без ОК и по-добре сега, отколкото след 4 години. Помисли малко и ще разбереш какво ти казвам. Разбира се, сега зависи от ЕС да използва случая и да се закрепи. Но това е шансът ни. ОК НИКОГА нямаше да приеме превръщането на ЕС в държава по щатски модел, което е единственият шанс на този съюз, а и никога не са били интегрирани в ЕС, така че по-добре без тях.

Един британец в коментара си много сполучливо сравни ОК с рак за съюза, който  ЕС трябва да отреже. Знаеш, че не винаги такава операция е успешна, но без нея е още по-зле.

А, разбрах те - да му мислят гърците  Laughing Мощните икономики не зависят от туризма и изобщо туризмът е някакъв фактор само за слаби икономики. Разбира се, ще има някакво отражение това с туризма, но много по-голямо отражение ще има изтеглянето на инвеститори от ОК, условията на новите търговски взаимоотношения и особено на финансовите услуги, дългосрочната реакция на европейските и световните фондови пазари, ей такива далеч по-фундаментални неща от туризма.

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 11:51 от Анонимен

# 2 282
  • MI
Нищо не се рискува. ЕС ще се консолидира още повече. Всички, които искат да напуснат съюза за пореден път видяха, че е вън е студено, скъпо и самотно. И какво като напуска един от най - големите нетни вносители? Сега същият този нетен вносител ще плаща по - висока вноска, подобно на Норвегия, но няма да има пък право на глас. Е, важното е, че ще се спасят от българите и румънците.

Поживем увидим, АнаБел. Рано е още и за викове победа и за леле, умряхме. Ще мине някоя година и ще си проличи. Но повярвай ми, ни кой не се е уплашил. Не вярвай на вестниците, нито на тези про- нито на анти-ЕС. И едните, и другите не са независими за съжаление. Догодина има избори, може и изненадани пак да има. Но пък може и да запретнат ръкави и да почнат да променят за добро ЕС, знам ли. Може пък и да се случи междувременно нещо, което да наклони много за излизане везните. Рано е още за изводи, а надменността винаги се плаща скъпо.

Попея, аз разбирам какво казваш, но не съм съгласна с него.  Simple Smile Чак с рак да ги сравняваме, малко на  лисицата и киселото грозде ми напомня. За Обама не казах, че не му е било по-добре с ОК вътре, а че има план при излизане. И ако сложиш всички изброени от теб, са достатъчни за блокиране на почти всяко решение на съюза. Виж например при бежанската криза какво се случи. Така че не бих подценявала.

# 2 283

Попея, аз разбирам какво казваш, но не съм съгласна с него.  Simple Smile Чак с рак да ги сравняваме, малко на  лисицата и киселото грозде ми напомня. За Обама не казах, че не му е било по-добре с ОК вътре, а че има план при излизане. И ако сложиш всички изброени от теб, са достатъчни за блокиране на почти всяко решение на съюза. Виж например при бежанската криза какво се случи. Така че не бих подценявала.

Да, но тяхното положение не им позволява да блокират нищо, защото са на хранилката на ЕС Wink Докато ОК е нетен контрибютор Simple Smile

Обама не знам, демократите може би имат план, който Клинтън евентуално да следва. Което не значи, че планът им компенсира минусите за тях от излизането. Всеки нормален лидер би трябвало да има планове и за двата изхода, и по няколко за всеки дори. Обратното е много обезпокоително  за този лидер и неговата страна. И маса британци в момента са обезпокоени точно от сериозните сигнали за липса на план при лидерите на спечелилата кампания.  

Аз определено не смятам, че затишието в ЕС по време на цялата анти-ЕС кампания в ОК от 2008 насам, че и по-рано,  е случайно Wink Ами така де, защо да ги агитират да остават, това налива повече вода в мелницата на лийвърите, защото предизвика реакция "ааа, значи сме толкова ценни, че не могат без нас. И искат да ни цоцат, f..ck them" . Това от една страна, от друга, не вярвам да не си дават сметка за ползите за ЕС от цялата история - неслучайно веднага след вота излязоха и казаха "Ок, всичко мина, много ви уважаваме, ама дайте да се развеждаме по-бързо"

Не мисля - аз не съм следила кампанията и развитието на ситуацията, но тези дни отделих повечко време да се запозная с различни гледни точки и източници, и да изчета анализи, и към момента наистина  смятам, че ОК е рак за ЕС, при това доста отдавна нарастващ. И не казвам, че е лека форма на рак Wink И казах, че операцията от рак е винаги рискова. Ще поживеем, ще видим.

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 12:09 от Анонимен

# 2 284
Poppea обратно е, ще видиш.

# 2 285

Поживем увидим, АнаБел. Рано е още и за викове победа и за леле, умряхме. Ще мине някоя година и ще си проличи. Но повярвай ми, ни кой не се е уплашил. Не вярвай на вестниците, нито на тези про- нито на анти-ЕС. И едните, и другите не са независими за съжаление. Догодина има избори, може и изненадани пак да има. Но пък може и да запретнат ръкави и да почнат да променят за добро ЕС, знам ли. Може пък и да се случи междувременно нещо, което да наклони много за излизане везните. Рано е още за изводи, а надменността винаги се плаща скъпо.

Ами аз го казвам това, точно защото не вярвам на вестниците.

# 2 286
  • MI
Попея, не са ми особено симпатични англичаните и на мен, повярвай ми.  Laughing Просто наистина не виждам всички тези позитиви, но ще видим с времето. И аз слушах, че основната пречка за създаване на обща гранична полиция били точно ОК, да видим сега за колко време ще я направят, ако наистина е така. Малко на миене на ръцете с напусналото другарче ми прилича.

АнаБел, ами то аз като чета вестници и се чувствам много шизофренично. Според едните няма ни-ка-къв проблем, даже по-силни ще сме сега, другите крещят опасност, разпаднахме се, избиха ни.  Laughing Само времето ще покаже кой е прав.

# 2 287
Нели, за пореден път ти казвам, че в политиката няма симпатии и антипатии - излез най-сетне от сферата на емоциите и влез в сферата на разума, пресмятането, лобирането, търсенето на съюзници, тълкуването на фактите според интереса и всички други оръжия от арсенала на политиката. Да, тълпата има емоции и те са лесно манипулируеми, но политиците нямат, или поне тези политици, които се задържат на власт повече от един сезон. И Фараж определено дава заявки за такъв политик Wink

И да кажа, че за мен англичаните са супер симпатични хора - тази част от тях, която по моите критерии е интелигентна и мислеща. Същото се отнася за всички етноси и нации по света.

P.S. Освен твоя пример аз прочетох за един куп още блокирани от ОК решения на ЕС - блокирани във вреда на ЕС и в полза на САЩ Wink

P.S.S. Но така или иначе, голямо ще е влиянието  na изборите в САЩ върху цялата ситуация.

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 12:38 от Анонимен

# 2 288
  • MI
Попея, аз нали затова ти казах - не са ми симпатични, НО не мисля че са причината за всички злини в ЕС, нито дори за голямата част. Хайде сега да видим за колко време ще приемат всичко за което им бяха виновни ОК, моята прогноза е - баааавно, неефективно и една част - никога. Защото в момента просто си мият ръцете. А да познаваш емоциите на "тълпата" (аз ги наричам избиратели, по-уважително е някак) е жизненоважно - тя избира политиците и лесно може да ги помете или да им обърне на 180 градуса плановете. Точно това е един от основните проблеми на политическата ни класа - надменността. От нея ще си изпатят.

# 2 289
АнаБел, ами то аз като чета вестници и се чувствам много шизофренично. Според едните няма ни-ка-къв проблем, даже по-силни ще сме сега, другите крещят опасност, разпаднахме се, избиха ни.  Laughing Само времето ще покаже кой е прав.
Ами и двете страни са прави Simple Smile Защото действителността е многообразна и силно взаимно свързана.
Въпросите в това динамично балансиране са:
кой ще бъде по-хитър да си използва по-добре козовете и да неутрализира слабите си ръце и козовете на другите
какво ще е влиянието на фактори извън тази конкретна игра - не кзавам случайни, а външни за тази игра (изборите в САЩ), например)
какво ще е влиянието на наистина случайни фактори - и външни, и вътрешни.
Моделирането на процеси в днешно време е наистина тежка задача Simple Smile

Но всеки вестник набляга на това, което му е изгодно на тезата, която поддържа. А един неутрален (доколкото изобщо е възможно това) читател би следвало да 1) търси не таблоиди, а сериозни медии - не че не са и те пристрастни, но поне държат на репутацията си и от там, изнесеното от тях е по-кредибъл и 2) да се опита, доколкото може, да излезе от личните си пристрастия и да анализира сам.

Нели, определено смятам, че надменноста на политическата класа е проблем   Peace  Мисля, че в момента в ОК това е най-големият проблем, дори  Mr. Green И не кзавам, че в ЕС са застраховани от него - точно обратното. Надявам се да си вземат поука от британския случай  Peace

Но като/ако ЕС започнат да действат за обща валута, армия, полиция - да не вземеш да скочиш и ти като Мери "аааа, не съм съгласна" - "и защо не си? какво губиш от това", "няма пък да ти кажа"

Или като ани "ааа, за какво ни е еврото?!" - затова ни е, за да се доближим до модела на САЩ, който определено доказва, че е по-успешно работещ - не знам в щат да е имало рефенедум за отделяне, спечелен от лийвърите. Да, има си цена. Както всяко нещо на този свят. Но без него ще загубим повече, отколкото с него.

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 15:02 от Анонимен

# 2 290

P.S. Освен твоя пример аз прочетох за един куп още блокирани от ОК решения на ЕС - блокирани във вреда на ЕС и в полза на САЩ Wink

Точно. И както сама каза никога ОК не би позволило ЕС да бъде федерация. Англичаните го играеха на два фронта, с единият крак при САЩ, с другият в ЕС. Без троянски коне е винаги по - добре.

# 2 291
  • MI
А, аз таблоиди не чета, гледам да си го спестявам. Но и уж сериозните вестници като погледнеш отдалеч си личи колко са пристрастни...

Да, още ми е трудно да повярвам, че не са допуснали възможността да победи Leave. В смисъл, аз не съм някакъв гений или ясновидец, а бях убедена че е напълно възможно и това да стане. Но те са явно толкова надменни, че са мислели че могат както искат да манипулират избирателите и винаги ще става точно така, както те искат.

# 2 292
А, аз таблоиди не чета, гледам да си го спестявам. Но и уж сериозните вестници като погледнеш отдалеч си личи колко са пристрастни...

Да, още ми е трудно да повярвам, че не са допуснали възможността да победи Leave. В смисъл, аз не съм някакъв гений или ясновидец, а бях убедена че е напълно възможно и това да стане. Но те са явно толкова надменни, че са мислели че могат както искат да манипулират избирателите и винаги ще става точно така, както те искат.

Просто са убедени в своята правота и това, че всичко знаят и контролират. Да, тоолкова надменни са наистина. Все пак нали те са казано по Уолтър Липман "елита", а народа е "обърканото стадо".

# 2 293
  • Bristol
Но като/ако ЕС започнат да действат за обща валута, армия, полиция - да не вземеш да скочиш и ти като Мери "аааа, не съм съгласна" - "и защо не си? какво губиш от това", "няма пък да ти кажа"
Мери каза, че не й се влиза в безсмислени спорове, да, но обясни защо точно сега това не би трябвало да е приоритет и въобще да се обсъжда. Но Чукча не читател, Чука писател Wink

# 2 294
Мери каза, че не й се влиза в безсмислени спорове, да, но обясни защо точно сега това не би трябвало да е приоритет и въобще да се обсъжда. Но Чукча не читател, Чука писател Wink

И на мен не ми се спори безсмислено, но долу са отново твоите аргументи (които общо взето това казват, поради липсата на аргументирана обосновка) - за езика (да напомня в САЩ колко езика се говорят и в колко ЕС страни има повече от един официалне език и си функционират като страни, а и англисйкият си е лингва франка и в ЕС, както и в света, което и други потребителки ти казаха), за икономиката (което е обект на отделна дискусия, но пак има доказателства за обратното - дори Италия вземи и разликата между Калабрия и Ломбардия, например), какъв е проблемът с настоящата полиция - ами че е много по-лесно терористите да кръстосват из страните без граничен контрол - което и Сапфир каза.

По-долу е твоят цитат:

Скрит текст:
Не съм забравила, но нито желание, нито време имам за безсмислени спорове.
А какъв е проблема с полицията в момента? Всяка страна си има полиция, със съответните подразделения, имат уж и обща база данни, която да ползват и да обменят информация, имат договорености за сътрудничество. За какво точно в този момент ти е още една организация и с какво тя ще е от полза?
Аз по принцип съм против супер държава Европа в този момент. Идеята не е лоша, моментът не е подходящ. Когато в EU се споразумеят и въведат един или два официални езика, с които да комуникират и всички приемат еврото, тогава може би ще има шанс тази супер държава.
Някой беше казал, че EU нямал нищо общо със СИВ, на мен пък точно на това ми напомня. Натиск за промени, за които хората психически, а държавите икономически не са готови да направят. Ако искаш да постигнеш федерация, трябва време и търпение. Не става от днес за утре, за няколко десетилетия, пък дори и за столетие може да не се получи. Понякога трябва да направиш няколко крачки назад, за да можеш да продължиш успешно напред.

Не знам каква информация имаш за СИВ, но си доста далеч от истината. По твоята логика и СТО е СИВ, вероятно Wink Не знам в какъв рисърч си специалист, но въпросите за търговските споразумения не мисля, че са ти ясни. И елементарна логика за неспециалисти - запитай се ако Общият пазар (защото това е икономическият блок на ЕС) е като СИВ (икономическият блок на съветските сателити с планова икономика), защо ОК драпа да си остане в него?  Защото точно това беше лозунгът на лийвърите - вътре в Общия пазар, но без свободно движение на хора. И това сега ОК иска да постигне след излизането.

Като цяло - каквото и да спорим тук,  ЕС няма сто години напред да чака. Има две-три години.  Ако може да се възползва от случая ОК, да се федерализра и да оцелее - може. Ако не - се разпада на болкове вътре и губи мястото си на глобален играч. А ти като британка вече едната опция я имаш реализирана (тоест там нямаш право на глас вече), но като българка все още можеш с нещо да повлияеш с твоя глас. Ще бъде жалко да го използваш за разпадане на ЕС.

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 15:01 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт