Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 243
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 3 225
  • постоянно
А дали ЕС няма да размислят в последния момент ?!?

Италия вече  е на колене пред още една рецесия .

https://www.theguardian.com/business/live/2019/jan/31/uk-house-p … aly-business-live

# 3 226
А дали ЕС няма да размислят в последния момент ?!?

Италия вече  е на колене пред още една рецесия .

https://www.theguardian.com/business/live/2019/jan/31/uk-house-p … aly-business-live

Ако те се съгласят на махане на бекстопа без твърда граница на острова, в икономически аспект това означава сами да си разрушат вътрешния си пазар. Което е много по-голяма заплаха за ЕС, отколкото е но-дийл. Тоест, избрали са по-малкото зло и няма никаква логика да изберат друго. Всъщност, същите тези въпроси са обсъждани 2 години с ЕС по време на преговорите и те не са размислили. Не виждам основания някой да вярва, че сега ще размислят - те избират по-малкото зло. Но пък вече разбрахме, че мисленето и логиката не са сред силните страни на Брекзитърите Wink - там работи само вярата, религиозна секта някаква.
И между другото,  дефицнията за рецесия е спад в две последователни тримесечия, а не само за едно, тъй като се предполага, че едно тримисечие не може да дефинира тренд. Но и да е в рецесия, това не виждам какво топли Брекзитърите - от Брекзит ЕС губи, но ОК губи много повече в икономчиески план.
Но пак се връщам на точка 1) при Брекзитърите логика няма, има вяра - в еднорози и слънчеви Брекзирътски далини Wink

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 12:54 от Анонимен

# 3 227
  • София
Едва ли. Главният проблем, доколкото разбрах, е границата между Северна Ирландия и Ирландия. Ирландия има твърда позиция и ЕС са длъжни да се съобразят с нея. Няма как да се предоговори тази част от споразумението. А ОК иска предоговаряне и по тази точка. Скоро четох статия по въпроса. Трябва да я потърся.

# 3 228
Едва ли. Главният проблем, доколкото разбрах, е границата между Северна Ирландия и Ирландия. Ирландия има твърда позиция и ЕС са длъжни да се съобразят с нея. Няма как да се предоговори тази част от споразумението. А ОК иска предоговаряне и по тази точка. Скоро четох статия по въпроса. Трябва да я потърся.

ОК иска предоговаряне САМО по тази точка - това гласува във вторник Парламента. След което излязоха най-висшите политици на ЕС - Туск и Юнкер плюс главният преговарящ Барние, и тримата казаха едно и също - не става, това е най-доброто възможно споразумение при тези обстоятелства и или го приемате, или излизате без сделка. Но ОК си мислят, че ЕС блъфира. Не, не блъфира, ЕС просто няма друг възможен ход. Което ОК упорито не желаят да проумеят, или не могат - не знам. Нивото на некомпетентност в техния парламент е направо staggering. Все си мислех, че само нашите са такива, но явно е някаква масова болест по депутатите.

Статии по въпроса има много из нета, за който иска да чете.

# 3 229
Уникални са британците. Не знам как все още е възможно да се надяват, че могат едностранно да диктуват условия. Толкова да си затънал и все пак да не приемаш никакви опции за, да кажем, закрепване на положението. Защото спасяването му е невъзможно.
Имперското самочувствие не е само отблъскващо, то е и самоубийствено за някои нации.

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 12:57 от Анонимен

# 3 230
Кефи ме обаче как пише Попеа - около 50% от думите й са английски и се получава невероятна българо-английска смесица, която е много забавно да се чете. Е, ако някой знае слабо английски, вероятно няма и да й разбере, но в тази тема няма такива Grinning

# 3 231
  • София
Аз пък не мисля, че това което правят в Парламента им е от некомпетентност. Виждам единствено стремеж да излязат с най-малко щети за собствения си имидж пред избирателите.
Ще кажат - тези бюрократи в Брюксел провалиха преговорите, защото не искат да отстъпят по никоя от споменатите точки, така че носят изцяло вината за излизането ни без сделка.
При другия, за мен само теоретично възможен вариант (оставане, нов референдум и други действия на пожар) пак ще е виновен ЕС, че ги принуждава да действат във форсмажор. Wink
Накратко мисля, че нарочно "тупкат топката" и чакат.

# 3 232
  • София
Не виждам защо ЕС трябва да се самоубива, за да е угодно на британците. Защото твърде много отстъпки биха довели до разпад на съюза. Всяка отстъпка би била прецедент за следващи искащи да напускат. Тогава просто ще кажат, че щом за ОК е имало отстъпки, трябва да има и за тях.
В края на краищата малко инстинкт за самосъхранение няма да навреди.
Освен това и в живота разводът не е лесно нещо. И двете страни понасят загуби. За ЕС също ще има такива. Просто за ОК ще са повече.
Напълно съм съгласна с Врабчо и Попеа!

# 3 233
Аз пък не мисля, че това което правят в Парламента им е от некомпетентност. Виждам единствено стремеж да излязат с най-малко щети за собствения си имидж пред избирателите.
Ще кажат - тези бюрократи в Брюксел провалиха преговорите, защото не искат да отстъпят по никоя от споменатите точки, така че носят изцяло вината за излизането ни без сделка.
При другия, за мен само теоретично възможен вариант (оставане, нов референдум и други действия на пожар) пак ще е виновен ЕС, че ги принуждава да действат във форсмажор. Wink
Накратко мисля, че нарочно "тупкат топката" и чакат.
Да, това е единственото възможно разумно обяснение - измиване на ръцете през избирателите за едно невъзможно положение. И  това  много добре ще пасне на  избирателите-Брекзитъри - те няма и да се вслушат в логиката (виж т. 1 Wink), а просто ще има кого да обвинят за своето икономическо положение след излизането. А че ЕС е длъжен първо да защитава своите членове, а чак след това бившите си, явно никой Брекзитър не се и замисля. Да не говорим, че откакто е минал референдума, всеки с разума си това повтаря - "вие не сте в силна позиция, вие ще загубите повече". Но Брекзитър да чуе разума, забрави. Явно ушите им са запушени с дебели пачки - отнякъде, познайте откъде... Дори има гласове за разследване на това откъде дойдоха тези пачки, ама няма да се случи.

# 3 234
И  това  много добре ще пасне на  избирателите-Брекзитъри - те няма и да се вслушат в логиката...  Но Брекзитър да чуе разума, забрави.

Не знам какво ще стане, но тези оценки са ми много странни.
Ако се погледне възрастовия профил в референдума, излиза, че същите явно разумни и логични избиратели, които са гласували за оставане в Общия пазар през 1975-та, изведнъж масово са започнали да страдат от липса на логика и вяра в еднорози. Явно възрастта не прощава, няма друго обяснение.

# 3 235
Избирателите може да са същите хора, но 40 години по-късно тези хора са надъхани от популистите, че пришълци им крадат работата, социалните помощи, държавата изобщо. През 1975-та политиката е била друга, средата е била друга. Поляците, чехите, ние... виждахме тогава ОК само по телевизията. Така че избирателите мноого са се променили.
Да не говорим, че много от техните брекзитъри са пакистанци, индийци и прочее натурални британски граждани по паспорт. Които, нали, ще пазят държавата от нашествието на такива като нас. Смях.

# 3 236
Избирателите може да са същите хора, но 40 години по-късно тези хора са надъхани от популистите, че пришълци им крадат работата, социалните помощи, държавата изобщо. През 1975-та политиката е била друга, средата е била друга. Поляците, чехите, ние... виждахме тогава ОК само по телевизията. Така че избирателите мноого са се променили.
И аз мисля, че са минали 40 години и времената са се променили. Със или без популисти.

# 3 237
И  това  много добре ще пасне на  избирателите-Брекзитъри - те няма и да се вслушат в логиката...  Но Брекзитър да чуе разума, забрави.

Не знам какво ще стане, но тези оценки са ми много странни.
Ако се погледне възрастовия профил в референдума, излиза, че същите явно разумни и логични избиратели, които са гласували за оставане в Общия пазар през 1975-та, изведнъж масово са започнали да страдат от липса на логика и вяра в еднорози. Явно възрастта не прощава, няма друго обяснение.
Два аспекта - същите тези избиратели се чустват пренебрегнати в  глобализацията и развитието на света, но и с Брекзит, и без него не могат да я спрат - както добре го обобщи една британска експерт-кa - they cannot dis-invent China,  2) сега те са прекалено самодоволни и охолни, тогава ОК са били "the sick man of Europe"  и 3) технологиите в момента са на такова ниво, че всеки с достатъчно интерес и ресурс може лесно да обработи същите тези избиратели в посоката, която му е изгодна. Което и се случи.
Някой е видял, че комбинация от възрастни и не особено образовани (нека не влзиаме пак в данните за профила на Брекзитърите - от малки населени места и с ниско образование преобладаващо - по това няма да споря и дискутирам),  заедно с лесно достъпни медийни технологи - ТВ канали плюс фейсбук, туитър и прочие, може, ако бъде добре използвано, да доведе до масова делюзия, че излизането ще им донесе ползи. Кампанията на лийвърите беше пълна с откровени и вече доказани лъжи, но това никой вече не коментира.  В момента целта е постигната, сега се търси виновен за икономическите последици от Брезита, които всички що-годе със знания по икономика предвиждаха и от които най-много ще пострадат всъщност същите тези, които гласуваха за тях.
Няма да коментирам кой и защо организира и финансира тази кампания - всеки със средно ниво на интелигентност може да се сети и сам кой има интерес от отслабване на ЕС. И може да погледне кои са държавите, които привестваха Брекзита - Иран, Русия, САЩ на Тръмп и ИДИЛ.
Аргументите на Врабчо са напълно валидни и са в същата посока.
И аз мисля, че са минали 40 години и времената са се променили. Със или без популисти.
Само дето не е  без популисти, а точно обратното Simple Smile Времената са се променили и точно популистите го използват по най-добрия начин за своите цели. Просто технологичното развитие на виртуалните комуникации даде възможност да се изявят и да имат тежест и най-нелогичните и невероятни твърдения. И технологичното развитие на виртуалните комуникации елиминира изобщо идеята за vetting или за някаква проверка на твърдения и "факти", всеки вече, подкрепен от това, че моментално с един клик може да намери хиляди като себе си, е убеден, че знае и разбира - каквото и да е, без да е чел или да се е интересувал, да е проверявал и да е сравнявал, да е търсил доствоерни и проверени източници и прочие. И в морето от информация в нета този процес на vetting става все по-труден и все по-малко хора го правят. Мисля, че човечеството в крайна сметка ще се затрие именно от неспосбността си да се справя с последиците от технологичното развитие на виртуалните комуникации.

За мен най-яркият пример е Flat Earth Society, което има милиони последователи. По дяволите, дори от самолет може да видиш лекото заобляне на хоризонта - но явно никой от тези хора не се е качвал на самолет...

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 15:26 от Анонимен

# 3 238

Poppea, изобщо нямам желание да споря - всеки си има своите убеждения и своя прочит на дори едни същи материали. Просто ми се струва някак лишено от основания да се дават такива крайни оценки на неща, за които всъщност би било по-разумно да съдим например след 20-ина години.

# 3 239

Poppea, изобщо нямам желание да споря - всеки си има своите убеждения и своя прочит на дори едни същи материали. Просто ми се струва някак лишено от основания да се дават такива крайни оценки на неща, за които всъщност би било по-разумно да съдим например след 20-ина години.
Да, след 20 години, когато Путин е победил ЕС, тогава ще може да напише свой вариант на историята за Брекзита, а ти ще ни го прочетеш тука като правилния Wink Нали негова съотечественичка (всъщност германка, но натурализирана в Русия) е казала, че "историята се пише от победителите" Wink
И не се съмнявам, че и след 20 години Путин пак ще е върховен лидер в Русия Grinning

Всъщност Русия и Китай дават сериозни доказателства за това, че при сегашните условия диктатурата е по-добре работеща и по-успешна форма на управление от демокрацията. Чърчил бил казал "най-сериозният аргумент срещу демокрацията е да погледнеш средния избирател". И когато на този избирател му е дадена трибуна и влияние чрез социалните мрежи, и е усилено влиянето му многократно така, резулатите са, че държавната машина при демокрация се оказва управлявана от леминги.  

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 15:23 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт