Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 232
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 3 255
  • София
Merry, квалифицира списващите в темата, ОК.
Любопитна съм да прочета твоето лично мнение по отношение актуалната ситуация, както ми е любопитно какво мислят в твоето обкръжение.
П.П. Хаха, Попея и руско гражданство.

# 3 256
Не знаех, че за да се коментира Брекзит във форум е необходимо да сме жители на ОК или да сме говорили с британци.
Четене на сериозна преса и гледане на BBC явно не се брои. Но разговор с бачкатор от Ливърпул е къде-къде по-информативен, те всичко знаят там.

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 22:23 от Анонимен

# 3 257
Но разговор с бачкатор от Ливърпул е къде-къде по-информативен, те всичко знаят там.

На мен няколко човека от околността, пет месеца след вота ми обясняваха, че всъщност нищо в негативна посока няма да се промени, от друга страна техните познати и приятели, които гласували за напускане не искали напускане, а само някаква промяна. Joy Поне трима от тези, които ми разясняваха брекзита не са въобще обикновени бачкатори. Смятай пък при тях какво е положението с логиката и ориентацията.
По него време живеех в Малта и всички англичани, които познавам там бяха дълбоко потресени, отвратени и засрамени, като съвсем открито го заявяваха.

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 22:28 от Анонимен

# 3 258
# 3 259
Един коментар под днешна статия за Брекзит в Дневник:

"Не ги мислете британците. Ще си излязат и ще сключат впоследствие двустранни договори с всички страни, с които ще искат да имат някакви по- значими отношения, а ако някои от тях се осмелят да се опънат Чичко Сам ще удари едно рамо. Така ще ползват всички облаги, които и преди ги имаха, но ще са освободят от досадните задължения, които носи пребиваването в ЕС. Сега топат топката за да може до Евроизборите технически още да са в ЕС и да набутат в ЕП и ЕК свои представители за да могат да въздействат още пет години във вземането на управленски решения. Естаблишмънта /хората с реалната власт, които не са тия дето ги дават по тв/ в ГБ отдавна е решил да бяга от ЕС, това което ни се сервира ежедневно е цирк за пред плебса."

Мислите ли, че има нещо вярно в това? Не е ли твърде наивно да се смята, че някой ще разреши тепърва на британците да слагат кандидатури за ЕП, да не говорим пък за ЕК, когато от години е ясно, че те са аут?

# 3 260
  • София
Вчера прочетох това и специално го запазих за тези, които смятат, че излизането без сделка не е проблем.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/kak-izglejda-tvyrdiiat-brex … mIqZZqrnQlLdENELk

Датата наближава, а Мей още се пазари за отстъпки от страна на ЕС вместо да си подготвя страната за излизането.
Може и да могат да сключат двустранни споразумения с всички, обаче дори още не са започнали преговори с никоя от европейските страни. А дотогава?

# 3 261
Един коментар под днешна статия за Брекзит в Дневник:

"Не ги мислете британците. Ще си излязат и ще сключат впоследствие двустранни договори с всички страни, с които ще искат да имат някакви по- значими отношения, а ако някои от тях се осмелят да се опънат Чичко Сам ще удари едно рамо. Така ще ползват всички облаги, които и преди ги имаха, но ще са освободят от досадните задължения, които носи пребиваването в ЕС. Сега топат топката за да може до Евроизборите технически още да са в ЕС и да набутат в ЕП и ЕК свои представители за да могат да въздействат още пет години във вземането на управленски решения. Естаблишмънта /хората с реалната власт, които не са тия дето ги дават по тв/ в ГБ отдавна е решил да бяга от ЕС, това което ни се сервира ежедневно е цирк за пред плебса."

Мислите ли, че има нещо вярно в това? Не е ли твърде наивно да се смята, че някой ще разреши тепърва на британците да слагат кандидатури за ЕП, да не говорим пък за ЕК, когато от години е ясно, че те са аут?
Не, не мисля. Касандра не съм, но мисля, че те най-вероятно ще излязат на 29 март, с или без сделка, така че в изборите няма да участват. Сключването на двустрани споразумения отнема години, а не месец и 20 дена. И в преговорите ОК ще има само своята тежест, а не тази на 500 милионен блок зад себе си. Е, ако на 30 март решат да се обявят за 51 щат на САЩ, тогава е друго. Ако не, не вярвам да имат особена полза от САЩ  - Тръмп не е от тези, които подаряват хубави условия по сделките си Wink Никой не е всъщност, всичко е въпрос на сила и влияние, и ОК тепърва ще го разберат.
А парадоскално, има много българи в ОК, които са хард-брекзитъри - този ми прилича точно на такъв. Мисля, че един брекзитър никога не може да признае, че ще изгубят от Брекзит - когнитивният дисонанс е такъв, че е невъзможно да го признае.

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 12:38 от Анонимен

# 3 262
Не разбирам добре коментара от Дневник.
Досегашните служители се преназначават на други места, никой не остава в Брюксел, Люксембург или Страсбург. 2-3 месеца след референдума напр. в София се знаеше с колко ще се увеличи състава на посолството на Великобритания тук.
Веднага след като стана ясно, че страната излиза от ЕС, британците негласно отпаднаха от всевъзможни конкурси и кандидатствания за длъжности.

# 3 263
Веднага след като стана ясно, че страната излиза от ЕС, британците негласно отпаднаха от всевъзможни конкурси и кандидатствания за длъжности.

Логично.
Но някои хора продължават да твърдят, че нищо не знаем и има една паралелна реалност, в която тайно се подготвя голям триумф на ОК след излизането.
Що се отнася до двустранните споразумения, да - много работа ги чака там и няма индикации да са я започнали дори. И понеже ситуацията е напълно безнадеждна, наистина взех да се питам дали нямат някакъв план. Подобно челно влизане в калта ми се струва все още невъзможно.

Що се отнася до автора на коментара, да. Подобни идеи идват обикновено от българите в ОК. Защото не могат да допуснат, дори мислено, че е възможно да са се прецакали. По принцип нашите сънародници в чужбина в голямата си част живеят с идеята за превъзходство над останалите българи, които са си тук в БГ. Не всички са такива, но голяма част. Независимо колко и дали въобще са успели. И това мислене за Брекзит е част от тази цялостна картина.

# 3 264
  • оттам, откъдето започва България
По принцип нашите сънародници в чужбина в голямата си част живеят с идеята за превъзходство над останалите българи, които са си тук в БГ. Не всички са такива, но голяма част. Независимо колко и дали въобще са успели.

Принципно само чета в темата, но тази част от поста на Врабчо, макар и с уточнение, ме накара да пиша.
Тъй като съм майка, на която и двете деца от дълги години работят в Англия, не мисля че трябва се правят такива кардинални заключения за българите в чужбина. Те не са отишли в Англия, за да показват превъзходство пред приятели и близки, които живеят в БГ, а за да живеят нормален живот - живот, който по-старото поколение имахме.
Не знам какво се има предвид под успели - там и в БГ, но е факт, че когато работиш, там се живее по-спокойно отколкото в БГ, като имам предвид плащане на наем, месечни сметки и купуване на продукти, необходими за ежедневието. Когато бях там лично аз усещах спокойствието в ежедневието, което в БГ за съжаление не усещам. Хората са усмихнати, спокойни, в магазините те питат как се чувстваш, което отношение за нас в БГ е просто мираж, а и неестествено. Не искам да коментирам кое е успех в БГ.
Да, съгласна съм, че със сигурност, ако имат възможност за същия или по-добър живот, ще предпочетат да живеят в БГ, но към момента лично аз не знам как може да стане, а и не мога да им го обещая.
Само да уточня, тъй като постът ми бе провокиран от думата - превъзходство, че когато си дойдат в БГ не съм усетила по никакъв начин да показват превъзходство.
Може би Врабчо е имала предвид финансовата възможност, с която разполагат тук всички, работещи в чужбина, но това усещане при всеки е индивидуално. Всъщност то няма как да не се усети от нас, тъй като възможностите ни са други.

Що се отнася до Брекзит, да го мислят англичаните, нашите деца имат вариант и могат да се приберат - все пак те знаят и 2 и 200.

# 3 265
Дидка, не се чувствай лично засегната от поста ми. Всеки от нас има различни преживявания със сънародници от чужбина. Не съм обобщила за всички. Умишлено казах - голяма част.
Не ми се коментира изобщо твърдението, че в БГ не може да се успява и живее добре. Тази нагласа сама по себе си е огромна предпоставка за неуспех и нещастие.
Освен това ти също обобщаваш. Не е вярно, че в БГ няма усмихнати, добри и спокойни хора. Навсякъде са, само трябва да има очи за тях.
И последно, че не сме по темата: нали не очакваш точно от децата си да усетиш снизхождението и превъзходството?  Дори да ги има, ти си ще си сляпа за тях, защото си им майка.
Между другото, какво мислят децата ти за Брекзит? И те ли са на мнение, че Кралството има таен план Б?

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 20:22 от Анонимен

# 3 266
Защо да се връщат? Във темата за живеещи във Великобритания, някои са писали, че вече са получили settled.В темата "Студенти в UK" всъщност.

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 20:05 от kristinia

# 3 267
  • оттам, откъдето започва България
Не, не се чувствам лично засегната, нали съм отчела уточнението ти. Просто изразих мнение /вярно, че е на българска майка, чиито деца са в чужбина/, но това, което споделих като впечатления, се потвърди през последния месец, в който бях в Англия.
И - не, в БГ хората не са усмихнати и щастливи, при все че аз съм от тези, които търсят първо хубавото и доброто в хората. Всички хора са изморени и изтормозени от дългия преход, от действителността и несигурността, които ни смазват - неща, непознати за хората в Англия, т.е. няма как да сравняваме.

По принцип си говорим с децата за Брекзит, но не навлизаме в обсъждане на подробности и евентуални схеми на англичаните.
Децата ми се подготвят за новата ситуация. Малкият ми син, който по принцип не искаше да ходи в чужбина, пръв си изкара settled status, тъй като догодина прави 5 години. Големият и семейството му ще си изкарат по-късно /те са от повече от 10 години там/, тъй като нямат паспорти. Скоро им предстои пътуване до БГ и ще им се наложи да си изкарват и паспорти.
Засега няма какво да ги притеснява, тъй като не разчитат на социални помощи, а са самоосигуряващи се, но знам, че с радост биха се прибрали в БГ, ако имат възможност да живеят този нормален живот, който живеят в Англия /е, ежедневни купони като в БГ там няма/.
Пак казвам - каквото и да се случи, децата ни имат вариант. Да го мислят англичаните.

# 3 268
  • Пловдив
Днес дъщеря  ми която завърши там университет и работи там сподели ,че  доста нейни колеги европейци са си подали молбите за напускане.А що се отнася за живота там никак не е лек.С тия високи наеми,транспорт а за климата нямам думи супер депресиращ.Ако падне паунда едва ли някои ще остане там да работи.Така ,че хич не ми хвалете Англия .

# 3 269
  • В планината / На морето
статуса "улегнал" или "сетълт" не е постоянна , а е само временна гаранция за престоя  на Острова, докато решат какво ще правят с чужденците от ЕС

Общи условия

Активация на акаунт