Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 150
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 3 420
Шотландия винаги е искала да бъде част от ЕС. Просто се надяваше, че ще може да се отдели от Англия и после бързо и лесно да стане автономна част от ЕС. Тук Френско-немското лоби сътвори невероятен гаф и отряза Алекс Салмънд. Сега се бият по главите, защото ако имаха една Шотландия независима лесно можеха да съкратят процедурите по приемането и в ЕС и да ограничат щетите по Брекзита.
Със северна ИРландия не са толкова прости нещата . Принципно там са юнионисти, а в ИРландия националисти, в Северна ИРландия - протестанти, в Ирландия- католици. Да, независимост на Ейре не е невъзможна, но обединение между двете ИРландии ми се вижда по-трудна цел.
Британците не могат да разберат, че империите се разпадат и те не са изключение. Франция съумява да запази АЛжир и някои колонии, главно благодарение на Аахенското споразумение и на факта че заедно с Германия се превърнаха в ракета-носител на ЕС.

Да, наистина бе най-добре за Юкей да не излиза всичко се решаваше от тройката Юкей-Франция- Германия, чат-пат викаха Италия и  Полша. сега положението за Юкей става много по-сложно. Да, държат контрола върху собствената си съдба, но какво ще го правят?

# 3 421
  • Bristol
Точно мислех да питам, къде е мястото на Северна Ирландия 🤔 Несериозно звучи в момента дори и спекулация с твърдението за обединяване, ако сте запознати с историята на тази част на света. Това не е ФРГ и ГДР, ако от там идва аналогът за обединяване.

# 3 422
В момента - да. Това са тежки процеси и отнемат време. За много хора несериозно беше и Тръмп да е президент, и Брекзит да се случва, и много други неща. Но животът е даровит сценарист. Simple Smile Аз лично не правя такава аналогия, гледам локално.

# 3 423
Наскоро излезе една  "история на ИРландия" - мисля че е на ИК  Рива - и там е обяснено добре, че има огромни културни и религиозни различия между двете ИРландии. По сходен начин са нещата от Старата   Шотландия и от покрайнините (Йорк, Дърам), където има едно англицизирано шотландско население.Истинските шотландци от Севера го приемат за "англичани", а англичаните от Ливърпул и Манчестър -  за шотландци.. т.е. ни риба, ни рак.
Да се отдели Старата Шотландия не ми се вижда сложно. Да се отдели Ейре, ще е по-сложно, но ако стане вероятно ще е много кръвопролитно и ще отнеме поне десетелитие. Да се обединят двете Ирландии в този век не го вярвам. Ще трябва да си отидат поне 2-3 поколения преди това да стане реалност

# 3 424
Само да внеса уточнение - Ейре е Република Ирландия, която е член на ЕС, а Северна Ирландия е част от ОК. Т.е. трябва да се говори за евентуално отделяне на Северна Ирландия, а не на Ейре. Колкото до обединение на 2-те Ирландии, не е толкова лесно. Както беше посочено - има много различия между тях, не знам дали хората там се възприемат като една нация, но една от най-съществените разлики е религията и спомените за отминали времена все още са пресни.

# 3 425
  • Варна
Много добър анализ с графики от ВВС , какви са следващите възможни стъпки :

https://www.bbc.com/news/uk-politics-46393399?intlink_from_url=h … e-reporting-story

Следя какво се случва с Брекзит , за съжаление , станаха по-нелепи и от сериала "Дързост и красота" .

Кога са следващите дебати и гласувания, мислех ,че ще са днес ?

# 3 426
Мисля, че в сряда.

# 3 427
  • Пловдив
   Какви са новините от острова?Прочетох днес ,че тази петиция щяла да се  разседва за външна намеса.

# 3 428
  • Bristol
Мей ще подаде отставка, ако в парламента подкрепят сделката, която договори с ЕС
https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-47725529

# 3 429
   Какви са новините от острова?Прочетох днес ,че тази петиция щяла да се  разседва за външна намеса.

Петицията може да се подпише от всеки и от всяко място на света. Не е нужно да си английски гражданин, просто цъкваш, че си, попълваш си данните и ти праща линк за потвърждение.

# 3 430
вероятно заради това ще я разследват за външна намеса.

# 3 431
8 опции - 8 пъти не! Все по-ясно става всичко. Simple Smile

# 3 432
  • В планината / На морето
УТРЕ ще има ли брекзит ?

# 3 433
  • Буркина Фасо
не.
ще въртат, ще сучат и нищо чудно да ги изчакат да се откажат от брекзита.

# 3 434
Е, как, нали го отложиха.

Общи условия

Активация на акаунт