9 ФЕГ - 2

• 83 307
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
Ние бяхме в Гърция, когато  приятел на сина ми  му се обади за въпросните карти. Аргументите на детето бяха, че по тях ще си получават и стипендиите....Да, но ние сме направили дебитна карта още  преди 5 години на името на сина ми / в друга банка/ и няма нужда от още една, та не се "върза" на аргумента за стипендиите и си поръча обикновена пропускателна карта за 2 лв.
Според мен голям шум се вдигна. Аз пък ще се възползвам точно от дебитната карта, защото тъкмо бях в процес на проучване къде да й направя такава и по тоя начин ме улесняват. А и условията на банката ме удовлетворяват в момента.
Тези два поста ясно доказват, че родителите имат право на избор и никой не ги задължава за нищо. А медиите и политиците така изопачиха нещата... Накараха директорката да се оправдава, че чрез публично-частно партньорство (другия вариант е да се съберат пари от родителите, предполагам) се е погрижила за безопасността на децата. Не знам дали ви е известно, че заради локацията на гимназията тоалетните й са използвани от преминаващите граждани. Вместо да я похвалят, всички (в т.ч министърът вчера на пресконференция) я обвиняват, че е нарушила правата на децата. Отвратена съм! Дано нещата се поуспокоят, но стресът за нея си остава.

Да допълня - не разбирам как всички родители в бг-маммата разбраха (а сме единица мярка за глупост), че е само втора опция, а тези, които не пишат във форума, не са наясно.

Значи малко инфо в аванс (тук може да се пише по-неформално, без да се мери всяка дума).
Магнитните карти няма да се плащат (децата ще ги получат БЕЗПЛАТНО). Ще се платят от парите, събрани от настоятелството (така се ползва от всички деца).
Желанието на новото настоятелство е да има пълна прозрачност - анкети, обсъждания, ако щете и референдуми Laughing. Това обаче отнема време, т.е. всичко ще се случва по-бавно.
Но ако повече родители се включат, като отделят от времето си, нещата ще се случат.

ПП - ако щете вярвайте, но един депутат, възпитаник на ФЕГ, иска да дари определена сума.
Кажете кой е верният ход: ако се приеме дарението, усещам следващата буря. А да му откажат да няма скандал - още по-тъпо.

# 106
Ама каква буря усещаш? Той нека си дари като бивш ученик, нека си дари сега, когато няма парламентарни избори....

Всеки лев е важен за тази гимназия, предвид безкрайно остарялата база и никакви обструкции, свързани с бивши възпитаници не могат да са по-важни от училището. Ама какво щели да кажат хората - каквото и да кажат ще е буря в чаша вода. Защо - бивши възпитаници на АЕ, на НЕГ или СМГ не даряват ли? Училището има нужда от всяка стотинка, особено депутатска Mr. Green

# 107
...
ПП - ако щете вярвайте, но един депутат, възпитаник на ФЕГ, иска да дари определена сума.
Кажете кой е верният ход: ако се приеме дарението, усещам следващата буря. А да му откажат да няма скандал - още по-тъпо.
Вземете му парите, но срещу изрично подписана декларация, че няма да се бърка в делата на ръководството на училището и настоятелството!

# 108
...
Вземете му парите, но срещу изрично подписана декларация, че няма да се бърка в делата на ръководството на училището и настоятелството!

Няма как да се бърка (с или без декларации). Може само да каже за какво точно дарява парите.

Май трябва да почнем тема за дарителството към училища.
Това, което научих за процедурата е (може и да бъркам, уча се в движение):
1. Договор за дарение - вписва се волята на дарителя (за какво се дават парите). Не е задължителна стъпка.
2.  Парите се дават - в брой или по банков път.
2а. Парите може да се върнат -  да не се приеме дарение.
3. Парите се харчат според волята на дарителя (ако е дадено за нещо конкретно - ремонт на стая Х) или за общите цели.
4. Осчетоводяване, отчети, проверки.

И по време на целия процес (ако става дума за елитно училище) се оправдаваш, че нямаш сестра. Stop
Познайте каква е новата атака?
Скрит текст:
Да не се търсят дарители. Даренията   - освен, че са излишни, са и неуместни. Защото....
Ако нещо е важно за училището, то трябва да се осигури от държавата. Ако тя не го прави - трябва да се пишат писма (неясно до кога). Ако държавата не го е осигурила, значи това нещо не е важно.  newsm78

# 109
Чиповете в училището на малкия са 2 лева и си се плащат, не е болката за умиране. Явно така ни е било поднесено, че никой не е съзрял нещо нередно.Директорката на ФЕГ явно не умее нито да си защитава позицията, нито интереса. Biborana, супер е че настоятелството помага с мнение и съвети, ма директорката трябва да е вряла и кипяла в тая материя, нали това й е работата от години...

# 110
Грешка на ръководството на гимназията са тези мършави 2 лв. за магнитната карта - могли са да ги поемат, за да не става "платен достъпът до образование" - така един по*ерко по телевизията мотивира кресливото си родителско възмущение!

А Радан е политическа д*исня! Жалък напън да припомни някому, че още е там... някъде...

Иначе браво на директорката!

С извинение към нежните мамини ушета...

Не съм гледала въпросния родител "по*рко" по телевизията, но на неговия коментар бих отговорила "Е, к'во му плащаш?"....Представям си, ако трябваше да купуваме униформи, които варират между 80 и 150 лева за комплект, а сигурно и повече (а за годината трябва да купиш поне две).....и учебниците в гимназиален курс, да не би да не са платени???.........Само да отбележа, че магнитните карти за градски транспорт също се плащат.
Та, в крайна сметка, не разбирам какъв е проблема. Ако сигурността на децата ни струва 2 лева, а другите средства са осигурени от директорката с любезното съдействие на трета страна, пък била тя и Банка, ми трябва да ръкопляскаме (по мое мнение).....Плюс това, какво значение има дали тези 2 лева ще се събират от учениците, или ще се платят от Настоятелството......нали парите са от едно и също място - родителите?!?

# 111
С магнитните карти за достъп не виждам никаква драма, незнам какъв точно софтуер ще вземат и какви точно ще са контролните функции, то си зависи от софтуера, който е заложен.
По много работни места е въведено, що не в училище.
При нас в работата при постъпване чипа за влизане се дава безплатно, обаче загубен нов ти дават срещу 30лв.

За картите за стипендиите- това въобще не е специален продукт за гимназията, ние ползвахме такава, към мойта дебитна карта се дава втора карта с името на детето, нещо беше първата година без такси, от втората имаше някаква такса подръжка, като гледам условията са същите за тия карти, банката си продава продукта в гимназията,не видях нищо преференциално в условията, от това, което е за другите, а трябва да има според мен такова нещо или това е поредната далаверка на Богданова.

Защо казвам далаверка, чувала съм за вузове, където когато има договор с определена банка, студентите са освободени от всякакви такси подръжки, преводи, теглени и прочие съществуващи или пък примера с УНСС даден по-горе, ами това си е чиста далавера за банката, не виждам нещо студентите и ползвателите да са облагодетелствани
Та ако това е облечено в задължителен елемент много зависи какви са условията.
А реално за какво са им толкова необходими, по мои спомени последно плащаха стипендиите два пъти годишно, преди това май на 3 пъти- няма да тече особен оборот по тия карти, май основно ще е подръжката им.
Моите мотиви да я извадя бяха съвсем други

# 112
Всъщност сега като се замислих с пропусквателния режим е важно как технически ще се реши въпроса , входа не е особено широк до будката на охраната, а в определени часове ще има струпвания за излизане и влизане- големи междучасия, свършване на часовете- това е по интересния момент как е решен

# 113
Чиповете в училището на малкия са 2 лева и си се плащат, не е болката за умиране. Явно така ни е било поднесено, че никой не е съзрял нещо нередно.

Да не стане пак грешно поднесена/разбрана информация. НЯМА проблем родителите да платят 2, 20, .... лв. ДОБРОВОЛНО.
НО има проблем, ако се искат задължително. дори и 1 стотинка.
(В училището до 7 клас ни събираха по 5 лв. за бадж (пластмаса със снимка).
Викси много добре го е казала. Включително решението парите да се дадат от настоятелството - те пак се събират от нас родителите, обаче ... така вече е законно.
На практика кипи безсмислен  - обясняване, убеждаване, събиране на пари от родителите, внасяне по сметка. После заседания, решения, протоколи (нали МОН ги проверява, трябва да се пишат бързо  Grinning)....  и още много бюрокрация и загуба на време. Сакън да не успеем да направим нещо по-смислено, например да намерим нов донор. Twisted Evil

Biborana, супер е че настоятелството помага с мнение и съвети, ма директорката трябва да е вряла и кипяла в тая материя, нали това й е работата от години...
Happy, тук НЕ съм съгласна. Ако използваме готварски аналогии, то "врял и кипял" е ежедневната работа. А в случая беше експлозия - нищо общо с готвенето. Трябваха пожарникари. Mr. Green

В тази ситуация нямаше как да не се включи настоятелството. Не става дума за съветване, а за да напомним, че обсъждане сигурността на нашите деца. Министри и депутати не могат да ни уволнят от най-важната длъжност -  РОДИТЕЛ.  Hug

Така да се каже ФЕГ го отнесе. Медийната атака беше силна и добре организирана (реалната цел е пари и политика). Проверката приключи  http://sofia.topnovini.bg/node/717080 няма (законо)нарушения. Но имаше други грешки, но има и научени уроци.

Всъщност сега като се замислих с пропусквателния режим е важно как технически ще се реши въпроса , входа не е особено широк до будката на охраната, а в определени часове ще има струпвания за излизане и влизане- големи междучасия, свършване на часовете- това е по интересния момент как е решен

Да се върнем на по-съществени неща. Зададох подобен въпрос - да не стане по-лошо.
Скрит текст:
Изпитвам параноичен страх от инциденти с деца, заради струпването им. (Помните ли дискотека Индиго - случайно минах малко след инцидента  Sick)
Помислено е за решение, аз ще опитам да го повторя.  (Не мога да си го представя точно и сигурно ще го обясня зле).
Слагат 3 турникета. Ще има светещи стрелки в зелено и червено да указват посока.
Не запомних само средният или и трите ще могат да се обръщат ръчно - така ще се регулира потокът.
(правени са замервания и сметки - децата са общо 1000, в 2 смени .... ).

Да кажа за банката - тя прави дарение от 10 000 лв. директно на ФЕГ (не минава през настоятелството).
Финалното финансиране е:
- 45% от бюджета на ФЕГ (т.е. държавата);
- 45 % от банката;
- 10 % родители (през настоятелството).

# 114
Откъм струпване на децата това не ми е добро решение, там си е тясно, винаги съм се питала защо не отворят входа към двора, както и да го мисли човек е много по-безопасен от вяска гледна точка.
А относно събирането на тия ДОБРОВОЛНИТЕ пари, във френската гимназия, учителите имат традиции  да го правят задължително, с разни манипулации върху децата.
Като почнем от парите за настоятелството и завършим със задължителното купуване на тениски за изпращането на абитуриентите- няма вариант искаш не искаш, а за пред обществеността е доброволно.
Миналата година специално директорката беше изтеглила 3 дена по-рано изпращането на абитуриентите, че ако има изцепки да има време да ги изключи, иначе масово нямаше да си купят тениските, направо потресаващо единомисление в 200, 18-19 годишни деца да направят едно нещо и нито един против да няма.

Та в това ДОБРОВОЛНОТО във френската нещо никакво доверие нямам.

# 115
   Ще пращате ли дечковците на заешки лагер,(всъщност къде точно в Родопите), срокът за записване е 15.07.?

# 116
  Ще пращате ли дечковците на заешки лагер,(всъщност къде точно в Родопите), срокът за записване е 15.07.?

Лагерът ще е на около 20 км отстояние от Пловдив - Еко хотел Здравец. Аз вече записах младежа.

# 117
Лагера ще бъде в Еко хотел Здравец, близо до Пловдив / обаждах се на тур оператора и оттам получих инфото/ Аз лично съм имала семинар там 2 пъти и е много , много приятно, децата ще си изкарат чудесно. Има спортни площадки, чист въздух и добра база.
Ето тук може да разгледате : http://www.hotelzdravetz.com/
Ние ще ходим на лагер и утре отиваме да се записваме Simple Smile

# 118
Моята дъщеря няма да ходи -  каза, че иска да се запознае с класа си в училищна обстановка, притеснява се да отиде с все още непознати деца на лагер.

# 119
И аз записах девойката на лагер.

Общи условия

Активация на акаунт