Имат ли право братята на майка ми да я изгонят от къщата?

• 9 159
  • 54
  •   1
Отговори
...

Последна редакция: пн, 20 юни 2016, 23:16 от dreambignflyhigh

# 1
  • София
Много гадна ситуация. На кого точно се води къщата? Защото при смърт на баба ти ще трябва да делят имота на 3 като наследници. 

# 2
  • Пловдив
Защо говорите глупости?!? Става дума за двама братя и сестра. Имат право на равни дялове, изобщо няма значение кой има семейство и кой няма. Ако отделния етаж на брата не е оформен документално като такъв, то майката и другият брат имат дялове и от него.

# 3
Доколкото знам къщата сега е на баба ми и тя не я е преписала на никого. И няма документ от дядо ми за завещание.

Те са изключително арогантни и нагли хора, които си въобразяват, че имат повече права от моята майка

# 4
  • София
Ако няма завещание, по закон майка ти е точно толкова наследник, колкото и братята ѝ.

# 5
  • Най-красивата страна
Не могат да изгонят майка ти.
Тя е наследник и ще дели с братята си.

# 6
  • София
Знчи не могат да я бутнат, въпроса е дали ще издържи на тези атаки. В случая ако баба ти също се тормози и т.н. просто да предпише къщата на майка ти или на нея и единия брат (който е на отделен етаж), ако другия наистина е толкова лош... Въпреки, че дарение винаги може да се оспори от наследниците...  newsm78

# 7
  • София
Доколкото знам къщата сега е на баба ми и тя не я е преписала на никого. И няма документ от дядо ми за завещание.

Те са изключително арогантни и нагли хора, които си въобразяват, че имат повече права от моята майка
Ако къщата е придобита от баба ти и дядо ти по време на брака, то сега, баба ти има 1/2 + част равна на частта на всяко дете.
Т. е., майка ти и братята ѝ имат равни дялове, наследени от баща си.
Лошо ще стане, ако принудят баба ти да им припише собствените си ид.ч..........

# 8
Ами баба ми е много плаха и нерешителна.  Наглият ми вуйчо постоянно вика и пита баба ми защо майка ми не се махне и тя отговаря ''аз не мога да изгоня никой''. Не вярвам да препише къщата на майка ми, защото след това не си представям на какъв тормоз ще е подложена. А другият ми вуйчо е доста добре финансово и той постоянно помага и на баба ми, нищо чудно да му препише на него етажа.

# 9
  • София
Дори при това положение, майка ти пак ще има част от къщата, защото и тя е наследник на дядо ти. Баба ти може да се разпорежда само с нейните части, но не и с тези останали от дядо ти. Последните вече са разпределени.

# 10
Не знам как да подходя и какво да направя. Не искам майка ми да се тормози, но пък и защо тя трябва да отстъпва, при положение, че имат равни права.

И сега и единият им син, който е на 27 години се е изтърсил там и те още повече нервничат и викат, че им е тясно.

Не знам, според мен е редно той като мъж да излезне на квартира или където иска. При положение, че има семейство и сега и синът му е отишъл там.

# 11
  • София
Ужас, направо не мога да си представя как издържат в тази ситуация двете женички. Ами да седнат майка тии братята и да си поговорят...особено ако единия е ок финансово и т.н., да поговори поне с него майка ти да пооправи положението малко. Другия вариант е просто да стиска зъби...  Sad А на тях като им е тясно - през вратата и това е...

# 12
Дори при това положение, майка ти пак ще има част от къщата, защото и тя е наследник на дядо ти. Баба ти може да се разпорежда само с нейните части, но не и с тези останали от дядо ти. Последните вече са разпределени.
Точно така. И е добре майка ти в прав текст да напомни на братята си, че е собственик на определена част от жилището и или ще остане там, или ще се изнесе, след като те и изплатят нейния дял както е по закон.

# 13
  • София
Въпросът не е толкова юридически (въобще не се заслушвай много-много в съветите, дето ти казват на кой била къщата, това се установява от документи, и да се говори така на сляпо във форума, без допълнително инфо, е просто нелепо, и то меко казано нелепо), а въпросът е по-скоро как този тормоз да престане? Не, естествено че няма как да я изгонят с правни аргументи и способи, но освен да разболеят майка ти и баба ти, както са постъпили с дядо ти...

Малко трудно се ориентирам в момента къде живеете, но съветът ми е: обърни се към местен адвокат, да направите една доброволна делба на тия три етажа (Толкова ли са?!) на къщата. Ако роднините не се съгласят на доброволна, баба ти може да ги държи в шах със съдебна такава.

Междувременно, намалете комуникацията с тия индивиди (вуйни и муйни) до минимум. Ако някои е пиян и вдига скандали - има си ред и начин да се действа, не че ще има някъв успех, де но... защо да търпят!?

Последна редакция: пн, 20 юни 2016, 18:00 от Ronald

# 14
Ужас, направо не мога да си представя как издържат в тази ситуация двете женички. Ами да седнат майка тии братята и да си поговорят...особено ако единия е ок финансово и т.н., да поговори поне с него майка ти да пооправи положението малко. Другия вариант е просто да стиска зъби...  Sad А на тях като им е тясно - през вратата и това е...

Еми майка ми беше казала на другия ми вуйчо как се е държала вуйна ми, и че е псувала всички и какви ги е говорила. И тоя противния ми вуйчо, който живее с нас се развикал на баба ми защо майка ми ходила и говорила и какво ще постигне с това.

Тя според мен жена му ги прави тея интриги и малко ми остава да помета с нея в най-скоро време. Никой не я е канил нея в тая къща и тя си придава важности.

Общи условия

Активация на акаунт