Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 406
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
  • Мнения: 2 877
Аз слагам зелен боб в постен гювеч.  Peace

# 571
  • София
  • Мнения: 12 730
Аз слагам зелен боб в постен гювеч.  Peace

Освен това - паниран или на супа.

# 572
  • Русе
  • Мнения: 6 215
Дайте идеи как да сготвя зелен боб. Яхнии вече правих. Вкъщи никой не го харесва освен ММ, сега пак е купил. Crossing Arms Трябва ми някаква постна рецепта.
 bouquet

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/12/blog-post_15.html

# 573
  • Мнения: 899
Аз правя зеления боб само с телешко на фурна. Моето дете само така го яде.
Сварявам телешкото на хапки.
Задушавам лук, чесън, морков, зеленият боб+домати и сипвам вода да къкри. Когато бобът е готов премествам всичко в тава, поръсвам с копър+сол+червен и черен пипер и запичам.

Можеш да направиш същото, но без месо.

# 574
  • Мнения: 43 657
Аз правя зеления боб само с телешко на фурна. Моето дете само така го яде.
Сварявам телешкото на хапки.
Задушавам лук, чесън, морков, зеленият боб+домати и сипвам вода да къкри. Когато бобът е готов премествам всичко в тава, поръсвам с копър+сол+червен и черен пипер и запичам.

Можеш да направиш същото, но без месо.
Махни  доматите и червения пипер! Направи си телешкото и зеления фасул, а отделно картофено пюре. Даже имаше име ястието, но не се сещам в момента. Соса в тавата да стане гъст и не много.

# 575
  • Мнения: 2 855
Моля, кажете има ли вариант за домашна майонеза, но по някакъв начин малко поне термично да обработя яйцата. Благодаря предварително.

# 576
  • Благоевград
  • Мнения: 3 639
Дайте идеи как да сготвя зелен боб. Яхнии вече правих. Вкъщи никой не го харесва освен ММ, сега пак е купил. Crossing Arms Трябва ми някаква постна рецепта.
 bouquet

Можеш да го направиш печен на фурна с други зеленчуци. Аз слагам картофи, моркови, гъби, кромид лук, чушки, бамя и половин домат на ситно. Става много вкусно.

# 577
  • Мнения: 22 867
Моля, кажете има ли вариант за домашна майонеза, но по някакъв начин малко поне термично да обработя яйцата. Благодаря предварително.

Освен по този начин с варени жълтъци, ако те устройва. Peace

Ето и рецепта на български.

# 578
  • Мнения: 1 569
Как да задържа пълнеж на мъфини (сладка от киви и от смокини ще използвам) в средата на кексчето? Когато правя големи сладкиши, винаги ми пада на дъното на тавата..

# 579
  • Мнения: 22 867
Зависи, ако тестото е по-леко и рядко, пада пълнежът, ако е по-плътно и го поставиш най-отгоре, понякога с клечка за зъби леко натискам, ако е плод, ако е лъжичка сладко - слагам от тестото, сладкото и с малко тесто го покривам отгоре. Случва се и в средата да остане. Peace

# 580
  • Мнения: 5 665
Купих фенхел от любопитство и сега незнам как се употребява - суров на салата или се приготвя някак?  newsm78 Simple Smile

# 581
  • София
  • Мнения: 12 730
Правила съм го със свинско месо, нахут и маслини на тиган.
На салата става много добре с маруля или рукола и портокал.

# 582
  • Мнения: 34
Хрупкави люти чушки
Чушките си избирате сами какво количество да са. Прави се саламура: 5 литра вода, една бутилка качествен оцет, 400 гр сол. Разбърква се всичко добре. В подходящ съд на дъното се слага синапено семе. Човекът, който ми даде рецептата каза да го сложа в тензух, но аз не считам за необходимо. На буркан сложих по моя преценка около половин кафена лъжичка - колкото повече зеленчук, толкова повече семе  Peace След синапеното семе се слагат и клонки сух копър, може и с цвят. Продупчват се чушките и се режат малко дръжките, за да не заемат място /дупча на върха, за да не пръскат в очите като се отхапят/, подреждат се в съда. Отгоре се заливат със студената саламура. В бурканите ги бях подредила плътно и нямаше нужда от пръчки, но при по-големи съдове задължително се слагат отгоре - както каза някой по-горе, за да не изплуват чушките. Готово. Съдът се слага на хладно и се чака точно седмица и се слага натриев бензоат отгоре - количеството пак не ми е казано, но прочетох, че на литър течност се слага един грам. Аз върху бурканите сложих по една голяма щипка. И друго нещо. Моите буркани не бяха на много хладно, нямах такава възможност и за това на петия ден бяха готови и тогава сложих натриев бензоат.
Стават много вкусни, а заради синапеното семе се запазват хрупкави. Рецептата е много мързелива, само продупчването и подреждането на чушките отнема време  Crazy
P.S. Същата саламура можело да се използва и с други зеленчуци - моркови, карфиол и други. Аз пробвах един буркан зелени домати - не се получи.

# 583
  • Мнения: 956
Купих бъз, изчистих го и тъкмо щях да го пълня в буркана, като видях че целия е в едни кафеви неща, които според мен са буболечки.Миналата година нямам спомен от такова нещо или не съм обърнала внимание. Снимката е размазана, но иначе не се виждат,
http://prikachi.com/images.php?images/560/8869560e.jpg
Сега незнам да го хвърлям ли или да пълня в буркана със захарта  newsm78

# 584
  • Мнения: 5 665
Правила съм го със свинско месо, нахут и маслини на тиган.
На салата става много добре с маруля или рукола и портокал.

Благодаря ти  bouquet
Ще го пробвам първо на салата  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт