На море в Гърция 2016 - IV

• 123 019
  • 784
  •   1
Отговори
# 330
  • софия
Привет! Търся скорошни отзиви за Амулиани. Наистина ли е толкова малък остров, колкото чета в нета - около 4-5 км? Смятате ли, че става за около 10 дневна почивка или ще умрем от скука (детето де, аз предпочитам спокойствието)?
Зависи от детето. Там имахме една от най-спокойните и приятни почивки. Могат да се взимат под наем АТВ и скутерче и да се обикаля на по-малко достъпни места. Като големина е, както Параход е описала, но има всичко. Може да се ходи и на дей трип около Атон, да се разходиш до Уранополи - той е малко по-голям от селцето на Амулиани и то свършва.

# 331
  • Sofia
Тъй като преди време питах, ще се разпиша с прясно инфо за Неа Каликратия, предполагам полезно за неориентирани новаци, на които темата им идва твърде адванс без личен опит.

Градчето е на 40 км. от Солун. Негативи - не е екзотично, концентрирано е около една главна улица, през уикенда по плажовете се изсипват цял Солун и София, без преувеличение.
Позитиви- близко до БГ, много добра локация като отправна точка за разходки по ръкавите на Халкидики. Има всичко, което може да се забрави или да ви потрябва- поликлиника, аптеки, магазини и т.н. Изхранването на деца през деня е максимално улеснено от пекарните, в които правят истински чудеса и заедно с плодове, заменят необходимостта да се ядат гироси, цените в таверните са нормални по моя преценка.
Тук рухна и първият мит на новака- в Гърция е скъпо. С изненада установихме, че за първите 3-4 дни не се похарчили почти нищо от предвиденото, та трябваше да си дадем зор в тази посока. Децата буквално полудяха по всякакъв вид храна, която им се предлагаше в пекарните и по уличните капанчета, умоляваха да не сядаме в ресторант, та първо ги хранехме и после сядахме на спокойствие. Има и малък лунапарк с блъскащи се колички, въртележка и гондола, както и нещо като малка заградена градска градина за игра. Чувството е, че си на нещо средно между Балчик, Созопол и Китен, ама преди 25-30 год. и е приятно.
Плажът на Каликратия изглеждаше добре, но не стъпихме на него. Всеки ден засядахме на някой от бийч баровете в посока Неа Ираклия, разстоянията са в минути по крайбрежието. Пясъчни, без камъни и водорасли, с рибета, които радваха децата. Сахара е най-големият, пускат приятен хаос, нищо общо с родните еквиваленти. Любим ми беше един съседен Съншайн- с много приятна и ненатрапчива чил аут лаундж музичка, тичипен грък собственик и страшно симпатични момчета персонал, плитък, чист и т.н.
В посока Созополи и Флогита, Маудания не ходихме казаха, че плажовете са по-кофти.
Като прекалихме със слънцето си направихме разходка до Солун, пропуснахме пещерата Петралона, която е на 10-12 км. и е вариант за "оф" в жегите, а и е интересна за деца. Но предпочетохме да отидем до Ормос Панагияс и оттам с корабче до един малък закътан плаж на Амулиани, където тотално се размазах и ми остана сърцето. В плажа де, аз друго не видях, че ни качиха пак на кораба и обратно.
На връщане ни взеха 2,40 и не мога да разбера каква е драмата от това като си давал допреди час същата сума за кафе, напр. Минахме първия ден с тол такса като на парад, с 4 коли пред нас, защото солидна колона видяхме беше поела към Гоце Делчев. Ако има въпроси, ми пишете. Приятна почивка/и на всички!

# 332
тола на границата вече работи-2,40 евро в посока.На отиване го спехтихме ,но снощи ме изненадаха.Иначе Корфу си е супер,с всичките му красоти,тропически градини,аквапаркове и т.н....
И купища боклуци по главните артерии.....
Благодаря на всички от които научих по нещо за острова ,хубаво е да си подготвен.

# 333
Плажът на Неа Ираклиа как е? Или винаги е вариант и този на Неа Каликратиа? Добри места за плаж между Неа Каликратиа и Созополис има ли?

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 15:36 от aleksei.ivanov

# 334
  • София
aleksei.ivanov, само един пост над твоя е този на elsi. Почивали са в Неа Каликратия. Това е написала:

Плажът на Каликратия изглеждаше добре, но не стъпихме на него. Всеки ден засядахме на някой от бийч баровете в посока Неа Ираклия, разстоянията са в минути по крайбрежието. Пясъчни, без камъни и водорасли, с рибета, които радваха децата. Сахара е най-големият, пускат приятен хаос, нищо общо с родните еквиваленти. Любим ми беше един съседен Съншайн- с много приятна и ненатрапчива чил аут лаундж музичка, тичипен грък собственик и страшно симпатични момчета персонал, плитък, чист и т.н.
В посока Созополи и Флогита, Маудания не ходихме казаха, че плажовете са по-кофти.

# 335
19-25 можеш да уцелиш страхотно време и в северна Гърция даже. Само Тасос и Корфу не ти препоръчвам.
Много таверни ще работят и на Халкидики, само бийч баровете - не.
Закинтос е едно от местата, на които сезонът продължава активно до началото на октомври, да Simple Smile
Параход, защо не е добре в Тасос в периода 19-25 септември ?

# 336
Щото е хладно и често вали.

# 337
Привет от мен отново от Кефалония. Вече сме тук шести ден. Харесва ни, както винаги, когато сме в Гърция. Обиколихме почти всички известни плажове на острова. Днес бяхме на Миртос, но съм разочарована, защото имаше много големи вълни. Ние с детето въобще не влязохме навътре в морето, стояхме само на брега. Иначе плажът е красив,  а водата невероятна.

# 338
Щото е хладно и често вали.
А в Торони как е? Sad

# 339
Остров в края на септември логично ще е една идея по-хладно и ветровито от някой заливен плаж. То и сега си има разлика. Ние сме плажували и началото на октомври, но е относително.

# 340
  • софия
Щото от 19-25 септември вече е есен. Гърция не е Кариби, Малдиви и т.н. Колкото на Бг море можете да уцелите по случайност лятно време в края на септември, толкова и там.

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 22:40 от shhhh...

# 341
  • Stuck in a moment
Привет в хубавата ви тема!
Имам следния въпрос - мъжът ми е чул да се обсъжда въвеждането на винетка за пътуване в Гърция. Въведено ли е това изискване или има тол такси? Ще ходим за втори път към Тасос и ще ми е полезна информацията.

# 342
Няма винетка.
Има тол такси само по магистралите.
От миналата седмица - и на КПП Промахон, след който не е точно магистрала.
Други промени по маршрута ви няма.

# 343
Ох, това тасовското сладко от орехи Simple Smile От вчера само покрай него се въртя и вече съм преполовила буркана  Laughing

# 344
  • София
Да ви следя. Някой прясно почивал на Евия т.г.?

Общи условия

Активация на акаунт