Билкосъбиране

• 20 438
  • 160
  •   1
Отговори
# 120
Тези трите, не съм ги опитвала никога Laughing за латинката въобще не предполагах ...Изненада ме.. Heart Eyes
/Майко, пази си китките...Идвам ... eat  ...  Joy

Благодаря ти,  ще те чета в темата .... Peace
За да  имаш стимул да ни  информираш за Аптеката на Господ ...   bouquet

# 121
Тези трите, не съм ги опитвала никога Laughing за латинката въобще не предполагах ...Изненада ме.. Heart Eyes
/Майко, пази си китките...Идвам ... eat  ...  Joy

Благодаря ти,  ще те чета в темата .... Peace
За да  имаш стимул да ни  информираш за Аптеката на Господ ...   bouquet

Много ти благодаря! Такива като теб ме стимулират да продължавам да пиша Simple Smile
 bouquet

А за мамините китки...ще ги опасем  Joy smile3508

# 122
Здравейте! Съжалявам, че скоро не съм въвеждала нови данни, но нямах достъп до компютъра си. Отдавам повечко време на подготовка за държавен изпит. След изпита ще ви залея с информация Simple Smile  bouquet Hug

# 123
 bouquet  Стели, вземай си изпитите успешно! Чакаме те!     Peace 
Ние си почиваме....  grinning039 family

# 124
Здравейте, мили съфорумки!

Завърнах се отново! С гордост ви съобщавам, че преминах успешно държавния изпит с Отлична оценка (трябваше да се изфукам, няма как..  Blush Blush), вече официално съм Магистър по лечебни и етерични растения!  bigdance2 261uu Tada

# 125
  • София

Завърнах се отново! С гордост ви съобщавам, че преминах успешно държавния изпит с Отлична оценка (трябваше да се изфукам, няма как..  Blush Blush), вече официално съм Магистър по лечебни и етерични растения!  bigdance2 261uu Tada

Честито! И много успехи!

# 126
Скрит текст:

Честито! И много успехи!
bouquet Благодаря!

# 127
Честито дипломиране!!!  bouquet bouquet bouquet

Очакваме да ни просветиш в света на билките и полезните храни!  bouquet

Като за начало можеш да почнеш от най- разпространените храни, като:
лук - червен, праз лук, чесън и левурда. 
Ще ми се, да направиш някаква таблица, в която да се съревновават познатите ни български храни и тези, които пазара предлага ....
Да отбележиш минерален състав, въглехидрати, белтъчини, витамини и пр...
Това ми хрумна от една друга тема за храните... Laughing
Убедена съм, че традиционните храни са по-качествени, но все пак да направим живота си по -здравословно информиран.  bouquet

Успех в професията.... Hug
Пожелавам ти здравец и маргарит в живота!  lovekiss

# 128
Честито дипломиране!!!  bouquet bouquet bouquet

Очакваме да ни просветиш в света на билките и полезните храни!  bouquet

Като за начало можеш да почнеш от най- разпространените храни, като:
лук - червен, праз лук, чесън и левурда. 
Ще ми се, да направиш някаква таблица, в която да се съревновават познатите ни български храни и тези, които пазара предлага ....
Да отбележиш минерален състав, въглехидрати, белтъчини, витамини и пр...
Това ми хрумна от една друга тема за храните... Laughing
Убедена съм, че традиционните храни са по-качествени, но все пак да направим живота си по -здравословно информиран.  bouquet

Успех в професията.... Hug
Пожелавам ти здравец и маргарит в живота!  lovekiss

Много благодаря!
Някъде из темата бях писала за Левурда .. май  newsm78 Идеята, която даваш е чудесна, но специално тази е за събирането на лечебни растения, методи начини на събиране, съхранение и кои части се ползват и за какво. Мисля, че твоята идея е супер, ще опитам скоро да пусна нова тема с твоята идея, ако не си ме изпреварила Simple Smile

# 129
 Стели,  Hug
Пускай тук от време на време нещо като сравнителна таблица.
Трудно се следят няколко теми. Времето все пак ни е ограничено.
Ти също ще си заета и ще имаш и други неща да вършиш, затова нека темата ти е такава каквато си я представяш.   
Ние с удоволствие ще ТЕ четем и ще се информираме.  Wink
Убедена съм в качеството на българските билки и храни, затова нека да са преобладаващите в постовете ти. Единственото, което мога да ти предложа още е- информацията  да е подбрана и според сезона - употреба и събиране на  билките/храните.
Например сега е времето за чай, шипки, кестени, орехи, ядки, тикви, грудки и пр...... Laughing  Противогрипни,  загряващи и имунно поддържащи  билки ....   и винце  Wink/но то си е друга тема и за експерт винар/
А през пролетта и лято /да сме живи и здрави/ да ни информираш кога е времето за бране на различните билки и как да ги съхраняваме.
Мисля, че така ще е най-полезна темата... Peace
Успех ти желая още веднъж!   
 newsm51

# 130
Стели,  Hug
Пускай тук от време на време нещо като сравнителна таблица.
Трудно се следят няколко теми. Времето все пак ни е ограничено.
Ти също ще си заета и ще имаш и други неща да вършиш, затова нека темата ти е такава каквато си я представяш.   
Ние с удоволствие ще ТЕ четем и ще се информираме.  Wink
Убедена съм в качеството на българските билки и храни, затова нека да са преобладаващите в постовете ти. Единственото, което мога да ти предложа още е- информацията  да е подбрана и според сезона - употреба и събиране на  билките/храните.
Например сега е времето за чай, шипки, кестени, орехи, ядки, тикви, грудки и пр...... Laughing  Противогрипни,  загряващи и имунно поддържащи  билки ....   и винце  Wink/но то си е друга тема и за експерт винар/
А през пролетта и лято /да сме живи и здрави/ да ни информираш кога е времето за бране на различните билки и как да ги съхраняваме.
Мисля, че така ще е най-полезна темата... Peace
Успех ти желая още веднъж!   
 newsm51

Амм да ти кажа, много ми допада структурата, която ми предлагаш. И ще започна с точно такова нещо - Противогрипно...

# 131
Сироп за кашлица

Наскоро правих сироп за кашлица с билки по мое усмотрение. С радост ще ви споделя рецептичката, която сътворих:

Аз правих около литър.
1л вода
20гр Plantago major лист (Широколист живовляк)
15гр Thymus стрък (Мащерка)
15гр Origanum vulgare стрък (Риган)
10гр Matricaria chamomila цвят (Лайка)
10гр Mentha piperita лист (Мента лютива)
200гр небет шекер.

Всичко се вари на бавен огън, докато стане на половина. Маха се от котлона и се остава да кисне около 15мин под затворен капак. Прецеждаме през марля и оставаме да изстине. Пресипваме в шишенца по 100мл и на всяко шише капваме по 20 капки клеева тинктура. Държи се в хладилник на вратата. Срок на годност 6 месеца. Дозировка : 4с.л. за възрастни на ден, 4ч.л. за деца на ден. Курса е една седмица.
Важно е да се знае, че когато се лекува човек с лечебни растения, трябва да се атакува болестта по няколко начина. Т.е. Запарка, тинктури, компреси, хапчета (билкови), инхалации. Не е като съвременната медицина- да се вземе едно прахче и да отшуми всичко. В лечението с растения атакуваме от няколко точки. Успех!

П.с. По-късно ще публикувам и хапчетата, които направих.

Последна редакция: пн, 10 окт 2016, 17:26 от steli.vd

# 132
Имам въпрос! / задавам го заради всички, които се питат..../
Можем ли да използваме пресни билки за направата на сиропи, тинктури, лапи и пр...?
Ако използваме пресни билки какво да е съотношението пресни/сухи. За да изпълним точно дадена рецепта?

Хареса ми рецептата. Ще си я приготвя за зимата /имам билките... / 

# 133
Аз пък имам други два въпроса. Ако нямам билките мога ли да си ги купя от аптека и да си направя сиропа? И втори въпрос - за колко малки деца става този сироп?

# 134
  • София
И мен ме интересуват двата въпроса на adamal.

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 14:46 от verabel

Общи условия

Активация на акаунт