Билкосъбиране

• 20 427
  • 160
  •   1
Отговори
# 60
Имате ли някакви предпочитания, кои растения да описвам? Ако имате, не се притеснявайте да питате. Иначе карам подред Simple Smile

Искам билки за разширени вени  bouquet моля ... ако някой знае ...

Някъде в темите видях, че беше писала (май беше ти) и аз ти отговорих Simple Smile Мисля, че в темата за маслата.... а може  и да не си ти... както и да е. Ще ти опиша Simple Smile  Crazy

Да аз съм ... виж колко отчаяно търся хахахаха ... там ми предложи зелеви листа ма не ги искам .... исках масло за мазане на краката и билки да пия някакви ...

# 61
Скрит текст:
Имате ли някакви предпочитания, кои растения да описвам? Ако имате, не се притеснявайте да питате. Иначе карам подред Simple Smile

Искам билки за разширени вени  bouquet моля ... ако някой знае ...

Някъде в темите видях, че беше писала (май беше ти) и аз ти отговорих Simple Smile Мисля, че в темата за маслата.... а може  и да не си ти... както и да е. Ще ти опиша Simple Smile  Crazy

Да аз съм ... виж колко отчаяно търся хахахаха ... там ми предложи зелеви листа ма не ги искам .... исках масло за мазане на краката и билки да пия някакви ...

Спокойно! Ще те оправим  Hug  bouquet

# 62
Маточина- Melissa off.

Расте по огрявани от слънцето места, в сечища, край гори, в храсталаци, по тревисти и каменливи места, край пътища, по склонове и сипеи. Събира се надземната част, заедно с листата преди цъфтене до към средата на Юли.
Съдържа ЕМ, дъбилни, горчиви и слузни в-ва, смоли, витамин С и др.
Маточината се използва за укрепване на нервната система и действа седативно и спазмолитично. Предписва се при сърдечна невроза, мигрена, безсъние, нервна и полова свръхвъзбуда, неврастения, при сърдечни заболявания [Памуков & Ахтарджиев, 1989]. Прилага се като запарка.

# 63
Който се нуждае от инфото за разширени вени, моля да ми пише на лични и да остави мейл. Сканирала съм ви малко рецепти от книгата за Билколечение на Поля Димитрова-част 2  Party

# 64
Който се нуждае от инфото за разширени вени, моля да ми пише на лични и да остави мейл. Сканирала съм ви малко рецепти от книгата за Билколечение на Поля Димитрова-част 2  Party

Оставих

# 65

Оставих
newsm10

# 66
  • Стара Загора
Чета, че маточина та се събира до юли.Много искам да си набера, ако не съм "изпуснала срока".Но не знам дивата, като култивираната ли е  Blush ,дали ще я позная?Ако има някой от региона на Ст.Загора да ми сподели къде да търся  Hug
Даже имало и снимки 2-3коментара по-нагоре ,много се извинявам .
Пс-  в какви пликове точно си съхранявате билките и къде- пише на проветриво място.Аз до сега в шкафа ги държа.За сега имам липа и салвия

Последна редакция: ср, 13 юли 2016, 17:11 от niditop3

# 67
Чета, че маточина та се събира до юли.Много искам да си набера, ако не съм "изпуснала срока".Но не знам дивата, като култивираната ли е  Blush ,дали ще я позная?Ако има някой от региона на Ст.Загора да ми сподели къде да търся  Hug
Даже имало и снимки 2-3коментара по-нагоре ,много се извинявам .
Пс-  в какви пликове точно си съхранявате билките и къде- пише на проветриво място.Аз до сега в шкафа ги държа.За сега имам липа и салвия

Аз съхранявам в хартиени пликове, но по-ароматните умирисват всичко, затова ги държа в стъклени буркани в шкафа.

# 68
Ще ми е интересно да научим за ядливи треви/билки в България.  Laughing
Свекърва ми бере разни тревички в градината и прави нещо като зелник или супа...

Сега ми е изпратила - тученица.   Laughing знае, че обичам  Wink
Приготвям я на салата, директно в салатата -така се запазват най-много витамини.
Приготвям я и като аламинут- задушава се с масло и чесън...    chef

# 69
Ще ми е интересно да научим за ядливи треви/билки в България.  Laughing
Свекърва ми бере разни тревички в градината и прави нещо като зелник или супа...

Сега ми е изпратила - тученица.   Laughing знае, че обичам  Wink
Приготвям я на салата, директно в салатата -така се запазват най-много витамини.
Приготвям я и като аламинут- задушава се с масло и чесън...    chef

Имам един пресниман екземпляр на една много стара книжчица. Мисля, че ставаше дума за ядливи диворастящи видове. Ще я взема и утре може да понапиша нещо от нея    smile3521

# 70
Книгата, от която ще извадя информация за ядливи растения е: "Диворастящи растения на нашата трапеза" от И. Чешмеджиев, С. Генчев, Д. Димитрова, К. Върбанова, изд. Земиздат 1999

Градинска ружа - Alcea rosea L. от сем. Слезови (Malvaseae)
Листата съдържат до 15% вит.С, слузести в-ва, танини и скорбяла; семената- до 21% мазнини; венчелистчетата- багрилни вещества.
Използват се младите листа за завиване на сарми, а венчелистчетата се прилагат за оцветяване на вина, ликьори, сокове и др.напитки и хр.продукти. В миналото се е отглеждала за храна.
Примерна рецепта: Каша от градинска ружа, 200гр млади листа се попарват за няколко минутки, прецеждат се и се нарязват на ситно. Запържват се с олио, като се добавят няколко лъжици брашно. Заливат се с 2 ч.ч вода и се варят на слаб огън. Застройва се с 1 разбито яйце и 100гр кис.мляко.

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 10:15 от steli.vd

# 71
Левурда (Allium ursinum L.)
Див чесън, Мечи лук, Див лук

Използваема част: Луковици и листа- може да се използват на салати, в ястия или консервиране.
Младите листа се събират през април и май, а луковиците - в края на лятото и през есента. Пресни листа от див чесън се нарязват на дребно и с тях се поръсват супи, сосове, салати и месни ястия.  Луковиците се вадят през август след пълното узряване на семената и се сушат.

Дивият чесън расте по влажни и сенчести поляни, богати на хумус, под храсти в широколистни гори и в планините.

# 72
 Hug  Благодаря! Ще очаквам с нетърпение още информация за ядливи билки/треви ...
Изненада ме с градинската ружа  Wink   Не знаех, за приложенията и ...

По принцип сарми може да се завият във всички широколистни ядливи листа- зеле, лоза, спанак,  лапад, марули, листа от цвекло /изключително богати на хлорофил, желязо, магнезий. Те са изключително полезни за кръвта и общото състояние на организма/ ...
За сега тези съм пробвала и са много приятни и по лесно смилаеми от лозовите листа.
Най-много ми харесват от цвекло.  Wink

--------------------------------------------------------------
Дивия чесън вече се предлага и във магазините.
 bouquet

# 73
Това е списъка на всички диворастящи растения, които можем да включим в менюто си. Тъй като е голям, ще пиша по малко за всеки, а ако имате интерес към някой от видовете, ще ви давам подробна информация. Simple Smile

# 74
Hug  Благодаря! Ще очаквам с нетърпение още информация за ядливи билки/треви ...
Изненада ме с градинската ружа  Wink   Не знаех, за приложенията и ...

По принцип сарми може да се завият във всички широколистни ядливи листа- зеле, лоза, спанак,  лапад, марули, листа от цвекло /изключително богати на хлорофил, желязо, магнезий. Те са изключително полезни за кръвта и общото състояние на организма/ ...
За сега тези съм пробвала и са много приятни и по лесно смилаеми от лозовите листа.
Най-много ми харесват от цвекло.  Wink

--------------------------------------------------------------
Дивия чесън вече се предлага и във магазините.
 bouquet

Мисля да пробвам с цвеклото. Иначе за дивия чесън съм виждала по магазините, но сега там колко е див...  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт