Билкосъбиране

• 20 445
  • 160
  •   1
Отговори
# 90
Благодаря.  bouquet
-------------------
От списъка си избрах още -
Полска паламида,
градинска лобода,  
киселец,
Киселиче,
глухарче,
детелина червена и бяла -има ли разлика -може ли да си пасем  Laughing от двата вида  Wink
латинка,
чувен,
дива целина
... снимки и приложения ако може разбира се...  bouquet

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 14:26 от маманет

# 91
Благодаря.  bouquet
-------------------
От списъка си избрах още -
Полска паламида,
градинска лобода, 
киселец,
Кисиличе,
глухарче,
детелина червена и бяла -има ли разлика -може ли да си пасем  Laughing от двата вида  Wink
латинка,
чувен,
дива целина
... снимки и приложения ако може разбира се...  bouquet

Нямаш никакъв проблем!

# 92
Полска паламида- Cirsium arvense

Вирее в ниви и пустеещи места, край канали и брегове на реки, до 1500м н.в. в цялата страна.
Използват се младите стъбла и листа. С листата на паламида се налагат или натриват порезни рани, за да спре бързо кръвта - върху раната се изцеждат няколко капки сок, изстискан от стеблото на прясното растение. При повръщане се пие чай от полска паламида. При изгаряне се правят компреси. Ако имате високо кръвно налягане, сутрин, обед и вечер изяждайте на гладно по 3 изчистени от бодлите листенца.

Снимка:  http://www.album.bg/jotea/images/31997480/

# 93
Градинска лобода Atriplex hortensis

Среща се в градини, дворове и по буренясали места.
Използват се младите листа ( за супи, сарми и др.), семената (като булгур или стрити на брашно).

Снимка http://www.album.bg/jotea/images/31997481/

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 14:44 от steli.vd

# 94
Обикновен киселец- Rumex acetosa

Вирее по влажни поляни, ливади и тревисти места до 200м н.в.
Използват се листата за супи, салати и всякакви ястия.

Naughty Хората, предразположени към образуване на камъни в бъбреците, да отбягват консумацията на това растение!

Снимка http://www.album.bg/jotea/images/31997482/

# 95
Юхууу, какво печеля  Laughing, извинявам се, ако развалих играта, без да искам съм познала.

После обаче на маточина ми заприлича.

Нищо няма развалено!  Heart Eyes Печелиш поздравления!  smile3525 smile3525 smile3525 Има ли някое растение или рецепта, които да те интересуват? За да понапиша нещо за тях Simple Smile  bouquet

Да, има! От дървото в двора ми свирчовина(бъз) имам вече узрели черни гроздове. Имам нужда от рецепта - чувала съм, че са отровни, ако са недозрели - вярно ли е? Ронят ли се зърната или целите гроздове?
Благодаря!

# 96
Обикновено киселиче Oxalis acetosella L.

По влажни сенчести места, предимно в горите и край потоци. Вирее в цялата страна без Черноморието и Дунавската равнина, от 400 до 2000м н.в.
Използват се свежите листа за салата, а изсушени се използват като подправка на ястия и супи

Снимка http://www.album.bg/jotea/images/31997483/

# 97
Юхууу, какво печеля  Laughing, извинявам се, ако развалих играта, без да искам съм познала.

После обаче на маточина ми заприлича.

Нищо няма развалено!  Heart Eyes Печелиш поздравления!  smile3525 smile3525 smile3525 Има ли някое растение или рецепта, които да те интересуват? За да понапиша нещо за тях Simple Smile  bouquet

Да, има! От дървото в двора ми свирчовина(бъз) имам вече узрели черни гроздове. Имам нужда от рецепта - чувала съм, че са отровни, ако са недозрели - вярно ли е? Ронят ли се зърната или целите гроздове?
Благодаря!

Можеш ли да ми го снимаш и изпратиш на мейл? Дърво ли е или храст? Важно е, защото има разлика.

# 98
Знам, че има разлика и затова като не съм сигурна, така го оставям да опада, направо грехота. Ще го снимам.

# 99
Знам, че има разлика и затова като не съм сигурна, така го оставям да опада, направо грехота. Ще го снимам.

Чакам с нетърпение Simple Smile

# 100
 bouquet Благодаря! Flowers Four Leaf Clover

# 101
Благодаря чудесна темичка...
Принципно съм много активна в друиг теми но... ще се приобщя ако ме приемете Simple Smile
Ние също сме фенове билкари, и освен че берем даже ако може на Еньовден, си садим и много билки на балкона - мащерка, лавандула, мента, розмарин и разни други от подправките.
Направих даже едн билкова аптека в нас с етикети и редовно пием билков студен чай.

Надявам се да ви е интересно (и да нямате против линка понеже е доста дълго)- споделила съм кои билки за какво ползваме

http://leni-s.com/home-made-herbs-ice-tea/

Ще следя с интерес и ще си споделяме ...

Последна редакция: нд, 17 юли 2016, 18:34 от mamaSunshine

# 102
  • София
Бих искала да попитам разликата между тлъстига и тученица? В градината ни на вилата между доматите расте според мен тученица /поне така си мислих до днес, когато прочетох за съществуването на тлъстигата/. Имам набрана и мога да снимам, когато отидем мога да снимам и директно от градината.

# 103
Бих искала да попитам разликата между тлъстига и тученица? В градината ни на вилата между доматите расте според мен тученица /поне така си мислих до днес, когато прочетох за съществуването на тлъстигата/. Имам набрана и мога да снимам, когато отидем мога да снимам и директно от градината.

Здравей! Снимай и пусни в темата. В интерес на истината тези дни и аз това рових, мислех, че тученицата е тлъстига ама не е така  Whistling Ще опиша разликите Simple Smile

# 104
Съжалявам, че не дописах билките, за които обещах на маманет , но нямах физическата възможност да се добера до компютъра. Тези дни ще наваксам.

Общи условия

Активация на акаунт