Православието като начин на живот-6

• 60 006
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Хайде сега пак да разнообразя малко темета.

Знаете ли в кой православен храм има два владишки трона?

# 31
Благодаря за прекрасната тема!

# 32
По въпроса за двата владишки трона не знам.

Симпа ме подсети да споделя с вас outsideri.org О. Владимир Дойчев напусна фб и пише само там. Знам, че има фенове сред вас.

Последна редакция: вт, 12 юли 2016, 16:24 от mama Barba

# 33
Споделям с вас интервю с моят предходен изповедник отец Росен Георгиев. Знам, че има сред нас много хора в чужбина, скоро се опитвахме да окуражим една наша сестричка.
Мисля, че думите на отеца ще свършат по-добра работа Simple Smile.
http://dobrotoliubie.com/2016/07/11/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1 … B0-%D0%B8-%D0%BE/

# 34
По въпроса за двата владишки трона не знам.

Симпа ме подсети да споделя с вас outsideri.org О. Владимир Дойчев напусна фб и пише само там. Знам, че има фенове сред вас.
Вижте името на сайта Laughing
Иначе, много хубаво е направил, че е напуснал фб.

# 35
Отец Владимир Дойчев и в тази статия пише за себе си като за аутсайдер. Не е единствен.
Много от нашето поколение се чувстваме точно така сред масата хора  Simple Smile. Нищо ново, дето се вика  Laughing.

дядо хаджия, моля те, кажи къде са двата престола.

# 36
  • София

Ето го храма. Това е православния храм (Кафоликон - катедралата на Йерусалимската православна патриаршия), който се намира точно срещу ковуклията на гроба Господен в Йерусалим. Всъщност храма Възкресение Христово е комплекс от храмове.

Левия (северен трон) е на антиохийския патриарх, а десния (южния) на йерусалимския.

# 37
Откъде ще знаем ние за двата трона, като не сме хаджии Grinning.

Относно о. Владимир Дойчев - определено имаме нужда от свещеник, който умее да разговаря на разбираем език с хората. И все пак подобно говорене е нож с две остриета - свещеникът не трябва да забравя, че е длъжен да стои на издигнато място - т.е. да не се смесва съвсем с "тълпата" и по език и по стил (не влагам обиден смисъл в думата, но ми се стори най-подходяща). Харесва ми откровения му и непринуден стил на говорене, но опасността от профанизиране на духовния разговор е доста голяма, както и обратното - изкушението да се вземе много на сериозно. И тук важи правилото - колкото по-малко говори човек, толкова повече го слушат и уважават хората, а и толкова повече има какво да каже. Дано отецът съумее да се съхрани духовно от тази публичност.

Това, че е доста млад и далеч от старческата възраст трябва да го прави малко по-умерен в говоренето. Тя и възрастта не винаги е гаранция за зрялост (визирам някои изказвания на богослови и псевдобогослови в медийното пространство напоследък, които не показват особена духовна мъдрост, а по-скоро старческа заядливост и отмъстителност). Намирам доста съществена и най-вече качествена разлика между това, което пишат утвърдени и авторитетни съвременни духовници от ранга на Лимасолски Митрополит Атанасий или Невпактски Митрополит Йеротей (Влахос), и това какво бълват известните ни родни "писачи" - философстващи и богословстващи, повлияни политически и идеологически от близката и неизживяна все още следкомунистическа епоха. Би трябвало философите, а още повече богословите да са прилепени не към двуполюсния модел, а към единствения верен полюс  - Христос. Уви напоследък, основно във Фейсбук, като епидемия се разпространяват взаимни обвинения между тях в принадлежност и пристрастия към комунистическата идеология, ДС или западно влияние.

П.П. Между другото статиите на о. Владимир се разпространяват във Фейсбук, нямам информация той да е закрил профила си.

# 38
Ееееее, сега вече и ние сме  хаджии! Simple Smile Благодаря!

Жени, Бог да му дава сили! Трудно е в чужбина, но имам личен познат, свещеник в бню Йорк, който нито веднъж не е бил на Пето авеню и си живее там като в скит, а е много ангажиран. Така че всичко е до духовен живот. Имам впечатление за варненските свещеници, че са много будни, начетени, заразяват с вярата си. Информацията ми е втора ръка от приятелка варненка, която скоро повярва и се въцъркови. По повод погребението на баба й. Майка й също стана вярваща след беседите с енорийския свещеник, направил опелото.

Нил, да, аутсайдери сме си. Светските хора не ни разбират, смущават се, дори мисля, че се страхуват от нас. с нашите средновековни (че и по-древни) представи за света, зилотството, сещаш се...

# 39
mama, има храмове във Варна, в които буквално кипи духовен живот. Само мога да се радвам, че момичето е попаднало на добри и сърцати свещеници  Simple Smile.
А иначе - зависи си от човека основно. А и си знаем, че никъде лесно няма. Не сме дошли тук да ни е лесно.

# 40
Здравейте,
Много се радвам, че ви открих  Hug Ще ви следя с интерес. Пък, ако се престраша, може и аз да се включа в коментарите  Simple Smile

# 41
Добре дошла, elito_bu!  Simple Smile
Няма какво да се престрашаваш - питаш и си пишеш спокойно.

# 42
Благодаря, ЖДК! Днес си купих медальон с Богородичка. Смятам да спазвам богородичните пости, когато почнат и медальончето да ми е един вид като напомняне, да не се изкушавам и да си ги изкарам докрая  Peace

# 43
Това е един от най-благодатните пости! Ако имаш време и желание, ходи на служба всяка вечер. Нали знаеш, че ще има Богородични канони? А колко са хубави владишките служби! Много по-празничен е канонът, когато служи епископ.

# 44
М-м-м, сега погледнах в сайта на нашата митрополия, но още не са оповестили кой ден в коя църква ще има вечерня. Явно много съм подранила  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт