Православието като начин на живот 10

• 4 140
  • 110
  •   1
Отговори
  • София
Предишна тема

СИМВОЛ ВЕРУЮ

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
2.  И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.
5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.
6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.
10.  Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
11. Чакам възкресение на мъртвите.
12. И живот в бъдещия век! Амин.

# 1
Благодаря за новата тема дядо хаджия!

# 2
Благодаря за новата термичка!

Извинявам се, ако съм малко крайна, но искрено се радвам се, че най-сетне нова тема е пусната от християнин  (и то православен)! Нищо лично към idiotsamaetayna и хора като него. Просто според мен няма как такива хора да са християни.

Не може да си християнин и да твърдиш, че 100% имало еволюция, понеже това било всъщност мутация и вследствие на грешки при делене на клетки някои организми ставали по-адаптивни и измествали останалите. И това го пишеш на хора, които знаят какво е записано в Свещеното писание относно Сътворението, тоест това е умишлено заяждане с тях, и е отричане на Библейската истина!

Не може да пишеш как изпълнената с Божията благодат Православна църква  била променяла текстове от Свещеното писание, демек ти едва ли не казваш, че Бог е лъжец! Не може да пишеш,  че Църквата била едва ли не сексистка организация, сиреч Бог е и сексист. Че на всичкото отгоре Църквата била съучастник в гонения и заличаване на несексистки деноминации през вековете. Че имало православни светии (руски такива), които били убийци и главорези, канонизирани по политически причини. Истината е, че всички православни Църкви (не само руската) единодушно са признавали и одобрявали канонизирането на  всички руски светии.
Друга истина е, че митрополитите са поставени на тази висока длъжност от Църквата (т.е. от Бога) и имат душеспасителна роля за миряните. Тоест когато се петнят и обиждат митрополити, бива хулен и Бога!
Умът ми не побира как може някой да твърди, че е християнин, и да пише например  как Ловчанският митрополит Гавриил  повтарял московски мантри, бил виновен за разпространението на ковид и трябва да е клиент на прокуратурата, как Пловдивски митрополит  Николай бил човек на олигархията, понеже се возил в Майбах и носи Ролекс. Пък видиш ли,  Кирил бил поредният руски патриарх , агент на КГБ, на когото от Кремъл и лично Путин му уредил да стане тютюнев олигарх.  То бива, бива

Не може да си християнин и да пишеш, че благодатния огън е измама! Пък даже да не бил измама, видиш ли нямало християнски източници потвърждаващи Божествената му природа и затова не трябвало да се подвеждаме от такива личби, чудеса или знамения.

Не мога да си обясня и как може някой хем да е неправославен,  хем да ни поучава в какво се изразява православния пост! И как може да се цитират неправославни източници в православна тема, и да не се осъзнава, че няма как да остане незабелязано, че това е опит да се отклонят хората от вярата им! И не би трябвало да има учудени, че има изгонен(и) от форума, защото отдавна са си го заслужил(и). Направо се чудя как бяха нужни толкова години преди да има изгонен.

# 3
На всичко, което сте написали “не можеш” отговорът е “може”. Когато става въпрос за обикновен човек, а не за фанатик, може да се допусне и малко мисъл в главата. Фанатиците приемат всичко буквално и не мислят. Добре че вярата ни е кротка, иначе не ми се мисли какво можеше да се случи.

# 4
Вие казвате, че вярата ни е кротка, но в същото време пишете, че " Истината е в стария завет" и той е първоизточникът, и дори Иисус не е искал да прави нова религия (а да се следва Стария завет).
Казвате също, че в Стария завет няма метафори - тоест наистина последователите на нашия Бог и на кротката ни религия са извършвали геноциди, масови изнасилвания, отвличания и т.н. Къде е тук кротостта към тези, които са преиначавали или отхвърляли  вярата им?

Скрит текст:
Разбирам, че искате да вярвате, че християните сме някак извън този свят и дори да бъде гаврена и унижавана нашата религия, няма да реагираме. Но това не е реалността, а е просто wishful thinking. Религията ни нямаше да оцелее, ако принципите й не бяха ревностно отстоявани и защитавани! За съжаление с всеки изминал ден тези принципи и фундаменти са подкопавани, а религията ни е осмивана и хулена. Това е повече от очевидно!
И тези, които фриволно преиначават вярата ни, едва ли ще се противопоставят на този процес, защото подсъзнателно усещат, че са част от процеса (ако пожелаете, с радост бих се аргументирала дали Вие защитавате вярата ни или сте част от процеса).

# 5
Смесвате Стария и Новия Завет. Това, което твърдите, че аз съм твърдяла е така. Старият Завет е първоизточника и Исус разяснява Стария Завет. И да, евреите също са кротки. Поне аз не съм чула да има проблеми с тях. А вие?

# 6
Аз съм чувала и зная, че нашият Бог Иисус Христос и немалко светии (вкл. светите апостоли) са имали проблеми с кротостта на еврейските религиозни представители и със самите евреи. Които проблеми понякога са водили до мъченическа смърт!

# 7
Преди 2000години. Говорим за сега. Сега и християни, и евреи си живеят тихо и кротко. Други от авраамистичните религии са агресивните.
Затова призовавам ние да не изпадаме в крайности и фанатизъм. В 21- ви век живеем все пак.

# 8
Както казах - wishful thinking!
Много от въцърковените дори от нашата православна Църква се ненавиждат едни други тайно или явно  в момента - едните подкрепят едната украинска Православна църква, другите - другата. Ако сте гледала предаването с водещ Георги Милков, щяхте да сте информирана, че в религиозните среди идеята, че може да има Божия благодат и в двете Църкви е крайно непопулярна и силно отричана.
Още един пример - в братска Македония голяма част от православните ненавиждат нашата и/или сръбската Църква. Безспорен факт, за наше съжаление!
Въобще не искам да засягам региони като Северна Ирландия и Шотландия, където католици и протестанти имат дълга история на "обич и разбирателство".
Да не говорим за евреите - ще се изненадате искрено, че голяма част от ортодоксалните юдеи не желаят мир и разбирателство с палестинците.

Може би искате да вярвате в някаква свръх толерантност и дори свободия поне в православието и юдаизма, защото и Вие бихте била отхвърлена от нашата религия във времената на иконоборците например (вашите коментари за иконите в огромна съвпадат с техните).  Дори сега едва ли се отнасят към Вас непредубедено  и сте приемана за православна християнка, когато буквално противоречите на религията си (вярвате в прераждания) или се противопоставяте на религията по важни въпроси - доколкото помня твърдите, че Благодатния огън е измама, че православните отци са се "олели" като са измисляли правилата за поста и Христос не бил постил!

Добре е всеки да си направи извод за себе си дали защитава религията ни или тези, които фриволно и недотам благоразумно и добросъвестно преиначават вярата ни и Библейските истини! Направете го и Вие!

# 9
  • Мадрид / София
Имате право да си вярвате в каквото искате, но Библията (Стария завет) е преиначен и има доста неточности относно събитията описани там. Библията е сбор от книги писани доста след Исус (Новия завет). Стария Завет е превод на още по-стари притчи идващи от Месопотамия, че и от преди това. До тук може да се проследи в днешно време  от къде идват тези истории. Възможно е ако се открият нови свитъци да узнаем още повече. Цялата ценност на Библията е в първа глава "Генезис" (началото). Много по-малко в останалите. Тълкованието е доста трудно и мистериозно тъй като са премахнати важни части от страна на църквата и в този си вариант се губи на места смисъла на текста. Библията е многопластова така че всеки може да чете текста и да разбира каквото си иска според  постигнатото си духовно ниво.
Това, което се пише тук в темата за Исус не е много вярно, но ще ми отнеме много време за обяснения, а е и късно. Не мисля да оборвам вярата на който и да е тук, но реалността е по-различна от тази, която е втълпявана с векове.

# 10
Не ми се спори. За мен истината е в Библията. Но това не е основание да пренебрегваме науката.

# 11
  • Мадрид / София
Не ми се спори. За мен истината е в Библията. Но това не е основание да пренебрегваме науката.

Трудно се стига до истината в Библията. А науката още не е открила нужната ѝ техника за да "открие" един голям дял какъвто е квантовия и по-специално как действа. А човек освен физически е и квантов. В Библията може да се намери инфо за това, но се иска помощ за разтълкуването ѝ тъй като е закодирана в метафори. Книгите "Зоар" - 5 на брой писани преди няколко века разглеждат тези дълбоки нива на Библията, но и за тях се иска някой да ги обясни, да ги сведе до днешните понятия. Тогава: в глава първа е закодирана много ценна информация за света, в който живеем.

# 12
Анжела, има си тема за неправославни, нецърковни, и сектантско-нехристиянски дискусии, където Вие години наред списвахте. Нещо там за Вселенета, звездите и още нещо (каквото и да е то - Вие си знаете, може би нещо квантово). Който желае - може да се запознае с творчеството Ви там.

Дори изгонени от форума заради писане в тази православна тема никога не са залитали по подобна сектантска и антиправославна литература, а са били триени и банвани на секундата. Не може да очаквате, че това може да продължи без последици - темата се казва "Православието като начин на живот" и тук дискутираме Православието от гледна точка на православните християни. Simple as that!

# 13
  • Мадрид / София
Наричаме се християни, но дали това, което днес се проповядва е това, което е учил Исус? Ами не е. Учил е как да бъдем кристални, в смисъл чисти и че имаме силата да създаваме чудеса. Само че, учението му е било толкова напредничаво във времето, че не са го разбирали повечето хора. Християнство не идва от Христос, идва от Криста(л). Crista
И изобщо не става дума за секти и тем подобни глупости. Става дума, че сега ни се разкрива истинското учение на Исус. Но за да се разбере, за ваше съжаление, ще трябва да се навлезе в материята на квантовия свят. Всички сме едно цяло съставляващи Бог. Бог е в нас.
Всяко делене на добри-лоши, верници и неверници, богоизбрани  и богоотхвърлени са прийоми създадени изкуствено, те не съществуват реално. Бог не наказва. Запомнете това. Бог е любов в много широк спектър, безусловна любов.
Казвам ви всичко това с цялото ми уважение. Просто е време да помислите и ако отеква във вас като нещо добро, добре дошли в реалността.

# 14
А ти запомни, че Бог може да наказва и въпреки това да го прави от любов.
И вземи прочети тази книга, наречена Библия, да видиш че деление м/у човеците има и сам Бог го прави това деление. Не може да няма деление между светиите и жителите на Содом и Гомор примерно. Едните са служили на земните си страсти и на Дявола, а другите са водили благочестив живота в служба на Бога - и са получили наградата си в другия свят. 
Вземи прочети Евангелията и виж как и Христос (или Кристал както навярно Го наричате във вашата ерес) в прав текст и във форма на притчи дели хората - Йоан Кръстител не е едно с фарисеите например. Бедният Лазар не едно с богаташа от притчата и т.н. 

Чела съм всички теми и ти казвам, че такива сектантски изпълнения не си спомням някога да е имало, а са били банвани перманентно участници в дискусията.
Дай ако искаш линк към темата, в която се изявяваш и си тръгни по живо по здраво. Или пиши неща, в съответствие с нашата православна религия.

Общи условия

Активация на акаунт