Православието като начин на живот 10

• 9 452
  • 216
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Простете ми, ако съм отнела възможността на други потребители да пишат в темата и съм им попречила да изкажат мнението си, както дядо хаджия съвсем правилно отбеляза!

Но отминаха два дни без никой да вземе отношение и  искрено се надявам да ми простите, че отново ще досадя с присъствието си със следното питане: Има ли предаване, подобно на старото "Вяра и общество" ?

Трябва да призная, че докато беше по БНТ  следях предаването, макар да имаше гости от други деноминации и остри дискусии.
Откакто Георги Милков застъпи, гледам някак по инерция и го пускам по-скоро за фон. Например поканени са двама гости, които се гледат мило - единият твърди, че Божията благодат е само в еди коя си украинска Църква, а другият взема думата и твърди, че Божията благодат е в същата Църква. Буквално няма дискусия, както бяхме свикнали от "Вяра и общество". Няма и зрителски обаждания, както по една друга телевизия (БГ+) - там поне зрителите понякога противоречат на госта в студиото и на водещия.
Та има ли подобно предаване с реална дискусия и представяне различни гледни точки (може да не е на Благоев)?

Скрит текст:
Дядо хаджия, съжалявам ако не съм разбрана правилно в предишна моя публикация - нямам предвид глагола "изгонва", а глагола "гони". Иначе за изгонванията и наказанията знаем как се случват - общо взето по начина, споменат в мнение  17 от тази тема. Но да - технически е невъзможно регулярен потребител сам да изгони друг.
Исках последната дума да е твоя и след като каза, че въпросът е приключен, не исках да продължавам по някакъв начин да представям в недобра светлина мои братя или сестри православни християни (което приемам за грях). Но чувствам нужда да уточня, че сигурно не съм се изразила достатъчно ясно и не съм разбрана правилно по въпроса за гоненето. Простете!
Аз пък си мисля, че няма никакви проблеми, просто малто повечко емоции вложихме в дискусията. Така, че пишем си спокойно, имаме много неща да обсъждаме, да споделяме и т.н. Този месец ще го прескоча, но от следващия ако сте съгласни, в началото ще пускам по един месечен църковен календар съчетан с календар на постите.

# 31

Честит празник Кръстовден!

# 32
  • Мадрид / София
Имам една молба: ако може да подсещате за по-значимите празници като именни дни и други подобни, както и кратко обяснение за обичая като заговезни например. Живея в католическа страна и имат много празници, но много малко съвпадат с нашите. Мисълта ми е, че пропускам нашите празници, защото няма от къде да се подсетя за тях.
Който иска и има желание нека да го спомене. Сигурно го правите, но не съм чела предишните теми и затова пиша. Извинявам се, ако имате този обичай и не съм си дала сметка за него.

# 33
  • София
Имам една молба: ако може да подсещате за по-значимите празници като именни дни и други подобни, както и кратко обяснение за обичая като заговезни например. Живея в католическа страна и имат много празници, но много малко съвпадат с нашите. Мисълта ми е, че пропускам нашите празници, защото няма от къде да се подсетя за тях.
Който иска и има желание нека да го спомене. Сигурно го правите, но не съм чела предишните теми и затова пиша. Извинявам се, ако имате този обичай и не съм си дала сметка за него.
За да стане това трябва да пишат повече хора, щото ако пише само един, поста му е последен и той няма право на нов пост. Сега например Вяра, надежда и любов[/b] спаси положението, защото на мен снощи не ми даде да публикувам пост за Кръстовден, тъй като последния пост преди нейния е мой. Иначе няма абсолютно никакъв проблем да споменаваме какви празници предстоят и какво е характерно за тях.

# 34
Ми че то всеки ден е някакъв празник. Днес например е Кръстовден!
Аз съм си свалила ето това приложение.

Има го и за iOS, и за Android.

Преди години си бях изтеглила едно македонско. Много добро беше, ама не ми вършеше работа, че празниците ни се разминаваха. Мисля, че те са по стар стил и затова така се получаваше. Но много се бърках и го изтрих. А беше хубаво.

# 35
Mia Rulana благодаря за информацията за апликацията.Не го намирамза Андроид само за  iOS .Би ли ми пратила линк за Андроид ако може.Благодаря !

# 36
  • София
Ми че то всеки ден е някакъв празник. Днес например е Кръстовден!
Скрит текст:
Аз съм си свалила ето това приложение.

Има го и за iOS, и за Android.

Преди години си бях изтеглила едно македонско. Много добро беше, ама не ми вършеше работа, че празниците ни се разминаваха. Мисля, че те са по стар стил и затова така се получаваше. Но много се бърках и го изтрих. А беше хубаво.
Вярно е, че всеки ден се чества някакво събитие но по голямите празници (означени със звездичка или в червено) не са всеки ден. Аз си правя календар за всяка година в pdf и ми се отваря на телефона без проблем. В предишната тема ви показах какво представлява.

# 37
Би ли ми пратила линк за Андроид ако може.Благодаря !
Нямам Андроид устройство и не мога да ти помогна. Просто изпиши в Гугъл Плей “Православен календар” на български език и виж какво ще ти излезе. Би трябвало и това приложение да го има, защото навремето, когато имах Моторола, си го бях свалила него и после като минах на Епъл специално си го потърсих пак.

Между другото, искам да ви споделя едно чудесно мое откритие: Има едно приложение за виртуални разходки. Вървиш или спортуваш в реалния свят, а в приложението ти отчита изминатите километри. Има различни виртуални пътеки. Аз се спрях на Пътеката на Исус. И сега като карам колело “изминавам” разстоянието от Назарет да Капернаум!

Най- интересното е, че наистина има такава Пътека на Исус и се предлага като туристическа атракция в Израел.
 https://navicup.com/object/israel-grand-tour/the-jesus-trail-360666/bg
Надявам се някой ден да имам възможността да отида наистина в Израел и да измина това разстояние реално. Това би било голямо щастие за мене.

А ето какво ми каза ИИ за този маршрут: “Пътеката на Исус от Назарет до Капернаум е историческа и религиозна маршрутна линия, свързана с живота на Исус Христос и неговото служение. Тя представлява част от неговото публично служение и чудеса, които според Новия Завет са извършени по този маршрут.

Назарет и Капернаум са два важни града в Галилея. Назарет е родният град на Исус, докато Капернаум, разположен на брега на Галилейското езеро, е бил важен център на неговото проповедничество. Пътят между тях преминава през живописния ландшафт на Галилея и минава през различни села и местности, които са били част от ежедневието на хората по времето на Исус.

Исторически, маршрутът между Назарет и Капернаум е бил често използван от хора, които пътували между тези важни за региона места. Също така, той включва различни географски и културни особености на региона, които били част от живота на хората през първи век от новата ера.

Пътеката има важност и за християнската традиция, тъй като именно по тези места Исус е извършвал много от своите чудеса и е проповядвал на хората, което е било основна част от неговото земно служение.”

# 38
  • Мадрид / София
Много интересни неща си открила 👍😄

# 39
  • София
Тука има онлайн църковен календар и който има интернет и браузер на телефона си може да го отваря безпроблемно.

# 40
Много интересни неща си открила 👍😄
Да, не знаех да тази Пътека. Знам само за Пътят до Голгота. Да живее Изкуственият Интелект!

Между другото много ми се ходи в Светите земи. Като ги гледам по GPS съвсем близко са до нас. Дет се вика човек и пеша може да стигне до там. Да се надяваме, че конфликтът в Ивицата Газа ще приключи скоро и отново ще може да се ходи там спокойно. Съвсем сериозно се оглеждах за оферти.

# 41
  • Мадрид / София
Дай да видим първо какво ще има да става до 2030г, че говорят за много промени и някои споменават и за невъзможност да се пътува. Разни прогнози има, но най-накрая ще е хубав края.

# 42
  • София
17. СЕПТЕМВРИ. 2024 Г.

Светата православна църква чества паметта на
светите мъченици СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ.

Честит празник на всички именници!
Честит празник на град София!

Днес град София чества своя празник. Някога на времето си някакви измислени политици решили това да бъде на седемнадесети септември, на която дата се чества паметта на света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов милейки си, че храма, който е дал името на градът ни е построен в тяхна чест. 

Само че, че град София, не носи името на света София (майката на момичетата светите Вяра, Надежда и Любов) и стария и достолепен храм света София (този до храм-паметник Александър Невски), също не е в чест на тази светица, която честваме заедно с дъщерите ѝ днес.

Столицата на България - град София носи името на София - Божията Премъдрост, Бог-Слово Иисус Христос. В негова чест на Христос е и старинния храм „Света София - Премъдрост Божия“. Затова и празничната икона на олтарния иконостас в ляво от тази на Пресвета Богородица, е с образа на Христос, а не с образите на  Света София и трите ѝ дъщери светите Вяра, Надежда и Любов.

Снимката е взета от сайта на светата Софийска митрополия!

# 43
  • Мадрид / София
17. СЕПТЕМВРИ. 2024 Г.

Светата православна църква чества паметта на
светите мъченици СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ.

Честит празник на всички именници!
Честит празник на град София!

Днес град София чества своя празник. Някога на времето си някакви измислени политици решили това да бъде на седемнадесети септември, на която дата се чества паметта на света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов милейки си, че храма, който е дал името на градът ни е построен в тяхна чест. 

Само че, че град София, не носи името на света София (майката на момичетата светите Вяра, Надежда и Любов) и стария и достолепен храм света София (този до храм-паметник Александър Невски), също не е в чест на тази светица, която честваме заедно с дъщерите ѝ днес.

Столицата на България - град София носи името на София - Божията Премъдрост, Бог-Слово Иисус Христос. В негова чест на Христос е и старинния храм „Света София - Премъдрост Божия“. Затова и празничната икона на олтарния иконостас в ляво от тази на Пресвета Богородица, е с образа на Христос, а не с образите на  Света София и трите ѝ дъщери светите Вяра, Надежда и Любов.

Снимката е взета от сайта на светата Софийска митрополия!
Благодаря. Чудесно описание! 👏🏻👏🏻

# 44
Днес ходих на църква, записах имената за литургия за здраве и вместо да ги прочетат когато четяха имената за живите, ги прочетоха с имената за починалите, това има ли някакво значение? Повече никога няма да запиша имена на живите, ама по- добре изобщо да не бяха ги чели, отколкото с умрелите. Скоро и на църква няма да отида. Така ли не гледат кой лист за къде е, нито тия дето записват, нито свещениците, нито прислужника в олтара.

Общи условия

Активация на акаунт