Православието като начин на живот 10

• 9 448
  • 216
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Днес ходих на църква, записах имената за литургия за здраве и вместо да ги прочетат когато четяха имената за живите, ги прочетоха с имената за починалите, това има ли някакво значение? Повече никога няма да запиша имена на живите, ама по- добре изобщо да не бяха ги чели, отколкото с умрелите. Скоро и на църква няма да отида. Така ли не гледат кой лист за къде е, нито тия дето записват, нито свещениците, нито прислужника в олтара.
Никакво значение няма, самото прочитане на имената е формалност, Господ сам вижда отгоре кои са записани, затова основната цел е списъците да бъдат внесени в олтара преди или вкраен случай по време на светата литургия.

Свещениците и олтарниците са нормални живи човешки същества и също пратя грешки, това не е основание да се самонаказваме, да си мислим разни неща, да не ходим на църква и да се отказваме от светата литургия.

Впрочем имената би трябвало да се прочетат по време на проскомидията непосредствено преди литургията. В краен случай ако сме закъсняли се слагат на престола и ако има допълнителен свещеник той ги чете отстрани. В някои църкви са въвели някакво новововъдение да ги четат по време на великия вход, което не е общо прието, а е някакво изключение.

# 46
  • София
Буболина, аз досега винаги съм надписвала списъците отгоре:
"За упокой" - ако са за починали или "За здраве и спасение" когато са за живи. И понеже обикновено ги разпечатвам на принтер у дома с цел да са по-четливи си го пиша сама, но навремето това уточнение ми го пишеха клисарката или на касата.
Не го приемай като чак такава драма или пък като някаква прокоба. Нищо страшно не е станало. Пиши си имена, защото осбено за починалите е полезно!
Аз сега си мисля да запиша св. 40 литургии за майка ми (отново), че нещо ме мъчи и сънувам лоши сънища с нея. И знам, че на касата ще ме попитат и за други имена покрай нейното. Решила съм да включа и тези на баща ми и на свекърите ми, но имам терзания с кое име да започна. Хем искам да е това на майка ми, хем то е толкова изчанчено, че се опасявам че който и да е свещеник само като го види и ще метне списъка настрани. Знам че е тъпо и че Господ ще види имената ама ей на, глупави дяволски суеверия се опитват да ни объркват.

# 47
  • София
ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2024 ГОДИНА

# 48
На всичко, което сте написали “не можеш” отговорът е “може”. Когато става въпрос за обикновен човек, а не за фанатик, може да се допусне и малко мисъл в главата. Фанатиците приемат всичко буквално и не мислят. Добре че вярата ни е кротка, иначе не ми се мисли какво можеше да се случи.

Ох... Ти от кои си?
Ще ти кажа... Ако не си от фанатиците си от "умниците"...

# 49
  • София
В събота е задушница!

За пръв път утре ще правя експеримент, като ще туря в житото кафява тръстикова нерафинирана пудра захар. Интересно ми е какво ще  се получи?

# 50
Ако е вътре в житото ще се оводни, сложи я отгоре и я почукай хубаво с лъжица, да стане твърдо,, като коричка.

# 51
  • София
Ако е вътре в житото ще се оводни, сложи я отгоре и я почукай хубаво с лъжица, да стане твърдо,, като коричка.
Житото го отцеждам цяла нощ върху хавлия. Днес правих първата партида, че ходих по гробове и стана превъзходно.

# 52
Леки и спасителни пости на всички! Прочетох, че другата тема няма да се поддържа, така че се местя тук.

# 53
  • София

Леки и спасителни пости и от мен!
И да напомня, че православните пости не е само ограничен хранителен режим, ами и време за размисъл, покаяние, молитни и въздържание от човешката суета!

# 54
Леки и спасителни пости !
Имам въпрос - имам здравословни проблеми и говорих със свещеник . Благослови ме да постя с т.н. бял пост . Искам да прочета повече за този бял пост ,но не намирам много информация .Само по няколко изречения . Някой запознат ли е и правил ли е бял пост ? Притеснявам се дали този вид пост е така да се каже одобрен  от  православната църква . Ако имате опит  моля споделете! Благодаря !

# 55
  • София
Леки и спасителни пости !
Имам въпрос - имам здравословни проблеми и говорих със свещеник . Благослови ме да постя с т.н. бял пост . Искам да прочета повече за този бял пост ,но не намирам много информация .Само по няколко изречения . Някой запознат ли е и правил ли е бял пост ? Притеснявам се дали този вид пост е така да се каже одобрен  от  православната църква . Ако имате опит  моля споделете! Благодаря !
Щом свещеника ви е благословил, значи е разрешен според църквата ни, в чийто устав е записано, че болните и възрастни хора спазват поста си по ред след благословията на свещеник. Аз например съм диабетик с леко усложнени метаболитни процеси и затова моя изповедник след консултация с ендокринолога ми, установи специален ред по отношение на храната, като за сметка на това промени и усили молитвения ми ред.

Иначе: бял пост, при който са разрешени млечни продукти, яйца и риба и мекотели (миди, раци, охотоподи, охлюви, калмари).

# 56
Благодаря дядо хаджия!

# 57
  • Мадрид / София
Отче наш на арамейски изпято пред папата. Страхотна музика и гласове.

# 58
  • Сред мелниците
В коледния пост в кои дни е разрешена риба и морски храни?

# 59
  • София
В коледния пост в кои дни е разрешена риба и морски храни?
В другата тема е даден календарът.

Общи условия

Активация на акаунт