Православието като начин на живот 10

• 9 448
  • 216
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Аз опасявам, че както тръгнаха острите спорове тук, скоро време и тази тема ще бъде закрита.

# 16
Много по-зловеща беше обстановката тук преди. И с цялото ми уважение и обич, с твое дейно участие - обиждал си, клеветил си, гонил си потребители, многократно си се фръцкал и напускал "завинаги" темата. Но вярвам си искал да бъдеш полезен за нашата православна религия и Църква.

Отстоявал си своите позиции по начин, който си сметнал за правилен. Ние правим същото, макар да  сме като деца в детската градина в сравнение с теб. Innocent

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 12:46 от KFoxen

# 17
  • София
Много по-зловеща беше обстановката тук преди. И с цялото ми уважение и обич, с твое дейно участие - обиждал си, клеветил си, гонил си потребители, многократно си се фръцкал и напускал "завинаги" темата. Но вярвам си искал да бъдеш полезен за нашата православна религия и Църква.

Отстоявал си своите позиции по начин, който си сметнал за правилен. Ние правим същото, макар да  сме като деца в детската градина в сравнение с теб. Innocent
Мога ли да получа информация кога съм обиждал, кога съм клеветил, как точно към гонел потребители. Тона ви вече граничи с ...(хайде да не продължавам, загото заради такива като Вас темата умира). Нястоявам да ми цитирате репликите с които съм обиждал, клеветил и гонел потребители, в противен случай ще ви докладвам на администраторите с чиста съвест. И ако може да ми обясните като не съм модератор, как точно гоня потребители от темата?

И почвам да си мисля, че сте със сменен псевдоним и сте тук само да сеете раздори и скандали. И как точно като сте се регистрирал(а) на 20.05.2024 год. сте наясно какво е било в тази тема преди?

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 13:04 от дядо хаджия

# 18
  • Мадрид / София
Аз съм чувала и зная, че нашият Бог Иисус Христос и немалко светии (вкл. светите апостоли) са имали проблеми с кротостта на еврейските религиозни представители и със самите евреи. Които проблеми понякога са водили до мъченическа смърт!
Исус е бил евреин, как тогава ще бъде против себе си?
А ти запомни, че Бог може да наказва и въпреки това да го прави от любов.
И вземи прочети тази книга, наречена Библия, да видиш че деление м/у човеците има и сам Бог го прави това деление. Не може да няма деление между светиите и жителите на Содом и Гомор примерно. Едните са служили на земните си страсти и на Дявола, а другите са водили благочестив живота в служба на Бога - и са получили наградата си в другия свят. 
Вземи прочети Евангелията и виж как и Христос (или Кристал както навярно Го наричате във вашата ерес) в прав текст и във форма на притчи дели хората - Йоан Кръстител не е едно с фарисеите например. Бедният Лазар не едно с богаташа от притчата и т.н. 

Чела съм всички теми и ти казвам, че такива сектантски изпълнения не си спомням някога да е имало, а са били банвани перманентно участници в дискусията.
Дай ако искаш линк към темата, в която се изявяваш и си тръгни по живо по здраво. Или пиши неща, в съответствие с нашата православна религия.
Когато някой обича БЕЗУСЛОВНО не може да наказва. Той САМО обича и ПРИЕМА кой какъвто Е. Наказанията не са проява на любов.
Това противоречи на твоето твърдение.
Православен означава да ГОВОРИ ИСТИНАТА. А истината може да се говори само ако се познава. При положение, че християнството е било заблуждавано 2000 г с изопачено учение и насилствено "ограмотявано", как тогава се живее според Православието и се вярва, че това е истината?
Има цял документален филм за събитията описани в Библията и стигат да извода, че не е могло исторически тези събития да станат.
Това, че ме гониш от тема, в която мога да споделя наученото от няколко години, че и по-малко мога да кажа, че не е никак православно действие. Или изкаш всичко живо да споделя само твоето и единствено твоето виждане? Това е диктат, нищо християнско няма в него.

# 19
Бог няма националност, Анжела.

Когато някой обича БЕЗУСЛОВНО не може да наказва. Той САМО обича и ПРИЕМА кой какъвто Е. Наказанията не са проява на любов.
След като човешкия род е избрал дървото за познание на доброто и злото, той сам е избрал да познае и наказанието. А Бог допуска това наказание, както любящ родител понякога с неохота наказва детето си, въпреки безпределната си обич към него. Самият факт, че Бог е допуснал собственият му син Иисус Христос да бъде мъчен и разпнат, е доказателство че дори най-близките до Бога преминават през страдания.

Православен означава да ГОВОРИ ИСТИНАТА. А истината може да се говори само ако се познава. При положение, че християнството е било заблуждавано 2000 г с изопачено учение и насилствено "ограмотявано", как тогава се живее според Православието и се вярва, че това е истината?
Има цял документален филм за събитията описани в Библията и стигат да извода, че не е могло исторически тези събития да станат.
Това, че ме гониш от тема, в която мога да споделя наученото от няколко години, че и по-малко мога да кажа, че не е никак православно действие. Или изкаш всичко живо да споделя само твоето и единствено твоето виждане? Това е диктат, нищо християнско няма в него.

В тази дискусия няма значение аз какво искам, а каква е тематиката. Разбирам, че смяташ себе си за носител на истината, но за нас истината е в Православната религия, която ти не изповядваш и нямаш желание да пишеш за нашата религия. ОК тогава, просто си върви и пиши там, където ще си по темата. Пусни линк към и всеки ще може да се ограмоти от теб и съмишлениците ти.

П.П.
ДЯДО ХАДЖИЯ - ИМАШ ДУМАТА МИ, ЧЕ ЩЕ ТЕ ЦИТИРАМ СЛЕД КАТО ПРИКЛЮЧА ДИСКУСИЯТА С АНЖЕЛА.
НЕ МИСЛЯ, ЧЕ СЪМ КАЗАЛА НЕЩО, КОЕТО НЕ Е ВСЕИЗВЕСТЕН ФАКТ И НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО РЕАГИРАШ ТОЛКОВА ОСТРО!

# 20
  • София
....
П.П.
ДЯДО ХАДЖИЯ - ИМАШ ДУМАТА МИ, ЧЕ ЩЕ ТЕ ЦИТИРАМ СЛЕД КАТО ПРИКЛЮЧА ДИСКУСИЯТА С АНЖЕЛА.
НЕ МИСЛЯ, ЧЕ СЪМ КАЗАЛА НЕЩО, КОЕТО НЕ Е ВСЕИЗВЕСТЕН ФАКТ И НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО РЕАГИРАШ ТОЛКОВА ОСТРО!
Може ли да не крещиш ако обичаш.

# 21
Може, разбира се! Извинявай, ако си се засегнал!

# 22
  • София
Българската православна църква ще има нов Знеполски епископ. Това ще бъде архимандрит Мелетий (Спасов), ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Хиротонията ще бъде извършена на 15.09.2024 г.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 14:23 от дядо хаджия

# 23
  • Мадрид / София
Бог няма националност, Анжела.

След като човешкия род е избрал дървото за познание на доброто и злото, той сам е избрал да познае и наказанието. А Бог допуска това наказание, както любящ родител понякога с неохота наказва детето си, въпреки безпределната си обич към него. Самият факт, че Бог е допуснал собственият му син Иисус Христос да бъде мъчен и разпнат, е доказателство че дори най-близките до Бога преминават през страдания.

Това, че ме гониш от тема, в която мога да споделя наученото от няколко години, че и по-малко мога да кажа, че не е никак православно действие. Или искаш всичко живо да споделя само твоето и единствено твоето виждане? Това е диктат, нищо християнско няма в него.

В тази дискусия няма значение аз какво искам, а каква е тематиката. Разбирам, че смяташ себе си за носител на истината, но за нас истината е в Православната религия, която ти не изповядваш и нямаш желание да пишеш за нашата религия. ОК тогава, просто си върви и пиши там, където ще си по темата. Пусни линк към и всеки ще може да се ограмоти от теб и съмишлениците ти.

Бог няма националност, Анжела.[/b]
Обърни внимание, че казвам Исус. Смесваш Исус с Бог.
В тази дискусия няма значение аз какво искам, а каква е тематиката. Разбирам, че смяташ себе си за носител на истината, но за нас истината е в Православната религия, която ти не изповядваш и нямаш желание да пишеш за нашата религия.
Уж няма значение какво искаш, но упорито се налагаш от името на всички = диктат.
Споделям наученото, което е в процес на развитие и е възможно нещо да се промени. Споделеното е на база поне 100 000 описани случая на клинична смърт, хора с различни религии и вярвания, различни раси и възрасти. В нито един не се казва, че когато са били умряли са се сблъскали с един наказващ Бог, а са го усещали, че ги обгръща с неимоверна любов, такава, каквато никога на земята са изпитвали. Броя описани случаи е доста голям, за да се подмине с лека ръка. Това споделям. Ако искаш да знаеш повече за това, потърси книгите на Майкъл Нютън като начало, примерно.
После, изненадва ме, твърдението какво изповядвам аз, след като не се познаваме. Но не е важно в случая. Християнството се дели на 9 главни групи.
А Бог допуска това наказание, както любящ родител понякога с неохота наказва детето си, въпреки безпределната си обич към него.
БЕЗУСЛОВНА любов е тази, която приема без да поставя каквото и да е условие. Поради тази причина безусловната любов не може да наказва. Щом наказва не е безусловно. Безпределно не значи безусловно.

# 24
Aнжела, всички тук "смесваме" Иисус Христос с Бог - ние вярваме, че Той е Бог. Това е в основата на Православието. Ако Христос не е Бог - няма да има Православие. Ти си дошла тук и твърдиш обратното, затова не си по темата за Православието. Как така не можеш да разбереш този прост факт?

За разните NDE-та чета от десетилетия (от книгите на д-р Реймънд Мууди). Има немалко преживявания на прага на смъртта, които са свързани с демонични и злокобни изживявания, включващи посещения в ада например. Така че или ни подвеждаш умишлено, или си незапозната.

Скрит текст:
Дядо хаджия, дори нещо да е изтрито, си има софтуерни решения и някои публикации могат да бъдат видени.
Както и да е -  ето малко скрийншоти и можеш да прецениш използвал ли си клеветнически и обидни похвати:

Сам можеш да прецениш дали си се опитвал да гониш потребител/и или не:

# 25
  • София
Скрит текст:
Дядо хаджия, дори нещо да е изтрито, си има софтуерни решения и някои публикации могат да бъдат видени.
Както и да е -  ето малко скрийншоти и можеш да прецениш използвал ли си клеветнически и обидни похвати:

Сам можеш да прецениш дали си се опитвал да гониш потребител/и или не:

Скрит текст:
За да е си помислиш, че бягам от отговор, нито прочетох обида, нито клевета, нито както вече посочих имам възможност да изгоня някого. Това, че казвам на някого, че тази тема не е за неправославни философщини не е гонене, просто обяснение за какво е темата.

Чети по-внимателно, ще ти бъде от полза, защото в 90 процента от цитатите се отнасят за един и същи потребител, когото и ти критикуваш в първия си пост тук.

Още не съм получил отговор защо си сменил(а) ника си. И не ми отговаряй, защото вече не ме интересува, тъй като знам отговора. Лек ден и се надявам въпроса за приключен

# 26
  • Мадрид / София
KFoxen,
Исус е учител, дошъл да ни научи, че сме легитимни деца божии. Че сме част от Бога.   Това, което казва Православието не е в противоречие с написаното в моите постове. Напротив потвърждава се. Затова бъди спокойна Православието е спасено 😄
И за да не се отклонявам прекалено, давам един линк, който е добре да прочетеш като ревностна православна християнка и да се опиташ да вникнеш в казаното. Дано да се справиш.
https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100657/catid,52/id … 564/view,article/
За демоничните изживявания - изключително малко случаи има на негативно изживяване и то се дължи на убеждението,че има Ад. А то няма.

За Причастието и любовта
СВЕЩ. ЙОАН БУРДИН 26 АВГУСТ 2024
51 1 1 1 1  Rating 5.00 (30 Votes)
 02 Нагоричино Евхаристия1.

Обòжението на човека (спасението чрез съединяване с Бога), както твърди Евангелието и както са вярвали отците на Църквата, става преди всичко чрез делата на любовта. Така св. Максим Изповедник казва, че благодатта на любовта, която „води обòжвания човек към Бога“, се създава в него чрез „… човеколюбие, братолюбие, страннолюбие, милосърдие, жалост, съчувствие, състрадание, смирение, кротост, благородство на душата, търпение, негневливост, дълготърпение, твърдост, благост, спокойствие, добра воля и миролюбие към всички“. Според него действената любов към хората е както доказателство за любовта на човека към Бога, така и най-краткият път към Него. По този начин чрез „делата на любовта“ тя едновременно се проявява и придобива от човека.

Никога не съм си давал сметка за това, но сега, поглеждайки назад, четиридесет и пет години назад, осъзнавам, че моето „евангелизиране“ (нека го наречем така) също беше чрез делата на милосърдието. Майка ми не ме е карала да уча наизуст правилата на молитвата или да спазвам постите (самата тя не ядеше месо изобщо в продължение на петнадесет години, но не си спомням някакъв особен постен календар в живота на семейството ни). В същото време от най-ранна възраст тя успя да ми внуши, че трябва да помагам на хората.
Спомням си, че когато бях на седем-осем години, вървейки някъде по улицата, винаги търсех с очи някоя възрастна жена, на която да занеса ведрото с вода или торбата с хранителни продукти, и изобщо всеки човек, на когото мога да помогна.

Когато това се случваше, в душата ми се зараждаше особено чувство на подем. Сърцето ми усещаше някакво сладко и радостно чувство на блаженство. Мисля, че то е познато на много хора, които неочаквано и безкористно са направили нещо добро на друг човек.

Научавайки се да търся хора, които се нуждаят от моята помощ, аз се научих едновременно на съжаление и състрадание. По-скоро в този ред, а не в обратния.

За да съжалиш някого, първо трябва да се вгледаш внимателно в този човек и да се опиташ да го разбереш. Да го виждаш не като детайл от околния пейзаж, а като човек, който заслужава твоето внимание и разбиране.

За съжаление, с напредването на възрастта започнах да отказвам на тези, които се нуждаеха от действена любов: поради липса на време или пари, или просто защото не исках да се притеснявам.

И всеки подобен случай отнемаше по малко светлина от сърцето ми, докато в един момент осъзнах, че любовта почти не е останала. И тогава трябваше да започна да я уча отначало. Мисля, че няма друг път към Бога.

2.

„Чрез любовта всички избрани от Бога са постигнали съвършенство“, пише св. Климент Римски.

„Който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога и Бог в него“, свидетелства св. Йоан Богослов.

Дори Причастието с Тялото и Кръвта Христови се оказва лекарство за нас (и „входен билет към Вечността“), само когато се извършва във взаимна любов.

Гръцката традиция е съхранила една древна форма на призива на вярващите към причастяване: „Със страх Божи, вяра и любов, пристъпете“.

Славянската версия на този възглас (с която сме свикнали) с течение на времето е загубила един от тези важни елементи  (Со страхом Божиим и верою приступите).

Междувременно си припомнете известните думи на св. апостол Павел за онези, които се причастяват недостойно:

„Който яде хляба и пие чашата Господня недостойно, ще бъде виновен против тялото и кръвта Господни“.

Тази фраза често се изважда от контекста, но ако приемем този пасаж като цяло, апостолът описва конкретна ситуация: Вечерята на любовта, която е предшествала Евхаристията и където братята и сестрите в Христа са могли да покажат любовта си един към друг, в Коринт се превърнала в пиянски сбирки, където богатите се хранели в ущърб на бедните.

„Чувам, че когато се събирате в църквата, ставали разцепления помежду ви, което отчасти и вярвам… Но тъй, както се събирате заедно, това не значи, че ядете Господня вечеря. Защото всеки бърза да изяде преди другите своята вечеря, тъй че един остава гладен, а друг се опива“ (1 Кор. 11:21).

Св. апостол Павел обръща вниманието на коринтските християни върху важността на момента на взаимната любов и единството. Когато събранието е раздирано от кавги и скандали и когато в сърцата на християните живеят завист, алчност, тщеславие, неприязън и самолюбие, тази община няма да вкуси „Господнята вечеря“.

Това е много ясен отговор на въпроса дали хлябът и виното винаги се претворяват в Тяло и Кръв Христови и какво може да попречи на това.

Той нарича две неща ключови при причастието: 1) осъзнаването („разпознаването“), че под вид на хляб и вино получаваме истинските Тяло и Кръв на Спасителя (за тази цел той припомня как това тайнство е било установено от Иисус), и 2) членовете на общината да са в любов и единомислие.

При това от думите му лесно могат да се изведат два важни момента: Причастието е било дадено от Христос, за да съедини разединените в едно цяло (тълпата в Църква), но същевременно това е невъзможно по механичен път – без взаимна любов или поне без съгласие за такава, без готовност за нея. Не е възможно и личното спасение на човека.

Свщмчк Иларион (Троицки) говори за това съвсем недвусмислено:

„Христос посочи признака, по който могат да се разпознаят Неговите ученици. Този признак не е християнското учение, дори не са тайнствата, а само любовта… Тайнствата няма да спасят, ако този, който ги приема, няма любов. Апостолът казва: „Ако зная всички тайнства (sacramenta), а любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:1-3)“.

В това отношение той се опира на мисълта на бл. Августин:

„Да приема тайнството на Тялото и Кръвта Христови може и зъл човек – за такъв е казано: „… който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане“ (1 Кор. 11:29). Един зъл човек също може да носи името Христово, т. е. злият човек също може да се нарича християнин – за такива е казано: „… обезславиха Моето свето име“ (Иез. 36:20). Така че злият човек може да прибягва до всички тези тайнства, но да има любов и да бъде зъл – не може“.

Докато в Евангелието всичко е казано просто и недвусмислено: трябва да правим добро (това, което бихме направили на себе си) на всеки човек – независимо дали е наш приятел, или враг, дали ни обича, или мрази, дали ни благославя, или ни проклина, дали ни помага, или ни вреди, дали е християнин, или е езичник, дали живее праведно, или греши.

„… за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни“ (Мат. 5:45).

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 18:09 от Angela61

# 27
Без капка ирония - радвам се че цитираш статия от православен сайт и публикацията ти е по темата.

# 28
  • София
В навечерието сме на един светъл и голям празник:

Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен
(Кръстовден) - 14. Септември. 2024 година
Няма да описвам какво събитие се чества (запомнете православната ни църква чества събития, а не дати!), а ще обърна внимание на един интересен факт. А той е, че на този ден светата Православна църква е определила този ден ... да в пост!

Защо? Защо когато се чества толкова велико събитие, откриването и въздигането на честния кръст, църквата е определила ние да постим.

По няколко причини:

първо - защото се срещаме с кръста, на който е разпнат Господ Иисус Христос и това ни навежда още един път на тъгуване за страданията му;
второ - в знак на смирение;
трето - в знак  на жертвоготовност.

Постът на този ден е с растителна храна и растителна мазнина, без риба и животински продукти!

В очакване сме на този светъл празник!

KFoxen и Angela61 моля ви най-смирено, прекратете диалога между вас тук и си го водене на лични съобщения. KFoxen това не гонене от темата, закото това може да направи само модератор, просто се опасявам, че в дискусията ви се допускат известни отклонения от възприятията на светото Православие (без изрично да уточнявам от кой от участниците). Освен това нека в тази тема да чуем и други участници, а не 80 % от темата да е заета от вашите разсъждения.

# 29
Простете ми, ако съм отнела възможността на други потребители да пишат в темата и съм им попречила да изкажат мнението си, както дядо хаджия съвсем правилно отбеляза!

Но отминаха два дни без никой да вземе отношение и  искрено се надявам да ми простите, че отново ще досадя с присъствието си със следното питане: Има ли предаване, подобно на старото "Вяра и общество" ?

Трябва да призная, че докато беше по БНТ  следях предаването, макар да имаше гости от други деноминации и остри дискусии.
Откакто Георги Милков застъпи, гледам някак по инерция и го пускам по-скоро за фон. Например поканени са двама гости, които се гледат мило - единият твърди, че Божията благодат е само в еди коя си украинска Църква, а другият взема думата и твърди, че Божията благодат е в същата Църква. Буквално няма дискусия, както бяхме свикнали от "Вяра и общество". Няма и зрителски обаждания, както по една друга телевизия (БГ+) - там поне зрителите понякога противоречат на госта в студиото и на водещия.
Та има ли подобно предаване с реална дискусия и представяне различни гледни точки (може да не е на Благоев)?

Скрит текст:
Дядо хаджия, съжалявам ако не съм разбрана правилно в предишна моя публикация - нямам предвид глагола "изгонва", а глагола "гони". Иначе за изгонванията и наказанията знаем как се случват - общо взето по начина, споменат в мнение  17 от тази тема. Но да - технически е невъзможно регулярен потребител сам да изгони друг.
Исках последната дума да е твоя и след като каза, че въпросът е приключен, не исках да продължавам по някакъв начин да представям в недобра светлина мои братя или сестри православни християни (което приемам за грях). Но чувствам нужда да уточня, че сигурно не съм се изразила достатъчно ясно и не съм разбрана правилно по въпроса за гоненето. Простете!

Общи условия

Активация на акаунт