Отопление в къща - камина на дърва/или пелети

• 56 107
  • 177
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Здравейте!

Относно отоплението сме се спрели на варианта - котле с пелети (поне на този етап). Интересно ми е дали имате представа, тъй като имаме стара инсталация (антично котле за твърдо гориво), което е вързано с чугунени радиатори, дали ако те са здрави такъв тип инсталация би могла да се пригоди към едно ново пелетно котле с горелка и всичко необходимо.

Имате ли представа дали това е възможно да се осъществи?
Да. По принцип да.

# 91
Естествено, няма нищо по-различно, единствената преработка, ако разбира се тръбите не са затлачени с котлен камък иначе чугунените радиатори нямат проблем, не ръждясват, та преработка би могла да се наложи, ако системата е проектирана и изпълнена като отворена, на гравитачен принцип (с преливник/компенсаторен съд) на тавана се слага обикновено, така са го правили навремето и може да се наложи да се преработи в затворен тип система, при която горещият флуид се нагнетява с помпа, която да се управлява от контролера на котела, както и да се монтира три или четирипътен вентил и датчици за по-прецизно управление, копенсаторен съд и т.н..
Извикайте инженер да Ви огледа системата и къщата която ще топлите и да Ви каже какво да правите. Много е важно да не се преоразмери котела, но и същевременно да е в състояние да подгрее голямото количество флуид, която ще циркулира в нея - с типа чугунени радиатори водата в системата ще е десеторно повече отколкото в съвременните....

# 92
  • София
Естествено, няма нищо по-различно, единствената преработка, ако разбира се тръбите не са затлачени с котлен камък иначе чугунените радиатори нямат проблем, не ръждясват, та преработка би могла да се наложи, ако системата е проектирана и изпълнена като отворена, на гравитачен принцип (с преливник/компенсаторен съд) на тавана се слага обикновено, така са го правили навремето и може да се наложи да се преработи в затворен тип система, при която горещият флуид се нагнетява с помпа, която да се управлява от контролера на котела, както и да се монтира три или четирипътен вентил и датчици за по-прецизно управление, копенсаторен съд и т.н..
Извикайте инженер да Ви огледа системата и къщата която ще топлите и да Ви каже какво да правите. Много е важно да не се преоразмери котела, но и същевременно да е в състояние да подгрее голямото количество флуид, която ще циркулира в нея - с типа чугунени радиатори водата в системата ще е десеторно повече отколкото в съвременните....

Което предполагам ще води и до невъзможност за икономия на средства при отоплението.. А и от различни отзиви, които успях да прегледам в интернет, останах с впечатлението, че чугунените са дооста по-неефективни от алуминиевите например и други по-нови видове радиатори.

# 93

А и от различни отзиви, които успях да прегледам в интернет, останах с впечатлението, че чугунените са дооста по-неефективни от алуминиевите например и други по-нови видове радиатори.

Това абсолютно не отговаря на истината. Ето обоснованото мнение на един специалист по топлотехника (аз не съм такъв, но чета...,  цитирам:

Алуминият е корозионноустойчив в атмосферна среда, образувайки тънък слой от алуминиев оксид,
който е плътен и предотвратява оксидацията в дълбочина .

Първо трябва да се дефинират изискванията към котловата вода, респ. същата е и циркулационна.
Тук, а и тези теми с водно отопление, които съм прегледал, няма споменато нищо подобно.
Производителите на котли изискват котлова вода с алкална реакция, рН = 8-9, някои до 9.6.

Алуминият взаимодейства с вода в алкална среда. Резултатът е алуминиев трихидроксид.

Практически случай.
Експертиза на 600 бр. алуминиеви радиатори, напълнени м. април за водни проби. Оставени пълни.
През м. септември всички всички радиатори текат.
Причина. Напълнени са с водопроводна вода, високо хлорирана.
Алуминият взаимодейства с хлора и при нормална температура,
образувайки водоразтворим алуминиев трихлорид. Язвена химична корозия.

Акумулиращата способност.
Специфичната топлоемкост на алуминия е 0.9 KJ/Kg.K,
на желязовъглеродните сплави около 0.47 KJ/Kg.K,
относителната плътност съответно 2 700 кг/м3 и 7 200 кг/м3.
Относителната акумулираща способност ще е
алуминий - 2 430 KJ/m3
чугун - 3 384 KJ/m3.
Един чугунен (руски) радиатор е по-тежък от съответстващия алуминиев радиатор приблизително 10 пъти,
сл. съотношението в обемите е 3.7:1 = чугун:алуминий.
Съотношението в акумулиращата способност на радиаторите САМО в метал е
алуминиев : чугунен (руски) = 1 : 5.15.
Съотношението за последните модели немски чугунени радиатори е около 4 пъти, съотношението в обемите е 2.5:1.
Съотношението в акумулиращата способност на радиаторите САМО в метал е
алуминиев : чугунен (немски) = 1 : 3.48.

На базата на обстоятелството, че формулите за изчисления на общия обем на циркулационната вода
в централните системи за отопление не са претърпяла промяна след масовото навлизане първо на панелните радиатори,
и после на алуминиевите радиатори, следва да се приеме за факт твърдението,
че съществува постоянно съотношение Вт/(дм3 вътрешен обем на глидер), спазвано от производителите.
Принципно всякакви промени, които засягат всички производители, се обсъждат и приемат от съответната Асоциация,
влизат в ръководства за проектиране, и след това се допускат до производство.
От горното следва, че водните обеми на съответстващите по топлинна мощност радиаторни глидери
ще са средно 1.5 - 1.6 по-малки при алуминиевите.
Алуминиевите радиатори ще съдържат 1.5-1.6 пъти по-малко вода, респ. толкова пъти по-ниска акумулираща способност по вода.

Чугуненият радиатор има по-голяма акумулираща способност от алуминиевия около 2-3 пъти,
съответно ще се нагрява 2-3 по-бавно, ще изстива 2-3 пъти по-бавно.
Продължителността на процесите е малка, 5-10 минути в зависимост от външния топлообмен и температурите,
многократно по-ниска от затопляне/изстиване на помещението,
и съществено значение няма.

Край на цитата.

С други думи В допълнение по темата искам още веднъж да обърна внимание на заблудата, че по-малкото водно съдържание на радиаторите и системата водело до икономии, защото по-малко вода се нагрявала в котела и оттам се пестяло гориво. Няма такова нещо! Водата е само топлоносител - колкото топлина поеме в котела, толкова топлина отдава в радиаторите. Отоплителната система е едно цяло-за поддържане на температурата в отопляемия обем внесената топлина трябва да е равна на загубите,друг е въпроса колко една система е инертна,а това зависи от желанието на потребителите.

Така че, извикайте специалист - инженер ОВ, не майстор, не търговец на котли и радиатори и ако са Ви читави радиаторите и тръбите, за какво да ги сменяте....

# 94
  • Пловдив
Котелът на пелети не е задължително да работи със система от затворен тип, зависи от спецификациите на конкретния. Те като имат система от отворен тип ще търсят котел за такава.

# 95
Янтра, вие с какъв котел сте? Че ми предстои да се информирам.

# 96
  • Пловдив
Янтра, вие с какъв котел сте? Че ми предстои да се информирам.
Уникален Simple Smile Правен е Simple Smile

# 97
 Mr. Green Мерси. Ще почна четенето по тоз въпрос къмто другата есен най-рано, ама все пак да питам Simple Smile

# 98
Използвам темата, за да попитам има ли доволни от камини с камери на дърва /за вграждане/ с въздуховод, по-специално от фирма, която е изградила подобно нещо. За София става въпрос. Имам обикновена камина, не топли особено и искам да я опитимизирам. Онзи ден останахме без ток за 2 часа при минус 13 градуса и добре че беше тя, иначе - представяте си какво става. Тоест трябва ми нещо, което да отопли две помещения за случаи, когато няма ток, добре изчислено и оразмерено. Но ми е много важно фирмата да е сериозна и кадърна, че миналата година един три пъти ме лъга, че ще дойде на оглед, още го чакам  Wink

# 99
И аз искам да попитам някой ползва ли печка Канада?

# 100
  • Варна
Здравейте. Купихме си къща около 120кв.м. 3 стаи и две бани. Има парно на ток. Предишният собственик е крадял ток . В котелното няма комин . Имаме  две  оферти за термопомпи Дайкин 30000лв. , 21000лв.И за LG 16 000 ( включва и смяна на радиаторите с конвектори ). Оказа се, че нямаме изолация на тръбите и не може да се използва за охлаждане. След много мислене решихме да си сложим климатици. За дневната 65кв.м. Дайкин уруру сарара 56. Трябваше да ги монтират в петък , но времето се развали. Сега ще чакаме да се се оправи времето. 

# 101
Камините на пелети за да работят е нужен ток нали? Защото ако е така - този вариант го изключвам при мен. Идедята на камината е точно когато няма ток да затопля поне две помещения с въздуховоди.

# 102
  • Пловдив
Камините на пелети за да работят е нужен ток нали? Защото ако е така - този вариант го изключвам при мен. Идедята на камината е точно когато няма ток да затопля поне две помещения с въздуховоди.
Има и за без ток. Обаче подаването на гориво е ръчно, т.е. ти насипваш пелети през определено време.

# 103
Благодаря, май ще търся камини на дърва. Имало такива с бавно горене, тоест 7-10 часа забавят горенето за през нощта например. Поне така чета, какво е реално ще проверявам.

# 104
Нашата без ток не гори. Ама тя и помпата не върти без ток така че...
За къщата мисля или открита камина или да има една на дърва за резерва, ако спре токът...

Общи условия

Активация на акаунт