Гледах! Хареса ми! Препоръчвам го! Искам да споделя... L

• 149 991
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Привет, много ми се гледа филм, чийто сюжет се развива през средновековието или нещо подобно. Моля ако някой се сеща за добър филм, нека препоръча.  Peace

# 316
  • София
Anthropoid ми хареса много!
Страхотно направен, с автентично внушение и прекрасна сценография. Цял ден днес го мисля този филм и ми е едно такова тягостно. Много, много тъжна история ...
/В  някои моменти от по първите части на филма, революционно-безразсъдният младежки плам ми напомняше чисто художествено (не идеологически) на нашия "Черните ангели"./

# 317
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Тъжна е наистина, Лея, но дори и тук е на заден план в сравнение с тази на Ян Палах например (за справка- "Горящият храст"). Просто чехите всъщностне са страдали особено много по време на ВСВ, съвестно са съдействали и кротко оцелявали, нищо, че от "Антропоид" се придобива друго впечатление.

# 318
  • София
Джо, благодаря ти за предложението, което правиш!  bouquet Оказа се труден за намиране, но го открих в Пиратите и го тегля. Ще ми бъде интересно да гледам пак нещо в този дух, въпреки, че засяга малко по-късни исторически събития. Доколкото знам, според анализатори, причините за протестните действия на Палах са насочени колкото срещу Съветската окупация, толкова и срещу този апатичен чешки манталитет и примирение. Това, за което и ти говориш по времето на ВСВ. Ще видя как и дали изобщо е отразено и в този филм.

Изчетох много материали в интернет, свързани с операция "Антропоид" и пак се удивих колко прецизно са спазили много детайли във филма. Подминали са обаче факта, че извергите не са пожалили и духовниците.
Гледам и съвременни снимки на църквата "Св. Кирил и Методий" - с входа, с интериора, с балконите ... нямам думи просто, едно към едно са изградени интериорните декори, а дори и страничните външни стени, през които вкарваха маркучите към подземията.
В тази връзка, изчетох пак анализа ти за филма. Сподели, моля те, още малко подробности, ако знаеш, свързани със снимките около самата църква (екстериорните) - пред самата църква ли снимаха?

# 319
" На границата" - български. С Димо Алексиев и Николай Урумув. Мини сериалче е , но е просто великолепен. По Йовков Simple Smile Силно препоръчвам Simple Smile

# 320
The Night Of - Сериала е просто зашеметяващ. Почитателите на крими-тата ще останат впечатлени от невероятната, режисура, сценарий и мрачноста, която го прави още по-страхотен. Сериала се състои от 1 сезон, който се гледа на един дъх. Зад проекта стоят сценаристите Ричард Прайс („The Color of Money”, „The Wire”) и носителят на „Оскар” за най-добър сценарий Стив Зейлиън („Списъкът на Шиндлер”, „Бандите на Ню Йорк, „Американски гангстер”), който изпълнява ролята и на режисьор.

# 321
Гледам и съвременни снимки на църквата "Св. Кирил и Методий" - с входа, с интериора, с балконите ... нямам думи просто, едно към едно са изградени интериорните декори, а дори и страничните външни стени, през които вкарваха маркучите към подземията.
В тази връзка, изчетох пак анализа ти за филма. Сподели, моля те, още малко подробности, ако знаеш, свързани със снимките около самата църква (екстериорните) - пред самата църква ли снимаха?
Интериорните снимки са снимани в студиата "Барандов" (за приземния етаж и основния корпус на църквата) и в самата църква (само корпусът, в приземията в момента има музей). Екстериорните са снимани около самата църква. В студиата са сглобили абсолютно автентични копия на всяко помежение в църквата, бях поразена, разглеждайки ги във фейсбук. А самата църква я знам много добре, понеже е единствената православна, която посещавам тук- останалите са руски и атмосферата им е доста неприятна и задушаваща. Освен това ми е на една пешеходна пътека разстояние от вкъщи.

п.п. това с маркучите беше снимано в уикенда, когато ползваха самата църква, видях го лично. Големи масовки ползваха, по-мащабни от тези на "Дете 44" Simple Smile

п.п.2. като изгледаш сериала, ще ми е интересно да чуя мнението ти

# 322
Моля препоръчайте ми филм, за любов , която е преминала през всякакви препятствия през времето и се е запазила. Нещо като "Тетрадката". Благодаря предварително bouquet

# 323
  • В царството на игрите:)
От сърце благодаря за препоръката за http://www.imdb.com/title/tt4136084/?ref_=nv_sr_2
"Florence Foster Jenkins"
Истинска наслада от началото до края.  Peace

# 324
armyhousewife, има много и други екранизации по Н. Спаркс. Всичките му книги са на тази тематика.

# 325
  • София
Джо, благодаря ти, че се отзова и сподели допълнителна информация от снимките на "Антропоид". Наистина ми бяха интересни подробности от "кухнята" и се радвам, че донаучих неща и от свидетел!  Wink

Нека ти споделя и за впечатлението си от Burning bush, за който съм ти още по-благодарна!  Hug /Извинявам се, но от последните дни се залях с толкова силни филмови емоции, че съм се разчувствала и разнежила до безкрайност/
Изключителна продукция! Един истински кинематографичен шедьовър. Още като видях името на Агнешка Холанд ми стана ясно, че ще видя един болезнено реалистичен разказ, тъй като усещането ми от няколкото нейни гледани продукции беше точно такова. Тя въпреки, че е полякиня е била свидетел като студентка на събитията от Пражката пролет и това се е отразила и в този филм.
Детайлът е изпипан до съвършенство - има го навсякъде - в историята, в цялостната сценография, както и в най-дребните елементи от художественото оформление. Да не говорим за удивителния факт, че са снимали в родната къща на Палах, че са открили в близките селища единствения оцелял крематориум от 60-те години и се оказва, че той е кремиран именно там, както и фактът, че за снимките поръчват изработването на същия ковчег, в какъвто е бил и той (за тези подробности се разрових и научих допълнително).
Образите са изградени чудесно, показвайки чрез всеки един от тях една пълна дисекция на времето и системата. Цялата тази автентичност и внушение направо те подлудява. Може би защото всичко е толкова близо и познато за нас като народ, минал по същия път в недалечното ни минало. Гледах и си мислех, че в крайна сметка е много трудно да съдим за постъпките на обикновените хора. Най-трудно е да извървиш пътя от частното към общото. Както казва един от героите във филма - "Човекът е животно, интересува се само от себе си и от малките си. Всеки в един момент може да се пречупи, за да избегне проблемите".
В крайна сметка отхвърлянето на провала е залегнало дълбоко в човешката същност и не е съвсем ясно доколко имаме право да съдим или не за това. 
Внушението на филма се подсилва и от липсата на плакатни декларации. Оставя те сам да си създадеш мнение за героизма на Палах, според собствената си етичност и с това доколко можеш да понесеш несправедливостта.
За съжаление свободата, която имаме днес не ни е избавила от моралната криза, просто в съвремието тя се определя от икономически аспекти.

В този ред на мисли, използвам случая да кажа и за Roots, който съвсем ме довърши емоционално! Много изпипан филм (минисериал), направо ми се скъса сърцето!  Cry

Последна редакция: пн, 31 окт 2016, 17:38 от Leya

# 326
Тя въпреки, че е полякиня е била свидетел като студентка на събитията от Пражката пролет и това се е отразила и в този филм.
Да, тя е следвала тук във филмовия факултет на Академията на изкуствата (където между другото е завършил и Кустурица). Доколкото знам, а и се усеща в творчеството и, в "Тайната градина" например) е била силно повлияна от Хитилова и чешкия сюрреализъм.
Радвам се, че ти е харесал "Горящият храст" Hug Аз съм леко раздвоена за него, понеже съм свикнала на далеч по-меки краски от Холанд, но пък не мога да отрека, че е наистина добре направен сериал.

# 327
  • София
"Тайната градина" е много добър филм, гледала съм го!  Peace
Това, което аз имах предвид за реализма в творчеството на Холанд, свързвам най-вече с тези правени по истински случаи (за ВСВ и за комунистическия режим) - In Darkness В мрака - много тежък филм, с болезнени контрасти. Също и To Kill a Priest, Europa Europa, Angry Harvest. Сигурно има и други пак тематични, но това е, което аз съм гледала от нея и съм запомнила като много тежки.
Друг много откровен е един от шедьоврите й, според мен - Total Eclipse (липсват ми понякога дебатите ни в темата за Лео  Laughing)
И накрая ще спомена един от филмите й, който не е в горния контекст, но харесвам много - Copying Beethoven.

# 328
  • В Космоса
"Нимфоманка" 2-те части ми дойдоха прекалено натуралистично и отблъскващо, но си ги изгледах де. Все си падам по по-"арт", но понякога и на мен ми идва извратено.

И един също леко странничък и малко фанатичен - The Silent Storm. Не е лош, но е муден. Имаше една сцена с българска народна песен, която ми се стори много не на място.

# 329
Българските народни песни никога не са на място (ако имаш предвид песента де).

Общи условия

Активация на акаунт