Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

 • 117 582
 • 765
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 502
Тема за информация, въпроси, отговори и споделяне на опит относно освобождаването от митница на пратки, пристигнали от страни извън ЕС

На въпроса дали пратката ще отиде на митница или няма, не може да се даде точен отговор. Митническите служители имат право да задържат всяка една пратка, независимо от нейната стойност, тегло или размер.

Пример за статут на пощенска пратка задържана на митница:
Скрит текст:

На митница може да бъде задържана всяка една пощенска пратка, включително и такава, която е на стойност по-ниска от 30 лв. За тези пратки не се дължи ДДС, но има пощенска такса от 3,50 лв.
Останалите пратки, чиято стойност надвишава 30 лв. се освобождават от митница след заплащане на ДДС за пратки до 300 лв, а за тези над 300 лв. мито (ако има такова) + ДДС.
Пощенска такса за тях е 3,50 лв на пратка.
Куриерските пратки почти винаги се задържат на митница.


СПОРЕД РЕГЛАМЕНТИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, ЗМ, ППЗМ И ЗАКОНА ЗА ДДС, правилата са следните:

ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ
(пратки, пристигнали с БГ пощи)


ОТ 01-07-2016 г. е в сила НОВА ИНСТРУКЦИЯ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ И „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ“ЕАД
http://customs.bg/bg/pubs/6715

Според новата инструкция:

До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Получава се от пощенския клон по адреса, посочен на пратката, освен в случаите, когато е задържана за митнически контрол. Тогава се получава от митницата без да се заплаща ДДС или мито.

Над 30,00 лв (15 Евро)
Дължи се ДДС 20% от общата стойност на стоката и доставката.
Ако пратката надвишава 300 лв (150 евро) се заплаща и мито, ако е определено по митническа тарифа за конкретната стока. Има доста стоки, за които ставката е 0%, независимо от тяхната стойност. Например за телефони и друга техника митото е 0%.
Попълва се митническа декларация.
Изисква се ЕОРИ номер в случай, че освобождавате пратката си сами или чрез представител, различен от БГ Пощи.

Пратката се получава от съответната митница, посочена на пощенското известие.
Носи се лична карта, копие от PayPal или друго плащане (банково извлечение) или фактура, копие от поръчка и пощенското известие.
ДДС и мито се заплащат на каса в банката, квитанцията отпада.
Плаща се и пощенска такса 3,50 лв

Според новата инструкция БГ Пощи могат да ви представляват на митница, като подадат от ваше име митническата декларация и заплатят всички такси. (Отнася се за пратки на стойност до 1000 Евро).
В случай, че получателят на пощенска пратка желае да се възползва от новата услуга „Митническо представителство”, е необходимо същият да предостави на място, да изпрати по факс, e-mail или по пощата необходимите документи за освобождаването на пратката, посочени в „писмото-покана” на митническите органи и “декларация-съгласие” за представянето му от "Български пощи" ЕАД пред митническите органи на Република България.
При ползването на тази услуга не е нужно клиента да има ЕОРИ номер и да попълва митническа декларация. БГ Пощи освобождават с техния ЕОРИ и те съответно си попълват декларацията.
Повече информация за услугата на БГ Пощи http://www.bgpost.bg/bg/news/1076

В СЛУЧАЙ ЧЕ НЯМА ДА ПОЛЗВАТЕ УСЛУГАТА НА БГ ПОЩИ И ИСКАТЕ ДА ОСВОБОДИТЕ ПРАТКАТА СИ САМИ:

Трябва да си извадите ЕОРИ номер, ако нямате постоянен и да отидете в офис на митнически брокер да ви попълнят митническа декларация. За митническа декларация с 1 вид стока (1 тарифен номер) се заплаща около 12,00-15,00 лв според цените на фирмата, където ви я попълват. За всяка следваща стока в пратката се заплаща по 4-5 лв.
ЕОРИ номер се вади с лична карта от митницата, най-често в деловодството. Безплатно е.
Може да се извади еднократен ЕОРИ номер, който става веднага или постоянен, за който трябва да се върнете на следващия ден или след няколко часа.

Процедурата най-общо е такава:
С документите от пощата (товарителница), попълнена деклация, ЕОРИ номер, разпечатка от плащането или фактура, пощенско известие и лична карта се отива на гишето, посочено в известието. От там ви насочват към митническите служители, обработващи пратки по внос.
Подават се документите и чакате да ви ги обработят. Може да поискат да погледнат пратката, преди да оформят декларацията.
След това се плаща ДДС на каса в банката. В повечето големи митници има банкови гишета, така че не е нужно да се ходи далеч.
С платежното от банката се връщате на при митническия служител, където чакате още известно време да се отрази плащането в тяхната система.
Накрая ви дават вашият екземпляр от митническата декларация и можете да си получите пратката.

За всичко това можете да използвате услугите на митнически представител срещу заплащане. Митнически представители са всички фирми, които попълват документи и офисите им се намират обикновено в близост до митниците.
Трябва да им дадете нотариално заверено пълномощно и те ще освободят пратката вместо вас.
За цените не мога да кажа точно, но са някъде в порядъка от 30,00 до 50,00-70,00 лв.


КУРИЕРСКИ ПРАТКИ
(такива, които са пристигнали с куриерска фирма - DHL, EMS, FEDEX и др.)


До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Куриерът я доставя до вашият адрес.

Над 30,00 лв (15 Евро)
За куриерските пратки винаги се попълва митническа декларация и се иска ЕОРИ номер, освен ако не са на стойност под 30,00 лв. Тогава ги носят директно на адрес.
Всички куриерски пратки над 30,00 лв минават митница по описаната по-горе процедура с попълване на декларация и с ЕОРИ номер. За тези до 300 лв (150 евро) се плаща само ДДС, а за останалите мито (ако е дължимо според вида на стоката) и ДДС.

Куриерските фирми ще ви предложат да им дадете нотариално заверено пълномощно, с което те се наемат да извършат освобождаване на пратката вместо вас. В този случай не е необходимо да ходите на митница и да вадите ЕОРИ. Ще ви изпратят текста на пълномощното, което е специално за митнически цели, където вие да си попълните данните и да заверите при нотариус. Занасяте или изпращате пълномощното на куриерската фирма и тя ви изважда ЕОРИ номер и извършва всички митнически формалности, след което ви доставя пратката и заплащате нужните суми (ДДС и мито, ако е начислено) на тях.

При DHL тази услуга е безплатна за пратки, пристигнали в техния склад, а при другите куриери се заплаща според тарифите им.

Ако желаете можете да ползвате и друг митнически представител, различен от куриерската фирма, в който ви е пратката. Процедурата с упълномощаването е същата. Цените за услугата са различни, според тарифите на конкретната фирма.

ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ДО ТУК СЕ ОТНАСЯ ЗА ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИРМА КЪМ ДРУГА ФИРМА ИЛИ ОТ ФИРМА КЪМ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ.

ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ ДО ДРУГО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ

За пратки между две физически лица на стойност до 45 Евро, за които получателят не е заплатил (напр. подаръци) не се дължи ДДС и мито, не се попълва митническа декларация и не се изисква ЕОРИ номер.
Освобождават се от митница само с представяне на документите от пощата или куриера (товарителница, цесия), известие, лична карта и опаковъчен лист или стокова разписка, ако има.

ОТНОСНО ВЪПРОСИТЕ ДАЛИ КОНКРЕТНА СТОКА ИМА МИТО И КОЛКО Е
Първо трябва да се определи тарифен код на стоката.
Тарифните кодове се определят според вида на стоката и се търсят в Митническата тарифа (ТАРИК)
За непрофесионалист е трудно да определи тарифната позиция, тъй като има много условности и подробности. Стоките са групирани в раздели и глави според вид материал и предназначение. Някои са лесни за откриване, други не чак толкова. Тълкуването на тарифата не винаги е еднозначно.
Това ще го направят служители от фирмата, където трябва да отидете за попълване на митническата декларация. Ще определят тарифния номер и ще изчислят дължимите суми.Предишната тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=811865;topicrefid=20

Последна редакция: пн, 18 юли 2016, 17:06 от Ros@linda

# 1
 • София
 • Мнения: 318
Благодаря за темата, Ros@linda, както и за отделеното време!  bouquet
Изключително полезна е за всички, които пазаруват в чужбина... Дано по-малко пратки да ни спират за проверка на митниците... Peace  hahaha

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 14 028
   И аз благодаря за новата тема! bouquet

   Чудя се дали със същата успеваемост, както преди, ще минават пратките, които продавачите предвидливо са декларирали с по-ниска от 30 лв. стойност? Thinking Или ще спират всичко наред?

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 877
Благодаря за темата!  bouquet
Вероятно почти всичко ще минава през митница.

# 4
 • Мнения: X
Благодаря за новата тема. Аз рискувах с една поръчка от айхърб за 80 лв., почти 100% ще отиде на митница, да видим.

# 5
 • София
 • Мнения: 502
Е, няма всичко да се спира. То е физически невъзможно. Няма кой да се занимава, трябват доста повече хора. Освен това БГ Пощи не са особено щастливи сега с новите неща, които ги натовариха, защото и те нямат капацитет да се справят.
Днес получих пратка декларирана 10 долара на адрес.

# 6
 • Мнения: 5 835
И аз благодаря за темата. Ще следя дали няма да настъпи някаква промяна все пак.

А в предишната тема, в указанията, които беше публикувала Ros@linda, пишеше, че за пратки на стойност над 30 лв. пратката се получава от съответната митница. Също така по-назад някой се оплака, че трябвало дори 2 пъти да ходи на митницата, вместо да може да си получи пратката в местния пощенски клон, както би трябвало да бъде. Ако наистина пратките се получават в местния клон, тогава има смисъл да се използва посредничеството на Пощата, но ако трябва въпреки всичко да се ходи на митницата, ми се струва направо идиотско. Rolling Eyes

# 7
 • София
 • Мнения: 502
Понеже още не е окончателно ясно, а и съм убедена, че в различните градове ще се работи различно, затова няма да конкретизирам много в темата, просто някъде ще е едно, другаде друго и хората най-добре да се информират на съответните телефони за конкретна информация. Тук да пише поне основните неща.

# 8
 • Мнения: 5 835
Да, така е. А темата и информацията в нея са полезни. bouquet Дано поне да бъдем максимално улеснени от услугите на Пощата, след като така или иначе ще се плаща повече.

# 9
 • София
 • Мнения: 551
Такаа, и аз пак да се включа с мнение, тъй като както казах днес освободих двете си пратки от митница на място, преди това попитах по телефона, ако ползвам новата им услуга, представляване - може ли да си я получа в пощенския клон и те казаха не, с доставка, която се плаща, както и преди можеше.
Тогава реших да отида на място /за да спестя тези 12 лв/, като по тел. изрично попитах какво означава тази митническа декларация, ако не ползвам техните услуги, те хъката мъката не ми изясниха, а на място ми казаха, че пак ще  платя почти същото.
И така, като казах ама може ли поне да изчакам, да не идвам втори път, стана бързо, просто с приоритет обработват тези дето чакат явно.
Така че аз лично не виждам нищо в ползва на клиента, единствено облагодетелстване с повече пари! Някой ако го вижда по-друг начин, направо се учудвам. Реално хем ме представляват, хем не мога да я получа безплатно до пощенския клон, т.е. да плащам и доставка и да се разкарвам до там и разходи, то излзенаха златни нещата!  newsm78

# 10
 • Мнения: 5 835
Мда, за митница София става въпрос, предполагам? Точно това имах предвид - че за клиента става и по-сложна цялата процедура, не просто по-скъпа. Това в никакъв случай не е улесняване. Затова и смятам, че има нещо нередно тук - в начина на прилагане на наредбите.

Между другото, dessie_d, колко щеше да струва доставката на пратката от митницата до пощенския клон, стана ли ясно?

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 09:14 от Cioccolata

# 11
 • Мнения: 262
ако случайно отиде пратката ми на митница, искат фактура ли?
къде мога да я видя и принтирам?
Веднъж ми се случи, но отдавна и помня, че бях принтирала погрешно..нищо, че сумата пак беше обозначена, но не искаха това!! Rolling Eyes

# 12
 • София
 • Мнения: 502
ако случайно отиде пратката ми на митница, искат фактура ли?
къде мога да я видя и принтирам?
Веднъж ми се случи, но отдавна и помня, че бях принтирала погрешно..нищо, че сумата пак беше обозначена, но не искаха това!! Rolling Eyes

Ако е поръчка от сайт в профила с моите поръчки се принтират детайлите на поръчката, където се вижда името на стоката, количество, цена, изпращач, получател.

# 13
 • Мнения: 1 037
Мерси за новата тема! Simple Smile
Моята пратка успешно я освободиха от Федекс и беше при мен в петък. Тяхното обслужване няма да го коментирам.. Но имам един въпрос. При връщане на получена стока за замяна пак ли се минава през същия ад? Пак ли ще задържат това, което продавачът праща за замяна, въпреки че вече е платено ддс и тн първия път?

# 14
 • София
 • Мнения: 502
Връщането е сложно. За да се докаже после при получаване, че нещото е същото, първоначално трябва да му се направи декларация за износ, да се опишат серийни номера или друго, по което може да бъде разпознато. Да се приложи кореспонденция с продавача, че сте се разбрали да го върнеш и той да замени с друго. Всички предшестващи документи от вноса на нещото, когато първоначално е дошло тук, за да се докаже, че за него е било платено всичко. Сигурно има и още неща, които биха могли да поискат, за тези се сещам на първо четене.

Общи условия

Активация на акаунт