***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 125 900
  • 765
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Прочетох темата и последните страници на предишната с нарастващо възмущение.
Нови правила, нови схеми...  ooooh!
Нямам против да си плащам никакви задължителни републикански данъци и мита, в това отношение съм ЗА и лично аз - винаги изрядна.
Ако схващам правилно, БГ пощи искат 12 лв. за митническо представителство (с техния ЕОРИ).
Също 12 лв. струват безценните кодове, така тайни и необходими за попълване  на митническата декларация. На място/митница може и 15 кинта да ми вземат...
Възмутителното за мен е именно това нерегламентирано събиране на "такса" за попълване на митническата декларация! То и пред НАП се предлага подобна "услуга" от мургави братя, да ти попълнят ГДД срещу 50-ина лева...

На Веслец не съм стъпвала от времето, когато там пристигаха поръчките ни от ларедут.  Mr. Green
Но моля ходилите или тези, на които скоро им предстои да освобождават сами пратка, да се поинтересуват дали няма вариант хората сами да си попълват тези митнически декларации.
За мен това е абсолютно незаконно толериране и облагодетелстване на определени митнически агенти/ции!!!

Най-малкото, което се сещам за момента е да се снимат попълнените декларации преди подаване... или да се набави подробна информация за важните  и необходими полета в нея.

Аз лично поръчвам от Алиекспрес само дреболии за под 10$, но ето че се престраших маратонки за детето да поръчам за малко над 30 лв., и ако се наложи да мина през този ужас за 3-те лв., с които надвишавам 30-те лева, просто няма да оставя нещата така!  Crossing Arms

# 46
  • Стара Загора
От това, което прочетох за новите условия, нещоо не ми стана ясно или аз не съм разбрала. Въпросът ми е следният - ако пратката ми е над 30лв от USA ще бъде ли спряна на митница? Защото някъде четох си спомням, че може да е до 30$.

# 47
  • София
Ева, попълването на митнически декларации и представителство пред митница е цяла наука за този, който иска да работи като митнически брокер/агент/представител, както и да го наричат сега (защото и в това има промени). Аз се борих да се науча повече от година и сама определено не стана. Помогнаха ми различни колеги срещу заплащане. И то дълго време ми помагаха. Отделно ходих на курсове по Митническо агентиране в УНСС. Всичко останало го научих с много работа и сблъскване с казуси. Това беше в далечните 1998-1999 г. Преди да разбера основните и най-важните неща не посмях да отворя мой офис, за да не се излагам пред клиентите. Всяка грешка или непознаване на нормативната уредба струва много пари и време на клиента, а това не трябва да се допуска. Обучила съм няколко момичета след това, за да могат да работят при мене. Няма как да дойдат от улицата и да започнат работа. Професията ни е изключително сложна и отговорна, но за съжаление само корпоративните клиенти са наясно с това. Тези, които са физически лица и поръчват дребни неща за лични нужди не разбират и смятат, че това са някакви измислени правила за събиране на пари.
В сайта на Агенция митница има възможност за попълване на декларация, но ти трябва ел. подпис. Ако поръчваш еднотипни неща може да се ползва стара декларация и да се гледа от нея. Но за всяко ново нещо трябва да се пита.

# 48
  • София
От това, което прочетох за новите условия, нещоо не ми стана ясно или аз не съм разбрала. Въпросът ми е следният - ако пратката ми е над 30лв от USA ще бъде ли спряна на митница? Защото някъде четох си спомням, че може да е до 30$.

Над 30 лева, не долара.

# 49
  • София
Ева, попълването на митнически декларации и представителство пред митница е цяла наука за този, който иска да работи като митнически брокер/агент/представител, както и да го наричат сега (защото и в това има промени). Аз се борих да се науча повече от година и сама определено не стана. Помогнаха ми различни колеги срещу заплащане. И то дълго време ми помагаха. Отделно ходих на курсове по Митническо агентиране в УНСС. Всичко останало го научих с много работа и сблъскване с казуси. Това беше в далечните 1998-1999 г. Преди да разбера основните и най-важните неща не посмях да отворя мой офис, за да не се излагам пред клиентите. Всяка грешка или непознаване на нормативната уредба струва много пари и време на клиента, а това не трябва да се допуска. Обучила съм няколко момичета след това, за да могат да работят при мене. Няма как да дойдат от улицата и да започнат работа. Професията ни е изключително сложна и отговорна, но за съжаление само корпоративните клиенти са наясно с това. Тези, които са физически лица и поръчват дребни неща за лични нужди не разбират и смятат, че това са някакви измислени правила за събиране на пари.
В сайта на Агенция митница има възможност за попълване на декларация, но ти трябва ел. подпис. Ако поръчваш еднотипни неща може да се ползва стара декларация и да се гледа от нея. Но за всяко ново нещо трябва да се пита.
Благодаря ти много за разяснението, Ros@linda! Убедена съм, че попълването на митническа декларация е сложно и изисква специфични познания. В никакъв случай не искам да омаловажавам нечия работа, но при така поставени условия, аз лично, като дребен купувач на боклучета от Китай, съм поставена пред грозна картинка.
Допускам, че образци с попълнени декларации няма на местата, където трябва да се подават/да се освобождават пратките... но защо е задължително условието за електронен подпис?!
Дори онлайн регистрация за ЕОРИ е практически невъзможна... за какво му е на един обикновен потребител за лични нужди електронен подпис?
Дали изобщо ще ми се случи някога друга моя пратка да отиде на митница... не зная, но защо така строго е ограничена възможността за хора, които искат и биха се справили сами с попълването на МД?!
Ясно е, че трябва да има хляб за всички под слънцето, но това е гнусен пладнешки обир!  #Cussing out
Пак казвам, нямам против събирането на данъци и такси, особено за корпоративни клиенти...

Последна редакция: пн, 01 авг 2016, 22:26 от Evа

# 50
  • Sofia

Винаги границата е била над 30 български лева. Peace Някой те е подвел явно.

# 51
  • София
Този наплив поръчки от сайтове на физически лица се случи скоро. Преди нямаше изобщо такова нещо. Законите са мислени тогава (1998г. въведоха новия Закон за митниците, 2007 г. въведоха европейските регламенти), а сега ще е адски бавно и тромаво да се промени нещо заради дребните купувачи. Това е ново и за мен. Аз си работех преди с фирми и тирове, изобщо не съм знаела как се освобождават пощенски пратки, не съм и подозирала, че съществуват. Онлайн търговията и това пазаруване в по-голям мащаб станаха откато тръгна Алиекспрес (преди 3-4 години). Чакай сега да минат още толкова, за да се задейства нещо, ако изобщо стане.

# 52
  • Стара Загора

Винаги границата е била над 30 български лева. Peace Някой те е подвел явно.

Благодаря! А над 30 лв само ДДС се плаща, нали? И какви документи искат да се носят?

# 53
  • Sofia
Благодаря! А над 30 лв само ДДС се плаща, нали? И какви документи искат да се носят?

Най-общо – да, само 20% ДДС. Мито се плаща за стоки над 150 евро и то само за някои, не за всички. Трябва да предоставиш разпечатка от плащането, копие от поръчката, банково извлечение – изобщо, всичко, което е изредено на бележката, която ще получиш, в случай че пратката ти е задържана на митница. Според новите правила, освобождаването на пратка ще ти излезе между 12 и 15 лв. Peace

# 54
  • Стара Загора

Най-общо – да, само 20% ДДС. Мито се плаща за стоки над 150 евро и то само за някои, не за всички. Трябва да предоставиш разпечатка от плащането, копие от поръчката, банково извлечение – изобщо, всичко, което е изредено на бележката, която ще получиш, в случай че пратката ти е задържана на митница. Според новите правила, освобождаването на пратка ще ти излезе между 12 и 15 лв. Peace

Забелязала съм, че доста пъти ти ми отговаряш на глупавите въпроси, за което 1-во искам да се извиня, защото нищичко не знам и за това питам и 2-ро ИСКРЕНО ти благодаря, че ми отговаряш толкова светкавично! Все още не съм направила поръчката, която обмислям, а само се подготвям психически. Надявам се всичко да мине добре. Grinning

# 55
  • Sofia
   А, моля, за нищо! Grinning Аз нямам спомен, но пиша в доста теми, а и имам склонността да се фокусирам върху самото питане, рядко помня кой точно ник го е произвел. Laughing Пък и все пак е форум – за това е създаден – да питаме и отговаряме. Wink

Между другото, пробвай да помолиш продавача да декларира пратката на по-ниска стойност – примерно, $12. За жалост, поне според моя опит, повечето американски търговци отказват, за разлика от китайските си колеги. Е, има и такива, които се съгласяват. Така шансът пратката ти да мине, без да е задържана на митница и без да трябва да плащаш ДДС, е доста голям.

# 56
  • Стара Загора
   А, моля, за нищо! Grinning Аз нямам спомен, но пиша в доста тема, а и имам склонността да се фокусирам върху самото питане, рядко помня кой точно ник го е произвел. Laughing

Между другото, пробвай да помолиш продавача да декларира пратката на по-ниска стойност – примерно, $12. За жалост, поне според моя опит, повечето американски търговци отказват, за разлика от китайските си колеги. Е, има и такива, които се съгласяват. Така шансът пратката ти да мине, без да е задържана на митница и без да трябва да плащаш ДДС, е доста голям.

И аз си го помислих това, но едва ли Dose of colors ще направи това за мен.  Grinning

# 57
  • Sofia
   Мда, щом иде реч за голяма фирма / сайт, а не, примерно, за търговец в Ebay, шансът да стане е много малък, клонящ към нула. Peace

# 58
Възползвах се от митническото представителство на БГ пощи в София. Снощи (неделя) им пратих по имейл исканите 'документи' (екрани от ebay, paypal, банката, снимка на декларацията - съгласие да ме представляват), а днес в 12 ми се обадиха, че пратката е освободена и утре ще я доставят на адрес. Впечатлена съм от скоростта. Утре евентуално повече инфо.  Peace

Пратката е доставена от куриер на БГ пощи и на вратата платих на куриера всичко:
Платеното ДДС
+ 6лв доп.услуги за ЕС (разменна пощенска станция)
+ доставка 8.10лв (транспорт 7.50лв + 0.60лв за 2.320кг)
+ 12лв такса митническо представяне на БГ пощи.

Митническа декларация за всички стоки над 30лв задържани на митница ли се попълва? Чудя се какво и дали бих 'спестила' някоя от тези такси, ако бях отишла на Веслец сама срещу загубеното време разбира се.

# 59
shrekie
Да, ако са задържани в митницата.
За освобождаване на пратка ще искат ЕОРИ номер.
Попълването на митническа декларация - 12-15 лева при митнически агент/брокер.
Допълнително такси за превод, ДДС и т.н
И отделно пътни разходи до митницата. Както и време.

Общи условия

Активация на акаунт