***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 126 094
  • 765
  •   1
Отговори
# 60
Викаха ме на Веслец, така че предполагам е била задържана в митницата. Има ли друг вариант?

В такъв случай излиза, че е по изгодно с посредничеството. Така или иначе тези пари ще се дадат за попълване на декларацията+ банковите такси. А спестеното време и разправии са ми по-скъпи от 8лв за куриер. (ЕОРИ си имам)

# 61
Ами, в случая за мен "излишни" са тези 6 лв. (още един начин за събиране на пари и пълнене на нечия гуша), а и таксата за доставка ми се струва доста височка, честно казано... Но наистина поне се спестява ходенето до митницата (което явно не е еднократно, а двукратно), а най-вече се спестяват разправиите и нервите там.

# 62
Ами, в случая за мен "излишни" са тези 6 лв. (още един начин за събиране на пари и пълнене на нечия гуша), а и таксата за доставка ми се струва доста височка, честно казано... Но наистина поне се спестява ходенето до митницата (което явно не е еднократно, а двукратно), а най-вече се спестяват разправиите и нервите там.

Съгласна съм, че са 'излишни', но предполагам ще са дължими и ако сама бях отишла до Веслец. т.е. няма избор за тях. Опитвам се да си изясня за себе си за бъдещи пратки, кое е по-добре.
За сегашната е ясно - доволна съм. Пратката е вече в къщи, а без посредничеството едва ли щях да съм събрала 'кураж' и желание да отида до Веслец още.   Laughing

# 63
Взех си пратката.
В касовата бележка за митническото представителство на Бг пощи е вписано че това им идва "Случаен приход" ...
Много случайно го измислиха тва събиране на такси #Crazy

# 64
Здравейте.
Преди малко получих писмо от Митницата в Бургас.  ooooh!
По принцип пазарувам от aliexpress,но винаги за някакви съвсем дребни суми,защото пратки за над 100 лв така и не пристигнаха.В момента очаквам само един молив за вежди.И в това писмо пише,че трябвало да пратя извлечение за плащане от банкова карта,искат да напиша от къде е изпратена.Молива струва 20-30 цента,пишат "Дължимите суми за мито,ДДС и акциз,както и пощенските цени за услугата "Митническо обслужване" ще заплатя при получаването на пратката в пощенската станция за получаване."  #Crazy За някакви стотинки не си заслужава,но как да съм сигурна,че не е някоя от липсващите пратки,които чаках повече от година...За първи път се сблъсквам с подобен проблем.Умишлено никога не съм поръчала за над 30 лв,за да не се занимавам излишно.
Не ми се дават излишни пари,за да си правя експерименти  newsm78
Ако им звънна дали ще ми кажат коя пратка е и каква стойност пише на нея?  ooooh!

# 65
  • София

Bandida, погледни на писмото дали пише тегло на пратката. Така най-лесно ще се ориентираш. Ако не, пробвай да им звъннеш. Може пък да се окажат любезни и да проверят.

# 66
Не всички пощески клонове извършват представителство пред Митници. Засега е само в по-големите градове.
Информацията от картинката е актуална към днешна дата 2.08.2016

# 67
  • София
Само в тези градове, където има организирана Пощенска станция при митница. В нито една друга поща нямат идея как става освобождаване от митница, нито знаят да обяснят, но то не и тяхна работа.

# 68
На полето за тегло има само чертичка.Точно заради това ми е много странно и не виждам как ще разбера коя е пратката.Ще звънна утре и да видим  Rolling Eyes

# 69
На полето за тегло има само чертичка.Точно заради това ми е много странно и не виждам как ще разбера коя е пратката.Ще звънна утре и да видим  Rolling Eyes

Ако е от скъпите Ви пратки би трябвало да има тракинг номер. В известието трябва да пише тракинг №, ако има такъв. По него може да се ориентирате коя от поръчките Ви е, ако е от скъпите.

# 70
Не пише нищо,просто са оставили полетата празни.Пише само номер на пратката,но не е като номера от сайта,а кратък.Така нищо не ми говори.Утре ще звънна и ако не ми кажат поне колко тежи,просто ще я откажа.  Laughing Сега се мъча да разчета държавата от която е пратена.Май пише НЛ,а молива е точно от Холандия.

# 71
Пиша мнението си за да хвърля малко яснота, за тези които не са особено наясно с новите правила и пощенското представяне пред митницата.

В повечето пощенски клонове, НЕ ЗНАЯТ, че подобна услуга съществува. БГ ПОЩИ пише в сайта си, че това нещо се предлага от тях, но НЕ СА отбелязали, че се предлага предимно в митниците, където има пощенско представителство. Почти в 98 % от случаите в пощата в квартала Ви, не знаят за подобно нещо. Ако имате поръчана пратка през пощата и бъде спряна на митница, ще Ви се наложи да се отбиете през пощата в митницата. Процедурата е следната:

1. Ако са Ви изпратили пощенско известие и писмо покана, попълвате данните си и отивате на Гише 13 в пощата на митницата. С това попълване се съгласявате да ви представляват те. Услугата струва 12 лв, като плащате и някаква допълнителна такса 3.50 лв за някакви си Европейски глупости. До тук сте на 15 лв.
2. Носите със себе си разпечатка от плащането в сайта. Правите един скрийншот, разпечатвате и тва е. Въпреки, че пише и банково извлечение, не го искат, освен ако не случите на кисела лелка, която се прави на много спазваща правилата.
3. Изчаквате 20-30 минути, в зависимост от темпото с което им се работи, плащате горе споменатите суми + ДДС-то, което се начислява от декларираната сума на пратката която сте купували от сайта. После ви дават листче с което отивате на 23-то или 26-то гише по спомен, там им е складчето. От там си взимате пратката и изчезвате. Процедурата въобще не е сложна.

Аз ви препоръчвам да ползвате тях като посредник, нещата им минават метър и не са чак толкова стриктни. Ако изберете митнически служител или някоя от фирмите вънка да ви попълват декларацията си пригответе между 15-18-20 лв. Ако нямате ЕОРИ, ще се занимавате вътре по гишетата да Ви вадят и ЕОРИ. Тромава история.

Имайте предвид, че каквото и да Ви бъде спряно на митницата, ще платите минимум 15 лв за представянето и европейската такса + сумата от ДДС-то, за закупения продукт.

Всяка пратка над 15 $ отива на митница. Тези които купуват от AliExpress или други подобен сайт, преди да закупят въпросната стока ги съветвам да пишат съобщение на продавача и да питат колко ще я декларира. Ако се разберете изгодно с продавача може да декларира ниска стойност. Аз имам сумати пратки по 30-40-50 долара, винаги декларирани за по 7-10-12 $ договорка преди тва. Ако продавача ви откаже да я декларира, не я купувайте от него, а търсете подобна или същата от друг продавач. Единствените пратки които на мен ми спират на митница са телефоните. Тях според наредба CN 22 ги пишат на самата пратка като mobile phone и обикновено се декларира между 20-30$ пак по договорка, но така или иначе, щом е над 15, спира на митница. Има и продавачи които декларират телефон, като Kids Toy на стойност 12$ и ако имате късмет, ще мине без проблем. Ако се съмняват митничарите, ще я спрат и ще платите ДДС-то. Не ви пречи да опитате късмета си обаче  Sunglasses

П.С. ...митническа декларация няма да ви дадат да попълвате сами, щото просто и ония фирмички отвънка, и пощата вътре... всички трябва да ви цакат допълнително. Всички са в една игра и подобна схема е изключително печеливша. Ако си поръчате обувки за 20 $ и продавача ги декларира 15 $, отивате на митница. Показвате извлечението за 15 $, плащате 20% ДДС на сумата в лева, тва са 27-28 лв, според курса. И въпреки тва, пак ще платите 12 лв за представляването от пощата + 3.50 европейската такса. Така, че комуникирайте с продавачите да декларират ниски стойности, за да ви минават пратките без проблем. Помнете, че винаги има риск. Ако нещата са в действителност под 15 $, не се притеснявайте - не дължите нищо, никому.

# 72
@krizzz Не си съвсем прав/а - митничарите не четат дребния шрифт по етикетите на пратките кое колко е декларирано Simple Smile Проверяват ги на случаен принцип и "на око" тоест в зависимост от големината и вида на пакета. Или по разпореждане - да се провери цялата доставка от едикъде си примерно.
За телефоните също е специфично - тях ги "засичат" по батериите защото дори изключена батерята излъчва магнитно поле. Откакто станаха толкова атентати вече не се разрешава в пратка да има повече от 1бр батерия (а нашите пощи въобще отказват батерии в колет). Това че някой телефон минава гратис митница е заради митничарите а не защото не са го видели.

По принцип пощенските пратки не се проверяват физически при разтоварването само се отделят тези, които ще се проверят и ние получаваме известие, че пратката ни е на митница. Когато отидеш там, тогава се проверява.

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 22:38 от Marcellina

# 73
Не е съвсем така, четат си ги. Не е съвсем случаен принципа, но си права, че зависи от тва кой е на работа и на кой, колко му се работи. Колкото до батериите, мисля, че тук грешиш съвсем. Аз съм поръчвал няколко, като последните две бяха за Iphone 5, от един и същ продавач, пристигнаха на куп в кварталната ми поща. Имам и друг още по-забавен случай. Телефон + кейс за него, от един и същ продавач пакетирани и изпратено като две пратки по едно и също време. Е, телефона отиде на митница, кейса дойде в пощата. Така, че наистина ситуацията е бая измислена и всичко е до късмет и т'ва дали някой го мързи да проверява и минеш метър. Аз като човек с доста пратки си вадя подобни заключения.  Rolling Eyes

# 74
  • Варна
Извинявам се, че е извън темата за митниците, но е относно батериите. Преди 2 г бях поръчал комплект акумулаторни батерии и дойдоха с кораб за 3-4 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт