***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 126 862
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
Не знам дали съм права, дано не, но подозирам, че пак започва период (месец примерно) на задържане на всички пратки на митницата, независимо от стойността. Дали е заради идващите избори, не се знае. Rolling Eyes

# 76
На какво се дължат тези твои подозрения? Мисля, че са неоснователни. Те и да ми спрат кейс за 2 долара, няма да ида да се занимавам да го "освобождавам". Аз трябва да платя повече такси за "услуги" там отколкото струва кейса. Иначе, днес си взех поредната пратка в пощата, дойде на 12-тия ден. Декларирана за 2$ и проблем няма. Чакам още бая.

# 77
  • София
Всяка пратка от страна извън ЕС може да бъде задържана на митница, независимо от стойността.

# 78
  • София
А след като в проследяването на пратката пише, че е изпратена на митница, статуса променя ли се?
При мен вече шести ден е така, но нито митн. известие имам, нито движение в проследяването.
Иначе си извадих ЕОРИ и се подготвям за пътуване до Веслец...

# 79
Имам пратка на Веслец, сега ще метна документите по мейла, но не искам куриер да ми я достави
В такъв случай от къде ще  получа, от там ли?

# 80
Относно тези +12лв за които и аз днес "разбрах" Wink

Ужас. Така ужасно се оскъпяват евтините пратки! на DHL съм пращал такава декларация - пълномощно заверено при нотариус, което струва само 6.50 еднократно за нотариуса за цял живот! А сега пощите искат за всяка една пратка задържана за освобождаване + 12лв за декларация! За всяка една пратка +12лв! Това е непосилно!

Декларацията, което пощите изискват, може да се види по долу. http://www.customs.bg/bg/page/299

Ако все пак си направим примерно тази пълномощно към Български Пощи бланка (пример долу), попълним я, заверим я при нотариус и изпратим на пощите оригинала, може ли това да важи за всички пратки и да не плащаме за всяка +12лв? Най-важното е, могат ли да откажат? И още по важното е, можем ли да ги заставим?

ПЪЛНОМОЩНО

КЪМ

„БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" ЕАД

ДЕКЛАРАЦИЯ - СЪГЛАСИЕ

Долуподписаният:
(име. презиме и фамилия). ЕГН лична карта №
издадена на г.. от МВР - гр с адрес

УПЪЛНОМОЩАВАМ И ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ СЪМ СЪГЛАСЕН
„БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" ЕАД. със седалище и адрес на управление гр. София. ул.
„Акад. Ст. Младенов" № 1, бл. 31. вписано в Търговския регистър към Агенцията по
вписванията под ЕИК 121396123. инд. № по ДДС BG121396123. в качеството на избран
пощенски оператор на Република България по смисъла на разпоредбите относно
митническия контрол от Всемирната пощенска конвенция, да ме представлява пред
митническите органи на Агенция „Митници" в Република България при получаване
на международни пощенски пратки, изпратени от цял свят.

Към настоящата декларация представям следните документи, изискани от митническите органи, както следва:
1. Документ, съдържащ описание, стойност и условия на доставка на получаваните
стоки.
2. Поръчка от сайта или фактура съпоставими с номера за проследяване на пратката.
3. Извлечение за заплащане от банкова карта /Pay Pal /
4. Друго *
Дължимите суми за мито. ДДС и акциз, както и пощенските цени за услугата „Митническо обслужване" ще заплатя при получаването на пратката в пощенската станция на получаване.
Настоящата декларация се издава на основание Инструкция за митническо оформяне на международни пощенски пратки, подписана между Агенция ..Митници" и ..Български пощи" ЕАД.
гр.

Упълномощител / Декларатор:

*3абележка: отбелязва се наименованието на приложения документ

# 81
Имам пратка на Веслец, сега ще метна документите по мейла, но не искам куриер да ми я достави
В такъв случай от къде ще  получа, от там ли?

БГ пощи ще я освободят и ще ти се обадят да отидеш на Веслец на гише Х да си я получиш. Не може в пощенски клон по местоживеене. Алтернатива е техния куриер.  Peace

aswhiteknight, декларацията не е нужно да е нотариално заверена. Тя е на гърба на известието, което ще получиш от пощата. Попълваш, сканираш/ снимаш и пращаш по имейл.
12лв е цената на услугата. Имаш такава и при DHL (не помня колко беше).

# 82
Неми пречи на Веслец, даже ми е удобно, не искам да се връзвам с куриер
Мерси!

# 83
  • Sofia
За всяка една пратка +12лв! Това е непосилно!

Хайде, бе, непосилно! Wink

# 84
  • София
А след като в проследяването на пратката пише, че е изпратена на митница, статуса променя ли се?
При мен вече шести ден е така, но нито митн. известие имам, нито движение в проследяването.
Иначе си извадих ЕОРИ и се подготвям за пътуване до Веслец...

Не се променя повече статуса, но за 6 дена би трябвало вече да имаш известието. Най-добре питай в пощенския ти клон дали не са забравили да ти го донесат. Или да е отишло на друг адрес. Случвало ми се е да бъркат адресите, защото един човек преписва адреса от пратката, а после друг гледа това и пише на известието и понякога става развален телефон.

# 85
  • Варна
Както каза и белия рицар по-горе за DHL, същото важи и за TNT. Сключихме договор, еднократно издадено нотариално заверено пълномощно да ни представляват пред митницата. Има такса за представяне, НО ако те носят пратката, услугата е безплатна, докато пощите си искат всеки път рекет!

# 86
На какво се дължат тези твои подозрения? Мисля, че са неоснователни. Те и да ми спрат кейс за 2 долара, няма да ида да се занимавам да го "освобождавам". Аз трябва да платя повече такси за "услуги" там отколкото струва кейса. Иначе, днес си взех поредната пратка в пощата, дойде на 12-тия ден. Декларирана за 2$ и проблем няма. Чакам още бая.

Естествено, не мога да бъда сигурна, но миналото лято имаше един период, към месец - месец и нещо продължи, когато абсолютно всички пратки биваха спирани на митницата, без значение каква им е стойността. Беше много изнервящо, самите митничари явно също не бяха доволни, но предполагам, че така им е било наредено - да се спира всичко. Тогава една потребителка предположи, че е заради наближаващите местни избори - това е начин да се съберат повече такси, ДДС и т.н. Сега наближават президентски избори. Разбира се, може просто всяка година да има такъв период, не знам. А може и въобще да не съм права, но ми се струва, че изведнъж много пратки взеха да отиват на митницата. Така или иначе, всяка пратка може да бъде спряна и по закон, макар че нискостойностните обикновено отиват в пощенския клон, а също и част от по-скъпите, което всъщност е недоглеждане от страна на митничарите.

Едно уточнение: ако сумата на продукта плюс доставката е под 30 лв., не се плаща такса 3,50 лв., както пише на първата страница на темата, а се плаща 1,50 лв. Таксата е 3,50 лв., ако стойността е над 30 лв. (вече, както разбрахме, освен тези 3,50 лв. пощенска такса, се плащат и 12+ лв. за освобождаването, освен ДДС).

# 87
  • София
Да и аз се чудя, на това че някои хора го приемат за нормално?
12 лв+3,50лв, за всяка пратка, независимо от стойността. Това е абсурдно, само се замислете куруерите взимат по 3,4 лв, за превозване на пакет в БГ имам предвид, а за някакво елементарно и измислено представляване такава такса, нямам думи!
Реално преди да станат промените, нямаше нищо сложно, което да струва 12 лв, представяш си разпечатка пред митничар и това е. Какво се промени, че да събират такава сума, поне да ми го доставят до вкъщи за тези 12 лв.  #Cussing out
Разбирам да спират, да си плащаме ДДС, но такива такси извън дължимото ДДС е направо  Sick
Така е където няма конкуренция, а държава, ти дерат кожата, реално могат да правят каквото си искат!

# 88
  • София
Промени се това, че вече трябва да се попълва митническа декларация за всяка пратка над 30 лв. Попълване на митническа декларация за 1 стока струва навсякъде около тази сума, а на някои места стига и до 18-20 лв. Програмите, с които се попълват тези декларации са по 1000 лв да я закупиш + 400-500 лв годишна такса за поддръжка и обновяване. Затова искат пари за попълването, а пък го наричат представителство, но няма значение. Във всяка една фирма за митническо представителство и попълване на документи взимат отделно за декларацията (попълването) и отделно за представителството. Пощите са решили явно да не таксуват самото преставителство и затова са го кръстили така общо като услуга за 12 лв.

# 89
  • София
Да, разбирам, че едно нещо може да се кръсти както си преценят и че правилата могат да се оправдаят и измислят по всякакви начини. С темата не съм запозната от първа ръка, но както и да го наричаме, ново измислено правило с цел някаква такса е очевидна. Мен не ме касае кои правила са си променили те, касае ме крайната стойност на нещо! Т.е. на фона на увеличилото се пазаруване онлайн в световен план, имат и по-голяма събираемост на ДДС, но това не стига, ами и такси допълнителни!
Да народа масово пазарува от iherb примерно, защо, защото същите фирми, добавките на вносителите са някои 2 и 3 пъти по високи тук? Сега ще има по-малко поръчки, след риска да си платиш още пари отгоре! И по малко работа в пощенските клонове, те наистина се зариват от пратки понякога, явно това е начина да се намалят, а не да се развиват като фирма, институция или каквото и да е, както се прави в една конкурентна среда!

Общи условия

Активация на акаунт